Boldogság és egészség színekkel

3
3282
Boldogság és egészség színekkel

A hosszú téli hónapok, a téli egyhangúság, kopárság után ilyenkor érezzük csak igazán, hogy mennyire is hiányoznak a színek az életünkből. Akárcsak napfény nélkül, úgy színek nélkül is elképzelhetetlen az élet – a boldog, kiegyensúlyozott, egészséges élet. Vegyük körbe magunkat a megfelelő színekkel, ezáltal változtatva meg életünket pozitív irányba.

Ahogy azt legutóbbi cikkemben megemlítettem, a környezetünkben lévő színek lelki állapotunkat és fiziológiai folyamatainkat, ezáltal pedig egészségi állapotunkat is képesek befolyásolni.  A színek energiáját felhasználhatjuk szervezetünk testi-lelki energiaszintjének növelésére, a szervezetünkben található energiaközpontok (csakrák) kiegyensúlyozására, vagy katalizátorként a gyógyulás elősegítésére.Boldogság és egészség színekkel

De előbb kezdjük egy kézzel fekvő kérdés megválaszolásával:

Hogyan tudnak a színek gyógyítani?

Mint ahogy minden ezen a bolygón, a színek is sajátos elektromágneses rezgéssel rendelkeznek, amelyek – akár akarjuk, akár nem, akár tudjuk, akár nem – hatással vannak ránk folyamatosan, az egész életünk során. A szín nem más, mint megtört fény, az egyes színek a fény különböző alakjai, és minden egyes színnek megvan a maga hullámhossza és rezgése, amely a szemen és a bőrön áthatva bizonyos változásokat hoz létre a testünkben sejtek szintjén. Az agy ugyanis a színinformációkat nemcsak felfogja, hanem azokat fel is használja különböző elektrokémiai-neuronális, azaz testi-lelki folyamatok beindításában. Így a fény különböző típusai más-más hatással bírnak a szervezetünkre.

A fény, illetve a színek emberekre gyakorolt hatását, gyógyító erejét már az ősi kultúrákban is felismerték és használták. Ilyen volt pl. a helioterápia (Heliosz = nap), amit mind az ókori egyiptomiak, mind a görögök is alkalmaztak. Emellett említhetjük az ősi, indiai Ájurvédikus gyógyászatot is, mely szerint a testi egyensúly, az egészség visszaszerzésének az egyik hatékony eszköze a szín a megfelelő csakraharmonizáción keresztül.

Hogyan lehetnék én boldogabb és egészségesebb a színek segítségével?

A különböző színek a napfényhez hasonló pozitív befolyással lehetnek a szervezetünkre, általános közérzetünkre, csak tudni kell, hogy mely színnel milyen hatást érhetünk el. A szakemberek szerint általában ösztönösen ráérzünk arra, hogy mely színek tesznek jót nekünk és melyek nem. Ugyanakkor arra is érdemes figyelni, hogy melyek azok a színek, amelyeket nem szeretünk, mivel ezek árulkodnak arról, hogy milyen hiány van az életünkben, mit utasítunk el, vagy ignorálunk az életben.Boldogság és egészség színekkel

A színek pszichológiai, fiziológiás hatásáról nagyon sok információt találhatsz – arról viszont keveset, hogyan is tudod ezeket a hatásokat a magad hasznára, azaz egészségére fordítani. Többféle módszer is van arra, hogyan juttathatod be a szervezetedbe az egyes színek rezgését, amely által pozitívan tudod befolyásolni az energetikai állapotodat, a testi-lelki egészségedet.

Színterápia

A színgyógyászat, vagy színterápia (chromotherapy, colorology) a színek gyógyító, a szervezet belső, öngyógyító folyamatait stimuláló erejét használja ki a fényterápia elemeivel összekötve. A színes fényű speciális lámpákkal végzett kezelés során megsokszorozódik a színek gyógyító és közérzetjavító hatása. A színterápia során többnyire az úgynevezett alap- vagy primer színeket használják (kék, zöld, vörös), illetve azok árnyalatait, ritkábban pedig a sárga, lila és narancs színeket.

A meleg színek/árnyalatok az immunrendszer serkentésével energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.

