Vitéz Halassy Olivér úszó, vízilabdázó „a vízilabda Puskás Öcsije”

Halassy Olivér, akinek életútja egyszerre tragikus és mégis csodálatos, fantasztikus eredményeket ért el két sportágban. Ő az első paralimpikon címet kiérdemlő magyar sportlegenda, akit mégsem ismerünk eléggé. Méltatlanul kevesen tudják ki is volt ő igazán. Szerzőnk, Flórián Gabriella cikke által, a magazin is hozzájárul nagyszerű sportolónk bemutatásához.

0
177

Vitéz Halassy Olivér (született: Haltmayer Olivér) 1909 július 31-én Újpesten. Átlagos kisfiúként élte az életét, eleven volt és szerette a labdarúgást. Nagy reménységnek tartották, ám a sors vagy balszerencse átírta a fiatal Halassy terveit. Nyolcéves korában gyökeresen megváltozott az addig eltervezett jövője. Mint előtte már többször is, a nyitott peronú villamosra próbált meg felugrani, ám aznap lecsúszott és a villamos alá esett. Bal lábát már nem tudták megmenteni, lábszárközéptől amputálták, ezzel a labdarugó karrierje is elveszett. A családi történet szerint azon gondolkodott, hogyan is tudna mégis sportolni, a víz bizonyult a legjobb terepnek, ahol biztonságban érezhette magát. Így úszni és vízilabdázni kezdett. Nagyon tehetségesnek bizonyult. A Kereskedelmi szakközépiskola után az újpesti Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt.-nél dolgozott, majd a városi számvevőségen volt munkahelye egészen haláláig.

Vízilabdázóként ismert, ám úszásban is kiváló sportoló volt. Több aranyérmet szerzett és sok országos csúcsot tartott 400, 800 és 1500 méteren is. Mivel akkoriban még a paralimpia nem létezett – mert csak 1960-tól vált rendszeres versennyé a mozgáskorlátozottsággal élők világjátékává – így az egészséges sportolók közt kellett helyt állnia.

Ép társaival edzett, küzdött minden versenyen, akár úszóként, akár vízilabdázóként. Halassy lábtempója erősebb kellett, hogy legyen, ha győzni akart. A pólózás közben pedig a víztaposás számára más technikát kívánt, hogy a vízből kellően kiemelkedjen egy-egy adogatás közben. Szerencsére ráérzett a saját módszerére, mely két olimpiai győzelmet hozott neki is a vízilabda csapat tagjaként. Sikersorozata már 1930 és 1939 között elindult, tíz alkalommal nyert országos bajnokságot az UTE színeiben, mint vízilabdázó. Komjádi Béla válogatottjával már 19 évesen 1928-ban olimpiai ezüstérmes lett a csapattal az amszterdami olimpián. 1931-ben Párizsban 1500 méteren gyorsúszásban Európa bajnok lett. 1932-ben a Los Angeles-i, 1936-ban a berlini olimpián a magyar vízilabdacsapat tagjaként aranyérmes lett. A sporttörténelem egyik nagy legendája, mégis keveset tudni róla. Az újpesti uszodát is csak 1989-ben nevezték el róla. Az Újpesti Torna Egyesület vándordíjat hozott létre Halassy Olivér emlékére.

Igazi tehetség volt, nem kevesebb mint 36 bajnoki cím tulajdonosa és 12-szer javított hazai csúcsot úszásban. Legemlékezetesebb szereplése a párizsi Eb-én volt, ahol Belgium ellen játszott a vízilabda csapattal és az Európai – bajnoki cím megvédése volt a feladat, melyet 9-2-re nyertek meg a magyar fiúk. Örömünnep kezdődött, ám Halassynak még hátra volt az 1500 méteres gyorsúszás, alig két órával a kemény vízilabda mérkőzés után, ahol aligha kipihenve állhatott a rajthoz. Senki nem várt tőle sokat, az olasz Paolo Costolli és a francia Jean Taris volt esélyesebb a győzelemre. Halassy a fél távig nem volt közel az érmes helyezésekhez, ekkor azonban hatalmas jeges vihar zavarta és nehezítette meg az úszást. Ez nem zökkentette ki Halassyt, kezdett felzárkózni és éremért úszott, majd egy másik olasz versenyzővel Giuseppe Perentinnel viaskodott a dobogó felső fokáért.

Azt nem tudni Halassyban hol volt még akkora erőtartalék, hogy a vízilabda meccs után két órával még véghajrázni is tudott az utolsó pár hosszon.

