Párizs két oldala – 1. rész

Párizs a fények és a szerelem városa, ahol az Eiffel-torony kihagyhatatlan látványosság. Legalábbis így gondolják ezt sokan. A franciák fővárosában élni, vagy csak pár napot, hetet eltölteni, egészen más élményeket ad. Szerzőnk, Jávor-Kiss Katalin megmutatja nekünk az érem két oldalát, helyi szemmel.

0
396
Párizs két oldala- 1. rész
Mikor kedves barátaink felkértek, hogy írjam le milyen Párizsban az élet, kicsit vonakodtam is és húztam is az időt, hiszen az én véleményem nem biztos, hogy egy átlag magyar nő véleménye a párizsi életről. De biztosan vannak, akik egyetértenek majd velem.

Soha nem vágytam Párizsba, na jó ez nem igaz teljesen; költözni nem akartam ide soha, de végül is semmilyen külföldi városba nem szerettem volna. Magyarországon éltünk egy sorházi lakásban, közepes kerttel, körülöttünk ugyanolyan családok, sok barát, nagyszülők, család, élet. Aztán a sors úgy hozta, hogy kiköltözünk. Akkor azt gondoltuk két évre érkezünk, de ennek már lassan nyolc éve. Nem indult egyszerűen. Két pici gyerek, egy negyedik emeleti kis lakás, nulla kilátás, és egy hirtelen ránk szakadt egyedüllét. Ha akkor valaki megkérdezte milyen Párizsban élni, csak negatívan tudtam válaszolni. Manapság annyit változott a válaszom, hogy megszoktuk. Miért is élünk még mindig itt?  Az egy másik cikk, egy másik téma.

Szóval Párizs… A nagybetűs élet, csupa nagy betűkkel… tényleg. A szerelem, a pompa, a fény, az állandó mozgás és a buli fővárosa.

Csodás éttermek, szórakozóhelyek, állandó élet a nap 24 órájában. Szingliként a mennyország.

A tinder pörög, programok, programok hátán, ha imádod az állandó nyüzsgést, ez neked való. Persze nem árt, ha jól fizető állásod van mellé, vagy legalábbis elég, mert a kaja és egyéb dolgok nem az olcsó kategóriába sorolhatók. A franciák mindig ünnepelnek valamit, mindig van valamilyen rendezvény, szóval tényleg zajlik az élet. És nem is beszéltünk még a számtalan múzeumról és kulturális helyszínről, eseményről. Párizs két oldala- 1. rész

Ugyanez családdal… Párizs és környéke közel 12 millió fős népességével Európa legsűrűbben lakott területei közé tartozik. A teljes francia lakosság kb. 20%-a él a fővárosban, és annak vonzáskörzetében. Nyugalmas, unalmas családi életet nehéz ennyi ember között találni. A lakások bérleti díja a csillagos ég, így a legtöbb esetben egy öt fős család örülhet, ha 50 négyzetméteren otthonra lel. Párizsban ritka is a nagyobb négyzetméterű lakás. Viszont nem is kell a lakásban tölteni az időt, hiszen a gyerekek számára is számtalan programlehetőség kínálkozik. Ahol tömeg, nagy tömeg, vagy iszonyat nagy tömeg várható. Párizs két oldala- 1. rész

Az sem utolsó szempont, hogy Párizsban több kutya él, mint ahány gyerek. A négylábúak számát 300.000-re becsülik. Az ezzel együtt járó kutyakakik számát is el lehet képzelni az utcákon. Ideálisnak nem éppen ideális, ha sétálni szeretnél a gyerekkel. Viszont a parkokba nem lehet bevinni a kutyákat, így elég tiszták a játszóterek. Ha van egy kis zöld terület, akkor ott biztosan található valami, amit játszótérnek hívhatunk. Ugyan hinta nincs sehol, mert azt betiltották. Túl sok balesetet és összeveszést okozott a gyerekek és szülők (babysitterek) között. Párizs tényleg élhető városnak tűnik túristaként. Egy nagy metropolisz, szuper, jól megtervezett tömegközlekedéssel, de mikor fel-le gyalogolsz azon a többszáz lépcsőn a metróban, akkor képzeld el, milyen lehet ezt gyerekkel, babakocsival véghez vinni. A francia nők, olyan előkelően szépek, és büdösek.

A francia nők, olyan előkelően szépek, és büdösek. Napközben mikor kirándulsz a városban tökéletes és csodálatos érzés a metrót használva mindenhova gyorsan eljutni, látni az előkelő hölgyeket, akik ebédidőben bájosan csevegnek, kávézgatnak hosszan. Próbáld ki reggel nyolc és délután hat körül ugyanazt a metrót, és szagolj bele a levegőbe. Már nem lesz olyan csodás élmény.

 Az egész város olyan, mintha a művészettörténeti könyv megelevenedne. A kívülről oly csodás épületekben viszont, számtalan csótány és egér boldogítja az életet belülről. Sok szempontot sorolhatnék még, hogy az annyira áhított városban miért jobb kutyával vagy egyedül élni, mint családdal. De ez persze csak egy vélemény.

 Az egész város olyan, mintha a művészettörténeti könyv megelevenedne. A kívülről oly csodás épületekben viszont, számtalan csótány és egér boldogítja az életet belülről.
Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.