A színterápia a vegetatív idegrendszeren keresztül fejti ki hatását, így jó eredmények érhetők el vele minden olyan betegségben, amelyben a diagnózis a vegetatív idegrendszerrel hozható kapcsolatba, vagy ahol az immunrendszer serkentése a cél: gyomor- és bélpanaszok, mozgásszervi panaszok, bőrgyulladás, keringési problémák, álmatlanság, megfázás, stressz, kimerültség, fáradtság.

Ha szeretnél a színterápiával kapcsolatban többet megtudni, akkor olvasd el Roland Hunt: A színgyógyítás hét kulcsa című könyvét.Boldogság és egészség színekkel

A színterápia többnyire szakember segítségével történő színgyógyításos módszer – tehát kell hozzá egy külső, hozzáértő segítő személy (bár van otthoni használatra is Bioptron lámpa). Azonban léteznek olyan “színes megoldások” is, ahol te magad tudsz segíteni magadon.  Nézzük, hogyan is lehet a színeket könnyen és egyszerűen a saját testi és lelki jóléted szolgálatába állítani!

Színmeditáció, színvizualizáció

Egyes színek (piros, narancssárga, sárga, zöld, kék, lila, arany, rózsaszín) összefüggésben vannak testünk egészséges működésével, azzal, hogyan tudjuk fizikailag és mentálisan is energizálni, vagy éppen ellazítani, megtisztítani magunkat. A meditációs és vizualizációs gyakorlatok lényege, hogy egy kb. 10 perces “elmélkedés” során a tudatoddal felidézel a tested-lelked egészséges működéséhez szükséges bizonyos színeket.

Ezeknek a színeknek a “lélektani bevitele” a szervezetedbe segít abban, hogy pár perc alatt jobban, energikusabban érezzed magad, tisztábban tudj gondolkodni; hosszabb távon való gyakorlása pedig akár szép eredményeket is hozhat bizonyos lelki és testi problémák esetén.

Színmeditáció (avagy színbelégzés) során helyezkedj el kényelmesen, csukd le a szemed, majd gondolati úton válaszd ki a megfelelő színt vagy árnyalatot, és képzeld el, ahogy ez a szín teljesen betölti az egész testedet. Szívd magadba az energiáját, és érezd, ahogy feltölti és harmóniába hozza a tested, ahogy pozitív érzelmi, és fiziológiás reakciókat indít el benned. A helyes légzéssel elő tudod segíteni, hogy az adott szín teljesen átjárjon – vegyél fel egy kényelmes légzési ritmust és belégzésnél képzeld el, ahogy a levegővel az adott színt is belélegzed, ami aztán elborítja az egész testedet le a karjaidon és a lábaidon keresztül, illetve fel a fejed búbjáig.

Ezt a gyakorlatot elvégezheted akár minden egyes színnel, vagy akár csak egy specifikus színnel, ami az adott testi vagy lelki problémádat szimbolizálja. Ehhez érdemes tanulmányoznod a csakrák működését és funkcióját, illetve, hogy melyik csakrához milyen adott szín van rendelve.

A színvizualizáció hasonló elven működik. Úgyanúgy helyezkedj el kényelmesen, hunyd le a szemed, lélegezz nyugodtan a légzésed ritmusára fókuszálva. Majd képzelj el egy számodra kellemes környezetet, eseményt és összpontosíts az ott megjelenő színekre. Ez lehet akár egy szép kert tele rózsákkal vagy egy tengerpart – a lényeg az, hogy érezd (ahogy beleszagolsz a rózsaszín rózsába, vagy úszol az azúrkék tengerben), ahogy “megfürdesz” az ott megjelenő színekben, ahogy beborítanak, ahogy magadba szívod az energiájukat és rezgésüket.

Érdemes rendszeresen, hetente legalább egyszer elvégezni ez a két gyakorlatot, de egy-egy “sürgősségi helyzetben” is segítségül tudod hívni e módszereket.

Boldogság és egészség színekkel

Színes ételek, színes italok

Biztos hallottál már arról, hogy az vagy, amit megeszel, illetve azt, hogy az egészséges táplálkozás azt is jelenti, hogy változatosan eszel különböző színű ételeket. A különböző színű ételek különböző vitamin- és ásványianyag tartalmat jelentenek, de az elfogyasztott ételeken keresztül magát a „színeket” is bejuttatod a testedbe, ezzel mintegy beépíted az adott étel színének a rezgését is a szervezetedbe. A megbomlott táplálkozási harmónia miatt a színhiányos táplálkozás betegségeket is előidézhet, ezért fontos, hogy minél változatosabban, kiegyensúlyozottabban, azaz színesebben próbálj étkezni, hogy a szükséges színeket a szervezetedbe juttasd.

