Négy keréken a világ- gyermekvállalás

Szeretnélek kicsit bevezetni benneteket az én világomba, ami négy keréken gurul és azon kívül rengeteg segítségre szorul. Ma egy kicsit a gyermekvállalás kérdését járom körül az életemen keresztül. Amikor azt mondja az ember, hogy kerekesszék, mindenki arra gondol, amit többet lát /talán/, amikor tolják az embert vagy önmaga tekeri azt. Az önmaga tekerősöknek legalább egy jól használható keze van, na, nekem az sincs. Ugyan meg van mindkettő, de korlátozottan használhatóak. Ezért én elektromos kerekesszékkel közlekedem. Az írásaim során megismeritek majd a történetemet. Így remélem, velem maradtok hosszabbtávon is, már, akit érdekel. Szerzőnk, Hruskó Erika szavait idéztem.

0
2612
Négy keréken a világ- gyermekvállalás
Négy keréken a világ- gyermekvállalás

Azért, mert szinte mindenben segítségre szorulok, az nem jelenti, hogy ki sem mozdulok a négy fal közül. „Normál” azaz, ahogy ma fogalmaznánk, integrált általános iskolába, középiskolába jártam és szó szerint, akkor még jártam, két lábon, bár nehezebben és fájdalmakkal telve. A főiskolát, egyetemet, már felnőttfejjel, kerekesszékben végeztem el.  Az általános iskolai osztállyal kirándultunk, hegyet másztunk, főzőversenyen vettünk részt, diszkóba jártunk. Ugyanúgy zajlott a tini korom, mint bármelyik más korombeli fiatalnak.  Ugyanúgy vártam a srácok érdeklődését, és ugyanolyan izgalommal fogtam meg a kezét, majd bújtam hozzá, mint bárki más. Hisz semmiben nem különbözünk attól, hogy bottal járunk vagy nehezen, de anélkül, vagy éppen kerekesszékben ülünk. Természetesen ez az életforma bonyolultabb, néha több szervezést igényel, de ugyanúgy meg lehet oldani mindent, ha az ember akarja.  Négy keréken a világ- gyermekvállalás

Az első szerelem egy plátói volt, az általános iskolai osztályomban a leghelyesebb (és nem csak szerintem) osztálytársamba voltam szerelmes. Nekem mindig sok fiú barátom volt, főleg fiúk vettek körbe, így nem volt nehéz a közelébe lennem.  A tábori szerelmen ugyanúgy átestem 14 évesen.

A középiskolás évek nekem is meghozták a valódi párkapcsolatot, bár én a kórházból, ahová jártam gyerekkoromtól fogva, ott ismerkedtem meg az első, valódi, beteljesült szerelmemmel.

  Fiatal voltam, még csak 16 éves, emiatt kezdetben leveleztünk, mert én Szolnokon laktam a szüleimmel, ő meg Budapesten élt, dolgozott. Picit idősebb volt nálam, nyolc év volt közöttünk. Ő lett az én első férjem. Nekem is volt csodás, habos-babos fehér esküvői ruhám, fátylam és a házasságkötő termet bizony megtöltötték a vendégeim, akik kíváncsiak voltak rám. Tervezgettük a közös életünket, gyermeket álmodtunk bele. Azonban abban az időben, nem csak Szolnokon, nagyon nehéz volt a gazdasági helyzet, munkája még az úgymond egészséges emberek nagy részének sem volt, így én elképzelni sem tudtam, hogyan lesz nekem.

 Apa úgy építette a házat, hogy a tetőtér az majd az én rezidenciám lesz, mert akkor már reumás voltam, mikor építkeztünk, de még jól tudtam járni. Az élet azonban közbeszólt, 20 éves koromra már nem tudtam járni, az összes mozgó ízület lemerevedett bennem, abba az állásba, amiben tartottam, hogy ne fájjon annyira. Így a szép, nagy házunk, szinte használhatatlanná vált számomra. Meg egyébként is, a nagybetűs életemet nem a szüleimmel szerettem volna élni. Nagyon szeretem őket, ők is engem, jó is a kapcsolatunk, és tudom, hogy sok fiatal él együtt valamelyikük családjánál, de én nem szerettem volna.

Lehetőségem adódott egy Magyarországon alig létező lakhatási konstrukcióba költöznöm Piliscsabára.

 Ez egy pici lakótelep. Itt 12 teljesen akadálymentes, direkt kerekesszékesekre tervezett lakásba költöztem a párommal, aki időközben a férjem lett. Imádtam a lakást, padlófűtéses, az ajtók húzó ajtók, amit kerekesszékből is könnyedén tud az ember működtetni, összefolyós zuhanyzó, ahol nincs zuhanytálca. Itt foglalkoztatás is volt, több mint 100 embernek adtak munkát. Így nem csak önálló lakásunk lett, hanem munkánk is mindkettőnknek.

