Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!

Az amerikaiak szerint december 31-e a pezsgő világnapja. A pezsgő kétségkívül az egyik legelegánsabb ital, ezért pezsgőt bontani különleges alkalmakkor szokás, mint például születésnap, évforduló vagy éppen szilveszter. A franciák ezt egy kicsit másképpen gondolják, ők októberben ünneplik-e jeles napot, mivel azt tartják, hogy egy átlagos péntek is jó alkalom lehet a pezsgőfogyasztásra. A pezsgős reggeli fogalma is a francia királyi udvarból ered, így ezen nincs mit csodálkozni. Ők francia stílusban nem csak az új esztendőt, hanem egy új napot is pezsgővel köszöntenek. Szerzőnk, Ipolyi Bea írása.

0
2075
Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!
Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!

A pezsgő titka a buborékban rejlik. A legenda szerint háromszáz évvel ezelőtt bencés szerzetesek találták fel a francia Champagne tartományban. Egy Dom Pierre Pérignon nevű francia bencés szerzetes – aki pincemester is volt – elrejtette a legkiválóbb borait, majd elfelejtette azokat. Évekkel később, amikor megtalálta és kinyitotta az üvegeket, arra lett figyelmes, hogy maradék cukrot tartalmazó borai, újra erjedésnek indultak és ez egy eddig ismeretlen ízű és bukéjú italt eredményezett. Ez annyira megtetszett neki, hogy egy idő után szándékosan próbálta előidézni a jelenséget. Az új, és még nem teljesen kierjedt borokat tavasszal palackozta, és a palackokat parafadugóval szorosan lezárta, így a borban lévő maradék cukor erjedése a palackban fejeződött be.

Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!
Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!

 A kevésbé hozzáértők számára minden olyan ital pezsgő lehet, amit pezsgőspalackba töltöttek, és amelynek szénsavtartalma van. Szénsavat azonban a gyöngyöző, illetve a habzóbor is tartalmaz.

A pezsgő és a habzóbor abban különbözik egymástól, hogy a pezsgő szénsavtartalma a borban lévő, vagy a hozzáadott cukorból zárt erjedéssel képződik, az utóbbihoz viszont mesterségesen adagolják a szénsavat (úgynevezett elnyeletett szénsav).

Hazánkban a fenséges nedű gyártása szorosan összefonódott Törley József nevével, aki szerette volna meggyőzni a magyar fogyasztókat, hogy nem csak a francia pezsgő lehet jó, és ennek eléréséért mindent megtett. A pezsgőkkel igen korán megismerkedett, hiszen a Reimsben lévő Roederer gyárban dolgozott fordítóként. Érdeklődő volt és nyitott minden újdonságra, így a fortélyokat is hamar elleste, majd ismereteit Magyarországon kamatoztatta. Felfedezte, hogy Etyek, a talaj és a klíma szempontjából nagyon hasonló Champagne tartományhoz, és így a környék borai kiválóan megfelelnek a pezsgőkészítéshez.

Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!Budafokon alapított gyárat, amit francia szakemberek szereltek fel a legmodernebb masinákkal, gőzgépekkel, elektromos berendezésekkel, és a szintén francia származású Louis François lett a pezsgőmester.

Törley József mindig is fontosnak tartotta, hogy a gyárban az összes pezsgő magyar szőlőből és magyar borból készüljön.

Mindvégig töretlenül hitte, hogy sikerült neki az eddig ismert champagne-i pezsgőknél sokkal kitűnőbbet előállítani. Gyárát és a pezsgőgyártás technológiáját folyamatosan fejlesztette. Újításai közül az egyik legjelentősebb, hogy Magyarországon ő vezette be elsőként a fagyasztással történő seprőtelenítést (degorzsálás), vagyis azt a módszert, amellyel az üveg nyakát lefagyasztva távolítják el a pezsgőből az elhalt élesztőgombákat.

Üzeme a századfordulóra az ország legkorszerűbb pezsgőgyára lett.

A század elejére a Törley lett a „magyar pezsgő”, amely szállodák, kávéházak, vendéglők és bárok kínálatában egyaránt szerepelt. Törley nem csak az innovációban, hanem a reklámozás területén is sajátos megoldásokat alkalmazott, úgynevezett strómanokat küldött a szórakozóhelyekre, akik fennhangon Törley pezsgőt rendeltek. Ha a pincérek nem tudtak a kért itallal szolgálni, hangos reklamálásba kezdtek: „Milyen hely az, ahol nem lehet Törley pezsgőt kapni?”. Ezzel is ösztönözték a vendéglátókat arra, hogy a fogyasztók mindenhol hozzájuthassanak a kedvenc Törley pezsgőjükhöz.

A millenniumi kiállításon Törley már a „császári és királyi udvari szállítók” kitüntető címet viselte és Ferenc József nemesi címet adományozott neki.

A gyár 1907-ben ünnepelte negyedszázados jubileumát, ekkorra a Törley pezsgő már Amerikától Ausztráliáig ismert volt és ami pedig a legnagyobb elismerés, hogy ekkor már Párizsban is szívesen fogyasztották a magyar pezsgőt.

Búcsúzzunk az óévtől pezsgővel!Törley 1907-ben meghalt és a gyár történetének virágzó szakasza 1944-ben lezárult, amikor a gyár főépületét bombatalálat érte. 1949-ben az államosítás sem kedvezett az úri italnak, a termelés erősen visszaesett. Azonban látva, hogy a „szomszédban”, a Szovjetunióban mennyire hódít a pezsgő, hamar megkegyelmeztek a hazai pezsgőnek és 1955-ben új pezsgőüzem létesült, a Hungária.

A pezsgőprotokoll alapszabálya, hogy a pezsgőnek nyitás közben nem szabad durrannia.

A zajkeltésnek, durrogtatásnak szilveszterkor azonban ősi hagyománya van. A nagy zaj eredetileg a rossz szellemeket hivatott távol tartani, őseink hite szerint még a gonosz szellemeket, démonokat, boszorkányokat is képes elűzni, akik a ház körül ólálkodnak, hogy megkaparintsák a lelkünket. Így ezt a szabályt-e napon nyugodtan megszeghetjük.

Az amerikaiak szerint december 31-e a pezsgő világnapja. A pezsgő kétségkívül az egyik legelegánsabb ital, ezért pezsgőt bontani különleges alkalmakkor szokás, mint például születésnap, évforduló vagy éppen szilveszter. A franciák ezt egy kicsit másképpen gondolják, ők októberben ünneplik-e jeles napot, mivel azt tartják, hogy egy átlagos péntek is jó alkalom lehet a pezsgőfogyasztásra. A pezsgős reggeli fogalma is a francia királyi udvarból ered, így eze...

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..