Hogyan válasszunk alapozót?

0
3418
Hogyan válasszunk alapozót?

Első sorban nézzünk egy alapozó kisokost:

BB krém: Gyakorlatilag olyan, mint egy színezett bőrápoló, vagy hidratáló krém. Elfedi ugyan a kisebb bőrhibákat, hegeket, ráncokat, de inkább azoknak ajánlott, akik mindennapra csak egy halovány fedést szeretnének. Vitaminokban, hidratáló anyagokban gazdag, gyenge fedésű, krémállagú alapozó a mindennapokra.

Hogyan válasszunk alapozót?

CC krém: Szinte nagyjából ugyanazt tudja, mint a BB krém, csak kicsivel mégis több. A neve a “colour correction” angol szavakból ered, ami szín korrekciót jelent. Segít elfedni az esetleges színkülönbségeket az arcon. A benne lévő zöld pigmenteknek köszönhetően segít eltüntetni a bőrpírt. Azoknak ajánlatos, akik kicsivel erősebb fedést szeretnének, de mégsem mondanának le a könnyű állagról, érzetről. Egyébként nem kell megijedni, a tubusban többnyire egy hófehér krém található, ami a bőrünkre felkenve alkalmazkodik a bőrünk tónusához.

Hogyan válasszunk alapozót?

Primer: Az alapozók alapja. Ezt a szó legszorosabb értelmében lehet érteni. A primer a megtisztított, hidratált bőrre kerül még az alapozó előtt. Segít a kisebb egyenletlenségeket, bőrhibákat kijavítani és végül, de nem utolsó sorban segít az alapozót és a sminket jobban “odatapasztani” a bőrünkhöz, így minimalizálva az esélyt, hogy a sminkünk napközben “elmásszon”.

Most, hogy egy-két alapfogalmat tisztáztunk, lássuk milyen szempontok segítségével tudunk kiigazodni a kilométeres sminksorokon:

Első sorban nem árt tudnunk, hogy milyen a bőrünk: száraz, normál, kevert, zsíros, esetleg érzékeny. Ebben akár egy kozmetikus is segítséget nyújthat. Fontos ezt tudnunk, ugyanis egy száraz bőrű hölgynek nem a mattra száradó alapozók lesznek a kedvenc termékei, egy zsíros bőrűnek pedig kész rémálom lehet egy olajos termék. Nekem eszméletlen száraz bőröm van, főként a T-zóna környékén. Ha a nem ennek megfelelő alapozót választok a napi sminkemhez, pár perc múlva az orromnál elkezd gyakorlatilag lehámlani az alapozó. Nem beszélve arról, hogy egy rosszul választott sminktermékkel nagyobb kárt okozhatunk a bőrünknek, mint hasznot.

Íme pár jó tanács bőrtípusra osztva:

Normál bőr: Gyakorlatilag a legjobb bőrtípus mind közül. A bőr víztartalma normális, egészséges fényű, a bőrhibák nem túl jellemzőek, a pórusok közepes méretűek. Az ideális alapozó erre a bőrtípusra lehet akár egy BB krém, folyékony, vízbázisú alapozók, vagy stiftes kiszerelésű alapozók. Mivel ez a bőrtípus nagyrészt szinte tökéletes, ezért az alapozó fedésére nem kell nagy jelentőséget fordítanunk, elég egy kis színkorrekció.

Érzékeny bőr: Jellemzői a hámló, pattanásos, esetleg ekcémás, könnyen kipirosodó bőr és általában ezen bőrtípus tulajdonosai hajlamosabbak a leégésre is. Számukra igen fontos megválasztani a jó alapozót, mert a legtöbb termék allergiás, viszkető, esetleg fájdalmas, de mindenképp kellemetlen reakciót válthat ki.

