Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Elérkezett a várva várt tavasz, amikor rügyek fakadnak az ágakon és kibújnak az első zöld hajtások az ébredező réteken. Derűs napokra virradunk, a pajzán napsugarak viháncolnak az ablaküvegen. Magazinunk szerzői egy tarka-barka virágcsokorral szeretnének kedveskedni az olvasóknak, amolyan szivárványszínben pompázó, léleksimogató gondolatcsokorral, ami – mint ahogyan a tavaszi napsugár rügyet fakaszt a meztelen ágakon – mosolyt csal az arcokra. Ipolyi Bea és a szerkesztő csapat írása Fogadjátok szeretettel!

0
572
Derűs napokra virradunk, a pajzán napsugarak viháncolnak az ablaküvegen. Magazinunk szerzői egy tarka-barka virágcsokorral szeretnének kedveskedni az olvasóknak, amolyan szivárványszínben pompázó, léleksimogató gondolatcsokorral, ami – mint ahogyan a tavaszi napsugár rügyet fakaszt a meztelen ágakon – mosolyt csal az arcokra.

Tóth Anita: A mesékben mindig “hamubasült” pogácsával indítják útnak a vándort. Én most egy olyan útmutatót adnék, amit személyes tapasztalat ihletett.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Amikor úgy érzed nincs tovább, amikor azt gondolod ennél rosszabb már nem jöhet, egyedül csak arra vágysz, hogy átaludhasd ezt az időszakot, akkor kerülsz leginkább közel önmagadhoz. Felismered az erőt, ami benned van, rájössz, hogy nem adhatod fel, nem eshetsz össze. Egy darabig sajnálhatod önmagad, sírhatsz könnyekkel vagy könnyek nélkül, de reggel felébredsz, belenézel a tükörbe, kiigazítod a sötét karikákat a szemed alatt és arra gondolsz, ki kell lépni az ajtón, nem zárkózhatsz a négy fal közé. Az élet megy tovább. A közhely jut eszedbe, “az idő minden sebet begyógyít”, amiben valahogy nem hiszel, túl friss, túl mély még a fájdalom, és úgy érzed ez most nem fog szűnni, idő ide vagy oda. Elengedni, elengedni, könnyű ezt mondani. De amikor benne vagy, jó lenne, ha tudnád, hogyan kell nekikezdeni. Kellene egy lista, egy útmutató, vagy valaki, aki megmondaná, mit lehet tenni, hogy könnyebb legyen. Egy “isteni sugallat”, de ebben nem segíthet senki, ez a Te feladatod, neked kell megküzdened önmagaddal, ez a Te “házifeladatod”. Nem írhatja meg helyetted más. Lehet, hogy nem tudod merre indulj, csak teszed, amit kell, de szinte ott sem vagy. Igyekszel túljutni egy-egy napon és nem tudod, kibírod-e, de nem adod fel. Ahogy telnek a napok, hetek, hónapok, új élmények érnek, valahogy egy kicsit már másképp látod, ami történt. Átértékeled, levonod a tanulságot, észreveszed az apró “csodákat” és rájössz, hogy hozhat számodra ajándékokat a holnap. Ami iszonyatosan fájt, már egy kis “fiókba” került a lelkedbe. Néha még kinyitod, de már más érzésekkel… Egy szép tavaszi reggelen majd arra ébredsz, hogy süt a nap, hallod a madarak hangját, érzed a virágok illatát, szívből és őszintén mosolyogsz. Igen, ez az a pillanat, amikor úgy érzed, a nehezén már túl vagy, és elmondanád mindenkinek: “Igen, újra élek!”

Ipolyi Beáta: Ha már Japánról írok, akkor a cseresznyevirág üzenetét szeretném tolmácsolni: Ez a törékeny virág emlékeztet bennünket arra, hogy az élet – akár csak a sakura Japánban – rövid. Éld hát meg, élvezd ki minden pillanatát, fordítsd az arcod a nap felé és feledkezz meg az árnyékról! Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

A piciny cseresznyevirág önmagában is csodálatos látvány, de lélegzetállító élményt igazán csak csoportban nyújt, amikor több száz fa borul virágba ugyanabban az időben. Mi is ilyenek vagyunk a magazinnál: közösen dolgozunk együtt, hogy mosolyt csaljunk az arcodra.