Ellenfelét magabiztosan lehagyta és egy méterrel megelőzve az olaszt aranyérmet szerzett 1500m gyorsúszásban is. Addigra minden ereje elfogyott és az úszó barátja Bárány István segített és húzta ki a medencéből a végsőkig kimerült Halassyt, aki már járni is alig tudott. A tömeg Halassy nevét skandálva ünnepelte a bajnokot, aki a mozgáskorlátozottsága mellett is győzni tudott az épek versenyén két külön számban két órán belül. Az öltözőben cukrozott vizet itattak vele, hogy némi erőre kapjon, majd kiment a medence mellé a bronzmeccset nézni. A közönség pedig hangosan ünnepelte a fiatal magyar úszót és vízilabdázót. Annyira zengett az ünnepléstől a nézőtér, hogy a bronzmeccset félbe is szakították egy kis időre.

Pár évet még sportolt, majd harminc éves korában visszavonult az élsportot abbahagyta sok szép eredményt tudva magáénak. Ahol tizenegy alkalommal tudott nyerni folyamúszásban országos bajnokságon, kilenc alkalommal pedig csapatban. Az UTE sportolójaként 91x vízilabda válogatott és nyolcszoros úszóválogatott volt. Nevéhez fűződik még 36 bajnoki cím és 12-szer javított országos csúcsot úszásban. Három olimpiai érmet nyert a vízilabda csapat tagjaként (Amszterdam 1928-ban ezüstöt, Los Angeles 1932-ben aranyat és Berlinben 1936-ban szintén a dobogó legfelső fokán állhatott.)

Sportemberként nagy elismerés jár neki, de hétköznapi emberként is igazán kiváló és felelősségteljes ember volt.

Több zsidó sportolót és barátot bújtatott a háza pincéjében az 1944-es német megszállás alatt. Édesapjától örökölt vitézi gyűrűje segítette üldözött orvos barátját, hogy külföldre tudjon menekülni. Halassy mikor átadta az édesapjától örökölt gyűrűt azt tanácsolta orvos barátjának, hogy viselje feltűnően a gyűrűt. Talán megvédi az út során az igazoltatások alatt, végül az orvos sikeresen jutott át a katonák által ellenőrzött területeken.

Olivér családot alapított és három leánya született. Mellette az úszósport újjászervezésében vett részt, a háború utáni sporthelyzetet igyekeztek helyre hozni, visszaállítani. Harminchétévesen éppen az úszószövetség felé tartott, amikor halálát lelte az autóban a sofőrjével együtt. Sajnos haláláról nem sokat tudni, 1946 szeptember 10-én apósa autójában ült egy sofőrrel, amikor feltételezések szerint egy szovjet katonai járőr megállította őket és az autót követelték tőlük. Halassy nem volt hajlandó átadni az autót és a katonák lelőtték a sofőrrel együtt. Az esetről többet nem tudni, hogy a rablótámadás elkövetői valóban szovjet katonák, vagy csak szovjet egyenruhát viselő gengszterek voltak, mai napig nem derült ki. Legkisebb lánya ekkor még csak négyhónapos volt.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Halassy Olivér az első magyar paralimpikonnak tekinthető sportolónk, aki két különböző sportágban párhuzamosan versenyezve, nagyon eredményes tudott lenni. Összesen három olimpiai tornán állhatott dobogóra két aranyat és egy ezüstöt nyerve.

Temetésén Hajós Alfréd mondta a gyászbeszédet, majd ezrek kísérték utolsó útjára a Megyeri temetőbe. Ez hát a fiatalon értelmetlenül elhunyt Vitéz Halassy Olivér története, akinek életútja hollywoodi filmért kiált.

Szerencsére többen úgy vélték, hogy kiérdemelt egy filmet, az életéről készült dokumentumfilm 2018 nyarán került bemutatásra. Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó volt a producere és gyártásvezetője, Czinke Gyula pedig a rendezője. A film címe: A csodafedezet – Vitéz Halassy Olivér dokumentumfilm.

Ma 110 éve, hogy Vitéz Halassy Olivér úszó és vízilabdázó megszületett és a magyar nemzet méltán büszke lehet erre a nagyszerű sportolóra, akihez hasonló tehetség azóta sem született.

 

 

források: http://www.nemzetisport.hu/sportnaptar/halassy-oliver-a-tragikus-sorsu-poloklasszis-2131417

https://player.hu/sport-3/halassy-oliver-csodalatos-tortenete/

http://www.borsonline.hu/sport/film-keszult-a-legendas-amputalt-labu-vizilabdazorol-halassy-oliverrol/151767

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..