Színezd ki az életed! – Színezd ki a világod!

0
597
Színezd ki az életed! - Színezd ki a világod!

A színek nagy hatalommal bírnak, és mindig is fontos szerepet játszottak az emberiség történetében. Az ókori nagy civilizációknak mind megvolt a saját színszimbolikája, színrendszere – pl. Kínában sárgát csak az uralkodó hordhatott, az ókori Egyiptomban a fekete nem a halált, hanem az örök újjászületést reprezentálta. Ugyanígy azzal is tisztában voltak, hogy minden egyes szín meghatározott energiával és rezgéssel rendelkezik, és ezen energiák és rezgések segítségével különböző harmonikus, vagy diszharmonikus hatásokat lehet elérni.

A színeket és azok hatásait rengeteg területen lehet alkalmazni – befolyásolni lehet vele a közérzetünket, a hangulatunkat, a gondolkodásunkat, az egészségünket, a fizikai megjelenésünket, a fellépésünket, az általunk közvetített üzeneteket, az épített környezetünket. Ha megtanuljuk egyrészt, hogy milyen tudatos vagy tudatalatti jelentéseket hordoznak a színek, hogyan hatnak ránk és másokra élettani és pszichológiai szempontból, illetve hogyan lehet a különböző színeket kombinálni, akkor eredményesen tudjuk alkalmazni őket az életünk bármely területén, olyan pozitív változásokat érhetünk el velük, amelyekre korábban nem is gondoltunk volna.Színezd ki az életed! - Színezd ki a világod!

Ebben segít minket a színpszichológia, a színszimbolika, illetve a színtan – rengeteg írás, információ található ezzel kapcsolatban az interneten, érdemes utánanézni, utána olvasni.

Milyen területekről is van szó, ahol tudatosan használhatjuk a színeket egy harmonikusabb, sikeresebb élet kialakítása érdekében?

Kezdjük az én személyes kedvencemmel: a lakberendezés / otthonteremtés / környezetkultúra területével.

Biztosan jártál már úgy, hogy ahogy beléptél egy lakásba, szobába, irodába, terembe, egyből ki is akartál fordulni onnan. Mert valami nem stimmelt. Kényelmetlenül, nyugtalanul, feszengve érezted magad. Magad se tudtad igazából az okot, hogy miért, csak azt, hogy valahogy nem volt kellemes abban a térben lenni. Könnyen előfordulhat, hogy ez az érzés a rosszul megválasztott színek miatt volt – vagy túl sok, harsogó, egymásnak ellentmondó szín volt egyszerre jelen, vagy épp fordítva, hiányoztak a színek.

Bár részben egyéni ízlés kérdése, hogy milyen színeket választ valaki ki az otthonába, irodájába, ennek ellenére jó, ha tudjuk, hogy melyik színnel, színárnyalattal milyen pszichés, vagy épp optikai hatást tudunk elérni, milyen hangulatvilágot tudunk teremteni.

Az otthonunkban, illetve a munkahelyünkön töltjük időnk javarészét, így nem mindegy, hogy milyen energiákat, hangulatot áraszt az a tér, ahol ezeket a hosszú órákat eltöltjük. A jól megválasztott színekkel gyorsan és egyszerűen nagyon látványos és pozitív változásokat lehet elérni mind a szűkebb, mind a tágabb környezetünkben.Színezd ki az életed! - Színezd ki a világod!

Aztán folytassuk a nők kedvenc témájával: a divat, öltözködés, smink világával.

Az egyéni ízlés itt is nagy szerepet kap – mindenkinek van pár kedvenc színe, amit nagy erőszeretettel hord, és vannak olyan színek, amelyektől idegenkedik. Pedig nem is biztos, hogy az általunk preferált szín az valóban jól is áll nekünk.

Egy adott szín akkor a „miénk”, ha kiemeli természetes színeinket (bőr, haj, szem), ragyogóvá, élettelivé teszi az arcunkat, a megjelenésünket.

Ha fáradtnak, öregebbnek nézünk ki egy adott szín viselésekor, akkor biztosak lehetünk abban, hogy az a szín nem áll jó nekünk – ilyenkor a szín visel minket, uralkodik rajtunk, nem pedig fordítva. Ha valaha is jártál már úgy, hogy valaki megjegyezte, hogy milyen szuper a ruhád, akkor nagy valószínűséggel a ruha/a szín hordott téged; ha pedig amiatt bókoltak neked, hogy milyen szuperül nézel ki ma, mit csináltál magaddal, mi a titkod, akkor biztos lehetsz abban, hogy aznap jól választottad meg a színeidet, mert élettel, ragyogással töltöttek fel.

Testi – lelki – mentális egészség területén is nagyon eredményesen lehet kihasználni a színek energetikáját, pszichés hatásait.

