Benőkék és Erzsikék – avagy ki mondja meg, hogyan éljünk

Mások élete mindig olyan tökéletesnek tűnik a miénkhez képest. Persze azt már kevesen tudják, hogy valójában mi is zajlik sokszor a színfalak mögött. Vajon a szereplők tényleg a saját életüket élik, vagy valaki más diktálja a szabályokat? Szerzőnk, Balogh-Szabó Nikolett egy olyan témát boncolgat, ami több embert érint, mint azt gondolnád. Akár Téged is…..a kérdés csak az, hogy van-e merszed változtatni?

0
313
Benőkék és Erzsikék – avagy ki mondja meg, hogyan éljünk
Nem olyan rég Anita feltett egy kérdést: Mi volt az a könyv, ami megváltoztatta az életedet? Én, mint nagy könyvrajongó sokat gondolkodtam a válaszon, hiszen nekem minden könyv kedvenc. Mindig van egy szereplő, akivel azonosulni tudok, és amíg a történet tart, ott élek én is a sorok közt.

Volt néhány könyv, ami szóba jöhetett: A kabbalista, az Agatha Christie regények, amik az álmot adták, hogy egyszer majd a regényekben szereplő Angliában fogok élni. Sherlock Holmes történetei, amik alapján sokkal jobb megfigyelő lettem és már apróságokból is tudok következtetéseket levonni.

És akkor bevillant ’A’ könyv, és ’A’ film: Elizabeth Gilbert – Ízek, imák, szerelmek.

Igen, ez az. Ez az én válaszom. Sokaknak ez egy a sok tipikus limonádékönyv közül, de nekem tényleg az egész életemet terelte más irányba. Egy rózsaszín, kívülről tökéletesnek látszó, de belülről üres és rothadó vattacukorfelhőből mentett ki.

Benőkék és Erzsikék – avagy ki mondja meg, hogyan éljünk

Adott volt egy lány (én), és adott volt egy kapcsolat, amiben minden a lány popója alá volt helyezve, így véve el a legnagyobb értéket: Önmagát. Nem tudtam ki vagyok. Nem tudtam mit akarok. A világról sem tudtam semmit sem, hiszen minden ott állt előttem készen: az utam, egy vén országút, amin milliók haladnak végig. Spórolgatás, házvásárlás, esküvő és gyerek, tökéletes családi idill. Ki ne vágyna erre? Ki nem lenne boldog ebben a kis mézescsupor közhely életben? Hát én! Úgyhogy megvettem ezt a könyvet, és elkezdődött az utazásom Lizzel. Együtt gyűjtöttünk erőt kilépni a házasságból (az övéből), vele faltam a pizzát, és vele bicikliztem Bali elvarázsolt útjain.

És mire a könyv végére értem, megtaláltam azt, ami ennek az egész létezésnek értelmet ad: hogy ki vagyok és mit akarok. Én, a félős kis nyuszi, akinek új volt az élet, összepakoltam hát a holmimat és két bőrönddel távoztam el a vattacukorból. Elkezdődött az utazásom, az életem.

Elgondolkodom, hogy vajon hányan lehetnek, akik ugyanazt élik át, de nekik nincs ott ez a könyv, hogy felnyissa a szemüket és erőt adjon? Egyáltalán, hogy lehetséges, hogy egy vadidegen története ekkora változást hozzon? Hol az a pont, amikor valaki azt tudja mondani, hogy ebből elég, én a saját életem akarom élni?Benőkék és Erzsikék – avagy ki mondja meg, hogyan éljünk

Olyan világban élünk, ahol folyamatosan irányítunk. A tévénket, az autónkat, a beosztottjainkat, párunkat, gyermekeinket, sőt, a slow cookerek világában már az ebédünk is kívánságunk szerint, programozottan és időre készül el. (A programozható, futurisztikus kávéfőzőkről már ne is beszéljek, ha már itt tartunk.)

Egyedül a saját életünk az, ami valójában sok ember esetében ellenőrizetlenül pörög nap nap után.

Sok nő (és férfi is, de az ő lelki világukról én nem tudok nyilatkozni) éli az életét úgy, ahogyan azt megmondják vagy elvárják. Nem akarnak csalódást okozni a szüleiknek, a párjuknak, barátaiknak. Mások meggyőzik (nem is kell győzködni a legtöbbjüket, elég csak említést tenni) őket, hogy ez a foglalkozás pontosan jó lesz. Nagyon felkapott manapság, és jól is fizet, az már viszont teljesen lényegtelen, hogy az illető az egésztől hányingert kap, ha csak rágondol – mert hát manapság mindenki ezt az állást pályázza, ez a menő!

