Spanyol Lagzi

A multikulturális közeg egyik előnye, hogy az ember könnyen köthet nemzetközi barátságokat, és nyerhet ezáltal betekintést a lakodalmas kulisszák mögé egy idegen országban. Mint azt mindannyian tudjuk már, mindenki másképp csinálja, de az itt is egyértelműen kiderül, hogy az alkohol falakat rombol le és hidakat épít fel nemzetek között. Andjal írása.

0
1851
Spanyol lagzi - Andjal

Közel másfél évig volt szerencsém egy örökifjú, 40 év körüli spanyol párral osztozni egy fürdőszobán, konyhán és további közös élettereken. A zökkenőmentes közös élet, esti főzőcskézések és mindennapos röpke csevelyek közel hoztak bennünket annyira, hogy mikor a páros férfi tagja, majd 18 év stabil együttélés után úgy döntött, ideje hivatalossá tenni kettejük párkapcsolatát. Gyűrűt húzott élettársa ujjára, nagy örömömre egy közös magyar barátnőnkkel egyetemben, felkerültünk a szűkkörű meghívottak listájára.

Idén nyáron el is érkezett a nagy nap amit izgatottan vártam, mert még sosem voltam más nemzetiségű pár esküvőjén. Kíváncsi voltam, vajon miben különbözik egy magyar lagzitól.

Helyszínül a spanyol lakhelyüket választották, Gijon (ejtsd: Hihon) városát, amely Asztúria tartományán belül található Spanyolország észak-nyugati tájegységén, az Atlanti óceán partján. Barátaink vendégszeretetét élvezve volt szerencsénk négy teljes napot a városban tölteni. A teljesség igénye nélkül, szeretném veletek megosztani a spanyol lagziról és a térség gasztronómiai különlegességeiről tett észrevételeinket, hátha kedvet kaptok ellátogatni Gijon városába.

Turisztikai szempontból abszolút megnyerő úticélnak találtuk ezt a várost. De, talán az Angliához hasonlatos enyhe nyár, sok esővel típusú klíma, nem kecsegteti annyira a korlátozott számú szabadsággal rendelkező tisztes állampolgárokat, akik inkább mennek ropogósra sülni a déli partokra, vagy csodálják Gaudi munkásságának gyümölcsét Barcelonában.

Spanyol lagzi - Andjal

Vágjunk bele az esküvőbe. A nagyjából hatvan fős násznép kora délután találkozott az óváros egyik apró templománál, amelynek nevét a „gyógyító Miasszonyunk kápolnájának” fordítanám.  Itt már bevett szokás, hogy az egyház továbbítja a papírokat az anyakönyvi hivatalnak, megkímélve az embereket a dupla ceremónia (egyházi és polgári) hosszadalmas folyamatától. A szertartás nagyjából egy órás volt, túlélhető még azzal együtt is, hogy szegény papbácsinak nemrég lehetett gégeműtétje így a suttogással vegyült hörgés elegyéből, a spanyol ajkú rokonok sem értettek sokkal többet, mint mi magunk. Azonban minket emellett elszórakoztatott a menyasszony és vőlegény alkalmi ruházatának csodálata, akiket azelőtt röpke ismeretségi időnk 95%-ban, pizsamában láttunk narancsot facsarni a konyhában. Az éneki kvalitásokban kántort is túlharsogó szuperhívő néni, jelentem ebben a közegben is fellelhető volt.

Ezután a banda beült egy bérelt buszba, és hegyen-völgyön át elszállítottak minket egy igazi vidéki vendéglőbe, ahol szomorú szemű szamarak és kecskék figyeltek a szomszédos udvarból, nyugtázva, hogy ebből a buliból is kimaradnak. Az almaboros tölgyfahordóktól roskadozó belső helyszín csodás kerekasztalokkal volt berendezve, a külső tér pedig egy terjedelmes terasz volt, amin műpázsit, alacsony növésű valódi fák, napozóágyak és párnákkal megpakolt padok hevertek szerteszét.

Spanyol lagzi - Andjal

Hogy ne maradjunk éhen, a nagy lakoma előtt, a szívélyes személyzet elkezdte osztogatni a falatkákat és a frissítőket, amelyek között a hely nevezetességei is szerepeltek. A vaddisznópástétom kockák, hajszálvékonyra szeletelt füstölt lábszár sonka, polipdarabkák krumplipüré ágyon, fabada (favala), amely csülkös, kolbászos babragu lévén, szerintem sok magyar férfi szívét rabul ejtette volna.

A „felesezés” egyáltalán nem volt jellemző náluk, az emberek nagy része bort, sört vagy kevert italokat fogyasztott. Büszke vagyok hazánk csodálatos boraira, de azt kell mondjam, ittam ott olyan vörösbort, ami vetekedett az otthoni minőséggel. A legtipikusabb ital azonban Asztúria térségében a sidra nevezetű almabor.

