Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018

A Fölszállott a páva egy népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor, melyre határainkon túlról is lehetett nevezni. A fellépőket hétről-hétre televízión keresztül követhettük. Kodály Zoltán rengeteg alkalommal hívta fel a figyelmet a magyar népdalok, népzene fontosságára és erejére. Halála után két évvel nagy lelkesedéssel folytatódott Kodály eszméje, és a Röpülj páva elnevezésű országos népdalverseny adott teret a népzenének. A mai tehetségkutató elődje a Röpülj páva, melyet 1969 és 1981 között láthattak a nézők. Szerzőnk, Flórián Gabriella kalauzol el bennünket a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor és a magyar népi kultúra sokszínű világában.

0
2471
Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018
Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018

Hat évvel ezelőtt egyedülálló összefogással indulhatott útjára egy új versenysorozat, a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny. A megmérettetés nem előzmény nélküli, hiszen elődje a Röpülj páva több mint tíz éven át mutatta be az ország népdalénekeseit. Hatására felpezsdült a néptánc iránti érdeklődés, és sok fiatal nemzetközi sikere indulhatott el a műsornak köszönhetően. A tehetségkutató szinte az egész országot lázba hozta, azóta számos nemzetközileg híressé vált előadót ismerünk, akikre itt figyeltek fel az elődöntők és döntő során. Fontos szerepet töltött be éveken át a népzene és néptánc bemutatásában, valamint a folyamatos utánpótlásban. A résztvevők, a hagyományokat őrző énekesek és táncosok, a vetélkedő során személyes ismeretségeket köthettek más tájegységről érkezőkkel.

Mára több néptáncműhely is büszkélkedhet többgenerációs múlttal, ahol a nagyszülők, gyerekek és unokák is együtt ropják a táncokat. A versenynek köszönhető, hogy a fiatalok körében is népszerűvé vált ez a műfaj, és országszerte nagyon sok színvonalas tánccsoportban lehet elsajátítani az alapokat, valamint a különböző néptáncokat.

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018

A Fölszállott a páva 2012 -ben ismét lehetőséget adott a népzenét, néptáncot kedvelőknek a megmérettetésre és fejlődésre. A szakértő zsűri igyekezett mindenkinek építő jellegű kritikával segítséget nyújtani, így tökéletesíthették tudásukat a versenyzők.

A tehetségkutató műsorban négy kategóriában állhattak a résztvevők a zsűri elé: énekes szólisták és énekegyüttesek; hangszeres szólisták és zenekarok; táncos szólisták és páros táncosok; valamint néptáncegyüttesek.

A versenyre az összes magyar nyelvterületről lehetett nevezni, így a határokon túli magyar népdalokat, népzenéket és néptáncokat is bemutathatták a versenyzők. Ezzel is színesítve azt a gazdag autentikus népzenei és táncos örökséget, melyet elődeik hagytak rájuk. Már egész fiatalon bemutathatják a tehetséges fiatalok a tudásukat, hiszen a szervezők 16 és 35 év közötti versenyzők jelentkezését tették lehetővé. Szerencsére minden évben az összes korosztály képviseltetheti magát. A tapasztalat az, hogy a sikeres műsornak köszönhetően az amatőrök mellett egyre több profi táncos és zenész jelentkezett a megmérettetésre, vagy kapott meghívást a műsorba.

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018A hatodik évadába lépett tehetségkutató műsor, a Fölszállott a páva zsűrijének elnöke: Sebő Ferenc – Kossuth-díjas zenész, a nemzet művésze. Idén is a bírálók között volt Sebestyén Márta – Kossuth-díjas énekes és Dr. Agócs Gergely – néprajzkutató, zenész, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa. Visszatért a zsűribe Diószegi László történész, koreográfus, – Bezerédi és Harangozó díjas, a Martin György Néptáncszövetség elnöke, és Zsuráfszky Zoltán – Kossuth-díjas táncművész, koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője.

A fellépők ízig-vérig alázattal elköteleződve, és mindig a legjobb előadásmódra törekszenek. A Kárpát-medence kultúrájának sokszínűségét képviselik és vonultatják fel, a különböző etnikumok népdalait, néptáncait és népzenéit.

