Az „Öreg Hölgy” legendája- 22 érdekesség az Eiffel-toronyról

A Szajna-partra épített Eiffel-tornyot a francia forradalom 100. évfordulójára építették, ami egybeesett az 1889-es világkiállítással. Az épületet átmeneti emlékműnek tervezték, soha nem szánták véglegesnek, de végül Párizs jelképe lett és ma is az egyik legnépszerűbb épület a világon. Összegyűjtöttem néhány érdekességet róla, amit talán még nem hallottál. Szerzőnk, Jávor-Kiss Katalin írása.

0
708
Az „Öreg Hölgy” legendája- 22 érdekesség az Eiffel-toronyról
Állítom, hogy a négy borda hajtása…az erő és a szépség benyomását kelti, mert láthatóvá teszi a teljes koncepció merészségét. (Alexandre Gustave Eiffel)

Guy de Maupassant író állítólag annyira nem szerette, hogy inkább ott ebédelt az Eiffel-toronyban, csak hogy ne kelljen néznie, mert ez volt a város egyetlen étterme ahonnét nem lehetett látni a tornyot.

Gustave Eiffel
Gustave Eiffel / Wikipedia
 1. Gustave Eiffel a torony tervével először Barcelona polgármesterét kereste meg, de ő az irreálisnak tűnő tervet túl nagy költsége miatt elutasította. A francia kormánnyal 1887-ben kötött szerződést, akik vállalták a finanszírozást
 2. Alapterülete 1,6 hektár, tömege 10100 tonna, 12 ezer acéldarabból állították össze és 2,5 millió szegecs tartja.
 3. Évente 10 tonna festéket használnak föl az átfestéséhez.
 4. Az Eiffel-toronyra először az 1930-as években szereltek tévéantennát. Az antennával együtt az Eiffel-torony 324 m magas.
 5. Gustave Eiffel kialakított egy kis lakást is magának az Eiffel-torony tetején. És az Eiffel-torony legfelső szintjén kutatóközpontot alakított ki, ahol asztronómiai, meteorológiai, aerodinamikai és fiziológiai kísérleteket végeztek.
 6. A Champ de Mars vasútvonalat eredetileg azért építették ki, hogy a világkiállításra szánt építőanyagokat és felszereléseket könnyen eljuttathassák a kiállítás helyszínére
 7. Az első emelet peremén 72 tudós családnevét örökítették meg, tudományos eredményeik elismerésének jeleként.
 8. Franciaországban sokan szeretik, de sokan kimondottan utálják, erről árulkodnak becenevei is: egyesek „Csúfság”-nak hívják, mások „Öreg Hölgy”-nek becézik.
 9. A romantikus városképet féltette sok párizsi, amikor a tornyot építeni kezdték és a kor esztétáinak heves támadását váltotta ki. Több neves művész és polgár tiltakozott a toronyépítés ellen – köztük Guy de Maupassant, Alexander Dumas és Charles Garnier is.
 10. Az Eiffel-tornyot nem kerülték el a kísérletező kedvű emberek sem, így néhány vakmerő, sokszor halállal végződő eset is kötődik hozzá. Az egyik ilyen Franz Reichel, akit a „Repülő Szabóként” ismerhettek meg az emberek. 1912-ben egy, a saját maga készített ejtőernyővel ugrott ki, de a szerkezet nem működött ő pedig szörnyet halt.
 11. Az első világháború alatt a francia hadsereg innen fogott el rádióadásokat és fejtett meg kódolt üzeneteket.
 12. Egy szélhámos, Victor Lustig 1925-ben ócskavasként kétszer is eladta. Magas rangú kormánytisztviselőnek adta ki magát, titkos találkozóra hívta Párizs hat legnagyobb fémhulladék-kereskedőjét, és jó áron kínálta nekik. Az első sikeres eladása után Ausztriába menekült, a második kísérlete után sikerült a rendőrségnek elfognia.
 13. A torony 1925 és 1936 között a világ legnagyobb hirdetőoszlopa volt, ugyanis a francia Citroën autógyár jóvoltából negyedmillió színes villanyégő került három oldalára. A fényárban úszó tornyot több mint 30 kilométerről is látni lehetett. Charles Lindbergh is ezt használta jelzőfénynek, amikor 1927-ben átrepülte az Atlanti-óceánt.
 14. Hitler 1944 augusztusában parancsba adta Párizs katonai kormányzójának az építmény megsemmisítését, mert be akarta olvaszttatni és fegyvert készíttetni belőle, de szerencsére ez nem történt meg.
 15. 1950. január 1. Az francia tévé egyik első tévéadása az Eiffel-toronyból történt.
 16. Ivan Chtcheglov nevű férfi fel akarta robbantani a tornyot, mert annak fényei bevilágítottak a hálószobájába, és nem tudott tőle aludni, dinamittal próbálkozott, de elkapták mielőtt véghez vihette volna tervét.
 17. 1989 augusztusában a francia kötéltáncos, Philippe Petit átegyensúlyozott a Trocadero és az Eiffel-torony között egy kifeszített kötélen.
 18. 2007-ben egy nő, Erika LaBrie hozzáment a toronyhoz. Objektofíliás, azaz mániákiusan ragaszkodik az általa kiválasztott tárgyhoz és egy fura ceremónia keretében hozzámehetett szerelméhez.
 19. A toronynak folyamatosan változik a magassága, télen körülbelül 4-8 centivel alacsonyabb, mint nyáron.
 20. Télen este hatkor kapcsolják be a világítást nyáron pedig kilenc óra után és hajnali egykor pontban elsötétítik, hogy így hívják fel a figyelmet az energiatakarékosságra.
 21. 2014 októberében készült el egy teljesen átlátszó üvegpadló az első emeleten, mely tériszonyban szenvedőknek nem ajánlatos.
 22. Jelenleg egy golyóálló üvegfal építése zajlik a torony körül.

 

 

A Szajna-partra épített Eiffel-tornyot a francia forradalom 100. évfordulójára építették, ami egybeesett az 1889-es világkiállítással. Az épületet átmeneti emlékműnek tervezték, soha nem szánták véglegesnek, de végül Párizs jelképe lett és ma is az egyik legnépszerűbb épület a világon.

 

A Szajna-partra épített Eiffel-tornyot a francia forradalom 100. évfordulójára építették, ami egybeesett az 1889-es világkiállítással. Az épületet átmeneti emlékműnek tervezték, soha nem szánták véglegesnek, de végül Párizs jelképe lett és ma is az egyik legnépszerűbb épület a világon. Összegyűjtöttem néhány érdekességet róla, amit talán még nem hallottál.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.