Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Minden országnak megvannak a maga hagyományai az óév búcsúztatására. Ilyenkor fogadalmakat teszünk, igyekszünk magunk mögött hagyni minden rosszat és tiszta lappal kezdeni az új esztendőt. Az óévtől hangosan búcsúzunk mert úgy tartják, hogy az elűzi az ártó szellemeket. Az is nagyon fontos, hogy pozitív és jó dolgokkal vegyük magunkat körül. Dee és Tóth Anita írása.

0
2374
A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.
A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.

Szilveszteri hagyományok:

Amerikai Egyesült Államok: Hasonlóan, mint az angolszász országokban, itt is családi és baráti látogatásokkal kezdődik az újév. Általában babból készült menüvel köszöntik az új esztendőt, ami gazdagságot és jólétet hoz számukra.

Anglia: Itt nagy hagyománya van a fagyöngynek. Ha a szerelmesek éjfélkor fagyöngy alatt csókolóznak, akkor az új évben elválaszthatatlanok lesznek. Ezt a tradíciót Írországban is tartják. Amikor éjfélt üt az óra, a következő ütésére a házigazda kinyitja az ajtót, hogy búcsút intsen az óévnek, majd a 12. ütés után beengedi az újévet. Balszerencsét hoz, ha a naptárat idő előtt kiteszik és már a jövő évi határidőnaplóba írnak bejegyzéseket.

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Ausztria: Az esztendő első napján a házakban nagytakarítás volt, kifüstölték az istállókat, ezzel elzavarták az ott megbúvó démonokat. Sok faluban ezt a rituálét boszorkánynak beöltözött asszonyok végezték.

Bulgária: Az újév első óraütése után 2-3 percre mindenhol leoltják a villanyt, ilyenkor „szabad a csók”. Ezután a ház asszonya felszeli a tortát, ami meglepetést tartogat. Aki pénzérmét talál a tortaszeletében, bőségre és gazdagságra számíthat.

Dánia: Szilveszteri hagyomány, hogy régi edényeket törnek darabokra a családtagjaik, szomszédjaik házainak bejárata előtt. A lényeg, hogy minél nagyobb a cseréphalom, az új év annál boldogabb lesz.

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Ecuador: Hasonlóan az olaszokhoz ők is odafigyelnek, hogy milyen fehérneműt viselnek szilveszter napján. Aki szerelemre vágyik vöröset, aki gazdagságra az sárga alsóneműt visel.

Franciaország: Az új évet kiadós palacsintázós reggelivel nyitják, ami a bőséget szimbolizálja.

Görögország: Újév kezdetén a görögök felhúzzák és beállítják az órákat, hogy szerencsét hozzanak a házba. Január 1-én Szent Vazult is ünneplik, ilyenkor a gyerekek otthagyják a tűz mellett a cipőjüket, hogy Vazul ajándékot tegyen bele.

Újév napján vasilopitát sütnek, aminek pénzérme van a belsejében. Aki megtalálja, egész évben a szerencse fia vagy épp a lánya lesz.

Hollandia: A hagyomány szerint szilveszterkor „amerikai” fánkot kell enni, mert a gyűrű alakú sütemény garantálja, hogy a szerencse is végtelen legyen.

Írország: Szilveszter napján jósolják meg az országuk politikai jövőjét. Az újév előtti nyugati szél gazdagságot és jólétet hoz az országra, de ha keleti a széljárás, abban az esetben erősödni fog a brit befolyás az új esztendőben.

India: A magyar hagyományokhoz hasonlóan itt is tilos a lomtalanítás és a szemetet sem szabad kivinni. Észak-Indiában újév napján a nők sárga, a férfiak rózsaszín, lila, piros és fehér színű ruhákat viselnek. Dél-Indiában a szent helyekre zarándokolva a tamilok rizst főznek és befestik a tehenek szarvát színesre. Virág és gyümölcskoszorúkat akasztanak rájuk, majd ezután körmeneten sétálnak végig.

Japán: Újévkor gereblyével húzzák be a szerencsét a házba és 108-at kongatnak a harangokkal.  

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Korea: Az újévet mindig új ruhában köszöntik, ez náluk már hagyomány.

