A tökéletes szalagos fánk titka

Egy finom szalagos fánk a vasárnapi menüt is megkoronázhatja, nem csak a farsangi ünnepi asztalt.  Sokan, sokféleképpen sütik. Nagyanyáink titkos receptjei talán a legjobbak, ami anyáról leányra száll. Sokan azért nem állnak neki, mert olajos. Pedig a jó fánk nem szívja meg magát. Elég néhány apró trükk és máris élvezhetjük az ízletes csemegét. Ki, mivel szereti. Én személy szerint a jó kis házi lekvárra szavazok, de a gyerekeimnél csak a Nutella jöhet szóba. Szerzőnk, Dee receptje.

0
407
A tökéletes szalagos fánk titka
A tökéletes szalagos fánk

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 3,5 dkg élesztő
  • 2,5 dl langyos tej
  • 4 ek. cukor
  • 4 tojássárgája
  • 0,5 dl rum (pálinka)
  • 1 csipet só
  • 1 narancs v. citrom reszelt héja
  • 8 dkg olv. vaj

Először az élesztőt felfuttatom a langyos tejben. A vaj kivételével mindent a dagasztógépbe teszek és egy viszonylag lágy, de hólyagos tésztát gyúrok belőle. A vajat csak a legvégén adom hozzá.

A tökéletes szalagos fánk titka

Kiolajazott tálba teszem és meleg helyen, de azért nem a radiátoron a duplájára kelesztem. Kb. 1 óra alatt megkel. Ezután lisztezett deszkára borítom, ujjnyi vastagra nyújtom, kerek fánk szaggatóval kiszaggatom, és hagyom újra kelni. Letakarom egy tiszta abrosszal. Ez a művelet körülbelül fél órát vesz igénybe. Addig előkészítem egy mély lábosba az olajat, egy tányérra szalvétát teszek, porcukrot veszek elő (akár fahéjasat).

A félóra elteltével az olajat felhevítem, de vigyázat, ha túl forró, akkor a fánk megég, de alul nem sül meg.

A fánkokat úgy teszem bele az olajba, hogy a felső felük kerüljön alulra, majd másfél-két percig fedő alatt sütöm őket. Ezután megfordítom, és újabb két perc alatt, fedő nélkül a másik oldalukat is megsütöm. Ekkor már szépen látható a szalag rajtuk.

Lecsepegtetem és még melegen megszórom porcukorral.

Jó étvágyat kivanok!

 

Egy finom szalagos fánk a vasárnapi menüt is megkoronázhatja, nem csak a farsangi ünnepi asztalt.  Sokan, sokféleképpen sütik. Nagyanyáink titkos receptjei talán a legjobbak, ami anyáról leányra száll
Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.