23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

0
1729
23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

Méhész család sarjaként lehet, hogy egy kicsit több információt gyűjtöttem össze az évek során, mint az utca embere, nálunk ugyanis nem csak a méz ragadt, hanem a tudás is. Összeszedtem néhány érdekességet azok közül, amik a nyolcadik osztályos biológia könyvemből kimaradtak.

Tudtad, hogy….

1. egy méhkaptár belseje sterilebb egy műtőnél?
Búcsút inthetsz a takarítónődnek, ennyire még ő sem lehet jó!

2. egy családban akár 60 000 zümi is élhet?
Gondolj csak bele, hogy mennyi szülinapi ajándékot kell vennie anyunak! 

3. egyes kutatások szerint a méhek felismerik az arcokat?
Szóval ne szívózz velük, mert szólnak a haveroknak és levadásznak.

4. a méz sohasem romlik meg?

Mármint a tiszta méz. Az “ócó bóti”, az igen. A régészek viszont találtak már mézet az egyiptomi piramisokban is, amit biztos, hogy nem a tavalyi termésből csempésztek oda.23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

5. a méhek már a dinoszauruszok korában is léteztek (és persze dolgoztak)?
Nem bírom kiverni azt a képet a fejemből, amikor egy Tyrannosaurus Rex próbálja elhessegetni a zümiket …

6. a családban csak a nőstények dolgoznak?
De tényleg! Mindent ők csinálnak, még a pasikat is nekik kell etetniük, mert azok képtelenek az önellátásra. Hmmm… mintha ilyennel már találkoztam volna vala-hol.

7. az anyazümi csak egyszer repül ki a kaptárból, hogy legyen egy jó napja, aztán élete végéig petézik?
2-3 év a szülőszobán minden nő álma, nem igaz?

8. a fiúk (a herék) szó szerint csak a szexért élnek (meg a kajáért)?
Remélem, hogy az a pár pillanat gyönyör megéri az árát, mert a huncutkodásból nem kerülnek ki élve.

9. a méhecske az egyedüli rovar, amely emberi fogyasztásra alkalmas terméket állít elő?
Nem, nem, a tojás meg a tej nem rovartól származik, ahogy a pálinka sem.

10. a méz nem más, mint zümi hányás?
Tudom, ez eléggé kiábrándító, de igaz. A méhecske kiszipkázza a nektárt a virág-ból, majd a kaptárba visszatérve belerókázza a sejtbe. Sőt, ha éppen nincs nagy hajtás, és ráérnek, akkor előbb szájról szájra adják azt, ezzel is szellőztetve és sűrít-ve.

11. a méhek eltáncolják a mondandójukat?
Nem akkor tánciznak, amikor pisilniük kell, hanem akkor, amikor élelmet vagy vizet találnak. Egy-két-há-egy-két-há arra van a kaja! Ha viszont olyan virágra lelnek, amiben valamilyen tudatmódosító van, a kaptárba érve össze-vissza “hazudoznak”. 

12. a méznek fertőtlenítő hatása van?

Nyugodtan kenheted akár nyílt sebre is. Igaz, hogy csípni fog, de NE NYALD LE!

13. 1 kg méz előállításához kb. 2 millió virágra van szükség?
Ehhez akár 60-100 ezer kirepülésre is szükség lehet, hiszen csak 50-70 mg nektárt képes begyűjteni egy-egy út alkalmával. Ez egy igazi csapat munka eredménye, mert egy méh hozzávetőleg egy negyed kávéskanálnyi mézre valót termel rövidke élete során.

14. a méz az egyetlen táplálék, amely tartalmazza az összes létfenntartáshoz szükséges elemet?
Már látom magam előtt, hogy ez lesz a legújabb fogyókúra őrület: méz + víz23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

15. a méheknek szemüvegre lenne szükségük?
Olyan rosszul látnak, hogy az már szinte tökéletes. Tény, hogy nem látnak tisztán, és a színekkel is hadilábon állnak, de olyan dolgokat is látnak (pl. UV fények), amiket mi nem, és mindezt 280 fokos szögben.

16. kb. 6 teáskanálnyi mézre van szüksége egy méhnek, hogy körbe repülje a Földet?
Nekem minimum kétszer ennyi kell ahhoz, hogy túléljem a napom a két gyerekkel.