Kuba: Az edényeiket teletöltik vízzel, amit éjfél után kiöntenek az ablakon, ezzel tiszta, sima lefolyású újévet kívánnak.

Mexikó: Itt, ha valaki szilveszter éjjelén bőröndjével a kezében sétál, a következő évben messzi tájakra megy nyaralni.

Németország: A hagyomány szerint újévkor sertéshúsból készült fogás kerül az asztalra, ami gazdagságot és boldogságot hoz. Baromfiból készült fogásokat ők sem fogyasztanak, ami alól kivétel a Rajna vidéke, mert itt újévi libasülttel köszöntik az új esztendőt. Szilveszteri étkek: marcipánmalac, gyümölcskenyér, újévi kalács, amibe pénzérmét sütnek, ezek egészségben, gazdagságban teljes évet ígérnek.

Olaszország: Az olaszoknál van egy különös hagyomány, érdemes piros bugyogóban köszönteni az új esztendőt, ami abban az esetben hoz szerelmet, sok szexuális együttlétet vagy épp gyermekáldást, ha a vörös alsónemű ajándék és nem maguknak veszik. Január első napján viszont megválnak tőle és kidobják. Pénz nélkül nem szabad kilépni az utcára újév napján, mert az szegénységet és anyagi kárt hozhat. Nápolyban tányérokat és poharakat is kidobnak az ablakon, amivel elűzik a rosszat, a negatív dolgokat. Éjfél után 12 szőlőszemet esznek.

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Oroszország: Hagyományos szilveszteri ételük a sózott hering céklával, mellé tojást és hagymát tálalnak, ők is pezsgővel köszöntik az újévet. Tradíció, hogy kimennek az utcára és így ünneplik meg az újév eljövetelét. Amiről talán sokan nem tudnak, hogy az oroszoknál 1917-ben betiltották a karácsonyt és 1992-ben engedélyezték újból.

Oroszországban az újév ünneplése nagyobb ünnepnek számít, mint a karácsony, amit ott január 7-én tartanak.

Anno a karácsony vallásos mivolta miatt elítélendő volt, de a szilveszteri mulatságok engedélyezettek voltak és akkor lehetett fát is díszíteni. A Télapó (Деда Мороза, „Fagyapó”) helyettesítette a Mikulást (Miklós püspököt). A hóleánnyal (Снегурочка) osztotta az ajándékokat újévkor. A képeslapokon náluk ma is inkább a Boldog Karácsony! helyett, a Boldog Új Évet! (с Новым годом) láthatjuk.

Örményország: Fekete kenyeret sütnek és a kenyér tésztájába kis papírdarabokra írt jókívánságokat rejtenek, ezzel kínálják vendégeiket, ami szintén bőségben teljes évet hoz.

Portugália: Portugáliában a gyerekek köszöntik az újév első napját. Házról-házra járnak, és éneklik a Janeiros című dalt, amiért pénzt vagy édességet, esteleg mindkettőt kapnak a házigazdáktól.

Románia: Itt a gyerekek szintén végig járják a szomszédokat, nagy csokor gyümölcsfaágakkal az újév első napján.

Skócia: A hagyomány szerint szűk családi és baráti körben ünnepelnek, újévi pezsgőt nem isznak. Helyette hot pinttel koccintanak, ami egy hagyományos forró ital és erős sör az alapja. Éjfél után a társaság legmagasabb férfiembere egy üveg itallal, egy mazsolás kenyérrel és egy darab feketeszénnel a ház ajtajába áll, hogy így vonzza, hívja be a jó szerencsét.

Svájc: A United Planet, szerint „Azért, hogy az újév szerencsében, békében és jólétben teljen el, a svájciak egy gombóc fagyit dobnak a padlóra.” A gyerekek és a felnőttek is követik ezt a rituálét, ami bőséget és szerencsét hoz az új évben.

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Svédország: Újév kezdete előtt házilag, kézzel készített gyertyákat adnak ajándékba egymásnak, ami a fényt, az örömöt és a vidámságot szimbolizálja.