Talán észrevetted már, hogy a kórházak – műtők világa többnyire fehér-zöld-kék színekből áll. Ez nem véletlen, hiszen ezek a színek a tisztaság, nyugalom, megbízhatóság színei. Képzeld el, hogy éreznéd magad egy piros-fekete színvilágú műtőben épp egy operációra várva…

Nemcsak a színeknek van bizonyos energetikája, hanem az emberi testnek is. Az ember energiaközpontjai az úgy nevezett csakrák. Hét fő csakrát különböztetünk meg, ezek mindegyike egy-egy meghatározott testi, lelki és szellemi területért felelős. Egészségünk, boldog és harmonikus közérzetünk záloga a csakrák megfelelő működése – akkor érezzük jól magunkat, ha valamennyi energiaközpontunk harmonikusan aktív és ezáltal az energia szabadon áramlik bennünk. Minden egyes csakrához tartozik egy adott szín, ami kifejezi az adott csakra lényegét és feladatát – ez a szín, illetve a szín rezgése illeszkedik a legharmonikusabban az adott csakrához és annak funkciójához, így ez a szín alkalmas a csakrához köthető probléma orvoslására is.

Színvitaminokkal, színterápiával, színmeditációval hatékonyan tudod energizálni magad, mind fizikálisan, mentálisan és érzelmileg; de fájdalomcsillapításra, vagy akár gyógyításra is használhatod a színeket.  A lényege az, hogy figyeld önmagad és a színekhez való személyes viszonyodat – önkéntelenül is érezni fogod, hogy mely színek okoznak neked pozitív érzéseket.  Színezd ki az életed! - Színezd ki a világod!

A színeknek az üzlet világában, az arculattervezés, brandépítés területén is markáns szerep jut a befolyásoló hatásuk miatt. Ha van saját céged, vállalkozásod akkor tudod, hogy mennyire fontos az, hogy a terméked, a szolgáltatásod vonzó legyen az emberek számára. Ezt a vonzalmat sokféleképpen lehet megteremteni – az egyik eszköz a tudatos színhasználat. Olyan színvilágot kell kialakítani az arculattervezés során, amely hűen és pontosan reprezentálja azt, amit a terméked vagy a szolgáltatásod által kommunikálni kívánsz a potenciális vevőid felé. Ha jól választjuk meg ezeket a színeket, akkor ezáltal megerősíthetjük a mondanivalónkat és pozitívan tudjuk befolyásolni a vásárlói reakciókat.

Következő írásaimban jobban bele fogunk mélyedni a színek világába az egyes, fent említett területeket illetően. Szó lesz majd az évszakelméletről, amelynek a segítségével kiderítheted, hogy te melyik évszaktípusba tartozol a természetes színeidet illetően, megtanulod, hogyan alakíts ki könnyen és gyorsan harmonikus színkompozíciókat mind a környezetedben, mind a megjelenésedben, hogyan válaszd meg a színeket egy adott szolgáltatáshoz, üzenethez, illetve hogyan használd a színvitaminokat, a színmeditációt és a színterápiát.

A szerzőről többet megtudhatsz

itt >>> London Life Design

és itt >>>  Unexpected Living

 

Előző cikkMozgósítsuk magunkban az Isteni jó energiát…
Következő cikkMegeszed!
Beck Marianna
Mindig is szerteágazó volt az érdeklődési köröm az élet dolgai tekintetében – de valahogy mind önmagunk, emberek köré csoportosul, a mi saját belső és külső világunk köré: a testi, lelki, szellemi jólétünk köré, és a szűkebb / tágabb környezetünk köré. Szilárdan hiszek abban, hogy mindaz, amit látunk és megtapasztalunk a környezetünkben, mindaz, ami körbevesz minket, amiben élünk az hatással van az életünk alakulására testi, lelki és szellemi síkon egyaránt. És hiszek abban is, hogy mindezt pozitívan tudjuk befolyásolni nem csak a gondolkodásunk által, de az épített környezetünk által is. Gyerekkorom óta vonzódom a lakberendezéshez, a vizuálisan és ergonomikusan is minket szolgáló környezet kialakításához – ezért alkottam meg az Unexpected Living-et. Emberként abban a fantasztikus lehetőségben volt részem, hogy eddigi életem során öt országban is élhettem, így rengeteget tanulhattam önmagamról, a világról és az életről általában – ennek az eredménye a London Life Design. Szeretek utazni, világot látni, táncolni vagy mezítláb sétálni és érezni az „életet” a talpam alatt. Szeretek olvasni, írni, csokoládét enni, vagy éppen kiállni egy szikla szélére és belekiabálni a világba. Élvezem a nagyszerű és nem hétköznapi emberek és tárgyak társaságát. A folyamatos tanulás az életem része. Hiszek abban, hogy amit adunk magunkból a nagyvilágnak, azt kapjuk vissza. És hálás vagyok a két „laboratóriumi” szellemi segítőmnek Albert Einstein-nek és Audrey Hepburn-nek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..