Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

0
2665
Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

Sokan tartanak a színektől, bizonytalanok abban, hogyan is használják őket a mindennapokban – legyen életünk bármelyik területéről szó. Ezért inkább maradnak a már bevált, unalomig ismételt színeknél, színkombinációknál. Vagy épp fájdalmasan mellényúlnak. Hogyan lehetünk mégis bátrabbak és biztosabb szeműek a színek megválasztásakor? Egyszerű. Alkalmazzuk az évszakelméletet. Ez egy olyan logikusan felépített színrendszert, mely a színeket, azok árnyalatait, különböző tulajdonságaik alapján négy kategóriába sorolja, illetve magukat az embereket is a természetes színeik alapján. Ennek a csoportosításnak a segítségével immár biztosra mehetünk egy-egy színkombináció kiválasztásakor. A végeredmény mindig kellemes és vonzó lesz.

 

 A természet színharmóniája

Minden, a természetben látott, a természet által kreált színösszeállítást, legyen az rikító vagy lágy, harmonikusnak érzünk. Senkiben nem támadna az a gondolat, hogy a réten virágzó pipacs vöröse és zöldje üti egymást. Gyakran másképp van ez azonban az ember által összeállított színkompozíciók esetében. Néha olyan érzésünk támad, hogy valami nem stimmel, a színek nem harmonizálnak egymással, akár rossz érzéseket, agresszív indulatokat kelthetnek bennünk. Jelentéktelenné vagy éppen feltűnően unszimpatikussá tesznek valakit a szemünkben.

A színek és formák kezelése azonban bárki számára megtanulható, és a legjobb tanítómester maga a természet.

Nap mint nap a szemünk előtt van, hogy hogyan lehet a színeket harmonikusan összerendezni az elképzelhető összes megvilágításban, és minden évszakban. Aki meg akarja tanulni, hogy bánjon a színekkel, jól teszi, ha tudatosan is figyeli és tanulja az egyes évszakokban előforduló színkombinációkat.

 

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

A tavasz kirobbanó színorgiával kezdődik. Világos, erőteljes, élénk és meleg színeket látunk magunk körül, ahogy a természet újraéled téli álmából: friss, ragyogó zöld fák, rétek, élénkpiros tulipánok, sárga kankalinok, lila orgonák dominálják a képet.

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

A nyári rekkenő hőségben és szemkápráztató fényben fakó, tört és pasztellszíneket látunk magunk körül a természetben: napszítta barna, bézs vagy sárga föld, kékeszöldes levelek, türkizben, sötétkékben és tengerzöldben tündöklő vizek.

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

Az ősz fényesen ragyogó, elszíneződött lombokkal, az érett termés, gyümölcsök, zöldségek gazdag színeivel kápráztat el minket. Csupa telt, fénylő, meleg és földszínű árnyalatok.

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

A tél kezdetekor az életszínes élet álomba merül, csak néhány szín dominál, amelyek erős, drámai kontrasztot alkotnak: szikrázó fehér hó, a kopasz fák fekete, szürke ágai, ragyogó, hideg, kék égbolt, itt – ott néhány élénkzöld, piros, sárga és kék.

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

Egy – egy évszak színei mindig összeillenek

Ugyan a természet színképe az évszakokkal változik, egy – egy évszak színei mégis mindig összeillenek.

Az oka egyszerű. Minden évszakban van egy meghatározó alapszín.

A tavaszé a sárga, a nyáré a kék, az őszé a piros, a télé pedig ismét a kék.

Ez az alapszín pedig rányomja a bélyegét egy – egy évszak színképére, és ezáltal a hangulatára. A tavaszi színek mindenekelőtt abban különböznek az ősziektől, hogy könnyedebbek és vidámabbak, míg az ősziek mélyek, teltek és földszerűek. Nyáron a hűvös árnyalatok szinte kivétel nélkül elmosódottak, télen viszont harsányak, jeges pasztellszínekben sugárzóak.

Az évszakok bázisszíneit tekintve a tavaszt és az őszt a meleg színek évszakának, míg a nyarat és a telet a hidegének nevezhetjük. Ezen belül a tavasz színei világosak, élénkek (telítettek) és melegek; az ősz színei sötétek, tompák (telítetlenek) és melegek; a nyár színei szintén világosak, tompák és hidegek; a tél színei sötétek, élénkek és hidegek. Ez a felosztás segít az eligazodásban, ha meg akarunk ismerkedni a négy évszak színeivel.

Évszakelmélet – Hogyan találd meg a színeidet

További alapszabály, hogy minden évszakban jelen van minden szín, de mindegyiknek megvan a maga sajátos jellege.

Minden árnyalat, ami egyazon évszakhoz sorolható, illik egymáshoz és tetszés szerint kombinálható egymással. Diszharmónia csak olyankor keletkezik, ha a természet alkotta elvektől eltérünk. Erre sajnos épp elég példát találunk az utcákon, a középületek és a magánlakások berendezésében. De önmagunkon és másokon is gyakran megfigyelhetjük mennyire felboríthatja a természetes színharmóniát egy – egy ruhadarab, vagy smink nem megfelelő árnyalata.

 

Hogyan működik ez a saját, személyes színeink esetében

Ez a természetre jellemző színharmónia az emberi test (bőr, szem, haj) esetében is érvényesül. Az ember a természet “műalkotása” – a bőr, a haj és a szem színe a pigmentek ugyanazon színskálájáról származnak, így ezek a színek mindig tökéletesen illenek egymáshoz. Ezt a harmóniát mi magunk zavarjuk meg azzal, ha ezt a természet adta színkombinációt egy oda nem illő színnel megbontjuk – és máris megvan a „katasztrófa”: eltűnik az arcunk, a szemünk természetes ragyogása, és helyette fáradt kinézetűek leszünk.

Ahogy az év négy évszakból áll, ugyanúgy az emberek – génjeik által meghatározott színeik alapján – négy csoportba oszthatók. Az egyes embertípusok színei kísértetiesen emlékeztetnek a négy évszak természet által meghatározott, mindenki által felidézhető színeire. Az évszakelmélet, illetve a különböző színtípusok megalkotása Johannes Itten, svájci festő és művészetpedagógus nevéhez fűződik.  Itten vette észre, hogy festőnövendékei olyan színkombinációkat használtak előszeretettel, amelyek valahogy harmonizáltak a saját természetes színeikkel tónusban és intenzitásban egyaránt.

Ezen megfigyelésre alapozva, illetve a színek tulajdonságait figyelembe véve Itten 4 színcsoportot különböztetett meg, amelyeket az egyes évszakokról nevezett el – ez lett az évszakelmélet alapja.

Az, hogy melyik évszaktípusba tartozunk az független attól, hogy melyik évszakban születtünk, illetve attól is, hogy mely színeket, színkombinációkat kedvelünk – bár, ahogy Itten megfigyelése is mutatja, az ösztönös vonzódás létezik. Ezt sokkal inkább a bőrünk, szemünk és hajunk természetes színei határozzák meg. Az egyes típusba tartozó emberek meghatározott színtulajdonsággal rendelkeznek.

A tavasz típus: világos, élénk, meleg színeivel mindig ragyogó, üde és friss hatást kelt, és többnyire van bennük valami törékenység, lágyság.

A nyár típus: a természetes színei elegáns, finom, szofisztikált megjelenésűvé teszik. Itt a világos, hűvös és visszafogott pasztell árnyalatok dominálnak.

Az ősz típus: bázisszínei gazdag, meleg és sötét árnyalatú színek, amelyek egyfajta természetes, „földközeli” megjelenést kölcsönöznek neki.

A tél típus: az erős, izgalmas drámai kontrasztok típusa, színei a sötét, de tiszta, élénk, jeges árnyalatok – csakúgy, mint a téli tájé. Többségük tipikus „Hófehérke-típus”.

A négy fő színtípust azóta tovább bontották még három altípusra minden egyes évszakon belül, így ma már tizenkét színcsoportot különböztet meg az évszakelmélet. Mindegyik csoportnak, illetve ezen belül mindegyik altípusnak megvannak a maga legelőnyösebb színei, amelyekben a legjobban, a legelőnyösebben néznek ki.

Hogy lehet az, hogy sokszor rossz színekhez nyúlunk? Ízlésünket, színpreferenciáinkat sok minden befolyásolja. Ott van a szűkebb és tágabb környezetünk véleménye önmagunkról, vagy éppen egyes színekről.

A másik ok, amiért oly gyakran hibázunk, hogy azoknak a színeknek, amelyeket szeretünk, sokszor semmi köze sincs azokhoz, amelyek igazán jól illenek a külsőnkhöz. Sokunknak, nehéz önmagunkról objektív képet alkotni.

Szerepet játszik még a divathoz való viszonyunk is. Évente kétszer tért hódít bizonyos divatszínek imádata, amiket annak ellenére előszeretettel viselünk, hogy biztosan nem áll jól mindenkinek. A színekhez fűződő képzettársítások és szimbólumok is nagymértékben befolyásolják színválasztásainkat. Mindez elkerülhető az egyénre szabott színtanácsadás módszerével.

(www.londonlifedesign.com/image-tervezes-stilustanacsadas)

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

   

Köszönjük, ha megosztod:

 

 

Előző cikkHallássérülten nem lehetett balerina, inkább új műfajt teremtett – interjú Napsugár Annával
Következő cikkSzívügyek 1. rész
Beck Marianna
Mindig is szerteágazó volt az érdeklődési köröm az élet dolgai tekintetében – de valahogy mind önmagunk, emberek köré csoportosul, a mi saját belső és külső világunk köré: a testi, lelki, szellemi jólétünk köré, és a szűkebb / tágabb környezetünk köré. Szilárdan hiszek abban, hogy mindaz, amit látunk és megtapasztalunk a környezetünkben, mindaz, ami körbevesz minket, amiben élünk az hatással van az életünk alakulására testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. És hiszek abban is, hogy mindezt pozitívan tudjuk befolyásolni nem csak a gondolkodásunk által, de az épített környezetünk által is. Gyerekkorom óta vonzódom a lakberendezéshez, a vizuálisan és ergonomikusan is minket szolgáló környezet kialakításához – ezért alkottam meg az Unexpected Living-et. Emberként abban a fantasztikus lehetőségben volt részem, hogy eddigi életem során öt országban is élhettem, így rengeteget tanulhattam önmagamról, a világról és az életről általában – ennek az eredménye a London Life Design. Szeretek utazni, világot látni, táncolni vagy mezítláb sétálni és érezni az „életet” a talpam alatt. Szeretek olvasni, írni, csokoládét enni, vagy éppen kiállni egy szikla szélére és belekiabálni a világba. Élvezem a nagyszerű és nem hétköznapi emberek és tárgyak társaságát. A folyamatos tanulás az életem része. Hiszek abban, hogy amit adunk magunkból a nagyvilágnak, azt kapjuk vissza. És hálás vagyok a két „laboratóriumi” szellemi segítőmnek Albert Einstein-nek és Audrey Hepburn-nek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..