A balinéz esküvők lenyűgöző világa

0
658
A balinéz esküvők lenyűgöző világa

Pompás öltözékek, mindenütt az isteneknek szóló felajánlások, tornyokba halmozott gyümölcsök, színpompás virágkompozíciók, díszes szentélyek… Egyedülálló hely a világon, és ezt az egyediségét, a balinéz hindu vallásnak köszönheti. Bali az istenek szigete. A helyi emberek életét teljesen átszövi ez a sajátos világfelfogás. Az étkezéstől kezdve, az alvási pózon át, egészen a ruhák szekrénybe hajtogatásáig, mindent meghatároz a vallás.  A vallás, ami egy sajátos egyveleg. Alapját az indiai hinduizmus adja, de rengeteg buddhista elem is található benne. Legjellemzőbb ismertetőjegyeit azonban, a korábbi hitvilágoknak (animizmus, dinamizmus) köszönheti. A végtelen számú áldozati ajándékok, illatos füstölők és csilingelő gamelán zene, kecses táncmozdulatok, erőteljes színek mind az istenek kedvét szolgálják. A balinéz ember földi életének célja ugyanis, hogy a látható és láthatatlan világ közt mindenkor harmóniát teremtsen – méghozzá szépséggel. Hogy ezt a feladatot megfelelően ellássa, tisztalelkűnek, negatív erőktől mentesnek kell lennie.

Rítusok sorozatán esik ezért át minden balinéz hindu, melyek közül talán legfontosabbak: a 3 hónapos baba ceremónia, a fogcsiszolás és az esküvő. 

A balinézek számára nem létezik olyan dolog, amit ne az istenek befolyásolnának. Nincs ez másképp az esküvővel sem. Ünnepi ruhába öltözve, ajándékokkal megrakodva tesz látogatást a vőlegény családja a menyasszony családjánál, hogy formális keretek közt feleségül kérje – mindezt mosolyogva, derűvel, ahogyan ez a mindennapokban is zajlik. A két család együttesen kéri majd fel a papot, hogy a pár számára megfelelő napot kiválassza. Nem a pár döntése ugyanis ez, hanem az isteneké. A balinéz kalendárium egy roppant összetett rendszer, így csak a szakavatott papok tudják meghatározni a legideálisabb napot a házasulandók számára. Ez a „jó” nap lesz az, amikor a leendő arát elhozza a vőlegény, és saját házába viszi – a balinéz esküvő ugyanis mindig a férfi családjánál kerül megrendezésre, a házasságkötéssel ugyanis a nő elszakad saját rokonaitól, s átkerül férje családjába.

A balinéz esküvők lenyűgöző világaIllatos rizs, kurkuma, ylang-ylang és pompás pillangófa levél egy tálon – mozsárban összeőrlik őket. A helyiek életében nagyon fontos a tisztaság, mind testi, mind lelki értelemben. Ezért az esküvő előtti napon tisztítószertartást tartanak: különleges fűszerkeverékből álló testradírral tisztítják meg a menyasszony testét. Mindeközben jövőbeni boldogságért és áldásért imádkoznak az aranysárgával szimbolizált Sang Hyang Widi Wasa-hoz, a balinézek legfőbb istenéhez. E nap délutánjától, nem léphet ki szobájából egészen addig, míg a következő napon vőlegénye meg nem érkezik érte. Ősi szövegekből idézett kántálás csendül fel a következő nap reggelén. A mungkah lawang ceremónia keretén belül, egy küldött háromszor megkopogtatja a szobájának ajtaját. Válaszul a lány családjának küldöttje kántálásba kezd, ezzel engedélyt adva a vőlegénynek, hogy benyisson jövendőbelijéhez. Ekkor sárga anyaggal betakarva – amely egyedülálló életének elmúltát, s új életszakaszának kezdetét jelképezi – kilép a mátka. A lányt családja nem, csak egy küldött kíséri a férfi házához. Miután a pár gyaloghintón megérkezik a vőlegény lakóhelyére, leendő anyósa kibontja a sárga anyagból a menyasszonyt, kétszáz kínai pénzérmét (kepeng) adva érte. Eme mesegehagung rituálé után megkezdődik a hindu pap által vezetett mekala-kalaan (madengen-dengen), melyet a csengő megszólalása jelez. Ez a csengő az, amely az istenek nyelvére alakítja át az imát. Az istenek előtt fontos, hogy a lehető legszebben jelenjen meg a pár: erőteljes smink (férfiaknak is), élénk színű kelmék, aranyozott ékszerek és fejdísz teszi a házasulandókat szemet gyönyörködtetővé, mielőtt folytatódna a rituálék sora.

