Magyar kulturális élet Londonban – néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

Bátran állíthatom, hogy magyarokkal a világ minden pontján lehet találkozni. Vannak olyan országok és városok, ahol a magyar lakosok létszáma számottevő, így ott a magyar kulturális élet is sokkal színesebb és változatosabb. Ilyen város London is, ahol több évtizede megalakult és máig működő tánccsoportok, rendezvényszervezők biztosítják az otthonuktól távol élők kulturális igényeit. Acsai Boldizsár neve egyre ismerősebben cseng, ha magyar rendezvényről esik szó, főleg a néptánc és a folk kocsma kedvelői körében. Szerzőnk, Flórián Gabriella beszélgetett Acsai Boldizsárral, aki a Hunique Dance Esemble tánccsoport vezetője, és a londoni magyar Folk kocsma megálmodója is egyben.

0
1040
Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése
Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

Felbecsülhetetlen értékeket képviseltek ti és mindenki más is, akik hasonló kulturális életet hoztatok és tartotok fent évek óta az anyaországtól távol élő magyarok számára. Azok, akik otthon közel álltak a néptánchoz, népdalokhoz és a magyar hagyományokat életben tartották, ők itt Londonban is részesei lehetnek és gyakorolhatják a néptáncot és a népzenét. Fontos, hogy azok a gyerekek, akik már itt cseperednek fel és itt születnek, találkozzanak és megismerjék azt a színes és gazdag népi kultúrát, amit mi magyarok őseinktől örököltünk.  

F.G.: Boldizsár azt tudom rólad, hogy 15 évig táncoltál otthon a Csobolyó Néptáncegyüttesben. Londonban, hogyan kerültél ismét közel a magyar néptánchoz? Mivel kevés olyan európai nagyváros, főváros van, ahol rögtön magyar néptánccsoportot talál az, aki erre vágyik.

A.B.: Amikor én kiköltöztem Londonba 2007-ben, akkor már fellendülőben volt a néptánc.  Abban az időben még sokkal nehezebben lehetett megtalálni a magyar közösségeket, se okos telefon, se a manapság használt közösségi oldalak még nem léteztek. Magyar emberekkel ismerkedve bukkantam rá a londoni Szent István közösségi házra, ahol alkalmanként összegyűltek azok az emberek, akik néptáncolni szerettek volna. Időnként én is ellátogattam ezekre az estékre, ahová az idő múlásával egyre több, már otthon is táncoló ember eljárt, így kezdett kialakulni egy erős mag.

F.G.: Tóth Gabriella fogta össze a táncolni vágyókat és nevet adva a lelkes tánccsoportnak elindult valami, ami akkor még csak tizenpár fős lelkes csapatot alkotott. Ahol te, mint táncos és alapító tag vettél részt. Gabriella elköltözése után rögtön megfogalmazódott benned, hogy te szívesen átveszed az ő szerepét és nem hagyod szétesni, megszűnni ezt a remek csapatot?

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

A.B.: Amennyire jól emlékszem, ez valahogy így történt. Bár abban az időben már voltak olyan táncosok a közösségben, akik szintén a csoport további működését szorgalmazták. Vannak, akik azóta is a csoport aktív tagjai.

F.G.: A ti szervezésetek a Táncház London esemény is, ahol, mint főszervező sok teendő adódik. Hányat tudtok megszervezni többedmagaddal? Milyen eseményeket rendeztek még? Mert tudom, hogy több program szervezőjeként vagy a köztudatban.

Itt említeném meg, hogy egyik szervező sem fizetésért és teljes munkaidőben végzi ezt a rengeteg munkát, ami egy-egy ilyen komoly rendezvény megszervezéséhez kell, hanem minden szervező önkéntesként adja hozzá a tudását, és idejét a programok létrehozásához.

A.B.: Valóban mindenki, aki a táncegyüttes tagja, az a munka mellett önkéntes alapon csinál mindent. Gyakran teszik fel nekem a kérdést, „- De hát, hogy van ennyi energiád? Nekem biztos nem lenne!”.
Úgy vélem, ha valaki valamit el szeretne érni, akkor annak még a munkaidő lejárta után sem a pihenés lesz az elsődleges, hanem a célok eléréséért küzdve dolgozik tovább, sok más dolgot háttérbe szorítva.

Hozzáteszem, nekem nagyon nagy öröm mindaz, amit a Hunique adni tud, így nem is munkának tartom én mindezt, hanem egyfajta küldetésnek, amiből a hasznot boldogság formájában szüretelhetem.

