Állatról emberre terjedő betegségek, Leptospirózis

0
2256
Állatról emberre terjedő betegségek, Leptospirózis

London közepén elhelyezkedő egyik állatrendelőnkben sem láttam ezt a betegséget, de attól függetlenül városi kutyákra is leselkedik a veszély. Amint vidékre kerültem, ráadásul egy specialista kórházba, egyből adódott heti két – három leptospirózis gyanús eset.

Alapismereteim voltak erről a fertőző betegségről, de mindenképpen éreztem a késztetést, hogy többet tudjak meg róla, hiszen az emberre is veszélyes.

A zoonózis fogalma

Magyar oldalakat is keresgélve találtam egy honlapot, (Kerepes – Vet Állatgyógyászati Központ, lásd:. felhasznált irodalom) mely érthetően elmagyarázza, hogy a zoonózis állatról emberre terjedő fertőző betegséget jelent.

Felhívják a figyelmet arra, hogy a fertőzés módja több fajta lehet: bőrön át, belégzéssel, lenyeléssel attól függően, hogy milyen kórokozóval állunk szemben. Smith – Gillard (1999) hozzáteszi, hogy a gyenge immunrendszer nagymértékben elősegíti a fertőzés esélyét, illetve a környezet is lényeges hatással van rá. Price (2009) két részre osztja a kontamináció módját: közvetlenre és nem közvetlenre.  A nem közvetlen esetében elég egy fertőzött tárgy, ürülék, vizelet, nyál stb…

Leptospirózis

Smith – Gillard (1999) leírása szerint ebben az esetben a fertőzést a Leptospira baktérium okozza, és a kutya, macska, rágcsáló, marha, sertés a hordozója, attól függően melyik szerotípussal[i] állunk szemben.  A betegség hordozója például Európában leggyakrabban a patkány (Ellis, 2010). Állatról állatra, illetve állatról emberre terjed. Tanulmányaim szerint és esettanulmányokat olvasva a kutyák körében jobban elterjedt. A baktérium nedves közegben érzi jól magát és a vízben remekül eléldegél. Kedvező környezetet az ősz, illetve tavasz biztosít számára. Ha kutyánk imád vadregényes tájon, tóban, patakban lubickolni, vagy szorgosan kisegít tanyán, tegyük meg a megelőzéshez szükséges lépéseket. Azok a kutyák, melyek úsznak, pocsolyából, tóból isznak, vadásznak, nagyobb veszélynek vannak kitéve. A megbetegedések száma nőhet, esős időszakban, illetve áradással sújtott területeken. (Van de Maele et al., 2008; Lee et al., 2014; Schuller et al., 2015b., Ward, 2002., Damborg et al., 2016)

Állatról emberre terjedő betegségek, Leptospirózis

Az emberek szintén könnyen elkaphatják, miután fertőzött vizet fogyasztanak, vagy vizelettel kerülnek kontaktba gumikesztyű viselése nélkül. Price (2009) szerint bőrön, seben keresztül, kutyaharapással vagy placentán keresztül ritkán fordul elő, de jelentések bizonyítják, hogy volt rá eset, tehát vegyük komolyan. A higiénia betartása rendkívül fontos. Dr. Gál 2008-as esettanulmányában inkább a bőrön, illetve a nyálkahártyán keresztül történő infekciót tartja valószínűbbnek. Damborg (2016) szerint kutya gazdik, laborban dolgozók, illetve állatgondozással foglalkozó emberek vannak leginkább a fertőzésveszélynek kitéve.

Nekünk, nővéreknek, gondozóknak, illetve állatorvosoknak, akik egész nap együtt vagyunk a beteggel, különösen elővigyázatosnak kell lennünk.

Nemcsak gumikesztyűt, de eldobható köpenyt is viselnünk kell, hogy védjük magunkat, illetve a többi állatot. Kijelölt helyen vizelhetnek csak, amit fertőtlenítés követ, illetve, ha a kutya véletlenül a kennelbe vizel, mindent elkülönítünk, és külön mosunk. Az a legfontosabb, hogy vizelettel ne kerüljünk kapcsolatba.

Tünetek

Hogyan ismerjük fel, hogy kedvencünk leptospirózisban szenved?

