Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek

Ha az ember Párizsban szeretne lakni, akkor párizsiasodnia kell. Tudom ez így elég furán hangzik elsőre és nem is azt jelenti, hogy a beintegrálódás alatt teljesen el kell felejtened, hogy honnan jöttél, hanem azt, hogy ha jól szeretnéd itt érezni magad, akkor szeretned kell a párizsi lét velejáróit. Szerzőnk, Jávor-Kiss Katalin szavait idéztem.

0
714
Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...
Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...

Összeszedtem néhány pontban, hogy mik azok, amiket kedvelned kell, hogy jól érezd magad ebben a városban.

Európa egyik legnépesebb városa. Párizs intra muros (a Peripherique-nek nevezett körgyűrűn belüli terület), ahol 2 millió ember lakik, de ez a szám évek óta lassan (pár ezer lakossal) csökkent. Ezzel együtt itt a népsűrűség a budapestinek az ötszöröse, mivel ez a terület alig 105,4 km² (Budapest több mint 500 km²). A Párizsi régióban (franciául Grande Paris – Párizs és az elővárosok) már közel 12 millióan élnek, körülbelül 23 000 km² -en (Magyarország negyedén). Ezért is érdekes tudni, hogy eredetileg a feltevések szerint két szajnai szigeten, a Cité szigeten és a Saint-Louis szigeten terült el.

Ma a Szajna mindkét partján helyezkedik el maga a város, az 1860-ban meghúzott határai közt, amelyet a 32 kilométer hosszú, fent említett külső körút határoz meg.

Az előbbi ovális formájú területen túl, a francia főváros további két parkos területet is magáénak tudhat: a Bois de Boulogne és a Bois de Vincennes ligeteket. A városban további parkok is megtalálhatóak. A nagyobbakat a turisták is ismerik, mint a Luxemburg-kert, a Jardin des Tuileries, a Parc de la Villette vagy a Parc de Belleville, de a számtalan kisebb parkot, már csak az adott negyed lakói látogatják.  

Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...

  1. Pique-nique (Piknik)

Ezeknek a tényeknek a tudatában lassan sejteni lehet mi is az egyik legfontosabb párizsi életforma, amit szeretnünk kell, ha itt élünk. A pique-nique. Szeretned kell a szabadban enni, mert sokszor más megoldásra nincs is lehetőséged. Legyen szó arról, hogy későn érkezel a déli szabadidődben ebédelni, ilyenkor délután háromig esélyed sincs helyet találni egy étteremben se. De csodás választék vár a pékségekben a különböző szendvicsekkel, salátatálakkal, melyeket valamelyik közeli parkban békésen elfogyaszthatsz. Előfordulhat az is, hogy annyira kicsi apartmant sikerült bérelned, hogy a főzés szóba sem jöhet, ilyenkor takarékossági szempontból is jól jön a baguette-sajt párosítás egy kellemes parkban. És egyébként is a franciák, főleg a párizsiak, nagyon szeretnek piknikezni.

A házibulik helyett szívesen hívnak össze baráti társaságokat egy kellemes szabadban eltöltött étkezésre és ehhez elég, ha 10 fok fölött van a hőmérséklet.

De persze az se véletlen, hogy Párizs több mint 70 Michelin csillagos étteremnek ad otthont. Biztosan van olyan francia, aki otthon főz, de az nem párizsi.

Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...

  1. Albérlet

Ha már a lakásoknál tartunk, jó tudni, hogy hogyan szerezhetünk albérletet magunknak. Mivel csak akkor vagy párizsi, ha a periferiken belül laksz Párizsban, ezért mindenki itt szeretne lakni. És a magas lakásárak miatt a legtöbben albérletet keresnek. Ez nem könnyíti meg egy albérlő helyzetét. Ha a különböző weboldalakon vagy ingatlan irodákban rábukkantál egy számodra megfelelő lakásra, akkor ajánlatos már az első lakás megtekintésednél, minden papírt magaddal vinni. Ezért már előre érdeklődni kell, hogy a főbérlő vagy cég, aki kiadja a lakást, milyen papírok alapján dönt a bérlőről, és csak ha minden papírod egyben van, akkor menj el a kitűzött lakásmegtekintésre. Általában egy időpontot adnak meg mindenkinek, és gyakran 20-30 ember próbálja megnézni a lakást egyidőben. Így persze a tulajdonos szabadon válogathat kinek adja ki.

Ha eljutottál a lakás megtekintésére, minden szükséges papír nálad van és szeretnéd is kibérelni, akkor benyújtod azokat a főbérlőnek. Sajnos még akkor sem vagy a célegyenesben, hiszen majd néhány nap vagy hét múlva tudhatod meg, hogy téged választott-e a főbérlő. Ilyen helyzetben külföldiként, frissen érkezve az országba nem könnyű lakást találni.

Ilyenkor segítség, ha valaki cégtől bérel, mert azok objektívebben bírálják el a bérlőket, és a lakás bemutatásában is rugalmasabbak. Persze ezek a lakások a legtöbb esetben bútorozatlanok.

Nekünk nagyon nagy szerencsénk volt. Cégtől szerettünk volna bérelni és be is adtuk a papírokat. Azt hittük innentől sima az ügy, de akkor közölték a párom kollégái, hogy nézzen gyorsan több lakást is, mert korántsem biztos, hogy megkapjuk azt, amit kinéztünk. De szerencsénk volt és megkaptuk a lakást.

