23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

Néhány dolgot biztosan mindenki tud a mézről, mint például azt, hogy nagyon egészséges, hiszen többféle fontos tápanyaggal láthatja el a szervezetünket, és roppantul finom, emiatt pedig tökéletes ételeink édesítésére, ízesítésére is. Szerzőnk, Anna Supol viszont olyan vicces és érdekes dolgokat oszt meg velünk, amiket csak egy méhészlány tud ilyen lenyűgözően elmesélni.

23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről
Méhész család sarjaként lehet, hogy egy kicsit több információt gyűjtöttem össze az évek során, mint az utca embere, nálunk ugyanis nem csak a méz ragadt, hanem a tudás is. Összeszedtem néhány érdekességet azok közül, amik a nyolcadik osztályos biológia könyvemből kimaradtak.

Tudtad, hogy….

1. egy méhkaptár belseje sterilebb egy műtőnél?
Búcsút inthetsz a takarítónődnek, ennyire még ő sem lehet jó!

2. egy családban akár 60 000 zümi is élhet?
Gondolj csak bele, hogy mennyi szülinapi ajándékot kell vennie anyunak! 

3. egyes kutatások szerint a méhek felismerik az arcokat?
Szóval ne szívózz velük, mert szólnak a haveroknak és levadásznak.

Ezer szóval, ezer gondolat

4. a méz sohasem romlik meg?

Mármint a tiszta méz. Az “ócó bóti”, az igen. A régészek viszont találtak már mézet az egyiptomi piramisokban is, amit biztos, hogy nem a tavalyi termésből csempésztek oda.23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

5. a méhek már a dinoszauruszok korában is léteztek (és persze dolgoztak)?
Nem bírom kiverni azt a képet a fejemből, amikor egy Tyrannosaurus Rex próbálja elhessegetni a zümiket …

6. a családban csak a nőstények dolgoznak?
De tényleg! Mindent ők csinálnak, még a pasikat is nekik kell etetniük, mert azok képtelenek az önellátásra. Hmmm… mintha ilyennel már találkoztam volna vala-hol.

7. az anyazümi csak egyszer repül ki a kaptárból, hogy legyen egy jó napja, aztán élete végéig petézik?
2-3 év a szülőszobán minden nő álma, nem igaz?

8. a fiúk (a herék) szó szerint csak a szexért élnek (meg a kajáért)?
Remélem, hogy az a pár pillanat gyönyör megéri az árát, mert a huncutkodásból nem kerülnek ki élve.

9. a méhecske az egyedüli rovar, amely emberi fogyasztásra alkalmas terméket állít elő?
Nem, nem, a tojás meg a tej nem rovartól származik, ahogy a pálinka sem.

10. a méz nem más, mint zümi hányás?
Tudom, ez eléggé kiábrándító, de igaz. A méhecske kiszipkázza a nektárt a virág-ból, majd a kaptárba visszatérve belerókázza a sejtbe. Sőt, ha éppen nincs nagy hajtás, és ráérnek, akkor előbb szájról szájra adják azt, ezzel is szellőztetve és sűrít-ve.

11. a méhek eltáncolják a mondandójukat?
Nem akkor tánciznak, amikor pisilniük kell, hanem akkor, amikor élelmet vagy vizet találnak. Egy-két-há-egy-két-há arra van a kaja! Ha viszont olyan virágra lelnek, amiben valamilyen tudatmódosító van, a kaptárba érve össze-vissza “hazudoznak”. 

Ezer szóval, ezer gondolat

12. a méznek fertőtlenítő hatása van?

Nyugodtan kenheted akár nyílt sebre is. Igaz, hogy csípni fog, de NE NYALD LE!

13. 1 kg méz előállításához kb. 2 millió virágra van szükség?
Ehhez akár 60-100 ezer kirepülésre is szükség lehet, hiszen csak 50-70 mg nektárt képes begyűjteni egy-egy út alkalmával. Ez egy igazi csapat munka eredménye, mert egy méh hozzávetőleg egy negyed kávéskanálnyi mézre valót termel rövidke élete során.

14. a méz az egyetlen táplálék, amely tartalmazza az összes létfenntartáshoz szükséges elemet?
Már látom magam előtt, hogy ez lesz a legújabb fogyókúra őrület: méz + víz23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről

15. a méheknek szemüvegre lenne szükségük?
Olyan rosszul látnak, hogy az már szinte tökéletes. Tény, hogy nem látnak tisztán, és a színekkel is hadilábon állnak, de olyan dolgokat is látnak (pl. UV fények), amiket mi nem, és mindezt 280 fokos szögben.

16. kb. 6 teáskanálnyi mézre van szüksége egy méhnek, hogy körbe repülje a Földet?
Nekem minimum kétszer ennyi kell ahhoz, hogy túléljem a napom a két gyerekkel.