Ha megnézem a naptáramat, akkor azt látom, hogy nincs olyan hét, hogy ne lenne táncegyüttesi program. Heti rendszerességgel tart az együttes táncpróbákat. Ezek mellett vannak a Táncház London rendezvények, amiket körülbelül hatszor szervezünk meg évente. Gyakran tartunk hétvégi tánckurzusokat magyarországi profi táncoktatókkal, vengéd zenészekkel. Minden nyár kezdetén, a Hungarian Culture and Heritage Society-vel közösen megszervezzük a legnagyobb magyar kultúrális fesztivált, a Hungarian Culture Day-t Londonban. Idén ünnepeljük az együttesünk fennállásának tizedik évfordulóját, amire már nagyon készülünk. Méltóan szeretnénk tisztelegni, ezért egy kétórás színházi táncprodukciót gyakorolunk, amit a tervek szerint novemberben adunk elő a nagyközönségnek.  Ezek mellett sok fellépése és szereplése van az együttesnek, többek között évente részt vesz a Camdenben tartandó Dance Around the World nevű táncfesztiválon.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

Boldogan teszünk eleget a magyar közösségektől, hivatalos szervektől kapott felkéréseknek. Küldetésünknek tartjuk a magyar népi kultúra továbbadását és megismertetését.

Minden évben karácsonyi ünnepélyt, farsangi bált és kirándulásokat szervezünk az együttes tagokjainak. Mára már egy kártyaparti, vagy egy közös születésnapozás is az együttes mindennapjaihoz tartozik.

F.G.: A táncházba és a táncoktatásra csak magyarok járnak? A csoportok kor szerint vagy tudásszint szerint tagolódnak? Milyen létszámban vannak a táncolni vágyók és a tánctanárok?

A.B.: A táncpróbákra főként magyarok járnak, de sok más nemzetiségű táncos is járt már hozzánk táncolni. Hosszabb ideig jártak folyamatosan táncpróbákra lengyel, kanadai, román, szlovák nemzetiségűek. A táncházainkra bárki eljöhet, így rendszeresek a brit és más nemzetiségű vendégek is. Szorgos közösségi munkánk eredményeként hetente már három táncpróbát tartunk, három különböző tudású szinten táncolóknak, kezdőknek, középhaladóknak és haladó táncosoknak.
Ezeket a táncpróbákat felnőtteknek tartjuk, felső korhatár nélkül.
Jelenleg körülbelül 120 aktív táncosunk van, akik hetente eljárnak a táncpróbákra.  Mindezek mellett ott vannak azok is, akik alkalmanként járnak el, vagy csak táncházakba, közösségi programokra jönnek. A Hunique Táncegyüttes jelenleg hat táncoktatóval működik, odafigyelve arra, hogy szakmailag és emberileg lehetőség szerint, a legjobbat kaphassák a táncosok a tanárainktól.

F.G.: A népzenét játszók is hozzátok járnak és a táncpróbákon élő zenére tudtok gyakorolni? Mert ha igen, akkor ez duplán élmény és érték mindkét fél számára.

A.B.: Az évek során kialakult egy népzenész közösség is, valamint létrejöttek zenekarok. Sajnos a táncpróbáinkon anyagi okokból nem engedhetjük meg, hogy élő zenére táncolhassunk, pedig úgy lenne az igazi.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

F.G.: Az angol hírességek közül is jártak már a táncházban? Kik ők és hogyan kerültek a magyar tánccsoportba?

A.B.: Az együttes táncpróbáira már ellátogatott számos magas rangú személy, többek között a magyarországi brit nagykövet Iain Lindsay is, de a táncpróbánk végén találkozhattunk és beszélgethettünk a méltán híres, és nagyon barátságos színésszel Colin Firth-el.

Modern világunkban jól megfér a hagyományainkon alapuló zene és tánc, mely összekötő hídként tud működni a kárpátmedencei magyarok között és a zenét, népi kultúrát szeretők körében egyaránt. Megmentve ezzel az utókornak, hogy később ők is tovább tudják adni. Ebben nagy szerepetek van nektek is.

F.G.: Örömmel láttam, hogy a gyerekeket sem hagyjátok ki az oktatásból és abból a hagyományos közösségi életből, élményből, amit ti, felnőttek fontosnak tartotok. Mióta foglalkoztok a kicsikkel is?

A.B.: Rendszeresek a gyermek táncházak, amit Aprók Táncának nevezünk. Fontosnak tartjuk, hogy a magyar kultúrát már kis korban megismerhessek az itt élő, magyar szülőktől származó gyermekek. A gyermekeknek szervezett Aprók Tánca már 2016 óta működik, ahol a csoportos játékok és táncok mellett, népies kézműves fogalkozásokon is részt vehetnek a gyermekek, miközben élő népzene szól. Ennek a programnak a megálmodója és főszervezője Dudás Anita, a Hunique Táncegyüttes egyik vezetője és oktatója. Idén kerül harmadszori megszervezésre a három napos Angliai Néptánctábor, amit az egyik legszebb eseménysorozatunknak tartunk.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

F.G.: Évente hány felkérésetek van szereplésre, vannak már kialakult állandó helyszínek, ahol találkozni lehet veletek? A fellépésekhez a fellépő viseleteket hogyan tudjátok beszerezni? Otthon is elég drága tudtommal, hát még így, hogy másik országban éltek.

