Szenvedélyem az emberi viselkedés és ami mögötte rejlik

0
607
Szenvedélyem az emberi viselkedés és ami mögötte rejlik

Amikor elkezdtem pszichológiát tanulni az egyetemen, még csak nem is sejtettem, milyen sokszínű pálya áll majd előttem, és mennyire fogom szeretni még a felettébb embert próbáló, és legszívszorítóbb napjait is ennek a szakmának. Az egyetemen megtanítanak tudományos cikkeket értelmezni és írni, statisztikai analízist futtatni komputeres programokkal, illetve kritikusan kiértékelni a más emberek által múltban megfogalmazott elméleteket. Statisztika és elméletek. Ez cseppet sem készített fel azt hiszem senkit az évfolyamból arra, milyen is igazából emberekkel foglalkozni nap mint nap. Főleg olyan emberekkel és gyerekekkel, akiknek segítségre van szükségük és tőlünk várnak megoldást és támaszt. Látni a fájdalmukat, mindennapi küzdelmeiket, átsegíteni őket életük azon szakaszán, amikor a legsérülékenyebbek és kiszolgáltatottabbak.
Végül, de nem utolsó sorban, ott van ezeknek az embereknek a családjuk és szeretteik, akik vagy szintén reménykednek a gyógyulásban és ez által nagy hitet vetnek a mi szaktudásunkba, vagy pedig inkább ők jelentik a probléma forrását, és csak megnehezítik a munkánkat.

Sokat töprengtem miről szóljanak a cikkeim, végül úgy döntöttem csokorba szedem az eddigi tapasztalataimat, és mint egy sokszínű úti kalauzt a pszichológia szerteágazó területéről fogom papírra vetni őket. Számtalan embertől hallottam már az évek során mennyire érdekesnek találják a pszichológiát, így az, amiről írok majd, remélem azoknak is hasznosak lesznek, akik még csak most fontolgatják ezt a pályát.

Már nem is emlékszem mikor született meg a szenvedélyem az emberi agy, viselkedés és lélektan iránt. Talán valamikor gyermekkorban kezdődhetett, hiszen már akkor is előszeretettel elemeztem, mi lehet az emberek felszínen mutatott viselkedése alatt.

Egy folyton mosolygós arc mögött, rengeteg érzés kavaroghat, egy szarkasztikus vicc alól kikacsinthat az igazság és egy látszólag öntelt megjelenés mutathat rá leginkább az önbizalom hiányára. Órákig el tudtam azon mélázni, mennyire mások vagyunk mi emberek, mennyire máshogy küzdünk meg az érzéseinkkel, mennyire máshogy fejezzük ki örömünket és mennyire máshogy szeretünk. Egyszer azt mondta nekem valaki, hogy a düh nem igazi érzelem és ennek boncolgatására azóta is sok időt szántam, míg végül arra a véleményre jutottam, hogy az illetőnek teljes mértékben igaza volt. Sok esetben a düh csak egy védekező mechanizmus, amivel erősek tudunk maradni, akkor is, ha félünk, össze vagyunk zavarodva vagy szívfájdalmunk van.Szenvedélyem az emberi viselkedés és ami mögötte rejlik

Éppen az előbb említett okból kifolyólag, miszerint minden ember más viselkedés- és lélektanilag, ez az egyik legnehezebben megfejthető és tanulható tudomány az összes közül. Sokak a mai napig legalább annyira neveznék művészetnek, mint tudományos szakágnak. Ez főleg azért van így, mert a pszichológia területén sosem fogjuk elérni a 100%-os bizonyosságot. Ez azt hiszem ösztönzően hat rám, hiszen nincs egy kitaposott út, amin kötelező haladni, ahogyan nem létezik olyan sem, hogy kizárólagos megoldás és gyógymód. Minden páciens, minden nap egy lehetőség arra, hogy valami újat próbáljunk, és más szögből közelítsük meg a kérdést. Aki ezt a hivatást választja, az egy életen át tartó tanulást vállal magára, és úgymond „örök” diáknak áll.

Egy cikk sosem lenne elég szavakba önteni mindazt, amiért ilyen szenvedéllyel és elkötelezettséggel tekintek a pszichológiára, de talán, ami a legkitűnőbb mind közül az ugyanaz az ok, amiért néhanapján az a gondolat fut át az agyamon, bárcsak más szakmát választottam volna. A terapeutáknak, pszichológusoknak, nővéreknek, orvosoknak és még sokaknak az egészségügyben elsősorból kell végig nézni az emberek szenvedését, mielőtt a gyógyulás és fejlődés kezdetét veheti. Ez egy megtiszteltetés, egy kincs az idő nagy részében, néha viszont inkább hasonlít egy átokra. Számos helyen dolgoztam már gyerekekkel és felnőttekkel is egyaránt, ahol elég nagy akadályt jelentett nem hazavinni a munkában magamra vett terheket. Meggyőződésem, hogy bár ezek az évek múlásával egyre kisebb gondot fognak jelenteni, mindig lesznek esetek, amik egy kicsit nagyobb nyomot hagynak a szívemen, mint a többi.Szenvedélyem az emberi viselkedés és ami mögötte rejlik

Azonban a napos oldalra koncentrálva, hiszen a mérleg azért legtöbbször arra billen, ez a hivatás esélyt ad levetkőzni az ítélkezés rossz természetét, illetve, hogy megtanuljunk a függöny mögé nézni, a viselkedés gyökerét keresni és megértéssel fordulni az emberekhez.

Ez felettébb egyszerűnek hangzik, és egy tökéletes világban mindenki hasonló hozzáállással viszonyulna embertársaihoz, csakhogy szemben találhatjuk magunkat olyan páciensekkel is, akik nem azért szorulnak a segítségünkre, mert áldozatok, hanem pont ellenkezőleg, bántalmazók vagy bűnelkövetők.

Megint csak visszagondolok ilyenkor az egyetemi előadásokra, és az ott elhangzottakra. Kriminálpszichológiára szakosodtam, ami az emberek többségének felkelti az érdeklődését. Nem véletlen, hogy töméntelen mennyiségben találhatunk dokumentumfilmeket és hollywood-i műveket hasonló témában. Sokak szeretik a borzongást. Látni az emberi viselkedés legszörnyűbb és legmegrázóbb manifesztációját. Hallani azok történetét, akik leírhatatlan tetteket vittek véghez, azáltal, hogy ártatlan embereken élték ki erőszakos fantáziájukat. A tv-ben bemutatott esetek, és az egyetemi előadóban elhangzott bűnelkövetők tetteinek részletes elemzése, egyaránt képtelenek felkészíteni bárkit is, milyen gondolatok cikáznak majd az emberben, ha esetleg egy hasonló múlttal rendelkező személynek kell majd segítő kezet nyújtania, mindenféle megvetés nélkül.

A következő cikkeim hol szívmelengető, hol szívszorító, olykor pedig igen felkavaró eseteket, betegségeket fognak bemutatni, illetve az ilyen helyzetekben alkalmazható terápiás módszerek is nagy hangsúlyt fognak kapni. A szakmakezdőknek, valamint ezt a szakmát fontolgatóknak pedig, valamelyest érdekes lehet majd, a különböző munkakörök részletes leírása és a lehetőségek színes tárháza a pszichológia területén.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..