17. nem azért zümmögnek, hogy az embereket idegesítsék?
Bár szerintem ezt is számításba vette a “tervező”, akárcsak a szúnyognál. A zümmögő hang a szárnyaik rezgéséből ered. Szabad szemmel nem is igazán látható, úgyhogy nem tudom, kinek volt rá annyi ideje, hogy megszámolja, hogy akár több, mint 11000-szer is rezdülhetnek egyetlen másodperc alatt.

18. akárcsak a kutya, a méhek is szag alapján tájékozódnak?
Minden kaptárnak jellegzetes illata van, ami alapján hazatalálnak a dolgozók a meló után. Hébe-hóba ha egy “bedrogozott” méhecske eltéveszti a bejáratot, a kaptárőrök (mert ilyenek is vannak) nemes egyszerűséggel felkérik a távozásra az illetőt (na jó, ez nem igaz, szó nélkül szétkungfuzzák azt a cuki kis potrohát)

Ezer szóval, ezer gondolat

19. a méhek a legjobb matematikusok?

Nem elég, hogy Google, GPS meg minden más segédeszköz nélkül centire pontosan meg tudnak határozni távolságokat, a lehető legrövidebb utat választva teljesítik a napi beszerzőkörutat. Emellett a természetben található legpontosabb hatszöget képesek építeni.

20. a mézharmat méz nem is “igazi” méz?
Ugye mindannyian tudjuk, hogy a méz a virágokból begyűjtött nektárból készül. Azt viszont már kevesen, hogy a mézharmat méz a fákon, és növényeken élő levéltetvek, és más apró rovarok kiválasztási végtermékéből. Ezt akárhogy ragozzuk, szépítjük, és ilyen-olyan kellemesen hangzatos nevekkel látjuk el, akkor is csak egy “tetű kaka méz” (vagy ahogyan én szoktam reklámozni a szüleim vásárlóinak: “hangyaszarméz”)

21. a méheknek nincs füle?
A tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy azért sem hordanak télen sapkát, mert az rácsúszna a szemükre a fülük hiánya miatt. Ehelyett a kis táncos lábukkal (is) “hallanak”, vagyis érzékelnek. A zümik lábaiban ugyanis folyadékkal teli csatornák futnak, amik felveszik, és az agy felé továbbítják a külvilág rezgéseit. (Ezért nem hordanak zoknit sem).

23 dolog amit nem biztos, hogy tudsz a méhekről és a mézről22. a méz öntisztuló?
Minden olyan “idegen dolog” (kosz, lépdarabkák, méhecske hullák, stb) ami nem a mézbe való, fel fog jönni a felszínre – tehát ne egy hordó mézbe rejtsük el a dugi pénzünket, vagy a rejtegetni való bizonyítékokat.

23. a méhecske olyan, mint egy válogatós gyerek?
Különbséget tud tenni az ízek között, és felismeri a kedvenceit. Az édesebb nektárból rendesen felpakol, mert annak kevesebb, mint a fele jut el csak a kaptárig, a többit útközben elfogyasztja. Ej, a kis falánk.

Méhész család sarjaként lehet, hogy egy kicsit több információt gyűjtöttem össze az évek során, mint az utca embere, nálunk ugyanis nem csak a méz ragadt, ha-nem a tudás is. Összeszedtem néhány érdekességet azok közül, amik a nyolcadik osztályos biológia könyvemből kimaradtak.

FORRÁS1000 Words Magazine author: Anna Supol
Előző cikkÁkos 50 Londonban – „Mondtam én, hogy jó buli lesz!”
Következő cikkAgócs úr
Azt a nemes feladatot kaptam, hogy írjak egy rövid bemutatkozó szöveget, amivel növelhetem a piaci értékemet 😜 Nos íme a kendőzetlen igazság rólam: a hatodik 25. szülinapomon is túl vagyok (ideje lesz betölteni a 26-ot 😜), de egy perccel sem nézek ki többnek 21-nél, és amúgy is csak 18-nak érzem magam, szóval nem is olyan fontos, hogy mennyi az annyi. Kereken 10éve hagytam el kicsiny hazánkat, hogy egy olyan országban élhessek, ahol nincsenek ékezetek; ahol a hideg és a meleg víz két különböző csapból folyik; ahol sokan azt hiszik, hogy az országot, ahonnan jöttem "Éhes"-nek hívják (Hungary 🙈); és ahol nem tudják, hogy mi az a Túró Rudi. 😱 Nagy szerencsémre itt ismerhettem meg azt a bátor indiánt, akivel már az első percben közöltem, hogy ö lesz a férjem .... Szegény egy szót nem értett abból, amit mondtam akkor, de amúgy se lett volna sok esélye ellenem 😜 szóval beletörődött a sorsába 😁 Ennek már 10 éve... Azóta volt egy nagy bográcsos buli (vagy ahogy én hívom: az esküvőnk), lett két nyomos okom, hogy soha többet ne vegyek fel bikinit (más ezeket Zachariahnak és Sárának ismeri), és megtanultam, hogy ebben az országban a "szia" helyett simán odavághatsz egy "ólrájt"-ot.

Leave a Review

Please enter your comment!
Please enter your name here