Karácsonyi „nasik”, avagy a házi kedvenceinkre leselkedő ünnepi veszélyek

0
553
Karácsonyi „nasik”, avagy a házi kedvenceinkre leselkedő ünnepi veszélyek

Tapasztalataim szerint a karácsonyi időszak mindig forgalmasabb az állatorvosi rendelők számára. December 24-től körülbelül 31-ig megsokszorozódnak a mérgezéses, gyomorproblémás esetek. Nagyon gyakori az idegen anyagok lenyelése is. A nagy karácsonyi forgatagban nem tudjuk mindig mindenen rajta tartani a szemünket, és van, hogy sajnos már csak azt vesszük észre, hogy a cicus a kiképzőtábornak nézett csodálatos karácsonyfánkat legyőzte, illetve kutyusunk boldogan csócsálja kedvenc, drága, az ünnepekre tartogatott bonbonunkat csomagolásostól, mindenestül. Mit tesz ilyenkor az ember? Pánikol? Töpreng, hogy vajon elinduljon-e az orvoshoz? Vajon tényleg nagy a baj?

Szeretném kihangsúlyozni, hogy az angliai viszonyokat ismerve fogom megközelíteni a témát, hiszen itt dolgozom, és látom el a karácsonykor rászoruló állatokat évek óta.

A felsorolt leggyakoribb ünnepi veszélyek tájékoztatásúl szolgálnak, amely nem ment fel senkit az alól, hogy konzultáljon saját állatorvosával.

Minden állatorvosi rendelőnek kötelessége, hogy információt nyújtson a háziállatainkra kedvezőtlenül ható anyagokról. Sok rendelő bezár karácsonykor, az ő eseteiket ügyeletek, helyenként pedig utazó, ügyeletes állatorvosok látják el. Javaslom, hogy az ünnepekre felkészülve tájékozódjunk az ügyeletek hollétéről és elérhetőségéről, hogy ne az utolsó percben kelljen megtervezni az útirányt, ezzel esetlegesen késleltetni a kezelést.

Karácsonyi „nasik”, avagy a házi kedvenceinkre leselkedő ünnepi veszélyekAz Angliában élő gazdik számára a következő szám nyújthat segítséget, ha nem vagyunk biztosak abban, hogy az adott anyag mérgező-e: 01202 509 000. Nem ingyenes! Éjjel-nappal működő szám, de nem ingyenes, sem a gazdi, sem az állatorvos számára. Weboldaluk: vpisglobal.com. A telefonos szolgáltatás adatbázisa egészen elképesztő. Nem hiába fizetős. A telefont kezelő orvos elmondja, hogy az adott anyag milyen mértékben károsíthatja háziállatunk egészségét. Amint már említettem, minden rendelőnek biztosítania kell ügyeletet. A recepción érdeklődjék ezt meg a kedves gazdik, hogy ki hova tartozik, és legyen látható helyre kitéve a szám. Tájékoztatásul közlöm, hogy az ügyletek többsége emelt díjjal dolgozik, ha magánkézben van. Az alapítványi rendelők ára legjobb tudomásom szerint nem változik, viszont a várakozási idő esetenként hosszabb lehet.

Kezdjük is el ezt a feketelistát! Első helyen áll számomra a csokoládé, amely egy úgynevezett theobromint tartalmaz.

Ezt az alkaloidot, ami a kakaóban található, nagyon lassan bontja le a kutya szervezete, éppen ezért kis mennyiség is mérgezést okozhat. Nagyon fontos itt megjegyezni, hogy a kutya mérete sokat számít, illetve a kakaó mennyisége az adott csokoládéban. Az állatorvos első két kérdése a telefonban az lesz, hogy mekkora a kutya, hány kiló vagy milyen fajta, illetve mennyi csokit evett, a csomagoláson lévő kakaó tartalom százaléka rendkívül fontos. Ez azért lényeges, mert egy táblázat alapján meg kell néznünk, hogy milyen mértékű a mérgezés. Minél feketébb a csoki, annál nagyobb a mérgezés mértéke. Az elfogyasztástól számítva 2 órán belül meg kell kezdeni a kezelést. (Lacey, 2017) A theobromin mérgezés tünetei: legjellemzőbbek az izgatottság, szapora szívverés, szomjúság, hányás, hasmenés, gyakoribb vizelés. Szívritmuszavart, veseelégtelenséget is okozhat, az utóbbi pedig előidézhet rángógöcsöket. (Lacey, 2017) Az utóbbi tünetek sajnos 24 órán belül halált is okozhatnak. 6 év nővérkedés során a tünetek közül csupán izgatottsággal és heves szívveréssel találkoztam. Mindegyik kutya örült a csokinak, és szomorúan, fáradtan látta azt viszont. Nem kellemes látvány.

