Hétköznapi hősök – Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

Ősidők óta az ember legjobb barátja a kutya. Négylábú kedvenceinknél viszont sajnos, sokszor a verbális kommunikáció hiánya miatt, nehezebben vehetőek észre bizonyos neurológiai betegségek. Továbbá ezen része az állatorvoslásnak sokáig hiányos volt. Dr. Kiss Gabriella időt és energiát nem sajnálva, a szenvedélyét a hivatásává alakította. Szerzőnk, Cseh Andrea interjúja.

0
6975
Hétköznapi hősök - Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

A humán neurológiát tanulmányozva lefektette az epilepsziás kisállatok gyógymódjának, kezelésének alapjait. Azóta ő az Epilepsziás Kutyákért Alapítvány alapító tagja és vezetője, megalapította a Kiss-féle kezelési módszert és rengeteg állatorvost tanított, illetve tanít rá. Hogy mindezt hogyan érte el, és minek köszönheti sikereit? Gabriellától ezt is megtudhatjuk.

Cs.A: Elsősorban a számomra legkedvesebb történetre szeretnék kitérni. Tanulmányaid során összehozott a sors egy Bözsi nevű kutyával, akivel szorosabb kötelék alakult ki köztetek, sőt, a rendelőd a sírjára épült. Elmesélnéd a történeteteket?

K.G: Egyik nap megláttam az egyik ketrecben egy gyönyörű, bociszemű kiskutyát. Első látásra beleszerettem. Sajnos állatkísérleteket végeztek rajta, ezért aztán másfél év múlva az egyik éjjel „megszöktettem”. Utána négy évig annyi szeretetet kaptam tőle, hogy rájöttem: állatorvos akarok lenni. Bözsikém a mai napig ott nyugszik az újpesti állatkórházunk földjében, egykori vizsgálóasztalom alatt.

Cs.A: Még bőven a kutatások és tanulás fázisában voltál, amikor megszülettek a gyermekeid (szám szerint kettő). Hogyan tudtad összeegyeztetni, hogy állatorvosként, és anyaként is helyt tudj állni?

K.G: Az volt a szerencsém, hogy a férjem intézett minden „földi” dolgot, (számlák, tárgyalás, stb…) így nekem a gyógyítás, a tanulás, a gyereknevelés volt csak a feladatom. Ez a mai napig így megy. Együtt vittük az állatkórházunkat is ugyanígy.

Cs.A: Ha már itt tartunk, a férjeddel a kezdetek óta együtt dolgoztok az alapítványban? Mint magánemberek, hogyan tudjátok összehangolni a magánélettel az ilyen szintű közös munkát?

K.G: Ötven éve ismerjük egymást. Ő ugyan nem állatorvos, de sokat tanult mellettem, még az EEG-gépek szervizelésében is segédkezett. A recepciós munkát 30 éve végzi nekem, ezért soha nem kellett megmagyaráznom, hogy éppen miért nem tudok „háztartásvezetőként” funkcionálni. Amikor kellett, akkor Ő vált azzá.

Cs.A: Hogyan jött az ötlet, hogy a kisállatok epilepsziáinak gyógyítására szakosodj?

K.G: Sajnos a praxisom kezdetén sok, számomra ismeretlen tünetet mutató kisállat került elém, ami gyakran végződött értelmetlen halállal. Lassan nyilvánvalóvá vált, hogy valamit nem jól csinálok. Körbe kérdezősködtem, és ugyanezt tapasztaltam a legtöbb rendelőben. Nagyszerű a képzés az Állatorvosi Egyetemünkön, de ezt a betegséget csupán 1,5 órában tanítják (ma is) és nincs szakosodási lehetőség, mint a humánoknál. Elgondolkoztam: mégis miért sikeresebb az emberi epilepsziák kezelése? Nos, egy humán orvos az Egyetem után még évekig tanul, tapasztal, vizsgázik, hogy epileptológussá válhasson. Amikor erre rájöttem, elkezdtem humán neurológusokat, epileptológusokat és más szakembereket felkeresni, valamint rengeteg epilepsziás beteggel beszéltem.Hétköznapi hősök - Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

Az eltelt 27 év alatt folyamatosan tanultam tőlük, illetve a szakirodalomból világszerte. Ez a mai napig tart, hiszen az agykutatás és a képalkotó technikák rohamosan fejlődnek. Egyre többet tudhatunk meg a beteg, és az egészséges agyi működésekről.

