Barangolás a magyar borrégiókban – velünk tartasz?

0
389
Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz?

Nos, én is egy ilyenhez hasonló barangolásra invitálnám a Magyarországra tévedt kíváncsi turistákat, mert méltán lehetünk büszkék nem csak a borainkra, hanem festői tájképeinkre is, annak a vén diófának a hűs árnyékára és a patakok csobogó vizére, amiről Hamvas Béla is írt.Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz?

Általánosságban véve Magyarország klímája kedvez a szőlőtermesztésnek és a minőségi borkészítésnek.

Hazánkban 22 borvidéket, 22 önálló kis tájegységet különböztetünk meg, amiknek sajátos mikroklímája hol így, hol úgy támogatja a szőlőtermesztést, és ezeket 7 nagyobb borrégióba csoportosítjuk. A különböző területek különböző fajtájú szőlőnek kedveznek, ami ugye azt jelenti, hogy minden egyes terület más típusú bort tud előállítani. Ez lehetővé teszi, hogy borok széles skáláját fel tudjuk sorakoztatni, a könnyed száraztól a testes vörösökig.Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz? Balaton borrégió: A híres borvidékek általában mind víz mellett találhatóak, így nálunk is egyértelmű, hogy a Balaton mindkét partja, az északi és a déli egyaránt alkalmas szőlőtermesztésre és minőségi borok, főleg a helyi sajátosságokat tükröző fehérborok készítésére. Ezt a régiót hat borvidék alkotja: a Badacsonyi, a Balatonboglári, a Balaton-felvidéki, Balatonfüred–Csopaki, a Nagy-Somlói és a Zalai borvidékek. Bármelyik területet keressük is fel, egy pohár bor társságában elmerengeni a Balaton vizébe elmerülő napon, páratlan élmény lehet. Ez a borrégió a testes, közepes savakat adó fehérboroknak kedvez, a legelterjedtebb fehérszőlő az Olaszrizling, helyenként Hárslevelű, Kéknyelű és Furmint is. A Somlói borvidéken a Juhfark, ami a vulkanikus talajnak köszönhetően ásványos, magasabb savtartalommal rendelkező borokat ad. Alföldi borrégió (Duna borrégió): Ez Magyarország legnagyobb borrégiója, a Duna és a Tisza közötti homokos, néhol löszös területen. Három hasonló adottságokkal rendelkező borvidék alkotja: a Csongrádi, a Hajós–Bajai és a Kunsági. A régióban szinte az összes magyarországi szőlőfajta megtalálható, de főleg könnyű, friss borokat ad ez a három, egymással összefüggő, nagy kiterjedésű borvidék, amikből kedvünkre válogathatunk a fülledt nyár esti beszélgetések vagy egy tál bajai halászlé mellé.Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz? Eger borrégió: Ez a történelmi észak-magyarországi terület elegáns és komplex vörösborokat ad, mint például az Egri Bikavér, de utóbbi időkben megjelent ennek méltó, fehér párja, az Egri Csillag is. A Mátraaljai, az Egri és a Bükkaljai borvidéket soroljuk ebbe a régióba. melynek kiváló fehérborai készülnek Olaszrizlingből, Leánykából, Királyleánykából, Debrői Hárslevelűből, míg a nemzetközi fajták közül Chardonnay-ból, Muscat Ottonelből és Traminiből. Vörös borok közül kiemelkedőek Kékfrankosból, de az utóbbi években sokan kísérleteznek Pinot Noir-ral. Talán nem véletlenül, hiszen ennek a területnek az adottságait sokan Burgundiával hasonlítják össze. A vulkanikus talajnak köszönhetően megjelenik a borokban (főleg a Mátrai borvidéken) az ásványosság.

Mindegy, hogy az egri vár vagy a Mátra megmászását tűztük ki célul, utána mindenképpen jól fog esni egy pohárka bor.