Seci: A tavasz első napsugarai keltenek reggel, arcomra mosolyt varázsolva, csordultig szeretettel indulok neki a napnak. Bizakodva lépek ki kapuajtómon, érezve bőrömön a nap erejét, feltöltődve, derűsen gondolok arra, hogy már nem is emlékszem a télre. Csak azt tudom, hogy végre megérkezett, pompájával, színeivel, derűségével a legszebb évszak, köszöntelek hát Téged, Tavasz. Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Flórián Gabriella: Én a gyerekkori kedvenc virágomról írnék nektek, mely a gyöngyvirág. A szép vékony száron sok apró gyöngyszerű kis fehér kehely, melyet a szép zöld levél köntösként óvja a törékeny kecses száron lévő apró virágokat. Szerény külsővel áldotta meg a természet, és csak akkor látni milyen szép cakkos a virága, ha lekuporodunk és felemeljük a föld felé néző gyöngykelyheket.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

 A másik meglepetés az illata. Az illata, amely a virág méretéhez képest nagyon erős, és mégis olyan finom, ez olyan illat, amelyet, ha egyszer éreztél mindig fel fogod ismerni. Nekem a gyöngyvirág az egyszerűséget, a tisztaságot, szerénységet és a kecses nőiességet jelképezi. Az illata pedig olyan, mintha egy elvarázsolt tündérkertből való lenne. A gyöngyvirág szerény külsejét varázslatos illata teszi a tavasz királynőjévé. Kinek fehér gyöngysorszerű virágait harmatcseppes tavaszi reggeleken zöld levelépalást rejt.

Böcskey Csilla: A tavasz a kedvenc évszakom. Sok-sok élmény, emlék és szép érzés fűződik hozzá. Kislányként egy kis baranyai faluban nőttem fel a Szársomlyó lábánál. Még sok helyen hó volt, de ahogy kezdett olvadni, az ördög szántotta hegy sziklás barázdái között már kibújtak a hóvirágot is, megelőzvén a tavaszi kikerics apró virágait. Ez a piciny védett mediterrán növény csak a Villányi hegység déli lejtőin nyílik, és szaporodásra is csak itt képes. Sokszor már januárban megjelenik jelezvén a tavasz érkezését. 1936 óta fokozottan védett természeti kincsünk. Méltán vált a leghíresebb villányi borok címkéin is közismertté, és a 2 forintosunk hátoldalán is ezt láthattuk 2008-ig. Így talán az olvasók többségének a kezében is előfordult néhányszor, anélkül, hogy tudták volna mi is ez.

A tavaszi kikerics megjelenésétől kezdve vált számomra a tavasz érkezése nyilvánvalóvá.

Nagy örömmel emlékszem vissza ezekre a hideg, ám mégis első tavaszjelző napokra. Tyúklépésenként hosszabbodnak a nappalok, és egyre több fény kerül az életünkbe, több illatot, színt, ízt, tapintható új élményt és hajnali madárcsicsergést kapunk ajándékba. Ezek jelzik nekünk, hogy készüljünk a változásokra. Ahogy az évszakok megállíthatatlanul követik egymást, a mi életünkbe is hasonlóan érkeznek a változások.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Tavasszal ismertem meg a férjem, immár 37 éve. Májusban született mindkét fiam, ami szintén csodás változásokat varázsolt az életembe. A sort hosszasan sorolhatnám. Minden virágot szeretek, de a tavaszi színes és illatos virágok különösen közel állnak hozzám. Úgy tudok örülni minden piciny virágnak, mint a gyerekek. Javaslom hozd előre egy kicsit a tavaszt, és kezd el összegyűjteni magadnak mi is az a jó érzés és élmény, amit a tavasznak köszönhetsz, amit szeretsz benne. Ha van, keress fényképeket, ami a tavasz szépségét, változatosságát tudja neked a hétköznapjaidba szinte észrevétlenül becsempészni, és így jobb kedvre deríteni Téged is. Egy csokor színes tulipán, egy kis cserepes jácint, vagy egy sárga nárcisz bokréta, hamar jobb kedvre tud deríteni. Sétálj a szabadban és fordítsd az arcod a nap felé, így az árnyékok, -képletesen a múlt árnyékai is- mögéd kerülnek. Csodás tavaszt kívánok Nektek.

