Hogyan éld túl a karácsonyt?

Itt van ez a csodás ünnep, a karácsony. Vannak, akik egész évben képesek ezt a három napot várni. Már október, november környékén belefuthatunk a feldíszített plázákba, a legnagyobb kávézók piros poharaiba és mézeskalács ízű lattéjába. Az emberek csak úgy özönlenek a Vörösmarty térre, forralt bort szürcsölve nevetgélnek és harapnak még egyet a kürtőskalácsból, mielőtt felveszik a hitelt a gyerekük által kinézett új szupertelefonra. Magyarán mondva pont elég időm van arra minden évben, hogy gyomorrontást kapjak a „lásztkriszmösztől” és a könyörtelenül a pofámba vigyorgó mikulás sapkás hosztesz lányoktól. Ha neked is tele van a hócipőd (csakhogy stílusos maradjak) a karácsony körüli felhajtással, ezt a cikket pont neked szánom. Cseh Andrea írása.

0
1579
Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”
Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

„Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

 

Nem mindig voltam ám ilyen! Volt idő, amikor én is arra törekedtem, hogy meglessem a Mikulást vagy a Jézuskát. Emlékszem, kisgyerekként igazi varázslat volt. Elhittem, hogy a Jézuska épp teszi a fa alá az ajándékainkat, amíg mi a tesómmal fürdünk. Nem tudom megmagyarázni, de szó szerint csodának éltem meg akkor. Én még elhittem, egészen tízéves koromig. Utána is szerettem még a karácsonyt, mert legalább akkor közösen vacsoráztunk a családdal, együtt voltunk, játszottunk. Még ha veszekedtünk is, legalább mindig volt kivel veszekedni.

Tinédzser koromban kezdett összeállni a kép, hogy mekkora marketingfogás a legszentebb ünnepünk. Legalábbis az ünnep, aminek a legszentebbnek kéne lennie. Aminek arról kéne szólnia, hogy adhatsz, hogy van kit szeretned. Három nap veszekedés nélkül, szeretetben, békességben.

Ha a Te karácsonyod erről szól minden évben Kedves Olvasó, akkor térdre borulok előtted, és hivatalosan is a világ legszerencsésebb emberévé válsz a szememben. A karácsony manapság a legnagyobb bevételi lehetőség. Az adakozást az eladás és a profit váltotta fel. A kézzel írt képeslapok sora lejárt. Örülj, ha kapsz egy üzenetet Facebookon.

Elkezdett mérhetetlenül elundorítani ez az egész, így hát inkább úgy döntöttem, Grincs leszek.

Na nem fogom ellopni az ünnepét senkinek, megígérem. Viszont, ha te sem az örömkönnyeiddel küszködve lépsz be a Winter Wonderland kapuin már november közepén, de nem tudod hogyan éld túl ezt a három nap helyett, három hónapig tartó felhajtást, akkor olvass tovább!

Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

  1. Kerüld a plázákat!

Tudom, ez szinte lehetetlen, de a pláza az a hely, ahová egy magamfajta zöld, karácsony undoritiszben szenvedő lény beteszi a pracliját, háromféle mentális betegséggel, szorongással és egy évnyi álmatlan éjszakával jön ki. Igen ám, de mi történik, ha valami miatt égetően fontos bemenned egybe? Természetesen az évek alatt erre is kifejlesztettem egy túlélési útmutatót:

– Első és egyben legfontosabb szabály: füldugó, hangos zene. Így elkerülheted Mariah Carey, Michael Bublé és a Wham örökzöldjeinek kétszáznegyvenötödik meghallgatását. Cserébe üvölthet az AC/DC a füledben, aminél nem is nagyon tudok antikarácsonyosabbat.

– Második szabály: ne nézz az eladók/hoszteszek szemébe! SOHA! Megérzik a gyengeséged, és egyből megtámadnak.

 – Harmadik és egyben utolsó tanácsom: igyekezz hétköznap, dél körül menni, amikor még minden ünnepi manó az irodában, munkahelyén, iskolában robotol, így elkerülheted az őrült embersereget.

  1. Ha már a tv nézés nem opció

Gondolom nem árulok el azzal nagy titkot, hogy december az a hónap, amikor végignézhetjük az összes, agyonnézett, karácsonyi giccsparádés filmet, ami létezik a Földön.

Kevin nélkül nincs karácsony, ezt már tudjuk.