Észak-Dunántúli borrégió: A Buda környéki és a Budapest feletti Duna-szakasz mellett elterülő borvidékek alkotják: az Etyek–Budai, a Neszmélyi, a Móri és a Pannonhalmi.  A budai hegyek fái árnyékában, vagy a Pannonhalmi Apátság lábánál álljunk meg, és merengjünk el egy pillanatra. A régió valamennyi borvidékén kizárólag fehérborokat termelnek. Jelentősek a nemzetközi fajták, mint például a Sauvignon Blanc, Chardonnay, Rajnai Rizling, Tramini, de mellettük hazai fajták is helyet kapnak, mint az Olaszrizling és a Leányka. Móron az Ezerjó szőlő ontja a szebbnél szebb borokat. Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz? Pannon borrégió: A Duna, a Dráva folyók és a Balaton által határolt dombvidéken négy borvidék terül el: a Pécsi, a Szekszárdi, a Tolnai és a Villányi. Vörös és fehér borokat is termelnek, de a hangsúly inkább a vörösborokon van, sokszor új fahordóban érlelt testes, fűszeres, bordói típusú cuveé borok készülnek. Az itt elterülő négy borvidéken az elmúlt évtizedekben tért hódítottak a nemzetközi fajták: Cabernet Sauvignon, Merlot és Pinot Noir. A Pécsi borvidék tradicionális hazai szőlőfajtája a Cirfandli, míg a Szekszárdiban a Kadarka és a Kékrankos hódít. Villányban a Blauer Portugieser és a Cabernet Franc érzi jól magát, mondhatni otthonosan megvetette a lábát – gyökerét – ezen a területen. A fehér fajták közül az Olaszrizling, a Hárslevelű, a Rajnai rizling és a Chardonnay a meghatározó.  Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz? Soproni borrégió: Történelmi borvidékünk az Alpok lábánál, sok szempontból – földrajzi, szőlészeti és kulturális – is a szomszédos Ausztria burgenlandi borvidékéhez kötődik. Egyetlen borvidék tartozik ebbe a régióba: Sopron város és környéke. Sopront méltán nevezzük a Kékfrankos fővárosának, kiváló és elegáns borok készülnek ebből a szőlőből ezen a területen. Tokaj borrégió: Magyarország leghíresebb borrégiójához szintén egyetlen borvidék, Tokaj (vagy más néven Tokaj-hegyalja) tartozik. Ez a világ első zárt borvidéke egy 1737es királyi rendelet óta, botrytis-es édes boraival egyedülálló stílust képvisel; Furmintból, Hárslevelűből és Sárga muskotályból (Muscat Lunel) készített aszúi és szamorodni borai egész Európában egyedülállóak és egyre szebbek a terület hordóban érlelt, dűlőszelektált száraz borai is. Elterjedt még a Kabar, Kövérszőlő és Zéta is. Barangolás a magyar borrégiókban - Velünk tartasz? Tegyünk egy sétát a Zemplén-hegység lankái között megbúvó falvakban, a dűlőkben vagy a Bodrog partján, nyissunk ki egy üveg bort és megértjük azt az idillt, amiről Hamvas Béla beszélt a fentebb idézett szövegben.

Előző cikkKanadai álom
Következő cikkDiéták, és ami mögöttük van
Avatar
Az írás gondolata régóta foglalkoztatott. Már az iskolában is az én fogalmazásaimat olvasták fel a tanáraim, a verseimet pályázatokra küldték. Habár az írás már akkor is boldoggá tett, különösebb célom sosem volt vele; ez egy olyan rétege a lelkemnek, amiről bár mindig is tudtam, hogy létezik, igazán sose mutattam ki. Két éve kezdtem el újra írni, angolul. De, amikor angolul írok, az eszemet használom. Amikor magyarul, az a szívemből szól, annak a legmélyebb, legtisztább zugából. Rengeteget tanultam a világról és önmagamról az utazásaim során és semmi sem tántorít el a céljaimtól, mert a magam útját járom, felemelt fővel. Bontogatom a szárnyaimat és meg én sem tudom mi fog megszületni ebből az új energiából, ami most körbevesz, de nem rettenek meg tőle. Megbékéltem a Sorsommal és bátran követem, bármerre is vezet. Mégis, annak ellenére, hogy bejártam a fél világot, a lelkem mélyén megmaradtam annak az egyszerű nőnek egy piciny nógrádi faluból, aki mindig is voltam. Even from childhood, writing always made me happy, although I never had any serious purpose with it. This is a thin layer of my soul that I was always aware of, but it was well hidden from others. Two years ago, I grabbed a pen and started to write again, in English. But when I write in English, I use my intellect; when I write in Hungarian, it comes from my heart. I've travelled the world and learnt a lot, also about myself. Today nothing can stop me, I follow my heart, wherever it takes me. But deep inside, I am the same woman from a tiny village of Hungary, as I've always been. https://www.1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..