NagyonBella: Kislánykoromban a nagymamám énekeskönyvében volt egy préselt havasi gyopár, amelyet mindig megcsodáltam. Olyan különleges volt a vékony száron keskeny hosszú levelek, hátulja mindnek ezüstösen bársonyos. A legfelső levelek nagyon bolyhosak és selymesek, a fehér gyapjas levelek csillag alakba rendeződve védik a középen lévő igazi kis sárgás kosárka virágokat.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

 A havasi gyopár magasan 1800-3000 méter magasan fekvő sziklás helyeken él. Erről a virágról mindig a kitartás, alkalmazkodás, a küzdés és a nemes egyszerűség jut eszembe. Ahhoz, hogy életben maradjon, ki kell állja az erős szeleket, megküzdeni a hegyekben a hideggel és a viharokkal. Mégis olyan szépek a fehér bársonyos csillag alakú levelek közepén a sárga bogyóknak látszó kosárkák, mintha mind apró kis napocskák lennének. Azok a hegymászók, akik útjuk során láttak már havasi gyopárt, biztosan nem mentek tovább anélkül, hogy ne csodálták volna meg ezt a ritka növényt, a hegyi virágok egyik legszebbikét.

Most, hogy a nap is egyre többet süt, ideje az otthonunkba is bevinni a vidámságot, a színeket. Inspirálódjunk a természetből, pakoljunk el mindent, amely a télre emlékeztet, cserébe ültessünk színes virágokat, díszítsük otthonunkat, hogy ahányszor csak hazaérünk, az is visszamosolyogjon ránk.

Inokai Dalma: Ruhatárunkba is vigyünk élénkebb színeket, tárjuk ki a szívünket, szeressünk, ajándékozzuk meg környezetünket mosollyal, hallgassunk madárcsicsergést, és néha álljunk meg egy kicsit a nagy hajtásban. Csodáljuk meg a természetet, melyben érdemes minél többet eltöltenünk a tavaszi feltöltődés érdekében.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Tisóczki Aliz: Vidéken gyerekeskedtem. A tavaszt mindig nagyon vártuk, mert akkor kezdődött az igazi élet a kertben. Már előre megterveztük, melyik ágyásba mi kerül. Felástuk a kertet, szépen elgereblyéztük a földet és kihúztuk a madzagot, aminek a két végére két kis ágacskát kötöztünk, hogy le tudjuk szúrni a megfelelő helyre.  Ahogy kész lett egy sor, mindig szigorúan ugyanannyit kellett lépnünk, hogy megmaradjanak a szép egyenletes ágyások. A kert köré, a kerítéshez vetettük a napraforgó magokat, hogy nyáron vidáman bólogassanak a nagy sárga fejükkel, amikor megérkeztünk a valahonnan. A gyerekek is kaptak egy kis parcellát, ahova azt vethettek, amit szerettek volna. Itt már kisebb-nagyobb sikerrel én gondoztam a kis növénykéimet. Ami mindig volt a kis kertemben, az a petrezselyem és kapor.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Imádom az illatukat azóta is, és nagyjából mindenbe használom őket. A kertemből mára csak egy kis polcokkal teli fólia házikó lett, ahová leginkább valami gyorsan növő saláta kerül, és a virágpalánták készülnek itt, amiket a kertbe, meg a ház elé ültetek. De az a tervezgetés megmaradt. Minden tavasszal tele vagyok ötletekkel, tervekkel, és persze nem csak a kertével. Hanem az egész életemmel kapcsolatban. A téli ünnepek utáni számvetésnek vége, és a langyos tavasz meghozza a tetteket, hogy ez az év is tele legyen majd emlékekkel, eseményekkel. Vidám tervezgetést kívánok mindenkinek.

 

Lola: Hideg, sötét tél után jönnek a fényesebb, Zöldebb és sokkal hosszabb (-nak tünő) napok… Tavasz minden új kezdete, a legintenzívebb évszak számomra. Az idő múlásával sokkal inkább kedvelem, mint cinkostársát, a forró nyarat! 

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Varga Eszter: Ahhoz, hogy megérkezhessen a Tavasz, túl kell élnünk a Telet, annak minden szépségével és hidegségével együtt. Gyerekkoromtól kezdve elérkezett minden tavasszal egy nap, amikor nyári ruhácskában kiültem egyes egyedül a dombtetőre, átöleltem a térdem, lehunytam a szemem és csak élveztem azt a csodát, ami körülvett. Megtanultam egyszerre lélegezni a természettel, csukott szemem helyett minden mással érzékelni. Éreztem a napfény illatát a bőrömön, ahogyan enyhe pírt kapott tőle a legfelső rétege. Hallottam ahogyan rügyet bontottak a fák…kinyújtottam a tenyerem, és éreztem, ahogy alatta pillanatról-pillanatra növekszik a fűszál… és ízleltem a fűszálakon összegyűlt harmatot.

