Miért olvassák el az emberek az üzeneteket, és nem válaszolnak – Pszichológiai elemzés

Senki sem szereti, ha a küldött üzenetére nem érkezik válasz. A miértekre, és a háttérben megbúvó okokra a következő cikkben szerzőnk, Ildikó El-Hajji keresi a válaszokat.

0
1018
Miért olvassák el az emberek az üzeneteket, és nem válaszolnak - Pszichológiai elemzés

“Amikor látom, hogy az illető olvasta az üzenetemet, de nem válaszol, elkezdek gondolkozni minden lehetséges okon, hogy miért hagyta figyelmen kívül. Érez más is így?”

 “ Sírok, és úgy érzem utálnak engem… Nem kezelem jól, amikor ez történik velem.

“Tudom, hogy olvasta az üzenetem, akkor miért nem válaszol?! “

Facebook Messenger, Snapchat, WhatsApp, Viber, Twitter, iMessage…A mai digitális világunk kommunikációs csatornái. Mi a közös bennük? Hogy különböző formában, igaz, de mind a tudtunkra adja, hogy mikor olvasta el a címzett az üzenetünket.

Arról ne is beszéljünk, hogy láthatjuk, mikor volt legutóbb az illető online, ami még többet hozzáad az amúgy sem kicsi stresszünkhoz ebben a témában.

“Seen 15:43”

Először is szögezzük le, hogy egy épeszű és pszichológiailag stabil ember minden esetben azonnal válaszolni szokott az elolvasott üzenetre, hacsak nem túl elfoglalt abban a pillanatban, hogy ezt megtegye. Ebben az esetben egy intelligens ember rendszerint annyit válaszol, hogy most éppen valamit csinál, de majd válaszol, amint módjában áll. Ha viszont ez nem történik meg, akkor akár néhány perc várakozás a várva várt válaszra elég ahhoz, hogy még a legmagabiztosabb ember is megkérdőjelezze a saját értékeit.

“Még csak válaszra sem méltat!“

Természetesen lehetséges, hogy valaki véletlenül olvassa el az üzenetet, de ennek az esélye elég alacsony – nem úgy, mint az üzenetek szándékos figyelmen kívül hagyása.

Szóval miért nézi meg az üzenetet, ha nem reagál rá, vagy ha nem akar válaszolni, miért olvassa el egyáltalán?

Természetesen miután elküldted az üzenetet, sosem képzeled el őket vezetés közben, vagy a fürdőkádban, sem pedig olyan rokonok között, ahol a telefon nem megengedett az asztalnál étkezés közben. Miért olvassák el az emberek az üzeneteket, és nem válaszolnak - Pszichológiai elemzés

Abban a pillanatban, mikor nem érkezik meg a válasz, számodra sokkal valószínűbb, hogy ők titokban megaláznak, és gyötörnek téged, és a problémát sokkal nagyobbnak érzed, mint amilyen valójában.

Először is szögezzük le, hogy most nem azokról az emberekről beszélünk, akik mindig későn válaszolnak, mert nekik megvan a saját kifogásuk, hanem azokról, akik egyáltalan nem válaszolnak, miután elolvasták az üzenetünket.

Tehát mi az oka ennek az udvariatlan és idegesítő viselkedésnek?

Íme néhány lehetséges ok:

  1. Az illető szándékosan figyelmen kívül hagy – előfordulhat, hogy az üzeneted számára tolakodó volt, és ezt az ignorálásoddal jelzi.
  2. Az illető tudat alatt akar figyelmen kívül hagyni – tételezzük fel, az illető egy kedves és intelligens ember, és nem akarna téged megbántani azzal, amit válaszolna, tehát inkább készakarva elfeledkezik az üzenetedről. Előfordulhat, hogy később bocsánatot kér, amiért nem válaszolt, de ez nem változtat azon a tényen, hogy tudat alatt egyáltalan nem akart válaszolni.
  3. Azt akarja, hogy rosszul érezd magad – Ez esetben a fő ok a cselekvés mögött az, hogy a feladó érzelmeire hasson a címzett. Tudatában van annak, hogy tudod, elolvasta az üzeneted, de a figyelmen kívül hagyással meg akar bántani.
  4. Fél válaszolni – Néha azért nem jön válasz, mert túlságosan fél az illető szembesülni az üzenet küldőjével, vagy éppen attól tart, hogy kellemetlen beszélgetésbe bonyolódnak. Ilyen esetben a személy kíváncsiságból elolvassa az üzenetet, de nem mer válaszolni rá.
  5. El akarja kerülni a kellemetlen szituációkat – Vannak emberek, akik nagyon nehezen tudják tolerálni, ha kellemetlen érzelmi szituációba kerülnek, tehát inkább ignorálják az üzenetet, elkerülve ezzel azt, hogy érzelmileg megsérüljenek.Miért olvassák el az emberek az üzeneteket, és nem válaszolnak - Pszichológiai elemzés