A cikk elején említettem, hogy lepto gyanús eseteket láttam, amikről végül kiderült, hogy súlyos májbetegségben és vesebetegségben szenvednek. A tünetek hasonlítottak a leptospirózis tüneteire, és míg a vérteszt eredményét nem kaptuk meg, addig mindenféleképpen fertőzőnek kezeltük az állatot és környezetét.

Sajnos a leptospira baktérium máj – és veseelégtelenséget okoz. Dr. Gál (2008) hét szerotípusát sorolja fel. A vérteszt, vizeletteszt kimutatja, hogy melyik, illetve mennyi típusa fertőzte meg az állatot, és az alapján kezdetét veszi a célirányos kezelés.

Jellemző tünetek (Price, 2009) a fertőzés 4-12 napján jelentkeznek, ami hányás, étvágytalanság, láz, depresszió, fájdalom a has tájékán, kötőhártya-gyulladás, sárgaság, poliuria (gyakori vizelés), a vizelet rendkívül sárga vagy véres. Ez annak köszönhető, hogy a baktérium romboló hatást végez a vesén. Súlyosabb eseteknél a beteg vért hány, (leálló májfunkciók), légzési nehézségekkel, illetve izomrángásokkal küzd.

Hozzátenném, hogy a vérzékenység gyanúja az általam megfigyelt eseteknél mindig felmerült, ezért fontos volt véralvadás tesztet is csinálni. A nyaki vénából ilyenkor tilos a vérvétel! A vizeletnél néztük, hogy nem távozik-e vér, nehogy elvérezzen a kutya. Vérvétel után nyomókötést alkalmaztunk.

Kezelés

Antibiotikumos kezelés és infúzió. Shenoy és társai (2006) megjegyzik, hogy a hosszadalmas antibiotikumos kezelés mellett fontosak a hányáscsillapító és gyomorvédő készítmények alkalmazása is. Dr. Gál (2008) hozzáteszi, hogy az elkülönítés 3-4 hétig rendkívül fontos. A környezet fertőtlenítését, rágcsálók kiirtását is kihangsúlyozza. Kezeljük a háztartásban lévő többi állatot is!

Megelőzés

Az Egyesült Királyságban előírt az éves Lepto 4 vakcina, amit kiskutya kortól (9. hét) kell kezdeni.  Minden vakcina gyártó cég előír egy protokollt, amit az állatorvosi rendelő követ. A Lepto 4 vakcina új védelmet nyújt a kutyák számára. Korábban, körülbelül öt éve még Lepto 2-t adtunk be.  Amint a neve is mutatja, 2 helyett 4 szerotípus ellen nyújt védelmet. A legtöbb kiskutya 8, illetve 9 hetesen megkapja a kezdeti vakcinát a Lepto 4-gyel együtt. Rá a 2 hétre az elsőt megismétlik a lepto 4 nélkül, majd ismét 2 hétre, már csak a Lepto 4-et. Tehát a két Lepto 4 oltás között 4 hétnek kell eltelnie, sem többnek, sem kevesebbnek. A legtöbb angol rendelőben ez a rendszer, de vannak más vakcina gyártó cégek is, melyek más rendszert írhatnak elő. Fontos, hogy betartsuk az utasításokat, hiszen, ha késünk a kezdeti immunizációval, előfordul, hogy az egészet újra, az elejétől kell megismételni. Találkoztam olyan gazdikkal, akik ezt az oltást ellenzik. Különböző olyan facebook csoportok jöttek létre, melyek a Lepto 4 ellen, illetve mellett voksolnak. Nem foglalok egyik mellett sem állást, ugyanis ezt mindenki a saját maga felelősségére dönti el. Mindenképpen azt javaslom, hogy kérdezzék meg az állatorvost mielőtt beadatják az oltást, illetve érdemes ellátogatni egy-két fórumra, és elolvasni tapasztalt gazdik véleményét is. Az orvos azért van ott, hogy információt nyújtson a kutyatulajdonosoknak.