A.B.: Nagyon sok felkérést kapunk, főként magyar közösségektől, iskoláktól. Többször szerepeltünk már esküvőkön és nagyszabású brit fesztiválon is, mint a Car-Fest.
Rendszeres fellépői vagyunk az évente megszervezésre kerülő Dance Around the World táncfesztiválnak. Ahol tudunk, ott igyekszünk helytállni és képviselni, megmutatni a magyar kultúrát.
A viselet kollekciónk az elmúlt tíz év munkájának az eredménye. Mivel mindenki önkéntes alapon szorgoskodik a Hunique-on belül, így lehetőségünk volt az évek során beszerezni nagyon sok szép magyar viseletet. Az együttes spórolt pénzéből vásároljuk meg a táncegyüttesi viseleteket.  Számos eredeti ruhánk van a kollekcióban, de a többi ruházatot is szorgos, szakmailag hozzáértő viseletkészítő mesterek készítették, nagy gondot fordítva az eredetiség megtartására.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

F.G.: Most egy teljesen új rendezvényt, kikapcsolódási formát is elindítottatok, ami nem új találmány.  Ez pedig a Folk Kocsma, amit január 12-én rendeztetek meg először. Spontán ötlet vagy érlelődött, és most jött el az ideje, hogy az létre is tudott jönni?

A.B.: Mindig is szerettem volna egy olyan néptáncos, népzenés közösségi rendezvényt szervezni, ami a lehetőséghez képest kötetlenebb legyen. Erre az alkalomra a legalkalmasabbnak egy Magyarországon már szokásként működő folk-kocsma stílusú rendezvényt tudtam elképzelni. Ahol a zenészek szabadon húzhatják a muzsikát, a vendégek kedvükre, szabadon táncolhatnak, mulathatnak miközben az ajtók bárki számára nyitva állnak.

Célom volt, hogy az esemény felidézze a korábbi magyar kocsmák hangulatát, amikor még muzsikusokkal és mulató vendégekkel voltak tele az ivók, ahol a munkában megfáradt emberek összegyűltek, kellemesen érezték magukat és mai szóval jellemezve, így szocializálódhattak.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

F.G.: Milyen terveitek vannak a jövőre nézve? Az már látszik, hogy időről-időre szükség van és igény ezekre a rendezvényekre, hogyan tovább?

A.B.: Fontosnak tartjuk, hogy a Hunique Táncegyüttes és az azt körülölelő fantasztikus közösség megmaradjon, erre nagy gondot fordítunk, hogy amit már eddig elértünk az mind megmaradjon, sőt tovább is fejlődjön. Ezért is szeretnénk a Hunique Táncegyüttest intézményesíteni, valamint alapítványi rendszerbe beiktatni. Ezen kívül szeretnénk, ha egy gyerekcsoportot is létre tudnánk hozni, ami biztosítana egy folyamatos utánpótlást a felnőtt csoportnak. Hosszútávú célunk között szerepel az is, hogy egy állandó tánctermet, székhelyet kapjon a ma már 120 aktív táncost számláló együttesünk.

Rendkívül fontosnak tartom, hogy azok az érdeklődők, akik a magyar népzene és néptánc iránt érdeklődnek kortól, nemtől és nemzetiségtől függetlenül tagjai, részesei lehetnek egy olyan közösségnek, ahol tanulni, fejlődni tudnak. Sok sikert kívánok a tánccsoportnak és a terveitek megvalósulásához.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

Köszönet a fényképekért is, melyeket szintén te készítesz a rendezvényeiteken, amikor éppen te magad nem táncolsz a színpadon.

Magyar kulturális élet Londonban - néptánc, népzene és hagyományaink őrzése

Bátran állíthatom, hogy magyarokkal a világ minden pontján lehet találkozni. Vannak olyan országok és városok, ahol a magyar lakosok létszáma számottevő, így ott a magyar kulturális élet is sokkal színesebb és változatosabb. Ilyen város London is, ahol több évtizede megalakult és máig működő tánccsoportok, rendezvényszervezők biztosítják az otthonuktól távol élők kulturális igényeit. Acsai Boldizsár neve egyre ismerősebben cseng, ha magyar rendezvényr...

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..