Kevin egyébként sosem érkezik egyedül. Richie Rich, az Olsen ikrek, a Mikulás minden létező formában és természetesen megtekinthetjük azt is, hogy hogyan kísérli meg ellopni a karácsonyt, Jim Carrey zöld szörnyként. Nos, ha valamilyen úton-módon szeretnél mégis karácsonyi filmet nézni, de megfűszereznéd kicsit a rebellizmusoddal, akkor van számodra erre is ajánlóm.

Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

Karácsonyi lidércnyomás (The Nightmare before Christmas). Tim Burton-től már megszokhatott groteszk, morbid, de mégis szórakoztató képvilág és történet karácsonyi köntösbe bújtatva – na de természetesen nem meghazudtolva az Alíz Csodaországban és a Halott Menyasszony atyjának stílusát. A történet szerint Halloweenváros ura Rosszcsont Jack úgy dönt, hogy elrabolja a karácsonyt. Ez a sztori körülbelül a Tim Burton-féle Grincs. Főhősünk elrabolja a Mikulást, de kicsit félreértelmezi annak munkáját és magát az ünnepet. A gyerekeket a fa alatt már egyre kevésbé kellemes ajándékok várják.

Természetesen nem maradhat ki a Tim Burton által kreált filmekből a szarkazmus sem, így hát felsorakoztatja az összes létező giccsparádét és karácsonyi klisét ebben az animációs filmben.

Részlet a filmből: 

Ha ez nem karácsony ellenes film, akkor mi az?

  1. Az a kínos családi ebéd

Ó, igen. Valami, ami elől nem illik elmenekülni. Kötelező ajándékvásárlás a család minden tagjának. Tagadhatatlan, felragasztott műmosoly, amikor kibontod az ajándékba kapott zoknikat, (már megint) és természetesen minden családban ott a fanatikus rokon, aki a világ legnagyobb karácsony rajongója. Hurrá! Az egyetlen dolog, ami jó az estédben, az a töltött káposzta, így hát beletúrod a fejed és megpróbálsz elbújni a „- Mikor állapodsz már meg?” vagy a „- Bezzeg a szomszéd gyereke már a második diplomáját védi, te meg nem vitted semmire.” és a „- Szeretnék már unokát végre.” törvényszerűen elhangzó mondatok elől. Na de mégis mit tehetsz, hogy ne bántsd meg a szeretteidet, de magadat se erőszakold meg?

A képlet egyszerű: ha van rá lehetőséged, vendégeld meg te őket, a te otthonodban. Természetesen, ha ragaszkodsz a nagyi töltött káposztájához vagy anyukád kocsonyájához, akkor kérd meg őket, hogy ezeket szervírozzák ők, ha még maguktól nem ajánlották volna fel, hiszen úgyis annyira le vagy fogyva, biztos nem eszel semmit.

Ezután mondd el nekik, hogy szeretnéd, ha idén nem adnátok egymásnak tárgyilagos ajándékot, hanem az időtöket ajándékoznátok egymásnak. Ami, mint tudjuk, a legdrágább a világon.

Készülj társasjátékkal! Egy Monopoly akár több órára is lefoglalhatja a családot, és inkább vesszetek össze azon, hogy ki nyert, mint bármi ennél komolyabb indokon.

Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

  1. Közösségi média

A karácsony az az ünnep, amikor az összes közösségi média platformot elárasztják a giccsesnél-giccsesebb ünnepi posztok. Mindenki szeret mindenkit, és manapság az új divat szerint, már december második hetében karácsonyfa szépségversenyt rendeznek, illetve csúnya pulcsis képeket posztolnak előlük. Ha te is unod már ezt görgetni, meg nem győzöd átugrani a harmincnegyedik, nagyon egyedi lánykérésről szóló posztot, akkor fogadd meg a tanácsomat! Dobd el a telefonod és vegyél elő egy könyvet, a kedvenc filmed vagy csak meditálj kicsit! Ha eleged van a puccparádéból, akkor rendezz egy Én napot, amit annak szentelsz, hogy csak olyan dolgot csinálsz, ami megnyugtat, ellazít, szórakoztat TÉGED.

Hiszen akármennyire is próbáljuk elkerülni, ennek a napnak akkor is a szeretetről kéne szólnia. Kényeztesd tehát azt a személyt, akivel a legszorosabb kapcsolat köt össze egy életen át: magadat.

Hogyan éld túl a karácsonyt? „Három számmal nőtt aznap a Grincs szíve.”

Remélem hasznosnak találtad a kis útmutatómat ahhoz, hogy hogyan éld túl a karácsonyt. Békés, boldog, áldott hétfőt, keddet, szerdát és csütörtököt kívánok neked, kedves kis Grincs-társam!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..