Az egész csak szervezés kérdése 2. rész

Azoknak akiknek már vannak gyermekeik, valószínűleg azonnal tudnak majd azonosulni ezzel a vicces, de lényegbemarkoló cikkel. Egy család napjainak a megszervezése olykor nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt egy külső szemlélő látja. Szerzőnk, Anna Supol írásából nem csak hasznos információkhoz juthatunk, de azt is megtudhatjuk hogyan kezelhetjük a mi kis családunk által gerjesztett káoszt nyugodtan, higgadtan, női mivoltunkat abszolút megőrizve.

0
1638
Az egész csak szervezés kérdése 2. rész

Időbeosztás

Talán az egyik legnehezebb feladat amit az embereknek az életük során meg kell tanulniuk: elsajátítani, hogy hogyan is kell „használni” az időt, és hogy hogyan keltsük azt az illúziót, hogy nekünk mindenre van elég belőle.

  1. Vezess határidőnaplót, jegyzetfüzetet!

Miért? Hacsak nem vagy Superman, vagy más szuperhős, aki kívül hordja a bugyiját, nem hiszem, hogy képes vagy mindenre emlékezni magadtól. De nyugi, nem is várja ezt el tőled senki (maximum te magad). Én szeretem „kiüríteni” az agyamat időnként, ezáltal több helyet biztosítok az újabb információ áradatnak, és minimálisra csökkenhetem annak az esélyét, hogy valamiről megfeledkezem.

 Kocka nyelvre” lefordítva: gyorsabban fog működni a számítógéped, ha a felesleges dolgokat törlöd, vagy külső tárolókra mented.

  1. Foglald le az időpontokat amilyen korán csak lehet!

Miért? Sokkal jobban és könnyebben tudsz előre tervezni/szervezni, ha tudod, hogy mi várható. Legyen itt szó fogorvosi ellenőrzésről, szemészetről, egyéb hivatalos időpontról, vagy szabadságról. Jobb ezeket 5 – 6 hónappal korábban lefoglalni és beírni a naptáradba (amit remélem már be is szereztél), így nem érhet olyan meglepetés, hogy a féléve várt bibircsók eltávolító műtéted egybe esik a hawaii nyaralásoddal.

  1. Jegyezd fel a családtagok, barátok szülinapjait, névnapjait, jeles eseményeit!

Miért? Ki ne örülne annak, ha felköszöntik a szülinapján, névnapján, vagy megemlékeznek a házassági évfordulójukról? A Facebook sajna nem fog kihúzni mindig, minden pácból, hisz nincs mindenki fent, és ott is sokszor csak az utolsó pillanatban kapsz értesítőt.

Ciki, ha onnan tudod meg, hogy a drága mamának tegnap volt a 80-dik szülinapja.

Az sem egy elhanyagolható indok, hogy ezzel nem érhet váratlanul egy meghívás valamilyen meglepetés bulira, vagy egy kisebb, extra kiadás az ajándékra.

  1. Ne halogasd a dolgokat!

Miért? Mivel maguktól nem igazán oldódnak meg a dolgok – vagy legalábbis nem sok – mi értelme őket halogatni? Tessék szépen felkötni azt a gatyát, és nekiállni az elintéznivalóknak. Hidd el nekem, hogy sokkal jobban fogod magad érezni utána, és a legapróbb sikerélmény is pozitív hatással lesz rád a további dolgokhoz.

  1. Legyen napi terved!

Miért? Nem hiszem, hogy mindig el lehet intézni mindent egy nap alatt, de hidd el, hogy nincs is rá szükség. Készíts egy listát reggel (fontossági sorrendben), hogy aznapra milyen feladataid vannak, például számlák befizetése, takarítás, anyóslátogatás…stb, és amíg az elsővel nem végeztél, ne kezdj bele a másodikba. A nap végére, ha valamit nem sikerült elintézned, kezd a következő napi listádat az elintézetlenekkel (kivéve, ha az az anyóslátogatás, ne akard szándékosan szabotálni a napodat).

Az egész csak szervezés kérdése 2. rész

  1. Kezd azzal a feladattal ami a legidőigényesebb, legnehezebb!

Miért? Valószínű, hogy ez igényli a legnagyobb odafigyelést és a legtöbb energiát, így nem volna célszerű a nap végére hagyni, amikor már csak az jár a fejedben, hogy van még egy nagy adag töltött káposzta a hűtőben vacsorára. Ezenkívül az sem elhanyagolható, hogy ha ezt a mumust kipipálod a listádról, a többi dolog már egyszerű gyerekjátéknak fog tűnni, és a kezdeti sikerélmény is nagy hajtóerővel bír.

  1. Használj emlékeztetőket!

Miért? Akár a telefonodban, akár a határidőnaplódban, vagy a hűtőre ragasztva, néha nem árt a „külső segítség”.

Mint, ahogy azt említettem már, nem kell mindenre magadtól emlékezni, nem vagy te robot.

  1. Legyen egy szusszanásnyi időd magadra!

Miért? Mindenki megérdemel egy kis pihenőt. Úgyhogy tessék csak felrakni a lábadat arra kis időre. Akár egy 20 – 30 perces kis szünet is csodákat tud művelni veled, és aztán megújult erővel tudod folyatni a napod.

Az egész csak szervezés kérdése 2. rész

  1. Ne hagyj mindent az utolsó pillanatra!

Miért? Már Murphy barátunk is megmondta, hogy ami elromolhat, az el is fog. Szóval már csak ezért sem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a dolgokat. Ha például az utazáshoz szükséges papírokat épp indulás előtt akarod kinyomtatni, szinte garantált, hogy pont akkor fog kifogyni a tinta, vagy akkor fog tönkremenni a nyomtatód. Arról nem is beszélve, hogy akár beismerjük, akár nem, minden elintézendő dolog egy kis adag stresszel is bír, abból meg nem jó a sok.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..