Ehetsz akár “színirányosan is”, ha tudod, hogy mely színekre van szükséged, mely testi vagy lelki problémádon akarsz segíteni.

Ugyanez vonatkozik a színes italok fogyasztására is. Készíthetsz gyümölcsökből, zöldségekből facsart színes innivalókat, de akár egy pohár tiszta, szénsavmentes vizet is besugározhatsz különféle színekkel. 20 cm távolságról kb. 20-30 percig kell a színsugarat ráirányítani az üvegpohárban elhelyezett vízre. Másik módszer, ha a pohár vizet egy színes papírlapra ráteszed és fél napon keresztül állni hagyod rajta. Ez által is felveszi a víz az adott szín a rezgését.

A hatást sokszorosítani tudod, ha elképzeled, ahogy a színes étel vagy ital révén az adott szín eltölti az egész tested.Boldogság és egészség színekkel

Színfürdő

Hasonló elven működik a színfürdő. A fürdővizünket 1 méter távolságról kell megvilágítani az adott színnel, szintén kb. 20 percen keresztül. Fontos, hogy a vizet a besugárzás után már ne hígítsd fel, mert így a szín is felhígul és veszít a hatásából. Ebben a vízben relaxálj úgy 15-25 percen keresztül (ne várd meg, amíg kihűl a víz), közben hallgathatsz meditációs zenét, illetve az adott szín hatásának felerősítése érdekében csinálhatsz színmeditációt is, vagy akár színvizualizációt.

Szín nézése

Jó hatással van az idegekre egy meghatározott szín nézése. Ehhez felhasználhatsz bármilyen színes felületet, ha elég nagy – lehet egy falfelület, egy nagyobb tárgy, egy színes kartonlap, fólia. Ezt szemléld úgy 20-25 percig. Ha pl. idegesnek érzed magad, akkor keress egy kék vagy zöld felületet, amin elpihentetheted a szemed (de lehetőleg ne hupikék vagy neonzöld színt válassz) – ez pozitív hatással lesz a vegetatív idegrendszeredre és nyugodtabbnak fogod érezni magad.

Színvitaminok / Színbombák

Sokan tapasztaltuk már, hogy egy vidám, energizáló színű ruhadarab mennyire fel tudja dobni a hangulatunkat, vagy hogy egy komor, unalmas színű helyiségben mennyire szorongva tudjuk érezni magunkat. Én színvitaminoknak vagy színbombáknak nevezem azokat a mindennapi színes eszközöket, tárgyakat, amelyek használatának a segítségével alapvető változást tudunk elérni, nemcsak lélektani és fizikai szinten, de esztétikailag is.

Hogy hogyan, ezekről majd később írok a színek lakberendezésben és az öltözködésben játszott szerepe kapcsán. Most egyelőre csak álljon itt felsorolásként a tizenegy színvitamin és a pozitív/negatív tulajdonságaik:

 • Piros: életerő, energia, magabiztosság / agresszív, uralkodó, parancsoló
 • Rózsaszín: nőies, lágy, gyengéd, közvetlen / határozatlan, önbizalomhiányos, puhány
 • Narancs: boldog, lelkes, barátkozó / felületes, közönséges, bogaras
 • Sárga: aktív, objektív, felszabadult / idegesítő, meggondolatlan, ingatag
 • Zöld: tisztulás, harmónia, önálló, kitartó / makacs, kockázatmentes, unalmas
 • Kék: béke, ellazulás, megbízható / álszent, szokványos, hideg
 • Barna: gyakorlatias, hűség, barátságos / unalmas, óvatos, egyszerű
 • Ibolya: intuíció, szépség, fantázia, önbecsülés / különc, gyakorlatiatlan, felsőbbrendű
 • Szürke: semleges, kiegyensúlyozott, tisztelet / bizonytalan, óvatos, bárgyú
 • Fekete: erő, rejtély, formalitás / komor, negatív, zárkózott
 • Fehér: tiszta, friss, jövőbe mutató / steril, rideg, unalmas

