Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Folyamatosan azon kapom magam, hogy elfelejtem a teendőimet. „Akinek nincs esze, legyen notesze!” – tartja a mondás, bár én akárhányszor megpróbáltam határidőnaplót, vagy noteszt vezetni, mindig három napig tartott a csoda. Egyik nap pedig szembejött velem egy videó a bullet journal-ról. Azóta a táskám és az életem mindennapi kelléke. Ha szeretnél te is utánajárni mi is ez pontosan, tarts velem! Szerzőnk, Cseh Andrea írása.

0
5180
Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével
Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Biztosan te is láttad már legalább leírva ezt a kifejezést (ha más nem, most). Röviden és tömören, a bullet journal egy határidőnapló, napló, jegyzetfüzet, „to do” lista és naptár ötvözete, mindez nyakon öntve egy kis kreativitással. Persze, mindez hatalmas időpocsékolásnak tűnhet elsőre, én is azt hittem. Először 2017-ben láttam erről videót, egy híres magyar vlogger YouTube csatornáján. Akkor még azt gondoltam én is, hogy felesleges időpazarlás, nekem ez nem fog menni, inkább vezetem továbbra is a telefonomban a teendőimet. Ez alatt a két év alatt sikerült rájönnöm, hogy minden, ami monoton, az engem untat. Ami pedig untat, azt abbahagyom záros időn belül.  

Így hát nem volt más hátra, mint felülni a Bullet Journal vonatra és hasítani 2019-be.

Miért jobb a Bullet Journal, mint más határidőnaplók?

Úgy gondolom, akinek sok teendője van és szükséges az életében egy határidőnapló, annak bizony néha a kikapcsolódásra is ugyanolyan nagy igénye van, mint a teendői megszervezésére. Persze mindenkinek megvan a saját kis módszere, hogyan kapcsolja ki az agyát a nap végére. Nekem sokáig kellett keresnem ezt, mire rátaláltam erre a kis alternatív határidőnaplóra. A különbség az, hogy amíg egy sima határidőnaplóba előre, mások által megtervezett séma szerint vezeted a teendőidet, addig a saját Bullet Journal-odnak csak a képzeleted szab határt.  Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségévelKreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Mi van akkor, ha nem vagy elég kreatív?

Természetesen nem mindenkinek jönnek az ötletek egyik pillanatról a másikra és tartanak 365 oldalon keresztül. Hál’ istennek, már milliónyi ötletet lehet meríteni a Pinterest-ről, Instagramról és egyéb más platformokról. Rengeteg YouTuber külön csatornát épít erre a témára, külföldi és magyar nyelven is. Tehát ha éppen nincs ötleted, hogyan dekoráld az oldalaidat, csak másold le azt, amelyik neked a legjobban tetszett!

 Milyen extra oldalak kerülhetnek bele?

Nekem a kedvenc és egyben leghasznosabb oldalam idén a Habit Tracker:

Ez egyfajta napi szokásokat rögzítő oldal. A lényege a következő: válassz ki egy, öt, vagy akár háromszázhatvanöt szokást, amit az adott héten, hónapban szeretnél követni. Írd fel őket egy számodra leginkább tetsző táblába, diagramba. Ennek tényleg csak a képzeleted (és az oldalak mérete) szabhat határt.

Minden egyes nap végén ülj le, és ikszeld be, színezd ki, pipáld ki, húzd át azt a szokást, amit aznap teljesítettél.

Az általad megszabott periódus végén pedig visszanézheted, hogy mennyire tudtad követni a saját magad által felállított mini célokat.

Ez azért hasznos, mert engem maximálisan motivál abban, hogy ezeket a kis célokat betartsam minden adott nap. Fontos, hogy apró, elérhető, de ugyanakkor fontos szokásokat jegyezz fel ide. Pár tipp a habit tracker-hez:

 • ♥ elegendő folyadékbevitel
 • ♥ minimum hat óra alvás
 • ♥ bőrápolás reggel és este
 • ♥ 30 perc tanulás
 • ♥ minimum 10 perc mozgás
 • ♥ megölelni valakit
 • ♥ minimum fél óra relax
 • ♥ beszélni egy számomra fontos személlyel.

Ezeken kívül még milliónyi dolgot írhatsz, ami neked fontos.