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018A magyar néptánc típusok néprajzi tájegységeinek dalait, zenéit, táncait és népviseletét is megcsodálhatjuk annak gazdag szín és formavilágával együtt. Állíthatom, hogy a világon az egyik legváltozatosabb népviseleti ruhatárat is mi, magyarok birtokoljuk. A tánctípusok legényesek, ugrósok, verbunkosok, botolók, karikázók, körtáncok és a páros, valamint a szóló táncok bemutatásakor, a népviseletnek is igen fontos szerepe van.

Martin György, a magyar néptánckutatás kiemelkedő alakja szerint, a tánctípus egy meghatározott tartalmi, formai és zenei keretbe tartozó táncváltozatok összességét jelenti.

Véleményem szerint a zsűrinek igen nehéz feladat jutott a szabad kártyákat illetően, hogy melyik produkcióknak adjanak lehetőséget, és kiket válogassanak még be a döntőbe. Azok a művészek, akik eddig eljutottak megérdemelnék, hogy tovább jussanak, mert magasan képzett, kiváló előadók. A zsűriből Diószegi László koreográfust kértem meg, hogy az idei Fölszállott a páva résztvevőiről, a döntőkről mondja el élményeit és véleményét.

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018

F.G.: – Mi a véleménye, miért fontos, hogy van a Fölszállott a páva? Milyenek a versenyzők évről-évre?

D.L.: – Azért fontos a Páva, mert egy alapigazság, hogy amiről az emberek nem tudnak, az nem is létezik. Ez a mai világban úgy fordítható le, hogy ami nincs a médiában, az nem létezik, ezért nagyon fontos, hogy a magyar népművészet eredményeit széles körben megismerhetik a nézők. Mindenki láthatja évről-évre milyen magas színvonalú az összes kategória, külön hangsúlyozva, hogy nem professzionális előadókról van szó. Pedig a színvonal alapján mindenki így gondolhatja.

F.G.: – Hány helyen zajlanak az elődöntők?

D.L.: – Területi alapon zajlanak az elődöntők. Minimum egy van Erdélyben és kb. öt-hat magyarországi helyszínen. A magyarországi helyszíneken vesznek részt a felvidéki, vajdasági, kárpátaljai versenyzők is. A nevezés feltételei egy videofelvétel beküldése, amelyet előzsűriznek és ezek alapján hívják be a versenyzőket az elődöntőkre.

F.G.: – Hogy van az, hogy néhányan neveznek, néhányan pedig meghívást kapnak és úgy lesznek a műsor szereplői?

D.L.: – Az idei évben van az első meghívásos alapon zajló Páva, amelyre az eddigi nyerteseket, döntőbe vagy középdöntőbe jutottakat a zsűri kérte föl a szereplésre.

Az idei Fölszálott a páva győztesei:

Táncos szólisták és táncospárok kategória: Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018– Hangszeres szólisták és zenekarok kategória: Fokos Zenekar

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018Néptáncegyüttes kategória: Jászság Népi Együttes

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018– Énekes szólisták és énekegyüttesek kategória: Borbáth Szilveszter

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018– Különdíjas: Ifj. Ürmös Sándor cimbalmos

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018Borbáth Szilveszternek Diószegi László a következőt tanácsolta: „- Kérlek ugyanúgy őrizd meg a személyiségedet, mint a szülőföldedhez való ragaszkodásodat, mert, ha az alázat és a szerénység mellé még tehetség is párosul, akkor nagy dolgokra képes.”

A résztvevők és a zsűritagok véleménye:

– Berecz István, aki az első évadból győztesen távozott, így vélekedik a műsor alatt szezett élményeiről:  „- Ha valakivel csak egy nótát is elénekelsz közösen, arra már másképpen tekintesz. Kapcsolat, szinte érzelmi viszony alakul ki. Egy együtt töltött évad alatt pedig már őszinte barátságok, s talán örök szövetségek köttetnek.”Berecz István zsűritagja volt a gyermek Fölszállott a páva műsornak.