Vietnámban, Kínában, Thaiföldön, Szaúd-Arábiában és Egyiptomban nem december 31-én ünneplik az újévet. A Közel-Keleten az arab országokban, pl.: Afganisztánban és Iránban is, újév a tavasz első napján, március 21-én kezdődik. Ilyenkor a gyerekek új ruhákat kapnak, hogy megújulva indítsák az új esztendőt.

Végül, ám de nem utolsósorban…

Magyarország: Újév napján ne vigyünk ki semmit a házból, még a szemetet sem! Ne mossunk, ne teregessünk, mert ez valakinek a halálát okozza! Tilos levinni a szemetet, mert vele együtt kiöntjük a szerencsét is a házból. A hagyomány szerint a szilveszteri álom beteljesedik, így ne mulassuk reggelig, hagyjunk egy kis lehetőséget a jósálomra is.

A szerencsét a baromfi elkaparja, a hal elúsztatja, a malac kitúrja.

Szilveszter éjszakáján a virsli és a pezsgő kihagyhatatlan. Újév napján együnk lencsét és korhelylevest. A gazdagságot többféle rétessel nyújthatjuk hosszúra. 

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

A jóslások közé tartozott a hagymakalendárium készítése is, amihez 12 gerezd fokhagyma szükséges. Ezeket megjelölik a hónapok szerint, a belsejükbe sót tesznek és amelyik gerezd reggelre nedves lesz, abban a hónapban esik majd a legtöbb eső.

A gombócfőzés során a lányok papírra férfineveket írtak, a gombócba tették őket, kifőzték és amelyiket legelőször feldobta a víz, arról úgy tartották, hogy az lesz a férjük neve.

Tilos volt a nőknek, lányoknak az újév első napján elhagyni a házat. Ha az első vendég nő volt valakinél, akkor balszerencsét hozott az ott élőkre.

A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket.

Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.

Hozzávalók:

  • 250 gr liszt
  • 250 gr főtt lehűtött burgonya
  • 2 kávéskanál só
  • 250 gr túró
  • 250 gr vaj
  • 1 db tojás (felverve a tészta kenéséhez)
  • fekete, egész bors a szemecskéknek

Elkészítés:

A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.
A hozzávalókat összegyúrjuk, és egy nem túl kemény tésztát kapunk belőle.

A hozzávalókat összegyúrjuk, és egy nem túl kemény tésztát kapunk belőle. Figyeljünk arra, hogy a burgonya ki legyen hűlve, mert melegen sokkal több lisztet vesz fel. Ha összeállítottuk a tésztát, egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Előveszünk három különböző méretű pogácsa szaggatót, valamint egy szívószálat. Egy nagyot a fejnek, egy közepeset a füleknek, egy kicsit az orrnak és a szívószálat az orrlyukacskáknak. Lásd képeken…

A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.
Előveszünk három különböző méretű pogácsa szaggatót, valamint egy szívószálat. Egy nagyot a fejnek, egy közepeset a füleknek, egy kicsit az orrnak és a szívószálat az orrlyukacskáknak.

A tésztát lisztezett felületen kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk és kiszaggatjuk a fejecskéket, az orrnak és a fülnek valót. A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.

A nagy korongokat egy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, majd lekenjük a felvert tojással. A közepes korongokat elnegyedeljük, ebből lesznek a fülecskék. A kicsi korongokba pedig szívószállal lyukakat fúrunk az orrlyukaknak. A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.

Az orrocskákat és a füleket a malacfejekre tesszük, valamint két borsszemet ragasztunk szem gyanánt. Aki nem szereti a borsot, használhat mazsolát, vagy esetleg másféle magot.

A lencse gazdagságot hoz, a malac kitúrja a szerencsénket. Ezért ajánlok most egy malacka formájú süteményt, Dee receptjét.Az elkészített malackákat előmelegített sütőben 180 – 200 C fokon kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Boldog Új Évet Kívánunk!

Szilveszteri szerencsemalac recept, hagyományokkal fűszerezve

Minden országnak megvannak a maga hagyományai az óév búcsúztatására. Ilyenkor fogadalmakat teszünk, igyekszünk magunk mögött hagyni minden rosszat és tiszta lappal kezdeni az új esztendőt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..