A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás?

Csak szex és más semmi, S.O.S. szerelem! Coming out. Csányi Sándort eddig a végtelenül romantikus szerepeiben szoktam meg, és szerettem (nagyon). Most a brit fővárosban a Stage in London jóvoltából, egy teljesen más arcát is megmutathatta, és túlzás nélkül mondhatom, megszerettette, legalább ugyanannyira. Fejes Ágnes írása.

0
1537
A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás?

Május 25 -én – a nagy érdeklődésre való tekintettel kétszer is – a közönség elé állt a sármos, jóképű, számos díjjal rendelkező színész, Csányi Sándor, egyszemélyes vígjátékával, (ami szinte már stand up comedy) “A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás?” -előadásával.

A bekészített bárszéket árgus szemekkel vizslattuk – ott fog ülni Ő…
Izgatottan vártuk, milyen lehet egy egyszemélyes darab, vajon milyen az, amikor ő, a színész végig egyedül van?
Fantasztikus! Betöltötte a színpadot. Az első mondat végén zengett a teltházas, takaros kis színház a jóízű, őszinte nevetéstől, és ez a hangulat a darab végéig csak fokozódott, vegyítve némi elgondolkodtató, vagy megható pillanattal.

Szalai Sándor, az esetlen, magát „genetikailag hibás” -nak bemutató főszereplő épp teljesen kétségbeesett. Elhagyta ugyanis a szerelme, Júlia. Nem keresi, nem beszél vele két hétig, ami percre pontosan a darab végén telik le. Ekkor hívja majd Sanyinkat telefonon, de nem ám azért, hogy a műkörmösnél hallott pletykákat gyorsan, frissen továbbadja. Nem! Azért, hogy Sanyi elmondhassa neki, hogy miképp sikerült az elmúlt két hétben felfedeznie a női lélek rejtelmeit, milyen konzekvenciákra jutott, és a lényeg: mi a válasz a nagy kérdésre, MIT AKAR A NŐ?

A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás?
Stage in London Ltd./Panni Renner Photography

Sándor viszont nagy bajban van. Eltelt a két hét, bő egy óra maradt a telefon csörgéséig, de nincs válasz. Köd van, homály.

Azt tudja, hogy mit nem akar a Nő: hímsoviniszta férfival lenni, pont olyannal, mint ő. Arról viszont fogalma sincs, hogy mit akar.

Hogyan is érthetné meg ő a nőket, mikor már a fogantatáskor eldőlt: csak az egyik kromoszómája közös a szebbik nemével, s akkor még az agyféltekék dominanciájáról nem is beszéltünk…
Azonnal hátrányból indul – mondja ő – és valljuk be, később mi nők se segítünk rajta sokat.
Mert ugye minden nőnek ismerős, amikor egy kérdésre a válaszunk „semmi”, és az a semmi valójában rengeteg dolgot jelent, s azt mindet tökegyszerre.
Vagy ugye sokunkkal megesett már, amikor a Férfi, akárhogy is próbálkozott, nem tudta azt a tizennyolc és fél gondolatot megfejteni a Nő egy bizonyos nézéséből?

A darab rádöbbenti a nézőt – legyen ő nő vagy férfi, párkapcsolat előtt, közben vagy után, – arra, hogy bár a nő a férfi oldalbordájából teremtetett, mégis mennyire különböző. És soha nem fogják teljesen megérteni egymást, hiszen végig mást akarnak, „a férfi a nőt, a nő a férfit” (ahogy már Karinthy is megmondta).

Mindenki hall és olvas poénokat itt-ott a nőkről, a férfiakról és a kettejük kapcsolatáról. Mégis, itt minden sztereotípia új életre kel, más jelentést nyer. S megannyi új dolgot is megtudhatunk.
Gondoltátok volna, hogy a nők és a macskák hasonlítanak? Nem is kicsit!

Végre az is nyilvánvalóvá válik, hogy igenis táncolni kell a nővel, akkor is ha azt a férfi épp a háta közepére se kívánja, mert ennek igen fontos oka van (hogy mi, azt nem írom le, aki nem tudja kiokoskodni, annak ezt a darabot látnia KELL).