Ezek alapján ki tudod választani magadnak egy-egy konkrét helyzetre, hangulatra a ráerősítő vagy ellensúlyozó színt, akár egy sál, egy rúzsszín, egy virágcsokor, párna vagy bármi más formájában.Boldogság és egészség színekkel

Természetjárás, szabad levegő

Ki gondolná, nem?  Azt hiszem a legnyilvánvalóbb színterápia a természetben való séta és szemlélődés, a napon való fürdőzés, és friss levegő szívása. Kár, hogy sokunk nem gyakran él a lehetőséggel. Gondolj arra, hogy milyen szuper érzés egy szép erdőben, egy végtelen réten, egy virágos parkban sétálni, ahol a természet önmagától felvonultatja neked a legcsodálatosabb színeket – milyen jót tesz a testnek és a léleknek, mennyire más embernek érzed magad utána.

Jön a tavasz – tessék kihasználni!

“A szín élet, színek nélkül halott lenne a világ.” – írja Johannes Itten, a színelmélet egyik legnagyobb és legismertebb szakértője. A színek nélkül valószínűleg mi magunk, emberek sem léteznénk, így nem csoda, ha a színeknek ilyen hatalmas szerepe van a testi-lelki jólétünkben.

Legközelebbi “színes cikkemben” bemutatom neked, hogy Itten milyen érdekes megfigyelés alapján alkotta meg az évszakelméletet, és azt hogyan tudod ezt az elméletet te alkalmazni a hétköznapjaidban, leginkább az öltözködés- és lakáskultúra területén.

Beck Marianna

www.londonlifedesing.com

www.unexpectedliving.com

A meleg színek/árnyalatok az immunrendszer serkentésével energetizáló hatást váltanak ki, míg a hideg színek hűsítenek, nyugtatnak, ezáltal gyulladás csökkentésére alkalmasak.
Előző cikkSakura – Virágba borult Japán
Következő cikkÁllatok, sorakozó! – Ez a Kutya éve!
Beck Marianna
Mindig is szerteágazó volt az érdeklődési köröm az élet dolgai tekintetében – de valahogy mind önmagunk, emberek köré csoportosul, a mi saját belső és külső világunk köré: a testi, lelki, szellemi jólétünk köré, és a szűkebb / tágabb környezetünk köré. Szilárdan hiszek abban, hogy mindaz, amit látunk és megtapasztalunk a környezetünkben, mindaz, ami körbevesz minket, amiben élünk az hatással van az életünk alakulására testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. És hiszek abban is, hogy mindezt pozitívan tudjuk befolyásolni nem csak a gondolkodásunk által, de az épített környezetünk által is. Gyerekkorom óta vonzódom a lakberendezéshez, a vizuálisan és ergonomikusan is minket szolgáló környezet kialakításához – ezért alkottam meg az Unexpected Living-et. Emberként abban a fantasztikus lehetőségben volt részem, hogy eddigi életem során öt országban is élhettem, így rengeteget tanulhattam önmagamról, a világról és az életről általában – ennek az eredménye a London Life Design. Szeretek utazni, világot látni, táncolni vagy mezítláb sétálni és érezni az „életet” a talpam alatt. Szeretek olvasni, írni, csokoládét enni, vagy éppen kiállni egy szikla szélére és belekiabálni a világba. Élvezem a nagyszerű és nem hétköznapi emberek és tárgyak társaságát. A folyamatos tanulás az életem része. Hiszek abban, hogy amit adunk magunkból a nagyvilágnak, azt kapjuk vissza. És hálás vagyok a két „laboratóriumi” szellemi segítőmnek Albert Einstein-nek és Audrey Hepburn-nek.

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nagyon köszönöm a cikket!
  Szeretem a színeket, imádom ha az otthonom és a környezetem harmonikusan ugyan, de színes. Felkeltetted az érdeklődésem a színek tudatos használatára! Köszönöm!

  • Kedves Judit!
   Nagyon köszönöm a hozzászólásod – igaz kicsit későn vettem észre, de sebaj 🙂 Örülök, hogy szereted a színeket és hogy a cikk hozzájárult a tudatosabb használatukhoz. Használd őket boldogsággal és egészséggel!
   Marianna
   Unexpected Living

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..