Első lépésben „hősünk” egy hányást megindító injekciót kap, ami felhozza a gyomrából az emésztésnek indult csokoládét. Ez egy nagyon gyorsan ható injekció. Folyamatosan figyelnünk kell a szívritmust, légzést, a nyálkahártya színét.  A hányás folyamata eléggé kimerítő, testhőmérsékletük csökkenhet, ezt is figyelemmel kell kísérnünk. Miután meggyőződtünk róla, hogy nem jön fel több csokoládé a gyomorból, kikalkuláljuk, hogy az adott méretű kutyusnak, mennyi aktív szénre van szüksége. A terápiát a hányás végeztével elkezdjük, és a gazdi otthon folytatja, az utasításokat követve. A szén az emésztőrendszerben maradt maradék méreganyagot magához köti nagy, aktív felületének köszönhetően, ezzel megakadályozva, hogy az felszívódjon, majd egyben távozik a szervezetből. Előfordul, hogy infúzióra, altatás alatt történő kezelésre is szükség van. (Tawde et al, 2012) Szóval csak okosan azzal a csokival.

Karácsonyi „nasik”, avagy a házi kedvenceinkre leselkedő ünnepi veszélyekMivel az esetek 90 százalékában karácsony környékén ez a baleset fordul elő, ezért tértem ki rá részletesebben, de ne feledjük, hogy ezen kívül még számos veszély leselkedhet kedvencünkre. Tapasztalataim során cicát még ezzel a problémával nem láttam, őket többnyire a csokoládé nem hozza lázba. Ha mégis előfordul, akkor a hányás, izgatottság, szapora légzés és szívverés a tipikus jelei.

Ne felejtsük el, hogy a cicák ragadozók, és semmilyen gyengeséget nem mutathatnak, az álcázás mesterei, így nekünk, gazdiknak is nehezebb észre venni, hogy Cirmos cica hajjajj. Egyértelmű jelei vannak, ha cicánk nagyobb érdeklődést mutat a kelleténél egy-két növény iránt. Legveszélyesebb számukra a liliom. Elég, ha nekidörgölőznek. A virágpor rátapad a bundájukra, majd mosakodással a szervezetükbe kerül. A virág minden része mérgező. Hányás, étvágytalanság, letargia mutatkozik. (International Cat Care, 2017) Azonnal cselekedni kell! Ilyenkor az állatorvos azonnal infúzióra köti a cicust, és megfigyelés alatt tartja. Több napig is eltarthat a kezelés, ugyanis a vese leállásáért felelős liliomot ki kell mosni a szervezetből. Nem hiszem, hogy karácsonykor gyakori a liliom, viszont a mikulásvirág, fagyöngy igen, és ezek ugyanolyan mértékben okoznak mérgezést, mint a liliom. (Wodra, 2017)

Karácsonykor többféle sütit készítünk. Angliában hagyományos édesség a Christmas Pudding. Ez az eledel sok mazsolát tartalmaz, ami ugyancsak kedvezőtlen a kutyák, macskák számára. (Lacey, 2017) Sajnos kutatások jelenleg még nem mutatták ki pontosan, milyen dózisban mérgező. Vannak kutyák, akiknek egy-két véletlen szőlőszem nem okoz gondot, másoknak viszont ugyanaz az adag veseelégtelenséget, hasi görcsöket okoz. Hányás elindítása, aktív szén, illetve esetenként infúzió és gyógyszeres kezelés a megoldás.

Több ételből több marad bundás kedvenceinknek is. Ugye? Hát ki tud annak a Buksi kutyának ellenállni? Még egy pulykahusit vagy csirkehusit? Jajj, de úgy nézett rám, hogy muszáj volt adnom, meg úgyis karácsony van. Az ember egyébként is „feeder”. Én is imádom őket etetni, jó látni, hogy boldogok, hálásak. (A macskusz nem mindig, ő elvárja.) Imádunk minden rászoruló kis állatkát megetetni. Könnyen túlzásba esünk, ami szintén gyomorpanaszhoz vezet. A főtt csontokról meg ne is beszéljünk! Sok kutyafajtánál már a torokban elakad, ugyanis a főtt csont nem olyan porózus, mint a nyers csont. A főtt csont hegyesre törik, arról nem is beszélve, hogy miután minden jót kifőztünk belőle, szinte meg sem tudja emészteni a kutya szervezete. Ez megakadhat a torokban, bélben, gyomorban, vagy iszonyatos fájdalmakkal távozik. A radiológusok ajánlásával a westie-k (tudjátok, a Hohes C kutya), különösen kerüljék el a csontocskákat, ugyanis mellkasukhoz képest nagy a fejük (de szép, krizantém). Ott még befér a finom falat, de megakad a torokban. A nyers csont rágcsálása jó a fogaknak 6 hónapos kortól, felügyelettel. Lefoglalja őket. Meg egyébként is, ha belegondoltok, a természetben egy kutya sem tanulta meg magának megfőzni a csontot.

Karácsonyi „nasik”, avagy a házi kedvenceinkre leselkedő ünnepi veszélyek

A karácsonnyal jön a hideg tél, meg a fagy. Akinek autója van, biztos helyre tegye a fagyállóját.

Sajnos édeskés illata, íze vonzza az állatokat és a gyerekeket is! Kis mennyiségben elfogyasztott etilén-glikol is mérgező a legtöbb faj számára (1.4 ml/ kg cicáknál, és 4.4 ml/kg kutyáknál). A kezelést 1-2 órán belül meg kell kezdeni, mivel nagyon gyorsan felszívódik.  A kórtörténeten kívül, egy gyorsteszt kimutatja az etilén-glikolt a szervezetben, illetve vér és vizeletminta is szükséges. Több fázisú lefolyása van a mérgezésnek, 72 óráig is eltarthat az etilén-glikol hatása, lebomlástól függően. Elterjedt az etil-alkoholos infúzióval történő kezelés. (Lacey, 2017) Ne késlekedjünk!

Megsokszorozódik az ünnepekkor az idegen anyagok műtéti eltávolítása is. Már említettem az elakadt csontot, de csont helyett sokszor jó az új karácsonyi papucs, csomagoló, faág, díszek és még ki tudja mi. Ha kedvencünk folyamatosan hány, viszont a másik oldalon nem távozik semmi, esetenként csakis hasmenés, akkor nagy az esélye, hogy valamelyik karácsonyi ajándékból vagy csomagolóból hiányoznak részletek. Röntgennel, ultrahanggal meghatározható a tárgy mivolta, elhelyezkedése, majd műtéti úton eltávolítandó. El is lehet tenni emlékbe.

De kinek kell egy ilyen emlék? A karácsony a jól megérdemelt pihenésről kéne, hogy szóljon, a családdal eltöltött gondtalan percekről. A bajt sok módon el lehet kerülni, de ha mégis bekövetkezik, legyenek ott kéznél azok a telefonszámok, és ne halogassuk a segítségkérést.

Jegyezzük meg, hogy a megelőzés mindig jobb és olcsóbb, mint a gyógymód.

Békés karácsonyt!

Felhasznált irodalom:

Lacey L (2017) ’Tis the season: highlighting festive hazards for pets, VN Times 17 (12):10-12.

Tawde S et al (2012) Death by caffeine: presumptive malicious poisoning of a dog by incorporation in ground meat. J Med Toxicol 8 (4): 436-440)

Wodra, S (2017). Are Poinsettias poisonous to cats?, https://www.petcarerx.com/article/are-poinsettias-poisonous-to-cats/1477

International Cat Care (2017). Lily toxicity, https://icatcare.org/cat-campaigns/lily-toxicity

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..