17. nem azért zümmögnek, hogy az embereket idegesítsék?
Bár szerintem ezt is számításba vette a “tervező”, akárcsak a szúnyognál. A zümmögő hang a szárnyaik rezgéséből ered. Szabad szemmel nem is igazán látható, úgyhogy nem tudom, kinek volt rá annyi ideje, hogy megszámolja, hogy akár több, mint 11000-szer is rezdülhetnek egyetlen másodperc alatt.

18. akárcsak a kutya, a méhek is szag alapján tájékozódnak?
Minden kaptárnak jellegzetes illata van, ami alapján hazatalálnak a dolgozók a meló után. Hébe-hóba ha egy “bedrogozott” méhecske eltéveszti a bejáratot, a kaptárőrök (mert ilyenek is vannak) nemes egyszerűséggel felkérik a távozásra az illetőt (na jó, ez nem igaz, szó nélkül szétkungfuzzák azt a cuki kis potrohát)

19. a méhek a legjobb matematikusok?

Nem elég, hogy Google, GPS meg minden más segédeszköz nélkül centire pontosan meg tudnak határozni távolságokat, a lehető legrövidebb utat választva teljesítik a napi beszerzőkörutat. Emellett a természetben található legpontosabb hatszöget képesek építeni.

20. a mézharmat méz nem is “igazi” méz?
Ugye mindannyian tudjuk, hogy a méz a virágokból begyűjtött nektárból készül. Azt viszont már kevesen, hogy a mézharmat méz a fákon, és növényeken élő levéltetvek, és más apró rovarok kiválasztási végtermékéből. Ezt akárhogy ragozzuk, szépítjük, és ilyen-olyan kellemesen hangzatos nevekkel látjuk el, akkor is csak egy “tetű kaka méz” (vagy ahogyan én szoktam reklámozni a szüleim vásárlóinak: “hangyaszarméz”)

21. a méheknek nincs füle?
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azért sem hordanak télen sapkát, mert az rácsúszna a szemükre a fülük hiánya miatt. Ehelyett a kis táncos lábukkal (is) “hallanak”, vagyis érzékelnek. A zümik lábaiban ugyanis folyadékkal teli csatornák futnak, amik felveszik, és az agy felé továbbítják a külvilág rezgéseit. (Ezért nem hordanak zoknit sem).

23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről22. a méz öntisztuló?
Minden olyan “idegen dolog” (kosz, lépdarabkák, méhecske hullák, stb) ami nem a mézbe való, fel fog jönni a felszínre – tehát ne egy hordó mézbe rejtsük el a dugi pénzünket, vagy a rejtegetni való bizonyítékokat.

23. a méhecske olyan, mint egy válogatós gyerek?
Különbséget tud tenni az ízek között, és felismeri a kedvenceit. Az édesebb nektárból rendesen felpakol, mert annak kevesebb, mint a fele jut el csak a kaptárig, a többit útközben elfogyasztja. Ej, a kis falánk.

Előző cikkÁkos 50 Londonban – „Mondtam én, hogy jó buli lesz!”
Következő cikkAgócs úr
Avatar
Azt a nemes feladatot kaptam, hogy írjak egy rövid bemutatkozó szöveget, amivel növelhetem a piaci értékemet ? Nos íme a kendőzetlen igazság rólam: a hatodik 25. szülinapomon is túl vagyok (ideje lesz betölteni a 26-ot ?), de egy perccel sem nézek ki többnek 21-nél, és amúgy is csak 18-nak érzem magam, szóval nem is olyan fontos, hogy mennyi az annyi. Kereken 10éve hagytam el kicsiny hazánkat, hogy egy olyan országban élhessek, ahol nincsenek ékezetek; ahol a hideg és a meleg víz két különböző csapból folyik; ahol sokan azt hiszik, hogy az országot, ahonnan jöttem "Éhes"-nek hívják (Hungary ?); és ahol nem tudják, hogy mi az a Túró Rudi. ? Nagy szerencsémre itt ismerhettem meg azt a bátor indiánt, akivel már az első percben közöltem, hogy ö lesz a férjem .... Szegény egy szót nem értett abból, amit mondtam akkor, de amúgy se lett volna sok esélye ellenem ? szóval beletörődött a sorsába ? Ennek már 10 éve... Azóta volt egy nagy bográcsos buli (vagy ahogy én hívom: az esküvőnk), lett két nyomos okom, hogy soha többet ne vegyek fel bikinit (más ezeket Zachariahnak és Sárának ismeri), és megtanultam, hogy ebben az országban a "szia" helyett simán odavághatsz egy "ólrájt"-ot.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..