Mindenekelőtt a párnak meg kell tisztulnia. A férfi egy úgynevezett tegen-tegenant visz a vállán, míg a nő egy portékákkal teli kosarat. A jegyesét követi a vőlegény, s együtt háromszor megkerülik a földre helyezett áldozati ajándékokat. Frangipáni, magnólia, szantál füstölők illata keveredik a levegőben, az istenek felé szállítva az áldozati ajándékok esszenciáját.A balinéz esküvők lenyűgöző világa

A szíve választottja teli kosarát, ezután megvásárolja a vőlegény, ezzel jelképezve, hogy mindig ki kell egészítsék egymást, egyenlő arányban kell adniuk és kapniuk a házasságon belül ahhoz, hogy együttes erővel elérjék kívánt céljaikat.

Éles rituális tőrével (keris) a kezében a férfi készen áll, hogy átdöfje a hitvese által tartott, pandanusz levelekből font gyékényt, mely nem más, mint Sang Hyang Prakerti-nek (a női erő) szimbóluma. Sang Hyang Purusa (a férfi erő) hatalmával pedig a vőlegény megsemmisíti választottja szűzi múltját. Kevésbé teologikusan a szűzhártya átszakítását jelképező rituálé ez.

A menyasszony és a vőlegény együtt ültet kurkumát, taro burgonyát és bunkóliliomot a családi szentély (sanggah / merajan ) mögött, egyfajta áldás kérésként, hogy családjuk sokasodjon, s mindig legyen, aki továbbviszi a család nevét. Ezt követően ketté égetik a „tigriskarom fa” ágai közé feszített fehér fonalat, ezzel jelezve, hogy készen állnak elhagyni egyedülálló életüket, s családot alapítani.

Utolsó lépésként csengőhang, temérdek áldozati ajándék, egzotikus illatfelhő és szenteltvíz kíséretében a hindu pap ismét áldást kér a párra – mind az istenektől, mind az ősöktől.

  

Mindeközben sürög-forog a segítők és meghívottak népes tábora. Mosolygás, nevetgélés, beszélgetés. A vendégsereg itt nem állandó, hanem folyamatosan mozog, változik. Mindenki akkor jön, amikor tud. Gratulálnak a párnak, esznek egy jót, majd hazamennek.  Hogy mit eszik a vendégsereg (mert sereg bizony)? A balinéz ember számára a disznóhústól nincs jobb. Nagy ünnepekkor, így esküvőkön is, különféle malacos ínyencségeket készítenek: nyárson sült disznó (babi guling), apróra vágott zöldségek kókusszal keverve (lawar), kolbász, mi szem-szájnak ingere. Ha pedig a család pénztárcája engedi, hagyományos balinéz táncelőadás is szórakoztatja a párt, családjukat és vendégeiket. Kecses, de virtuóz  mozdulatokkal, izgalmas szemjátékkal és mimikával fűszerezett táncot lejtenek a táncosok a csilingelő (avagy némelyeknek csörömpölő) gamelán zene hangjára. Ahogyan ez a nyugati világban is megszokott, a fiatal pár kimerülten tér általában nyugovóra új, közös életük első éjjelén…

A balinéz esküvők lenyűgöző világaS hogy külföldiként lehet-e valakinek hasonlóan különleges esküvői szertartása? Lehet bizony! Természetesen egy-két lépés kimarad nem-hindu házasulandók esetén, de a legtöbb rituálé kivitelezhető, és örömmel segédkeznek ebben a helyiek.

Előző cikkUtazási kalandok babával
Következő cikk5 jel az online randik világában, hogy nem kellesz eléggé
Avatar
Az indonéz kormány ösztöndíjával, még az egyetemi éveim alatt kerültem először Balira, immár 11 éve. Meseország ez, ahol két tejeskávé legénykémmel és indonéz párommal éljük mindennapi életünket. Tengerpart, pálmafák, stresszmentes hétköznapok, napsütés, füstölő illat, színes áldozati ajándékok úton-útfélen, bababarát, mosolygós emberek, vulkánok, vízesések, buja növényzet ésatöbbiésatöbbi… Mivel itt sincs kolbászból a kerítés (pedig a balinézek számára a disznóhús a csúcsok csúcsa!), hogy mindennapi betevőnk az asztalra kerüljön, férjemmel közös családi vállalkozásunkban utazás- és esküvőszervezéssel foglalkozunk. Emellett (aprótöredékicipici) maradék szabadidőmben sokrétű érdeklődésem próbálom kielégíteni: nyelvek, vallások, történelem, balinéz táncok, embertan; mindenem a kutatás. S mi a legnagyszerűbb? Hogy ezeket mind tálcán kínálja nekem az Istenek szigete! Ugyan itt sem fenékig tejfel az élet (még jó, az indonézek nagyrésze ki nem állhatja a tejfölt ), nem véletlenül imádom Balit: különleges, egyedülálló és fantasztikusan sokszínű - ez pedig hatalmas löketet ad nekem! Ebből a varázslatos világból szeretnék átadni valamennyit az írásaim által: néha “kutatósabb”, néha könnyedebb stílusban. Remélem, velem tartasz! https://www.1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..