A következő, nem elfelejtendő oldal számomra a Tervek oldala:

 Még december végén, mikor elkezdtem tervezni a 2019-es Bullet Journal-omat, készítettem egy oldalt arról, hogy milyen dolgokat szeretnék elérni az adott évben. Ezek már nem szokások, sokkal inkább olyan dolgok, amikért keményen meg kell majd dolgoznom. Ez az oldal számomra motiváció. Néha, a nehezebb napokon nem árt magunk előtt látnunk azokat a dolgokat, amikért keményen dolgozunk. Éppen egy kurzust végzek el, ami végén remélhetőleg előléptetnek a munkahelyemen. Ezt a pozíciót nagyon régóta szerettem volna elérni, viszont rengeteg stresszel és kemény munkával jár az odavezető út. Egy nehezebb nap után, mikor hazajövök és kinyitom a kis tervezőmet, erőt tudok meríteni csak abból, hogy rápillantok a célomra. Továbbá év végén milyen jó lesz majd összegezni azt, hogy mit sikerült elérni és min kell még dolgozni! Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Születésnapok, ajándék ötletek:

Egy másik, számomra nagyon fontos oldal. Rendszeresen kapom magam azon, hogy a Facebook emlékeztet egy-egy barátom, vagy családtagom születésnapjára. Szégyen, nem szégyen, a rengeteg teendőm közben képes vagyok a legfontosabb dolgokat is elfelejteni. Ilyenkor persze utolsó pillanatban kapom magam azon, hogy ajándékot vegyek az imádott személynek. Így hát szenteltem egy oldalt a születésnapoknak is, havi bontásban. Ide feljegyeztem, kinek mikor lesz születésének évfordulója, majd a mellette lévő oldalon feljegyzem folyamatosan, ami eszembe jut, mint lehetséges ajándék ötlet.

Így biztosan nem felejtem el a szeretteim születésnapjait, évfordulókat, ünnepeket. Az ajándékokat is megveszem időben.  Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Megoldó kulcs:

Ez talán a legfontosabb, és legpraktikusabb oldal. Már-már kihagyhatatlan. Ahogy majd vezetni fogod a heti, vagy napi tervezőidet, nem árt külön szimbólumokkal jelölni a bizonyos kategóriákat, a könnyebb átláthatóság érdekében. Ezt én speciel már a sima határidőnaplók kora óta alkalmazom, de nem árt mindig emlékezni rá, hogy melyik szimbólum mit jelent. Javaslom, hogy a noteszed elejére tedd ezt az oldalt, hogy ne kelljen mindig keresgélni. Nekem ezek a szimbólumok váltak be:

 • ☐ Feladat
 • ☑ Feladat elvégezve
 • ☒ Elszalasztott/elfelejtett/törölt feladat
 • ⍰ Utánajárni valaminek
 • W Munka, beosztás aznapra
 • £ Anyagi kiadás
 • ☀ Szabadidős tevékenység
 • ❣ Találkozó valakivel
 • ♥ Párkapcsolati dolgok, randi
 •    Jegyzet

Természetesen a legfontosabb, hogy találd meg magadnak azokat az ikonokat, amiket neked a legegyszerűbb megjegyezni. 

Milyen kellékeket kell vásárolnom?

A legfontosabb és legelső dolog, amit be kell szerezni, az a könyv, amibe írni szeretnél. Ez lehet kemény, vagy puha borítós, lefűzött, vagy könyvszerű, teljesen rajtad múlik. Az én javaslatom az, hogy figyelj oda a papír vastagságára, máskülönben könnyen átüthet a tinta a másik oldalra, ami nem esztétikus. Továbbá, ami még nagyon nagy segítség, ha a noteszed pontozott. Ez azért segít rengeteget, mert sokkal könnyebb odafigyelni így a szimmetriára, a szögekre és a táblák megrajzolásánál is megrövidíti az időt. Kreatív időtervezés a Bullet Journal segítségével

Jó filcek, szövegkiemelők elengedhetetlenek. Legyen szó bármelyik márkáról, a legfontosabb az, hogy megbízható, szépen fogó és hosszú életű eszközöket válassz. Tűfilc, vagy zselés toll legyen az alapja mindennek, továbbá egy ceruza sem árt. Először az alakzatokat, írásokat ajánlatos mindig ceruzával megtervezni, hiszen abban tudsz javítani, a filccel való rajzolásban nem.

Remélem kedvet kaptál ahhoz, hogy kreatívan tervezd az idei évedet!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..