Hogyan kezeljük azokat az embereket, akik nem válaszolnak?

Vannak reaktív megoldások:

  • Megesküszöl, hogy soha többé nem beszéltek, és ezt tudtára is adod
  • Meggyőzöd magad, hogy az ignorálás oka csak az lehet, hogy új barátokat talált
  • Azonnal elfelejted, és új barátokat keresel
  • Magadat okolod az elhanyagolásért, és hagyod, hogy a negatív érzelmek eluralkodjanak rajtad.

Én mégis inkabb egy proaktív megoldást ajánlok:

Ha először fordult elő, sose feltételezd, hogy az illetőnek rossz szándéka volt vele.

Végtére is fennáll annak a lehetősége, hogy az illető túl elfoglalt, és nem áll módjában azonnal válaszolni.

Ha másodszor is megtörtént, akkor már elvárhatsz egy jó ürügyet magyarázatként, és ha sűrűn előfordul, akkor át kell gondold a kapcsolatod ezzel az illetővel. Annak érdekében, hogy ne tégy elhamarkodott lépéseket, vagy vonj le rossz következtetéseket, mindenképp fejezd ki az aggodalmaid, hogy világos legyen az adott személynek, mennyire idegesítő és bántó ez a fajta viselkedése.

Végül azért azt még tegyük hozzá, hogy ez egy kétoldalú történet, és érdemes megkérdezd saját magadtól is, hogy te vajon nem voltál-e tolakodó, hogy az üzeneted nem volt-e túl személyeskedő. Senki sem szereti az erőszakos, “minden lében kanál” embereket, és ha te véletlenül ebbe a kategóriába esel, akkor esetenként még a legudvariasabb ember is figyelmen kívül fogja hagyni az üzeneted.

Advertisement
FORRÁS1000 Words Magazine author: Ildikó El-Hajji | Pictures credit: Pixabay
Előző cikkKína – az első benyomás
Következő cikkSpóroljunk – környezetvédelemmel!
Éltem már több országban, futottam már sok néven. Jelenleg Ildikó El-Hajji néven vagyok ismert - vagy közismert? - és a külföldön élő magyarok közkedvelt országában, az Egyesült Királyságban, azon belül pedig Bristol városában élem napjaim. Egész fiatal korom óta a könyvek és olvasás szeretete mellett arról álmodoztam, hogy járom a világot, külföldön dolgozom, megismerkedek új kultúrákkal és az élet maga lesz a “haverok, buli, Fanta“ érzés. Nem mondom, hogy minden úgy alakult az elmúlt 25 évben, ahogy az a nagy könyvben meg volt írva, de sok álmom valóra vált és néhány még vár a beteljesedésre. Alapjában azt kell mondjam, hogy a sok nehézség mellett, az évek során, a szerencse sosem hagyott el és mindig győztesen jöttem ki a csatákból. Az írás és fordítás, egy új fejezete az életemnek, ami által végre egy újabb álmom teljesül, mégpedig az, hogy egy laptoppal dolgozhatok bárhonnan a nagyvilágból és mikor azt mondom, hogy bárhonnan, akkor lelki szemeim előtt a tengerparti házam verandáján ütögetem a billentyűket és a naplementében gyönyörködöm. Igen, jól gondolod - ez még egy álom csupán, de azon vagyok, hogy minél hamarabb beteljesüljön :) Fogadjátok sok szeretettel az írásaim. Ildi x https://1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.