A kertek japán díszei – Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Tavasz közeledtével a kertek körüli teendők is sűrűsödnek, de még nem késő kiválogatni azokat a növényeket, melyekkel becsempészhetjük a távol-kelet hangulatát az otthonunkba, hiszen mi magunk is létrehozhatjuk a saját japánkertünket, amely a természet harmóniáját adja vissza számunkra, és öröm lesz kisétálni kis kerti szentélyünkbe, ahol egy kis időre el tudunk bújni a hétköznapok gondjai elől. Ipolyi Bea írása.

0
274
A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész
A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

A japánkertben a növények és egyéb tárgyak elrendezése mind-mind azt szolgálja, hogy kikapcsolódhassunk az egész napos rohanásból és a stresszből, zavartalanul tudjunk pihenni, elmélkedni. Nem utolsósorban pedig szemlélődni, gyönyörködni a növényeink szépségében.

A növényvilágot tekintve nem mindegy, hogy miket és hova ültetünk.

Ahhoz, hogy természetes hatást érjünk el az elhelyezésükkel, válasszunk ki pár nagyobb fát, vagy díszcserjét, ezeket lehetőség szerint a háttérben ültessük el, míg a kisebb páfrányokat, virágokat az előtérben, a patak két oldalán, illetve a vízhez közel.

Japán díszcseresznye (Prunus serr. Kanzan)

Nincs japánkert cseresznyefa nélkül, hiszen otthonában a cseresznyevirágzás nemzeti ünnep. Tavasszal mesés virágaival kápráztat el minket. Közepes igényű, könnyen nevelhető, télálló, jól tűri a városi klímát. Humuszos, mély talaj kell neki. Gyors növésű, tömegével hozza rózsaszín virágait, de nem termő fajta. Több fajája is ismert, mint a rózsacseresznye, mely halvány rózsaszín, illatos, telt virágaival, vagy a Japán csüngő díszcseresznye, mely leomló rózsaszín virágpompájával tündököl. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Liliomfa (Magnolia kobus)

Kertünk dísze lehet a liliomfa, mely Japánban őshonos, lassú növekedésű, nagyobb cserje vagy kisebb fa, de ügyes kertészek hozzászoktatták a magyar talajhoz. Jellegzetes alakú, enyhén illatos, hófehér virágainak sokaságával hívja fel magára a figyelmet. Japánban szívesen ábrázolták a pompás selyemhímzéseken, festményeken, porcelánedényeken. A csupasz ágakon tündöklő virágok egzotikus hangulatot idéznek, de ültetésénél tartsuk szem előtt, hogy a perzselő napot nem kedveli. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Lilaakác (Wisteria sinensis)

A Japánban található lila árnyalatokban pompázó lilaakác alagút olyan, mint egy mese helyszíne.

A japánok kétségkívül a virágok szerelmesei. A cseresznyevirágzás egy külön ünnep, a lecsüngő lila virágfüggönynek pedig külön virágparkokat szentelnek. Az egyik legszebb akácliget az Ashikaga Flower Park, ahol különböző fajtájú akácok díszítik a kertet a függő klasztereken és alagútszerű lugasokban. Májustól júniusig bódulhatunk az illatorgiától. Közepes igényű, intenzíven növő kúszónövény, erős támaszrendszert igényel. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Japán kajszi (Prunus mume)

Kínai szilvaként is ismert, míg a japánok ume-ként emlegetik. Az ume-t a tavasz kezdetével azonosítják Japánban, mivel ez az egyik legelső virágzó fa. A szigetország legtöbb részén már február közepétől virágba borul, és egészen március közepéig ontja édes illatát. Az egyik különleges ume fajta a shidare ume, mely a fűzfához hasonlóan, elegánsan a föld felé hajlik.

Japán juhar (Acer palmatum)

A japánkertek kedvelt növénye, hiszen ez az egyik legszebben színeződő őszi növény, csodálatos őszi lombszínével járul hozzá a kert hangulatához. Tűző napon a levelei megégnek, ezért félárnyékos, magas páratartalmú helyre ültessük. A vöröslevelű japán juhar lassú növekedésű, egzotikus fa, amely 3-5 méter magasra is megnőhet, és gyönyörű élénkvörös lombozatával színt visz a kertbe. A levelei kihajtástól lombhullásig vörösszínűek. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Az aranysárga japán juhart a vöröses hajtásokból világító sárga levelek teszik különlegessé.

Tarkalevelű japán fűz (Salix integra Hakuro Nishiki)

A főként Japánban és Koreában őshonos cserje igen sokoldalú, egzotikus megjelenésű, igen tűrőképes. Kis termetű, lassú növekedésű, lombhullató fa, mely különleges levelei miatt az egyik legnépszerűbb japán fűzfajta. Mézelő növény. Teljesen téltűrő.