Aztán jön egy férfi jó egzisztenciával, öltönyben, kiváló állással, lekenyerezi a családtagokat, és a drága anyuka, na meg az irigykedő barátnők elhitetik Erzsikével, hogy ez a pasi egy főnyeremény, aranyélete lesz mellette. Erzsike persze tojik rá, hogy reggel ágyba kapja a kávét, vagy hogy Benőke minden kívánságát lesi, mert egyszerűen képtelen elviselni azt a férfit. Idegesítő hangot ad ki, amikor eszik; folyton káromkodik vezetés közben, hülye és kiábrándító pofákat vág az ágyban, és nem mellesleg Benőkének teljesen mások a tervei a jövőre nézve, mint Erzsikének.

De Erzsike csak hallgat és tűr, mert anyuka és a barátnők rábeszélték, hogy ez így tökéletes, ennél jobb sose lesz. Honnan is tudhatná Erzsike, a fiatal, csinos lány, aki éppen csak kilépett a nagybetűsbe, hogy mi van Benőkén, és a hányingerkeltő munkahelyén túl? Megnézze? Kipróbálja? Váltson karriert? Kiadja a Benőke útját mindenki tiltakozása ellenére?

Áh, dehogy!

Benőkék és Erzsikék – avagy ki mondja meg, hogyan éljünk

Hiszen nem tudhatja, hogy az a szakadt ruhás, kócos hajú pasi, aki mindig ugyanabban az időben metrózik haza, mint ő, ezerszer többet tudna adni neki, mint az öltönyös, kölniszagú Benőke. Honnan is tudhatná, hiszen nincs, aki biztosra megmondaná, és lépni bizony túl kockázatos.

Sarkított a Benőke sztorim? Lehet. De ha tudnátok hány ilyen Erzsike létezett és létezik ma is, akik frissen léptek ki az iskola kapuján az életbe, akik leélnek egy sablon életet csak azért, mert azt mondja az általános társadalmi norma, hogy így van rendjén! Mindenki mellett ott van legalább egy Erzsike, aki soha nem fogja tudni ki ő és mit is akar valójában, mert nem kerül a kezébe egy Ízek, imák, szerelmek kötet, mert azt hiszi, hogy egy olyan élet, amit úgy él, ahogy neki tetszik csak mások élete lehet.

Szerencsére nekem felnyílt a szemem, és nem vagyok többé egy Erzsike a sokból, én magam irányítok, és nem a páromat, nem a gyermekemet, hanem saját magamat.

Ez a könyv vitt el engem egy olyan útra, ahol saját magam tapasztaltam meg a számomra fontos értékeket, ahol tanulok és fejlődök, nem a langymeleg pocsolyában lépkedek nap nap után, hanem egyszer hidegvíz zúdul a nyakamba, máskor pedig csokoládémázas az élet. Hálás vagyok az írónőnek, mert általa megújulhattam. Megkaphattam a távirányítót az életemhez. Mára már biztosan tudom milyen értékeket akarok átadni, milyen példát akarok mutatni a kis csemetémnek, hogy neki az önfelfedezés, és a lelki- és szellemi szabad élet ne csak egy homályos ködfelhő legyen.

Szerencsére nekem felnyílt a szemem, és nem vagyok többé egy Erzsike a sokból, én magam irányítok, és nem a páromat, nem a gyermekemet, hanem saját magamat.
Advertisement
FORRÁS1000 Words Magazine author: : Balogh-Szabó Nikolett | Pictures credit: Pixabay
Előző cikkHamis túrós pite
Következő cikkÜzleti Tréning és Kapcsolatépítés Nőknek
Balogh-Szabó Nikolett
Kislány koromban sok sztorit hallottam a ködös Angliáról. Meg azt is, hogy valakinek a valakije oda ment szerencsét próbálni. Elképzeltem a titokzatos, zöldellő, ködös tájat és megfogadtam, hogy egyszer én is ott élek majd. Felnőttem, és 2011-ben ez az álom (mint ahogyan az összes többi) valóra vált. Itt élek két pasival, akik elbűvölték a szívem örökre: a cserfes kisfiammal és a kedvesemmel. Gyermektelen időszakomban önmagam és az élet felfedezésével voltam elfoglalva, kedvenc időtöltésem volt olvasni és világgá menni. Három éve élem a tipikus anyaéletet csupa uncsi sablonban, mint főzés, takarítás, rendrakás, ebből a szürke rengetegből repülünk ki Ábellal nap mint nap, aki szerencsére az én fantáziámat és kíváncsiságomat örökölte (és a makacsságot). Mindig törekszem jobb önmagam lenni, és a kutakodásom a világban végeláthatatlan. Sok témában otthon vagyok, voltam vágó és operatőr, tanultam fotózást, businesst és jogot, egészségügy iránti szeretetem sosem hagy cserben, ha valakit ápolni kell, belekóstoltam az egészséges életmód tudományába, most éppen az írást tanulom (egy kisregényem készülőben). A kíváncsiságom sosem lankad, és folyton csapongok, ezért elképzelhető, hogy sokféle témában olvashattok majd tőlem. Írásaim a szívem és lelkem legmélyebbjéről jönnek, fogadjátok sok szeretettel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.