Az ideális alapozó lehet folyékony, hidratáló, ám színezett krémek, a speciálisan erre a bőrtípusra kifejlesztett alapozók (például gyulladáscsökkentő összetevőkkel, alkohol és illatanyag mentesek) de akár egy jobb minőségű CC vagy BB krém is szóba jöhet.

Zsíros bőr: Tág pórusok, általában pattanások, mitesszerek jellemzik. Olajos felszínre, kifényesedésre hajlamos bőr, gyakran ruganyosabb és általában kevésbé ráncosodik, viszont egyes esetekben előfordulhat felszíni vízhiány is. Általában a legideálisabb alapozók mattító hatásúak. Ennél a bőrtípusnál érdemes odafigyelni, hogy az alapozónk ne tartalmazzon semmilyen olajat, vagy alkoholt. Az alkohol egyébként hosszútávon szárít, amiből arra asszociálnánk, hogy pont erre van szüksége ennek a bőrtípusnak, ám ez nem igaz. Sőt, épphogy további pattanásokat, mitesszereket okozhat. Tehát erre a bőrtípusra leginkább vizes bázisú alapozók (minerális) ásványi alapú púderek a leghatékonyabb termékek, hiszen ezek jól mattítják a fényes bőr felületét.

Száraz bőr: Zsír- és nem ritkán vízhiányos bőr, gyakran feszül, hámlásra hajlamos. A pórusok zártak, mitesszerek nem jellemzőek. Rugalmasság hiányában sajnos sokkal inkább hajlamos a ráncosodásra, mint a többi bőrtípus. Ebből adódóan a számára legideálisabb alapozó valamilyen hidratálóanyag tartalmú készítmény. Színezet hidratálókrém, vagy folyékony halmazállapotú alapozó. Fontos arra is figyelni, hogy a terméknek ne legyen matt finish-e, ugyanis ez tovább szárítja a bőrt. Már a primer kiválasztásánál fontos odafigyelni a hidratáló összetevőkre. Hidratáló összetevők például a hyaluronsav és a glicerin.

 

Ha megtaláltuk a bőrtípusunknak megfelelő alapozót, a következő lépés a szín kiválasztása. Sokan abba a hibába esnek, hogy a kezükre, csuklójukra kenik a terméket a boltokban. Bizonyára senki számára sem titok, hogy az arcbőrünkön és a testünkön lévő bőr színe nem egyforma. Érdemes tehát az álcsontunkra, vagy a fülünk tövéhez kenni az alapozó mintáját, majd várni pár percet mielőtt kiválasztjuk azt. A pár perc várakozás azért fontos, mert minden alapozó oxidálódik, azaz levegő hatására pár perc után minimálisan változik az állaga, színe.

 

Ez azért fontos szempont, mert egy erősen oxidálódó alapozónál nem kívánatos sárgulást eredményezhet akár pár perc is.

Az érettebb bőrnél érdemes még odafigyelni arra, hogy az alapozó mennyire ül be a ráncokba. Ezt legegyszerűbben úgy tesztelhetjük le, ha a tenyerünkre kenünk egy kicsit a termékből. Mivel minden ember tenyerén rengeteg apró ránc található, ezért hamar megláthatjuk, hogy az adott alapozó mennyire ül be ezekbe a kicsi ráncokba, mennyire fedi őket.  

Hogyan válasszunk alapozót?

Tehát, ha sikerült a bőrtípusunknak, bőrszínünknek és tetszésünknek megfelelő alapozót kiválasztani, nincs más hátra, mint a használata. Mindent összevetve, nem mindig az ár a számottevő. Lehet egy olcsóbb árkategóriájú alapozó is a kedvencünk, és lehet rémálom egy drága termék is.

Az ideális alapozó lehet folyékony, hidratáló, ám színezett krémek, a speciálisan erre a bőrtípusra kifejlesztett alapozók (például gyulladáscsökkentő összetevőkkel, alkohol és illatanyag mentesek) de akár egy jobb minőségű CC vagy BB krém is szóba jöhet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..