Sándor történészeket és régészeket megszégyenítő módon vázolja fel az ősember élete, és korunk plázákban shoppingoló férfija, illetve nője közötti hihetetlen hasonlóságot.

Óva inti minden férfi sorstársát: ne kérdezze meg miről beszélget a Nő a többi Nővel! Mert utána, mikor a Nő részletesen elmondja, bizony már késő bánat. Hasonlóan megfontolandó, hogy egy Férfi mikor enged egy Nőt az anyósülésre ülni. Mert bizony az autóban is nagyon fontos érzelmek röpködhetnek a levegőben.

Miután a közönség által mostanra megszeretett, esetlen, de még mindig reménykedő Sándorunk vázolt mindent arról, hogy szerinte milyenek a férfiak, és ez mennyire nagyon eltér attól, hogy milyenek a nők, elmélyül az emlékeiben is. (Lássuk be, azért ez igazán nemes dolog tőle, hogy próbálkozik, kutat, próbálja megtartani szerelmét, még akkor is, ha gőze sincs miért hagyta el…)

Felelevenedik egy laza csávó, az iszákos szomszéd, Taxis Gyuszi, és a bölcs nagypapa karaktere is. Természetesen mindet Sándor jeleníti meg nekünk mind képileg, mind hangilag. Felidézi az egyik ismerősét is, aki francia filozófus professzor, és egy egész gyűjteménye van exfeleségekből (egészen pontosan hatszor nősült), mert képtelen komolyan venni a nőket. Gyakorlatilag tárgyként kezeli őket, és szórakozásként éli meg az egész férfi-nő kapcsolatot. Neki igazán kiforrott véleménye van a házasság intézményéről és az őszinteségről is.

A férfiagy - avagy nincs itt valami ellentmondás?
Stage in London Ltd./Panni Renner Photography

Ha már az őszinteségnél tartunk, mi nők mindig azt mondjuk, hogy az őszinteség nagyon fontos egy férfiban. Biztos, hogy ezt mindig minden esetben elvárjuk? Most nézzen mindenki magába jó mélyen. Hasonló a belső szépség fogalma. Azt várjuk, hogy a Férfi a belsőnkért szeressen, sőt még dicsérje is, holott egy szórakozni készülő Nő nem igazán az okosságát igyekszik kiemelni, amikor feszítővassal lehet csak a tükörről eltávolítani, ugye?

Egyébként Sándor szerint teljesen más a Férfi és a Nő hozzáállása, a külső és belső tulajdonságokhoz. Ha belegondolok, van benne valami…

A darab és Sándor őrlődésének legvégén fény derül arra, mi az az egyetlen dolog, melynek a Férfi, (persze Sanyi sem) tud ellenállni, s talán még a kezdeti, legfontosabb kérdés is válaszra lel: Mit akar a Nő?

A darab végén természetesen járt a vastaps, s kicsit talán mind bánjuk, hogy máris vége.

A férfiagy – avagy nincs itt valami ellentmondás? – t otthon a Thália színházban játsszák 2013 óta. A rendezője Szirtes Tamás, a darab eredeti címe: The Male Intellect – An Oxymoron? írója Robert Dubac. Persze nem titok, hogy a rendező és Csányi Sándor, rengeteg humor elemet, és sokszor improvizációt is vitt a darabba.

Ajánlom mindenkinek, hogy ha teheti, nézze meg, nagyon jó nevetésterápia.

 

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

 

Ki is vagyok én? Viccesen, időnként brit tudósként utalok magamra, tudjátok, akik mindenféle hasznos, vagy haszontalan dolgokat fedeznek fel.

Persze én még nem fedeztem fel semmit (vagy csak nem tudok róla), viszont 2010-ben környezettudós, és 2018-ban brit lettem. 2011 óta élek Londonban.

Kémia labor technikus vagyok egy középiskolában. Igyekszem a magyaroknak szervezett eseményeken részt venni, és amikor csak tehetem hazalátogatni.

 

Köszönjük, ha megosztod:

 

 

Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.