Lakásvásárlás után, rövid vagy hosszútávú bérbeadásban érdemes gondolkodni?

0
46012
Lakásvásárlás után, rövid vagy hosszútávú bérbeadásban érdemes gondolkodni?

Érdemes jól körül járni, hogy az adott város melyik része jöhet szóba a befektetés szempontjából. Amikor ez kialakult bennünk a sokadik ingatlan megtekintése után, akkor nem árt utánajárni az épületszerkezetek szavatosságának, mert azzal bizony könnyen megüthetjük a bokánkat, ha ezt figyelmen kívül hagyjuk. Ha már társasház, akkor az is könnyen kideríthető, hogy az adott háznak van-e bárminemű tartozása, mert sok esetben erre csak utólag derül fény. Ha jól körbejártuk az ingatlan buktatóit, beleértve a tulajdonos személyének eredetiségét is, akkor jöhet a vásárlás. Rendben, ezzel megvolnánk, és hogyan tovább? Amennyiben a vásárló felújítandó ingatlant vett, úgy ajánlott még az adásvétel lezárta előtt elkezdeni szervezni a különböző szakembereket, tekintve, hogy a jobb fizetések reményében a legtöbb értékes, és ajánlható szakember sajnos már külföldön tevékenykedik. Lakásvásárlás után, rövid vagy hosszútávú bérbeadásban érdemes gondolkodni?

Már a felújítás befejezése előtt ildomos megálmodni az ingatlan további sorsát. Ilyenkor a hosszú és/vagy rövid távú bérbeadás jöhet szóba. Az eldöntendő kérdés az, hogy egy fix hozamú befektetés érdekli-e, avagy az a célja, hogy minél több bevételre tegyen szert.

Ha a hosszú távú bérbeadást választja, akkor beletörődik abba a ténybe, hogy az Ön által vásárolt ingatlan havi összbevétele akkor is annyit hoz majd a konyhára, amikor annak kétszeresét is tudná. Cserébe nyugodt lehet, mert tudja, hogy egy rövid távú kiadásban tapasztalt gyengébb hónapban viszont Ön jár jobban, valamint a havi fixet biztosra veheti. Minden esetben azt javaslom, hogy az ingatlan adózásával kapcsolatos tudnivalóknak tüzetesen nézzen utána, nehogy váratlanul érje egy nagyobb kifizetési kötelezettség az adóhatóság felé. Még egy fontos tényezőt nem hagyhatunk figyelmen kívül, és ez az idő. Ha ráér, akkor megpróbálhatja maga bérbe adni az ingatlant, és kiválasztani az ideális hosszútávú bérlőt szakember bevonása nélkül. Utána nézhet az ingatlan jognak, és az adózási kötelezettségeinek. Járhat hivatalokba a lakás ügyintézései végett.

Ezen kívül szüksége lesz még a hatályos jogszabályoknak megfelelő bérleti szerződésre, meglehet több nyelven is.

Választhatja profi ingatlanközvetítő, lakáskezelő cég, vagy szakember megbízását is mindezekkel, és akkor garantáltan megfelelően történik az ingatlan bérbeadása. Természetesen érdemes berendezni (nem muszáj persze) és gépesíteni az ingatlant. Itt elsősorban a praktikum, a minőség és a kényelem játszik főszerepet.

Lakásvásárlás után, rövid vagy hosszútávú bérbeadásban érdemes gondolkodni?

Ezzel szemben a rövid távú bérbeadást csak és kizárólag profi módon érdemes csinálni annak érdekében, hogy minél nagyobb nettó árbevételre tehessen szert a tulajdonos.

Az ingatlant is ennek megfelelően kell berendezni a piaci normák figyelembevételével. Mivel sok a versenytárs, így a design, a tisztaság, és a kényelem kapják a fő hangsúlyt a belvároson belüli elhelyezkedése után. Egy belvárosi kerület, mint az 5. és a 6. kerület, természetesen minden esetben több pénzt hoz hosszú távon is. Fontos kiemelnem, hogy a kritikán aluli viselkedést maguknak megengedő turistáknak köszönhetően, egyre több helyről tiltják ki a szálláshely szolgáltatás lehetőségét. Emiatt tegye meg magának azt a szívességet, hogy még mielőtt bármibe belekezd, és pénz költ a dekoratőrre vagy a berendezésre, meggyőződik róla, hogy az adott társasház nem éppen most tervezi kitiltani a tevékenységet egy közgyűlés útján a társasházból. Szomorú ám érthető is egyben, és persze igen gyakori eset.

Ezt sem kell, hogy magunk csináljuk. Aki ráér, annak az adózás utáni nettó árbevétel teljes egésze megmarad. Aki nem, az megbízhat egy kimondottan ezzel foglalkozó lakáskezelő céget vagy szakembert, aki 20-25% -os jutalékért elvégzi az összes ügyes-bajos teendőt. Ami azt illeti nagyon is számít, hogy kit bíz meg ezzel az ember, hiszen ez csak minőségi munkával fog hosszú távon Önnek jó pénzt hozni. Nagyon nem mindegy például, hogy a vendég fogadása hogyan zajlik. Fogadja-e őket egy kedves házigazda (vagy üzemeltető), mosollyal és segítőkész hozzáállással vagy sem. Sajnos a nagyobb cégeknél a minőség rovására megy a mennyiség, és a legtöbb esetben a vendég egy dobozban találja a kulcsot, tájékoztatás, információ és mindennemű emberi kapcsolat nélkül. Van, akinek ez is elég persze, de az is biztos, hogy nem az ő ingatlanjuk tartozik majd a hosszú távon jól profitáló, népszerű és keresett lakások közé.

Lakásvásárlás után, rövid vagy hosszútávú bérbeadásban érdemes gondolkodni?

Mivel mindenkinek mások az igényei, ezért az adóval és ingatlan joggal kapcsolatos információ szolgáltatását megkaphatják szakembertől vagy az internettől.

Jó döntést és értékes befektetéseket kívánok mindenkinek.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..