„Wake up with makeup” – Avagy a sminktetoválás rögös útjai

Sok nő álma vált valóra azzal, hogy a szépségipar végre előállt az “örök sminkkel”, ami télen-nyáron, hólapátolás és a kis veteményes kapálása közben is tökéletes marad. Azért viszont már kevesen rajonganak, hogy már megint meg kell szenvedjünk a szépségért…és nem is csak egyszer. Szerzőnk, Andjal élménybeszámolója.

0
1671
„Wake up with makeup” Avagy a sminktetoválás rögös útjai

A délszaki embertípus iránti rajongásomból eredendően, genetikai sorscsapásként éltem meg, hogy hófehér bőrű, tejfölszőke kislánynak születtem, a serdülőkorra pedig a tükörből egy jellegtelen hajszínű valaki pislogott vissza rám, ami egyáltalán nem tükrözte a szenvedélyes lelki világomat. Miután elértem a nagykorúság határát, jogosultnak éreztem magam arra, hogy néhány változtatást eszközöljek a küllememen. Pár halovány próbálkozás után megvalósítottam az álmomat, és egy késő éjjel az egyetemi kollégiumban, tettestársaimmal feketére mázoltuk a hajamat, amivel belépőkártyát váltottam az általam csodált tél típusú karakterek világába.

A változáshoz természetesen az is hozzátartozott, hogy ezentúl az addig gyakorlatilag láthatatlan szemöldökömet és a szempillámat is napi szinten pingálnom kellett, este pedig gondosan lemosni a festéket, és szégyenlősen bebújni a paplan alá a holdvilág ábrázatommal.
15 év alatt sokat változott a stílusom, két dolog azonban maradt, a Hófehérke színvilág, és a gyűlöletes reggelek, mikor is ideiglenes arcot kellett magamra rajzolni, mielőtt nyugodt szívvel kiléptem emberek közé.

Régóta álmodoztam arról, hogy egy megbízható sminktetováló asszony kezei alá vetem magam, de valljuk be, az arcunkra tetováltatni valami maradandó és eltűntethetetlen dolgot legalább annyira félelmetes, mint amennyire kecsegtető gondolat a vacak, elkenődős, irritáló szemceruzák kukába hajítása.

„Wake up with makeup” Avagy a sminktetoválás rögös útjai

Idén végre megszületett az elhatározás, és rászántam magam, hogy belevágjak a beavatkozásba. A magabiztos ébredéshez szépen formált szemöldökre, és szemhéj kontúrra vágytam, de kacérkodtam a száj-satír gondolatával is.

Fontos volt számomra, hogy a szalon elérhető közelségben legyen, és a mester kellő tudással és tapasztalattal rendelkezzen a területen. Hatalmas mázlim volt, találtam az angliai kisvárosban, ahol élek, egy szalont, ahol egy indiai származású nő, a referencia képek tanúsága szerint kellő profizmussal űzte ezt a tevékenységet. Sikerült időpontot egyeztetni, így egy szombati délelőttön betértem a sarki pakisztáni kifőzde és egy arab fűszeres bolt között meghúzódó szalonba.

Mivel ezen a környéken az ázsiaiak túlnyomó többségben vannak, már egyáltalán nem lep meg, hogy a szalon vendégei és dolgozói is főleg ezekből a nációkból tevődtek össze.

A mesterasszony egy komplett Bollywoodi rajongótáborral bírt, akik láthatóan verekedtek az időpontokért hozzá apróbb kozmetikai kezelésekre, azonban ezen a délelőttön jócskán lekötöttem az idejét a mikropengés szemöldökfazoníroztatásommal.

„Wake up with makeup” Avagy a sminktetoválás rögös útjai

Meg is ragadta az alkalmat, hogy reklámozza a megjelentek körében, hogy nála ilyen szolgáltatás is igénybe vehető, mindössze xy fontért, akciós áron. Azt persze szolidan elhallgatta, hogy ezt az árat még egyszer ki kell perkálni korrekció címén, amikor 6 héttel később meg kell ismételni a kezelést, de ezt, ha valaki elkezdi, úgysem lehet már kikerülni. Ebből a megnyilvánulásából már rögtön tudtam, hogy ő is egyike azoknak a veleszületett csalafinta üzleti érzékkel bíró nagyságosasszonyoknak, akikkel már volt szerencsém találkozni más frontokon itt tartózkodásom alatt.