Sok országban az emberi epilepsziákra íródott nemzetközi rendszert használják az állatorvosok is, ezen alapelvek mintájára kezelem évtizedek óta a pácienseimet, és így a humán szakemberekkel is fennakadás nélkül konzultálhatok. Állatgyógyászati antiepileptikum ugyanis (egy kivételével) nincs.

Cs.A: Miben különbözik egy humán és egy állati epilepsziás roham?

K.G: Gyakorlatilag semmiben. Már évtizedekkel ezelőtt leírták, hogy az ember és a kutya agya között funkciójában semmi különbség nincs. Talán annyi, hogy az állatoknál a beszédközpont nem fejlődött ki, de az agyi funkciók ugyanazok. Ennélfogva a rohamtünetek sem térnek el.

Cs.A: Vannak esetleg különösen érintett fajták?

K.G: Jó, hogy kitértél erre, mert fontos jelenségre hívnám fel az olvasók figyelmét! Vannak örökletes epilepsziabetegségre hajlamos fajták (pl.: golden retriever, beagle, spániel, border collie, mudi, westie, mopsz, bulldogok, a minik közül a csivava, yorkie, máltai selyemkutya, bischon).  Sajnos divat lett pont az érintett társasági kutyafajták párosítása, mert a cuki küllemre odafigyelnek (hardver), de az örökletes agyi (szoftver) betegségekre nem. Ezáltal pont az epilepsziabetegséggel legjobban terhelt fajtákat pároztatják (puggle, maltipoo, chug, stb…). Ők, bár tagadhatatlanul aranyosak, legtöbbször vízfejűséggel, agydaganattal, illetve számos fajtától függő betegséggel születnek, melyek kiváltói lehetnek az epilepsziás rohamoknak.

Cs.A: Előadásaid során többször hangsúlyozod, hogy a legapróbb, szinte már-már észrevehetetlen jelekből felmerülhet az epilepszia gyanú. Mik lehetnek a legintőbb jelek?

K.G: Az agynak számtalan funkciója van, melyekért más-más agyterület felelős. Úgynevezett fokális rohamok esetén ezen funkciók újra jelentkeznek attól függően, hogy hol van az agyban az alapbetegség. Tehát amelyik területen zajlik épp az „elektromos vihar”, az annak megfelelő funkciót hozza felszínre.Hétköznapi hősök - Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

Ha a kutyus feltűnően sokat nyaldos, szimatol, furcsán tartja a lábait, legyet kapkod, üres rágómozgásokat végez, esetleg spontán halálfélelem vagy agresszió tükröződik a szemében, azok lehetnek előjelei egy kirobbanni készülő nagy rohamnak.

Ha annyit mondasz nekem, hogy „folyton éhes, szekrényekbe bujkál, előtte tág pupillával bámul a semmibe és nem ismer meg”, én már ott találom magam az agyban, körülnézek és tudom, hogy ezek temporális lebenybeli tünetek. Más tünet, más területé.

Cs.A: A kutyaepilepszia teljesen gyógyítható, vagy csak szinten tartható?

K.G: Agyi alapbetegség-függő, hogy gyógyítható, karbantartható, vagy terápiarezisztens-e. Ha időben, megfelelően tudjuk tipizálni a rohamot, és kezdeni a kezelést, történhet gyógyulás. (Háromévi rohammentesség után nyilvánítható gyógyultnak). Eutanáziát kizárólag akkor javaslok, amikor ön- és közveszélyes az állat, főleg kisgyermek mellett.

Cs.A: Miben különbözik az a kezelési mód, amit te alkalmazol, az általános kezelési módtól?

K.G: A betegfelvétel nálam 6-12 óra. Amit ezalatt megbeszélünk, abból a beteg élete végéig dolgozom. A felvétel során a társbetegségeket is feltérképezem, majd kezelem, nem csak az epilepsziát. Mindezt beleillesztem az anamnézisbe, diagnózist alkotok, és ez után még jön 3-6 hónap, hogy az agyban felépüljön az antiepileptikumok hatása. Jelenleg 5-600 beteget gondozok Európa területén. Ez 24 órás készenlétet igényel, a családom segítsége nélkül képtelen lennék rá.Hétköznapi hősök - Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

Cs.A: Az állatorvosi szakmával már többször kerültél összeütközésbe a pályafutásod alatt. Mi lehet az ok, ami miatt elzárkóznak az általad kidolgozott és oktatott gyógymódoktól?