Ezeket az alacsony alkoholtartalmú italkülönlegességeket nagyjából féldecis adagokban, közel fél literes, papírvékonyságú üvegpohárba töltik ki, méghozzá egy speciális technikával. Az üveget magasan a fejük fölé, a poharat pedig a másik kezükben alacsonyan tartva, vékony sugárban engedik a nedűt, ezzel előhozva a buborékokat. Ezután gyorsan felhajtják, amíg még friss.

Spanyol lagzi - Andjal

Azt tudni kell, hogy a társaságban mi ketten voltunk csak külföldiek. Azok kedvéért, akik még nem jártak volna Spanyolországban elmondanám, hogy a lakosok többnyire barátságos, beszédes és közlékeny népség. Egyetlen probléma, hogy mindezt szigorúan csak az anyanyelvükön hajlandóak/képesek prezentálni. Így mielőtt arra vetődik az ember, érdemes egy pár hónapnyi gyorstalpaló nyelvtanfolyamot elvégezni. Természetesen mi mindezt nem tettük meg, így kénytelenek voltunk a Shakirától, Malumától és Daddy Yankee-től örökölt szókészletre és pantomim készségeinkre hagyatkozni, amikor a kedves családtagok egyre élénkebben próbáltak velünk kommunikálni.

Szerencsére a tánc, a gasztronómia imádata, kiváló interperszonális készségeink és a zavarbaejtően gyakran újratöltődő sidrás poharak, közelebb hoztak minket.

A társasággal folytatott beszélgetéseinkből megtudtuk, hogy az itteni emberek is elégedetlenek a munkalehetőségekkel és a fizetéseikkel, amelyek meglepő módon alig jobbak a magyarokénál. Azonban a lakások árai elképzelhetetlenül magasak az otthonihoz képest.

A lagziból én kicsit hiányoltam a tréfát és a játékosságot. Egy ponton megjelent egy számukra híres komédista, aki kb. félóráig szórakoztatta a közönséget, de a vőfélynek megfelelő ember, aki otthon a lagzi hangulatát és kereteit megadja, nem volt.

Spanyol lagzi - Andjal

A sokfogásos menü tekintetében határozottan azt mondhatom, hogy a tengeri gyümölcsök szerelmesei számára földi kánaán volt ami terítékre került; homár, kagyló, beazonosíthatatlan halak, rántott bébitintahal és sok más nyalánkság. A táncos, lakmározós mulatság nagyjából hajnal egyig folyt. Az éttermek nem tartanak nyitva tovább egy lagzi kedvéért sem. Ilyenkor a násznép jobb híján az irányt egy helyi szórakozóhely felé veszi. Sajnos ez alkalommal hiába próbáltunk bepréselődni a teltházas diszkókba, úgyhogy végül a kikötőben, egy kültéri bárban foglaltunk helyet és fogyasztottunk még néhány italt, mielőtt hazamentünk.

A spanyol koktélkeverő kultúra minden egyes alkalommal ámulatba ejtett minket. Teszem azt a vendégek kérnek egy kevert italt, például: gin-tonikot vagy whiskey-kólát, a pincérek kihozzák a töményes üveget, és a szemünk láttára döntik legalább félig tele az öblös poharakat, majd rálöttyintenek egy kevés üdítőt, szóval nem gyűszűvel mérik a töményet errefelé.

Az esküvő utáni nap, elhatároztuk, hogy feltérképezzük a tengerpartot. Sok reggelizőhely volt a lakásunk közelében, ahol finom melegszendvicseket és frissen facsart narancslevet fogyasztottunk.

A kávézók mindegyikében sörcsap is állt, amely által okozott „krimó” érzet rontotta az összképet. Egyik reggel kipróbáltam az ír kávéjukat, de kishíján szétfröccsent az agyam az első korty kávéval beszippantott whiskey mennyiségnek köszönhetően. Ezek a spanyolok tényleg nem spórolnak az alkohollal.

Spanyol lagzi - Andjal

A tengerpart csodaszép volt, hosszan húzódott a városszéli járda alatt a homokos part. Azonban a délutáni órákban, olyan rapid árapály jelenség vette kezdetét, hogy a víz szinte szemmel láthatóan kúszott fel a partra, amely rövidesen teljesen el is tűnt. Azok számára akik szeretnek egy kellemes hőmérsékletű vízben lubickolni, ez a terület nem lesz annyira kedves. Mi nagy vízi szörnyek lévén is csak egyszer mártóztunk meg a hűvös habokban. A hullámzó vizű szeles terület viszont szörfözésre rendkívül alkalmas.

A sziesztaidő átlag európai ésszel felfoghatatlan időbeosztást visz az itteniek életébe, melynek hátránya, hogy a délután közepén az üzletek három órára bezárnak. Sok étterem egyáltalán nem szolgál ki abban az időben. Hajnal egy-két óra magasságában rendszerint láthatunk apró gyerekes családokat a játszóterekre indulni, és kiabálni a lakott területeken egymásnak az utca két oldaláról, mintha csak fényes nappal lenne. Spanyol lagzi - Andjal

Összességében nagyon ajánlom Asztúria és az északi térség felfedezését mindazoknak, akik nem kedvelik a kánikulát, de szeretnék kivenni a részüket Spanyolország gasztronómiai és történelmi szépségeiből.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..