Sakura – Virágba borult Japán

Úgy tartja a mondás, hogy ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor Mohamednek nincs más választása, mint útnak indulni, és elvándorolni a hegyhez. Az én esetemben ez a szabály kicsit felülíródott: bármenyire is szeretek gyönyörködni a cseresznyevirágzásban, ebben az évben nem volt lehetőségem Japánba utazni, viszont Japán jött el hozzám, pontosabban Budapestre. Szerzőnk, Ipolyi Bea írása.

0
545
Sakura – Virágba borult Japán

Korábban, amikor láttam egy képet a cseresznyevirágzásról, sosem tudtam megfogalmazni magamnak, hogy miért is vágyom rá annyira, hogy eljussak Japánba, és a saját szememmel is láthassam azt. A képek nézegetése nem elégítette ki a lelkemet, ezért egy márciusi napon nekivágtam, hogy élőben gyönyörködhessek a virágba borult természetben. A cseresznyefák ismertek a rövid, de látványos virágzásukról. A cseresznyevirág komplex, és gazdag szimbólum a japán kultúrában. Az egyszerűség, a tavasz, a fiatalság és az ártatlanság szimbóluma. Mindig valami újnak a kezdetét jelenti, talán nem véletlen, hogy Japánban az iskolaév is márciusban kezdődik.

A cseresznyevirág a rövid, de emlékezetes ifjúság szimbóluma.

Sakura – Virágba borult Japán

Egy padon ültem egy parkban, körülöttem több száz virágba borult cseresznyefa, és egy messziről felhangzó madárcsicsergés. Mintha rózsaszín ködben úszott volna minden. Egy társaság ült a fák alatt, piknikeztek, és sakét iszogattak. A szokásos hanami fesztiváljukat tartották, amikor is kivonulnak a fák alá ünnepelni a virágokat, és az életet magát. Az emberek összegyűlnek a parkokban, és nézik a virágzást. A virágokat, melyeknek az élete oly gyorsan véget ér, relaxálnak, és elmerengenek a szépség múlandóságán. Ez egy régi szokás Japánban. Ők a virágokon merengtek, én meg azon, hogy mennyire ámulatba tudnak esni olyan apró dolgoktól, mint egy virág. Az idő kellemesen meleg volt, néhány ember lustán elhevert a fűben, míg a gyerekek a fák között kergetőztek, és a lehulló szirmok után kapkodtak. Egy fuvallat könnyedén megtáncoltatta a földön heverő virágszirmokat, felkérte őket egy utolsó keringőre. Ahogy figyeltem, a lelkem velük együtt táncolt a szélben. Gyermekkacajt hozott felém a szél, gondtalan, vidám nevetést.

Sakura – Virágba borult Japán

Gyakran sétáltam a folyóparton, ahol a víz tükre fölé hajló fák olyanok voltak messziről, mintha hatalmas, rózsaszínű vattacukor-pamacsok lennének az ágaikra tapadva. Egy magányos férfi álldogált a parton, horgászott. Minden olyan békés volt, élettel teli, a fák lombjai hatalmas sátorként borultak fölém. Ahogy felnéztem az égre, a fejem fölött millió kis virág integetett felém, szinte kiabálták nekem, hogy az élet rövid, és nekünk meg kell ragadnunk minden egyes pillanatát.

A cseresznyevirágzás arra ösztönöz, hogy maradjunk optimisták, merjünk nagyot álmodni, és ne adjuk fel a reményeinket.

A várost elborították a virágok: a parkokban az élő természet, míg az üzletek kirakataiban a plasztik, de annak élethű mása. Volt ott minden: sakura fagylalt és rózsaszín, virágsziromból készült megnevezhetetlen édességek. Ezen a ponton az álmom valóra vált. Ott voltam Japánban, körülvéve a virágzó cseresznyefákkal. Sajnos a sakura – a sok esőnek köszönhetően – abban az évben talán még két hétig sem tartott. A virágzás hamar véget ért, rózsaszín szirmokat sodort az áramlat lefelé a folyón.

A virágok gyorsan meghalnak, de emlékeztetnek bennünket arra, hogy a mi életünk is rövid, így éljük meg azt a maga teljességében. A saját halandóságukra hívják fel a figyelmet.

Sakura – Virágba borult Japán

A mi életünk ugyanolyan hirtelen ér véget, mint ahogy a cseresznyevirág elszakad az ágtól. Elfigyeltem a fákat, a virágok oly aprók és törékenyek voltak, de a gyökér hatalmas erővel kapaszkodott a talajba, néhol a térkövet is áttörte. Öreg fák voltak, de mégis, minden évben virágba borulnak. Néztem a halott szirmok által rózsaszínűvé változott folyót, és kimondhatatlan szomorúság telepedett a szívemre, amiért véget ért a sakura, ezzel együtt az én időm is ebben a csodálatos országban. És bár elhagytam Japánt, a cseresznyevirágok tanítását magammal hoztam.

A virágok gyorsan meghalnak, de emlékeztetnek bennünket arra, hogy a mi életünk is rövid, így éljük meg azt a maga teljességében. A saját halandóságukra hívják fel a figyelmet.
FELHASZNÁLT IRODALOM1000 Words Magazine
FORRÁS1000 Words Magazine author: Ipolyi Bea | Pictures credit: Pixabay
Előző cikkVigyázz mit kívánsz, mert még valóra válik!
Következő cikkBoldogság és egészség színekkel
Avatar
Az írás gondolata régóta foglalkoztatott. Már az iskolában is az én fogalmazásaimat olvasták fel a tanáraim, a verseimet pályázatokra küldték. Habár az írás már akkor is boldoggá tett, különösebb célom sosem volt vele; ez egy olyan rétege a lelkemnek, amiről bár mindig is tudtam, hogy létezik, igazán sose mutattam ki. Két éve kezdtem el újra írni, angolul. De, amikor angolul írok, az eszemet használom. Amikor magyarul, az a szívemből szól, annak a legmélyebb, legtisztább zugából. Rengeteget tanultam a világról és önmagamról az utazásaim során és semmi sem tántorít el a céljaimtól, mert a magam útját járom, felemelt fővel. Bontogatom a szárnyaimat és meg én sem tudom mi fog megszületni ebből az új energiából, ami most körbevesz, de nem rettenek meg tőle. Megbékéltem a Sorsommal és bátran követem, bármerre is vezet. Mégis, annak ellenére, hogy bejártam a fél világot, a lelkem mélyén megmaradtam annak az egyszerű nőnek egy piciny nógrádi faluból, aki mindig is voltam. Even from childhood, writing always made me happy, although I never had any serious purpose with it. This is a thin layer of my soul that I was always aware of, but it was well hidden from others. Two years ago, I grabbed a pen and started to write again, in English. But when I write in English, I use my intellect; when I write in Hungarian, it comes from my heart. I've travelled the world and learnt a lot, also about myself. Today nothing can stop me, I follow my heart, wherever it takes me. But deep inside, I am the same woman from a tiny village of Hungary, as I've always been. https://www.1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..