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Egyszerre volt végtelen, nyugtató csend, és méhektől, madaraktól nyüzsgő hangzavar. Volt, hogy szinte hallottam a pillangó szárnyainak csapkodását. Béke és szeretet vett körül, a természet ölelt. Tudtam, bármi is történt velem, itt az idő, hogy én is szárnyat bontsak, és elinduljak az álmaim felé, hátrahagyva a félelmeket és a hátráltató tényezőket. Hiszen bármi történjék is – akár árvíz, hurrikán vagy tűzvész –  a természet is minden évben új köntöst ölt és új életre kel.

ViKiru: Hosszú, sápadt, esős, olykor havas a tél ahol élek. De a tavasz már megcsillani látszik az ablakomból a tengerfelől. A fák még nem bontottak rügyet, de a nárciszok már szertekúsztak a wales-i tájon. Az egyik kedvenc versemből idéznék, remélem a Ti szíveiteket is tavaszba borítja majd!

“Tavasszal mindig arra gondolok,
hogy a fűszálak milyen boldogok:
újjászületnek, és a bogarak,
azok is mindig újra zsonganak,
a madárdal is mindig ugyanaz,
újjáteremti őket a tavasz.

A tél nekik csak álom, semmi más,
minden tavasz csodás megújhodás,
a fajta él, s örökre megmarad,
a föld őrzi az életmagvakat,
s a nap kikelti, minden újra él:
fű, fa, virág, bogár és falevél.

Ha bölcsebb lennék, mint milyen vagyok,
innám a fényt, ameddig rámragyog,
a nap felé fordítnám arcomat,
s feledném minden búmat, harcomat,
élném időmet, amíg élhetem,
hiszen csupán egy perc az életem…”

Várnai Zseni: Csodák csodája részlet

Tavaszváró virágcsokor / Egy tavaszi virágcsokor Neked – Tőlünk

Elérkezett a várva várt tavasz, amikor rügyek fakadnak az ágakon és kibújnak az első zöld hajtások az ébredező réteken. Derűs napokra virradunk, a pajzán napsugarak viháncolnak az ablaküvegen.
Advertisement
FORRÁS1000 Words Magazine author: Ipolyi Bea | Pictures credit: Pixabay |
Előző cikkAnyagi csőd, – elsőre annak tűnt – vagy egy valóra vált álom?
Következő cikkSzabadság, egyenlőség, testvériség!
Az írás gondolata régóta foglalkoztatott. Már az iskolában is az én fogalmazásaimat olvasták fel a tanáraim, a verseimet pályázatokra küldték. Habár az írás már akkor is boldoggá tett, különösebb célom sosem volt vele; ez egy olyan rétege a lelkemnek, amiről bár mindig is tudtam, hogy létezik, igazán sose mutattam ki. Két éve kezdtem el újra írni, angolul. De, amikor angolul írok, az eszemet használom. Amikor magyarul, az a szívemből szól, annak a legmélyebb, legtisztább zugából. Rengeteget tanultam a világról és önmagamról az utazásaim során és semmi sem tántorít el a céljaimtól, mert a magam útját járom, felemelt fővel. Bontogatom a szárnyaimat és meg én sem tudom mi fog megszületni ebből az új energiából, ami most körbevesz, de nem rettenek meg tőle. Megbékéltem a Sorsommal és bátran követem, bármerre is vezet. Mégis, annak ellenére, hogy bejártam a fél világot, a lelkem mélyén megmaradtam annak az egyszerű nőnek egy piciny nógrádi faluból, aki mindig is voltam. Even from childhood, writing always made me happy, although I never had any serious purpose with it. This is a thin layer of my soul that I was always aware of, but it was well hidden from others. Two years ago, I grabbed a pen and started to write again, in English. But when I write in English, I use my intellect; when I write in Hungarian, it comes from my heart. I've travelled the world and learnt a lot, also about myself. Today nothing can stop me, I follow my heart, wherever it takes me. But deep inside, I am the same woman from a tiny village of Hungary, as I've always been. https://1000wordsmagazine.com/

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.