„- Igyekszem közelebb vinni az emberekhez a népi kultúrát, amely nemcsak a magyarság számára jelent kincset, hanem az egész Kárpát-medencének, sőt Európának is. Hirdetni kell a műfaj sokszínűségét, tradícióit és az emberségét. Meg kell mutassuk, hogy földrajzilag is mennyire egységes a kultúránk, és milyen büszkék vagyunk rá!” – mondta Zsuráfszky Zoltán, aki szerint ennél nincs is jobb példa, mint az, hogy jelen pillanatban Felvidéken, Erdélyben, a Vajdaságban most éppúgy ingeket és szoknyákat vasalnak a fiatalok, mint a fővárosban.

– Diószegi Lászlónak az eredményhirdetés előtti gondolata: – Az egész világ magyarsága egyesült a Pávában, és ez olyan fantasztikus élmény, amelyről azt gondolom, hogy meghódíthatjuk az egész világot.”

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018– A délszláv kultúrát örző pécsi Tanac Néptáncegyüttesből pedig, Tiszai Gabriella Johanna mesél döntőben szerzett élményeiről:

 „- Az első Fölszállott a páva műsorában, 2012-ben versenyzett a Tanac, akkor még otthonról izgultam értük.  A 4. évemet kezdtem meg a tánccsoportban, amikor jött a hír, hogy felkértek a “döntők döntőjére” minket. A társaság egy része már tudta, hogy mire számíthat, de ezt meg kell tapasztalni. Elképzelni sem tudtam, hogy mi vár rám, a sok előkészület, a rengeteg gyakorlás, hogy minden a lehető legtökéletesebb legyen. Szerencsére voltak segítőink külföldről és belföldről is, akik a népviseletekkel, csodálatos fejdíszekkel és kiegészítőkkel, illetve szakmai tudásukkal hozzájárultak a sikereinkhez.

A vezetőnk Szávai József tudása és profizmusa, amely  30 évet ölel fel. A verseny előtti hónapokban minden energiánkat és időnket belefektettük /a műsorba, hogy tökéletes legyen az előadásra/a színpadon, illetve méltó a tánccsoport történelméhez, hiszen idén ünnepelte a 30. évfordulóját. Elkezdődött az adás és onnantól már nem volt idő izgulni. A színpadra lépve csak az lebegett előttem, hogy itt vagyunk, egy ország néz most minket, végre megmutathatjuk, hogy ezek vagyunk, ez a mi kultúránk, amire büszkék lehetünk és a lehető leghitelesebben őrizzük a hagyományainkat. Fantasztikus érzés volt a színpadon lenni a zsűri és egy ország előtt, egy olyan produkcióval, ami már eltűnőben van.  Sajnos már nem igazán látható ez a tánc és ének sem Drávaszentmártonban, ahonnan ered.”

Fölszállott a páva- népzenei és néptáncos tehetségkutató 2018„A Hajdara házaspárral igencsak összebarátkoztunk a döntő során, így személy szerint én nekik szurkoltam a következő adás idején. Kicsit csalódott voltam, hogy nem jutottunk tovább, hiszen annyi mindent megmutathattunk volna még magunkból. Biztos vagyok benne, hogy tartogat még szép élményeket az újév, ahogy az elmúlt időszak, és már így is egy életreszóló emlékkel vagyunk gazdagabbak a döntőben szerepléssel.”

Én nagyon fontosnak tartom ezt a tehetségkutatót, mert egy olyan népművészeti összefoglalót láthatnak a nézők, ahol a népdalok, néptáncok és a népzenei hangszereken és dallamokon kívül, még az ízes tájszólások is hallhatóak. A műsor felbecsülhetetlen értéket képvisel azzal is, hogy mindezt a Kárpát-medencei, csodálatosan gazdag kultúrát a sok színes népviselettel még egyedibbé varázsolja.

További töretlen sikert kívánok a hagyományainkat és kultúránkat bemutató műsornak, hogy a következő felnövekvő generációnak is fennmaradjon ez az autentikus örökség.

A fantasztikus hangulatot tükröző fényképeket készítette Váradi Levente, a Fölszállott a páva hivatalos fotográfusa.

Forrás: https://www.mediaklikk.hu/folszallottapava/

A Fölszállott a páva egy népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor, melyre határainkon túlról is lehetett nevezni.  A fellépőket hétről-hétre televízión keresztül követhettük. Kodály Zoltán rengeteg alkalommal hívta fel a figyelmet a magyar népdalok, népzene fontosságára és erejére.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..