Amivel bármit megcsinálhattunk amíg benne laktunk, viszont kiköltözés után mindent vissza kellett állítani az eredeti állapotára. Például, ha padlószőnyeget raksz le és a következő bérlőknek is tetszene, akkor is el kell távolítanod, majd ők raknak le ugyanolyat újra. Magánszemélytől bérlés esetén gondolom ez másképp is működhet, de ebben nincs tapasztalatom még.

  1. Elegánsan

Egy másik igen fontos dolog, ami hozzátartozik a párizsi léthez az az, hogy nem mászkálhatsz csak úgy smink nélkül melegítőben. Igen, egy párizsi nő mindig elegáns, divatos. Amúgy, ha melegítőben és smink nélkül mászkálnál az se tűnne fel senkinek, de valahogy ezt sugallja a város. Szerintem, ha valaki meztelenül sétálna végig az utcákon, azt sem venné észre senki. Nem figyelnek a másikra. Azt gondolom, hogy nem rosszindulatból vagy bunkóságból teszik, csak a helyiek annyira el van foglalva magukkal, hogy fel sem tűnik nekik, ha más is van körülöttük.

  1. Tömeg mindenhol

Nagyváros lévén rengeteg programlehetőség kínálkozik nagyoknak, kicsiknek egyaránt. Sok- sok kulturális program, melyeket érdemes végiglátogatni. Az egyetlen dolog, ami megnehezíti az élvezetét egy- egy múzeumlátogatásnak vagy egy egyszeri kiállításnak, játszóháznak, vidámparknak, előadásnak, az a tömeg.

Ha szereted az embereket, szeretsz sorban állni, akkor Párizst neked találták ki. Nem érdemes több, nagyobb múzeum vagy kiállítás, egyéb program megtekintését egy napra rakni, mert a sorban állás miatt kicsi az esély, hogy minden beleférjen estig.

Amit tanácsként javasolni tudok – ha mégsem szereted a sok embert -, hogy legyél koránkelő.

Köztudott, hogy a franciák szeretnek sokáig aludni, tehát ha a Mona Lisát nem a tizedik sorból akarod megnézni, akkor érdemes nyitásra érkezned.

Déltől mozdulni nem lehet sehol, de előtte egész jól elkerülhető a tömeg. Ez minden programra igaz, Disneylandre és a fun parkokra is. Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...

  1. Tömegközlekedés

Ha már a tömegnél tartunk, akkor szeretni kell a tömegközlekedést. Egy igazi párizsinak nincs autója, (legfeljebb csak hétvégén bérel) mert nincs rá szüksége. Itt olyan sűrű a metróhálózat, hogy bármelyik megállótól tetszőleges irányba indulva, legfeljebb 600 méter gyaloglás után egy másik megállóba fogsz botlani.

Párizson két óra alatt keresztül lehet sétálni. Van itt 14 metróvonal és 5 HÉV (RER) összesen 300 megállóval, valamint több tucat autóbusz-vonal és ezeknek szintén több száz megállója.

A gyalogosoknak viszont nagyon körültekintően kell közlekedniük az utcákon, főleg a forgalmas kereszteződéseknél, mert az autósok Párizsban elég agresszíven vezetnek. A közlekedési szabályokat gyakran áthágják. Egyébként a párizsi gyalogosok sem tartják be a szabályokat, és simán átmennek a piros lámpánál.  

Párizsról és a párizsiakról helyi szemmel. Hasznos információk, tanácsok, érdekességek...

  1. A francia nyelv

A francia nyelv szeretete elengedhetetlen. Senkinek nem ajánlom, hogy nyelvtudás nélkül csak úgy nekivágjon ennek a városnak, mert – főleg a gazdasági válság óta – még biztos nyelvtudással, szakmai tapasztalattal, több idegen nyelv ismeretével sem evidens az elhelyezkedés. Elvben vannak munkakörök, ahova kevésbé kell a nyelvtudás (takarító, raktáros, éttermi mosogató), de ide sem árt egy alap francia nyelvismeret, a szerződés vagy munkaközvetítő megértéséhez, az adóbevallás kitöltéséhez és a szükséges adminisztrációkhoz. Sok magyar szerzett kellemetlen tapasztalatokat kínai éttermekben dolgozva, ahol nem jelentették be őket (nem járt orvosi ellátás, nyugdíj, munkanélküli segély ha kirúgták őket) és gyakran a bérfizetése is elmaradt az előre megbeszélttől.

A franciák – bár vidéken kifejezetten barátságos népek élnek – amúgy is hamarabb befogadják azt, aki makog a nyelvükön, mert ők bizony nem szeretnek idegen nyelveken beszélni.

Idő kell megszokni a miénktől különböző kultúrát és szokásokat, a bürokrácia útvesztőit. Emiatt még egy talpraesett ember is néha elveszve érezheti magát. Nem ajánlanám az országot a kalandoroknak. Munkát találni (főleg mostanában) nagyon nehéz. A munkanélkülieket, segélyre vadászókat pedig itt sem szeretik. A nyelv komplikáltsága miatt ez az ország nehezebb dió, mint például Anglia, ami hagyományosan nyitottabb volt a bevándorlókra.

Pozitívumként viszont elmondható, hogy aki dolgozni akar, az tud munkát találni, s kevesebb bérből is biztosabban meg tud élni. