Bali istenei – Első rész

0
576
Bali istenei – Első rész

Az istenek szigete, az ezer templom szigete, a világ köldöke, s még sorolhatám a sok-sok elnevezést, amivel ezt a világon egyedülálló helyet illetik. Nem véletlenül: színpompás öltözékek, mindenütt az isteneknek szóló felajánlások, tornyokba halmozott gyümölcsök és lenyűgöző virágkompozíciók, díszes szentélyek fogadják az embereket…legyenek akár helyiek, akár külföldiek. Bármikor, bárhol belebotolhatunk egy ceremóniába, feldíszített szentélybe, szertartásra igyekvő balinézekbe, szinte állandóan körülleng a füstölőillat, fel-felcsendül a hagyományos gamelán zene oly’ jellegzetes hangja. S hogy mi is ez a sajátos világfelfogás? A balinéz hinduizmus.  Ahogyan az előző írásomban szerepelt, ez az egyedi hitvilág egy különleges egyveleg: az indiai hinduizmus, (mahajána) buddhizmus és a helyi hitvilágok elemei keverednek benne. Igazi egyediségét, a csak erre a Bali szigeti vallásra jellemző ismertetőjegyeket ezen utóbbi, ősi animista és dinamista nézetrendszerek adják, ezeknek köszönhetők a végtelen számú, csodásabbnál csodásabb felajánlások, pálmalevelekből font jelképek – mindezek esztétikailag szépséges formában.

A balinéz hindu ember életének az a célja, hogy a szépség különböző formáival (tánc, zene, áldozati ajándékok) harmóniát teremtsen a látható (sekala) és láthatatlan (niskala) világ között.

Mindennek megvan ugyanis a helye a balinézek világrendjében: mindennek az alapja a dharma, az örök, mindenre érvényes, egységes törvény, melyet a hiperabszolút isten teremtett. A balinéz hinduizmus egyistenhit: a mindenható isten Sang Hyang Widi Wasa, aki önmagában teljes, térbeni és időbeni kiterjedés nélküli. Isteni erejénél fogva különböző formákban képes megjelenni. Ezek közül is legfontosabb a Trimurti (isteni háromság), mely ugyan a létezés legmagasabb foka, mégsem halhatatlan. A Trimurtit a három főisten alkotja: Brahmá, a teremtő, Visnu, a fenntartó és Síva, a pusztító és újjáteremtő.Bali istenei – Első rész

Az isteni háromság

Brahmá, a teremtő

Az isteni háromság első megnyilvánulása Brahmá, a teremtő. Általában négy fejjel ábrázolják, melyek a négy égtáj felé néznek, ugyanakkor a négy védát is jelképezik.  Legtöbbször lótuszvirágon ül, mely a legmagasabb valóság szimbóluma, mellette vagy alatta hátasállata, a hattyú. Négy karjával különböző szimbolikus tárgyakat tart: vizeskancsót, rózsafüzért, szent iratokat (védák) és áldozati kelléket. Brahmá egész lénye az elme lecsendesítését, a befelé fordulást tükrözi. Azzal, hogy megteremtette a világban fizikailag jelenlévő dolgokat, Brahmá tulajdonképpen bevégezte feladatát. Nem kiemelkedő az isteni jelentősége, de ennek ellenére vannak kimondottan a számára ajánlott templomok, amelyek mindig egy adott település közepén helyezkednek el. 

Visnu, a fenntartó

Visnu isten a Trimurti középső alakja, aki a világ létezését, a mindennapi életet testesíti meg. Ő a megőrző, aki tudásával fenntartja, támogatja az Univerzum lényeit. Ő az, aki különböző formákban (avatárként) időről-időre megtestesül, hogy segítse az embereket. Ezidáig nyolc ilyen inkarnációja látogatott a földre, melyek közül kiemelendő Ráma herceg és Krisna. A balinéz felfogásban Buddha is Visnu egyik földi alakja volt, ám az utolsó, kilencedik megtestesülést még várják a hívők. A fenntartó isten számára szentelt templom mindig az adott falu irányába fekszik, azaz a szent Agung vulkán felé eső részén.

Visnut (Indiával ellentétben) leggyakrabban sasmadár hátasállata hátán ülve ábrázolják. Ismertető jegye testének kék színe is. A végtelennel azonosított földi jelenségek színe ez, úgy mint az ég és a tenger. Utóbbi, vagyis a víz Visnu eleme, mely a balinéz hitvilág egyik legfontosabb tartozéka: szentelt vízzel áldanak meg mindent, ami szent, legyen bármilyen apró, s minden imádkozót is. Bali istenei – Első rész

Síva, a pusztító és megújító

A teremtő és fenntartó isteni erők nélkülözhetetlen társa a pusztítás, azaz Síva, az isteni hármasság utolsó alakja. A démonok és a halál ura ő, azonban egyáltalán nem negatív szereplője a hindu mitológiának: nemcsak pusztít, de újjá is teremt. Sosem rombol ok nélkül, s bármit is számol fel, azzal egyben el is indítja az újrateremtődés folyamatát. Őt és feleségét, tisztelik a települések ún. halotti templomában, mely a balinéz temető mellett helyezkedik el. Itt helyezik ideiglenes nyugalomra az elhunytakat, míg elérkezik a halotthamvasztás ideje. A hamvasztási szertartás hasonlatos Síva szerepéhez: a test elpusztul, megszabadítva a lelket, mely így továbbindul – vagy az újjászületés körforgásába, vagy a végső állapotba, melyben a minden emberben jelenlévő isteni lélekdarab (átman) visszaegyesül a hiperabszolút istenbe (moksa).