K.G: Mindent a hiányos oktatásra tudok visszavezetni. Ez a munka folytonos tanulást igényel. Ha köhögsz, és elmondod az orvosodnak a tüneteidet, már sejti, hogy melyik szerved és miért beteg. Az epileptológus ugyanezt a munkát csinálja, csak az agyban.

A gócdiagnosztikához ismerni kell az agylebenyek normál funkcióit és azt, milyen tüneteket produkál betegen. 

Sajnos – a tanítványaimat leszámítva -, a kollégák nem ismerhetik ezt, vagy az általam bevezetett 14 antiepileptikumot. Ezeket – nagy örömömre – néhány éve a külföldi szakirodalom is ajánlja.

Cs.A: Van kedvenc sikertörténeted?

K.G: Egy gyönyörű, egyéves németjuhász szuka a Kanári-szigeteken napi 20-50 rohamot produkált hetekig. Öt hónaposan indultak, nagyon agresszív temporális lebeny epilepsziát diagnosztizáltam, de a tulajdonosokkal nem adtuk fel és távolról kezeltem: ma 1,5 éves és rohammentes. Boldogan rohangál fel-alá a hegyekben és a tengerpartokon.

Cs.A: Ha jól tudom, tervben van, hogy hamarosan külföldön is oktatnád a módszeredet. Külföldön nyitottabbak erre az állatorvosok?

K.G: Igen, sokkal nyitottabbak a külföldi kollégák. Tavaly az első angliai rendelő, ahová beléptem, azonnal alkalmazott volna. Úgyhogy idén ősztől már kint szeretném folytatni a munkámat, de addig még sok az elintéznivalóm.

Cs.A: Az előadásaid során többször találkozhatunk külön, kutyafajtákra specializálódott epilepszia betegségekkel. Mi okozza a különbségeket fajtákra bontva?

K.G: A rohamtünetek midig attól függenek, hogy éppen melyik agylebenyben van a betegség. Közel 8000 epilepsziás beteg (kutya, macska, timberfarkas, vadászgörény) után jöttem rá, hogy bizonyos agyi alapbetegségek csak adott fajtákra jellemzőek, így a rohamtünetek is ugyanazok. 2016-ban például megtalálták egy kisgyermekkori örökletes epilepszia génjét a ridge back fajtában, azóta tesztelik a szülőpárt a tenyésztésbe állítás előtt. A készülő könyvemben többek között erre is kitérek majd és akit érdekel a téma, választ kaphat benne a kérdéseire.

Cs.A: Nagyon várjuk a könyvedet! Milyen terveid vannak még a jövőre nézve?

K.G: Szeretném, ha minél több ember ismerné meg a Kiss-féle diagnosztikai és kezelési protokollt. A következő években az Egyesült Királyságban is továbbképzéseket indítok majd, mint itthon, hogy a kinti kollégák olyan magabiztosan tudjanak kezelni minden rohamtünetet, ahogyan az Epilepszia Centrum Hálózat állatorvosai, vagyis az itthoni tanítványaim.

Hétköznapi hősök - Interjú dr. Kiss Gabriella állatorvossal

Cs.A: Mit üzennél azoknak a gazdiknak, akiknél felmerül a kutyaepilepszia gyanúja? Mire figyeljenek, mit tegyenek?

K.G: Először is azt, hogy olvassanak minél több állatorvosi, de még több humán (!) szakirodalmat, mert a kóroki tényezők, és a rohamtünetek is nagy százalékban ugyanazok. Csak a humán előttünk jár körülbelül száz évvel. Másodszor pedig azt, hogy legyenek bátrak, ne aggódjanak, mert, ha félsz, az állatok veled félnek, de ha bátor vagy, veled harcolnak, gondolkoznak, döntenek.

Az alapítvány honlapja: www.kutyaepilepszia.hu

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

   

Köszönjük, ha megosztod:

 

Ősidők óta az ember legjobb barátja a kutya. Négylábú kedvenceinknél viszont sajnos, sokszor a verbális kommunikáció hiánya miatt, nehezebben vehetőek észre bizonyos neurológiai betegségek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..