Állatról emberre terjedő betegségek, Leptospirózis

Merjünk kérdezni, olvassunk utána

Sokaknál felmerülhet a kérdés, hogy vajon elkaphatja-e a kutya a leptospirózist, ha be van oltva? Olvastam már olyan esetről, amelynél fertőzött volt a kutya az oltás ellenére. Dr. Gál esettanulmányában is a beteg 10 hónappal a fertőzés előtt volt beoltva. Az eset Amerikában történt. Ennek az a magyarázata Ellis (2010) szerint, hogy az oltás 2 vagy 4 szerotípus ellen nyújt védelmet és a fertőzést sajnos egy másik típus okozza, amely ellen a kutya nincs beoltva.

Macskák és a leptospirózis

Vannak feljegyzések beteg cicákról. Hartmann és társai (2013) úgy vélik, hogy kissé alábecsült ez a betegség a macskáknál. Mivel ragadozók, a fertőzés veszélye ugyanúgy fennáll. Vesebeteg cicák vizeletében mutattak már ki baktériumot. Veseelégtelenség gyakori a macskáknál, de nem a leptospirózis az első gyanúsított. Oltás nincs.

 

Emberi egészségmegőrzés

Ha fertőzés gyanúja áll fenn háziállatainknál, azt azonnal jelenteni kell, és megkezdeni a kezelést. Gondozásuk közben gumikesztyű használata kötelező. Terhes kismamák, gyenge immunrendszerrel rendelkezők, betegek kerüljék az állatot, illetve környezetét. Fekvőhelyüket fertőtlenítsük, minden moshatót 60 fokon mossunk ki. Ha beteg kutyát kezeltünk, akkor influenzaszerű tüneteink gyanúsak lehetnek; magas láz, fáradékonyság stb…

Azonnal keressük fel háziorvosunkat és kezdjük meg a kezelést!

Állatról emberre terjedő betegségek, Leptospirózis

Felhasznált irodalom:

Hartmann K, Egberink H, Pennisi M G et al (2013). Leptospira species infection in cats: ABCD guidelines on prevention and management, J Feline Med Surg 15(7): 576-581.

Ellis W A (2010). Control of canine leptospirosis in Europe: time for a change? Vet Rec 267(16): 602-605.

Shenoy V V, Nagar V S, Chowdhury A A et al (2006). Pulmonary leptospirosis: an excellent response to bolus methylprednisolone, Postgrad Med J 82(971): 602-606.

Ward M P (2002) Seasonality of canine leptospirosis in the United States and Canada and its association with rainfall. Preventative Veterinary Medicine 56, 203-213.

Schuller S, Francey T, Hartmann K et al. (2015b) European Consensus Statement on Leptospirosis in Dogs and Cats. Journal of Small Animal Practice 56, 159-179.

Damborg P, Broens E M, Chomel BB et al. (2016) Bacterial zoonoses transmitted by household pets: state-of-the-art and future perspectives for targeted research and policy actions. Journal of Comparative Pathology 155 (Suppl 1), S27-S40.

Klassen HLBM, van der Veen M, Sutton D et al. (2014) A new tetravalent leptospirosis vaccine provides at least 12 months immunity against infection. Veterinary Immunology and Immunopathology 158, 26-29.

Ellis W A (2010) Control of canine leptospirosis in Europe: time for a change? Veterinary Record 167, 602-605.

Lee HS, Guptill L, Johnson AJ et al. (2014) Signalment changes in canine leptospirosis between 1970 and 2009. Journal of Veterinary Internal Medicine 28, 294-299.

Kerepes-Vet Állatgyógyászati Központ. 2018. Zoonózisok – Állatról emberre terjedő betegségek. 

http://hungaropet.com/kerepesvet/tudnivalok/zoonozisok-allatrol-emberre-terjedo-betegsegek/. 

Dr. Gál Sándor. 2008. Kutya Leptospirosis esetem. [ONLINE] Available at: http://www.hungarovet.com/?p=331.

Wayne Smith-Gillard (1999) Introducing Zoonoses, Veterinary Nursing Journal, 14:1, 12-14.

Sarah Price (2009) Canine Infectious Diseases, Veterinary Nursing Journal, 24:6, 17-21.

BSAVA. 2018. Leptospirosis in dogs. [ONLINE] Available at https://www.bsava.com. 

 

Hogyan ismerjük fel, hogy kedvencünk leptospirózisban szenved? 
Merjünk kérdezni, olvassunk utána!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..