Japán gyöngyvessző (Spiraea japonica shirobana)

Gyors növésű, könnyen nevelhető, lombhullató cserje. Nyáron virágzó elegáns sövénynövény, egyazon ágon hozza fehér és rózsaszín virágait. Piros változata is ismert, mely egy csodaszép, nyáron pirosan virágzó cserje, ágyások szélére, alacsony sövénynek, szegélynek kiváló. Minden talajon jól fejlődik. A legtöbb gyönygyvessző fajjal ellentétben nem tavasszal, hanem a nyár folyamán virágzik.

Vöröslevelű japán borbolya (Berberis thunbergii Atropurpurea)

Vörösbíbor levelei ősszel fénylő pirosra váltanak. Gömbölyded, tövises, lombhullató cserje, sövénynövényként áttörhetetlen védelmet biztosít. Piros termése sokáig a vesszőkön marad. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Japán vérfű (Imperata cylind)

Lassan terjedő, felálló szárú, különleges díszfű. Keskeny levelei 35-40 cm hosszúak, zöld színűek, felfelé haladva élénkpirosra váltanak. Levelei őszre teljesen pirosas színűek lesznek. – 5 fokig télálló, ezért érdemes inkább dézsába nevelni. A japán vérfű, másnéven alangfű bármilyen kerti talajban jól érzi magát, de sok napfény mellett lesz csak igazán szép vérvörös színű.

Páfrányfenyő (Ginkgo biloba)

Levelét és magvait már az ősi kínai orvoslás is alkalmazta, elsősorban asztma és a tüdő betegségeinek gyógyítására, az agy vérellátásának javítására. A kertek japán díszei - Mit ültessünk egy japánkertbe? 1. rész

Kínában kolostorok és paloták kertjében gondozták őket buddhista szerzetesek. A szentnek tartott fa aztán átkerült Japánba.

A szívós fafajtában még az atom sem tudott kárt tenni. Hirosimában, az atombomba robbanási centrumától nem messze lévő ginko fák túlélték a katasztrófát, csak kisebb sérüléseket szenvedtek, míg a környék fái és növényei mind eltűntek a föld színéről. Az egyik ilyen fa a hiroshimai emlékmúzeum bejáratánál áll és hirdeti sérthetetlenségét.

Kínai boróka (Juniperus chinensis)

A ciprusfélék családjába tartozó örökzöld növény. 5-10 m magas (eredeti termőhelyén akár a 20 m-t is elérő) fa – a mi éghajlatunkon többnyire csak nagyobbacska bokor marad. Törzse elágazó, kérge barna, repedezett. Ágvégei, fiatal hajtásai lehajlanak. Szinte bármilyen talajon megél, de napos helyen és tápdús talajon dúsabban nő. Teljesen télálló. A párás klímát kedveli, az átültetést rosszul tűri. Kedvelt bonsai növény.

forrás:

http://relaxgarden.hu/kerttipus/japankert

https://www.starkl.hu/

FELHASZNÁLT IRODALOM1000 Words Magazine
FORRÁS1000 Words Magazine - Author: Ipolyi Bea
Előző cikkPárizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek
Következő cikkBehálózva
Avatar
Az írás gondolata régóta foglalkoztatott. Már az iskolában is az én fogalmazásaimat olvasták fel a tanáraim, a verseimet pályázatokra küldték. Habár az írás már akkor is boldoggá tett, különösebb célom sosem volt vele; ez egy olyan rétege a lelkemnek, amiről bár mindig is tudtam, hogy létezik, igazán sose mutattam ki. Két éve kezdtem el újra írni, angolul. De, amikor angolul írok, az eszemet használom. Amikor magyarul, az a szívemből szól, annak a legmélyebb, legtisztább zugából. Rengeteget tanultam a világról és önmagamról az utazásaim során és semmi sem tántorít el a céljaimtól, mert a magam útját járom, felemelt fővel. Bontogatom a szárnyaimat és meg én sem tudom mi fog megszületni ebből az új energiából, ami most körbevesz, de nem rettenek meg tőle. Megbékéltem a Sorsommal és bátran követem, bármerre is vezet. Mégis, annak ellenére, hogy bejártam a fél világot, a lelkem mélyén megmaradtam annak az egyszerű nőnek egy piciny nógrádi faluból, aki mindig is voltam. Even from childhood, writing always made me happy, although I never had any serious purpose with it. This is a thin layer of my soul that I was always aware of, but it was well hidden from others. Two years ago, I grabbed a pen and started to write again, in English. But when I write in English, I use my intellect; when I write in Hungarian, it comes from my heart. I've travelled the world and learnt a lot, also about myself. Today nothing can stop me, I follow my heart, wherever it takes me. But deep inside, I am the same woman from a tiny village of Hungary, as I've always been. https://www.1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..