Belevágtunk a műveletbe. Először szemceruzával megszerkesztette a leendő forma keretét, amit többször újra rajzoltattam vele, így a homlokom közepe felől lépkedve végül sikerült egy optimális magasságban stabilizálnunk a sablont, ami még az eredeti szálakból is tartalmazott néhányat a megállapodásunk végére. Erre felkente a zsibbasztó krémet, majd fél óra fájdalomtompítás után befektetett egy magasított ágyra, és elkezdte egy apró pengével kaszabolni a fejemet. Egy tükörből figyelemmel kísérhettem a folyamatot, amint a szőrszálakkal megegyező vastagságú vonalkákat húzogat, amelyeknek az íve és esése úgy festett, mintha valódi szálak volnának. Ez egy viszonylag új technika, de mivel én szeretem, ha a szemöldököm kicsit sötétebb és karakteresebb, egy tetoválógéppel alá is satírozott a drámaibb hatás kedvéért. Meg kell mondjam, a krém működött, szinte olyan volt, mintha csak a körmével karcolgatta volna a bőröm felszínét, a végeredmény pedig minden várakozásomat felülmúlta! Persze azért lelkileg stresszes volt a dolog, és hazatértemkor egész kimerültem a nagy izgalomban. Mindenki azonnal kérdezgette, hogy hogy sikerült és küldjek képet, de ilyenkor még nem látható a végeredmény, mert a szövetek begyulladnak, felduzzadnak és a festék jóval sötétebbnek és vastagabbnak tűnik, mint amilyen a sebek lehullása és a bőrfelület lehámlása után lesz, amit természetesen még korrigálni is kell a későbbiekben.

A neheze viszont csak ezután jött. Két hétre rá időpontot egyeztettünk a szemhéjvonalra és a száj satírra is.

A száj kezeléssel kapcsolatban közben ismerősöktől nagyon rossz dolgokat hallottam: irtó fájdalmas, három órás beavatkozás, egy hétig borzasztóan néz ki a gyulladt sebhelyes száj, a nagy felület csúnyán kophat, illetve nagy az esélye, hogy kialakulhat rajta a herpesz is, ezért ezt inkább lemondtam.

„Wake up with makeup” Avagy a sminktetoválás rögös útjai

Nagyszerű döntésnek bizonyult, mivel a szemhéj beavatkozást sokkal rosszabbul tűrtem, mint a szemöldököt. Érzékletesen úgy tudnám leírni, hogy a megpróbáltatások már ott elkezdődnek, hogy ezt a zsibbasztó krémet jó alaposan beledörzsölik a szemedbe, ami ugyan kellemetlenül csíp, viszont a dolgát ezen a területen meglehetősen gyengén végzi. Aztán a következő ár, amit az állandó cicaszemekért meg kell fizetni, az az, hogy egy erős fényű lámpával belevilágítanak a kilúgozott látószervedbe. Aki már festette ki a szemét szemceruzával tudja, hogy ha ezen a környéken babrálunk automatikusan hunyorogni kezdünk. Hát még, ha egy zajos tűvel szurkálják eme védtelen apró redő szélét, a legjobb érzésű ember is automatikusan úgy szorítja össze minden testnyílását mintha az életéért küzdene, ami ez esetben, egyáltalán nem segíti a tetoválómester dolgát.

Ő próbálja kifeszíteni a bőrfelszínt, és megdolgozni a pénzéért, miközben nyugtatgat és dicsérget, hogy milyen remekül fogsz kinézni. Megmondom őszintén, a kínok kínját éltem meg mire elkészült a műalkotás, közben meg kb. öt percenként zsibbasztó krémért ordítottam, amit nagy sóhajtások közepette belenyomott a sajgó szemembe, és nagyvonalúan áttért a másik oldalra munkálkodni. A másfél órás mészárszék végére azonban ezzel az remekművel is elégedett voltam, és ahogy azzal a gyermeknek életet adott nők is szoktak lenni: a gyönyörű eredmény hatására, a fájdalom emléke is elhalványult lassan.

A duzzadt, levelibékához hasonló szemhéjamat napokig jegeltem, és alig vártam, hogy a leeső seb alatt, napvilágra kerüljön a végső kinézetem.

„Wake up with makeup” Avagy a sminktetoválás rögös útjai

Az már nyilvánvaló volt számomra, hogy a bőröm és hajam előszeretettel veti ki magából az idegen anyagokat, de amit napok múltán a tükörben láttam, az maga volt a színtiszta kiábrándultság. A szénfekete festéket a szervezetem úgy vetkőzte le, hogy nyoma is alig maradt annak, hogy én azon a napon majdnem megmurdaltam a remélt szépségemért. De hisz még hátravan ugye a korrekció, amitől azt reméltem, hogy majd csak úgy itt ott belepöttyözgetünk gyorsan a kevésbé szerencsés területeken. Hát NEM! A magabiztos asszonyság is majdnem dobott egy hátast, mert ilyet még 15 éves szakmai pályafutása alatt nem tapasztalt. Hat hét múlva tehát fokozott intenzitással és két gépet bevetve még hosszadalmasabban és alaposabban kínzott meg, továbbá önként felajánlotta, hogy a következő korrekciót már ingyen végzi. A meghurcoltatásom extra felvonásának hallatán biztos zokogásban törtem volna ki, ha nem fájt volna még a pislogás is napokig, így csak szolid halálfélelemmel vonultam haza kaukázusi származásomon szitkozódni, és rövidesen örömmel vettem észre, hogy a második alkalom sikeres volt, a régi álmom valóra vált: „wake up with makeup”, avagy kisminkelve felébredni ☺

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..