Sívát gyakran ábrázolják tigrisbőrőn ülve, mögötte hegyek és háromágú szigonya, nyakában egy kígyó.

A vágyak legyőzésének jelképei ezek. Viszonylag ritkán látható szállító állata, Nandi(ni), a fehér bika társaságában. Egyik legismertebb alakja a táncoló Síva – a jelen világot is táncával fogja elpusztítani.

A Trimurti alapvetően “férfi” istenei nem nélkülözhetik női párjaikat sem, hiszen ők is fontos szerepet töltenek be a hindu panteonban.

Tudás nélkül nincs teremtés, így a teremtő Brahmá hitvese Szaraszvatí, a tudás és művészetek istennője. Neve azt jelenti, aki a (minden dologban jelenlévő) lényeget (szara) adja az ember énjéhez (szva). Négy kezében szent iratokat, lótuszt és egy ősi indiai, lantszerű hangszert tart. Szaraszvati az ember lelki felemelkedéséhez vezető két lehetséges utat szimbolizálja: az egyik a tudás ösvénye, mely a védák, azaz szent iratokban leírt tudáson alapul. A másik egy intuitív, nem tudáson alapuló út: a művészi alkotókészség. Bali istenei – Első rész

Visnu saktija Laksmi, a gazdagság istennője. Nemcsak anyagi értelemben vett gazdagságról van azonban szó, hanem erkölcsi, morális értékekről is. Mindennapi élete során ugyanis mind anyagi javakra, mind iránymutató morális értékekre szüksége van az embernek. Ebben segíti a hívőket Laksmi, akit leggyakrabban lótuszon állva, s kezében lótuszokat tartva egy elefánttal ábrázolnak.

A harmadik, egyben a balinézek számára egyik legfontosabb női isteni erő Párvati, az anyagvilág istennője – a Síva által véghez vitt pusztítás ugyanis csak egy kézzelfogható formán válik láthatóvá. Azonban még fontosabb talán Párvati démonikus, pusztító formája, Durgá, aki abban segíti az embert, hogy a földi javakhoz kötődő vágyait önmagában legyőzze. Valódi romboló erőként Indiában Káliként, Balin Rangda boszorkányként ismerik: a sötét erők úrnője ő, aki könnyen felismerhető rémisztő tekintetéről, acsarkodó gesztusáról, hosszú körmeiről, s a hasáig lelógó, aranyozott díszítésű nyelvéről.

Nem ér itt még véget a fontos mitológiai alakok sora, a cikk folytatása következik hamarosan.

Előző cikkBábeli randevúk 3 – A trükkös tengerész
Következő cikkTerrorizmus-gyerekszemmel Párizsban
Avatar
Az indonéz kormány ösztöndíjával, még az egyetemi éveim alatt kerültem először Balira, immár 11 éve. Meseország ez, ahol két tejeskávé legénykémmel és indonéz párommal éljük mindennapi életünket. Tengerpart, pálmafák, stresszmentes hétköznapok, napsütés, füstölő illat, színes áldozati ajándékok úton-útfélen, bababarát, mosolygós emberek, vulkánok, vízesések, buja növényzet ésatöbbiésatöbbi… Mivel itt sincs kolbászból a kerítés (pedig a balinézek számára a disznóhús a csúcsok csúcsa!), hogy mindennapi betevőnk az asztalra kerüljön, férjemmel közös családi vállalkozásunkban utazás- és esküvőszervezéssel foglalkozunk. Emellett (aprótöredékicipici) maradék szabadidőmben sokrétű érdeklődésem próbálom kielégíteni: nyelvek, vallások, történelem, balinéz táncok, embertan; mindenem a kutatás. S mi a legnagyszerűbb? Hogy ezeket mind tálcán kínálja nekem az Istenek szigete! Ugyan itt sem fenékig tejfel az élet (még jó, az indonézek nagyrésze ki nem állhatja a tejfölt ), nem véletlenül imádom Balit: különleges, egyedülálló és fantasztikusan sokszínű - ez pedig hatalmas löketet ad nekem! Ebből a varázslatos világból szeretnék átadni valamennyit az írásaim által: néha “kutatósabb”, néha könnyedebb stílusban. Remélem, velem tartasz! https://www.1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..