A gyerekeket mindig is imádtam. Amikor a gyermekek arról álmodoznak, hogy mik szeretnének lenni, nekem a kamion sofőrség mellett a dadus volt a másik vágyam. Ahogy nőttem, ezek ugyan változtak, jöttek más álmok, orvos szerettem volna lenni, de a gyerek, az itt is megmaradt, gyermekorvosnak készültem. Én egyke vagyok. A szomszédban lakó barátaim ketten voltak, és mindkét helyen nagy volt a korkülönbség, így sosem játszottam együtt a testvérekkel.

Ahogy ábrándoztam a saját gyerekről, én szerettem volna, hogy testvére is legyen, így az ábrándjaimban már hárman voltak. Azonban elváltunk az első férjemmel és el is költöztem Piliscsabáról. Ugyan lett másik férjem, aki látássérült volt. Tudott a vágyamról, hogy szeretnék gyereket. Neki azonban elég megterhelés volt, hogy engem ellásson, nem bírta belekalkulálni az erejébe, még 3-5 évre sem a plusz megterhelést.

Sokan gondolják, hogy vajon mit tud adni egy fogyatékos ember, szülő a gyermekének és mitől fosztja meg az állapota az élettől. Úgy gondolom, hogy minden csak megfelelő szervezés, és ugyanakkor ezerszer több energia kérdése.

Jó, én nem fogok birkózni vele, de focizni például igen. Plusz ez az állapot még jobban rákényszeríti az embert a közelségre, a kreativitásra. Mivel a második férjem elzárkózott a gyermektől, így kicsit elszontyolodtam, de reménykedtem abban, hogy meg tudom győzni és bátorságot önteni belé erre a dologra. Amikor Piliscsabáról beköltöztünk Óbudára albérletbe, ez a legjobb barátnőmmel és a második férjemmel történt. Barátnőm ugyanúgy reumás, mint én, csak ő annak ellenére, hogy két térd és két csípőprotézise van, sokkal jobb fizikai állapotban van. Mindig is jó barátnők voltunk – 16 éves korunkban együtt vártuk a csípőprotézis műtétre – de az összeköltözés is rásegített erre. Ugyan nekem nem lett gyerkőcöm, de keresztanya lehetek. Négy keréken a világ- gyermekvállalás

 

Az első babáját a barátnőmnek ugyanúgy vártam, mintha a sajátom lenne.

A születését követően szétköltöztünk, de ez nem gátolt meg abban, hogy részt vegyek az életükben. Ugyanúgy etettem, fogtam, foglalkoztam, játszottam vele. Fanni már darabos ételeket evett egyedül, ügyesen, de a folyósabbakat még etettük vele. Ahogy írtam, én is etettem őt. Volt egy nagyon érdekes szituáció. Én csak evőeszközzel tudok enni, mert a kezemet nem tudom a számhoz hajlítani. Fanni ropit evett egyedül, előtte nemrég én etettem ebéddel. Szülei mondták, adjál a ropiból keresztmaminak is, és onnantól ő etetgetett engem. Pár lépést tudok menni, ha nincs küszöb vagy szőnyeg, egy speciális, magamnak kitalált papucsban. Ez a papucs még járó koromból volt, amit alásarkaltattam, megemeltettem, hogy továbbra is lábra tudjak állni. Fannika még négykézlábon járó volt, mikor már ezt a papucsot, önmagától, nem rákényszerítve, elkezdte feladogatni rám.

Természetesen a gyerek nem személyi segítő, de szólni sem kellett és segített magától. Azóta van még másik két keresztgyerekem. A lányok már nagyok. Fanni most már 17 éves elmúlt és nem szégyell a barátai előtt sem. A nyáron csavarogtunk úgy, hogy hozta a baráti társaságát is, vagy 4-5 tinivel együtt „lógtam”. A középső lány is sokat van velem, szeretnek velem lenni. Ahogy el volt törve a gerincem, a kórházban sokat számíthattam rá, sokat jött be hozzám, segített, még emelgetett is, hisz még az ágyban sem mozdulhattam meg.  A 9 éves nagy-kisfiúval rengeteget játszunk. Hol focizunk, hol beül a mechanikus kerekesszékembe és tűzoltósat, rendőröset, katasztrófa védőset játszunk. De mikor el volt törve a csigolyám és 3 hónapig feküdnöm kellett, akkor is kitalált számomra is mindenféle szerepjátékokat és játszottunk, vagy odabújt mellém az ágyba és a telefonon néztük a focit. Ő maga is focizik, és mikor elmegyek a meccsére, még mindig a nyakamba ugrik a focis társai előtt is. A legnagyobb mindig segít fiatalabb kora óta, az utcán vak embernek átkelni a környékükön, úgy, hogy ezt senki nem mondta neki.

 

Úgy gondolom ezek a gyerekek, akik ilyen családban nőnek fel nem, hogy kevesebbet nem kapnak, hanem érzelmi intelligenciájuk is több lesz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..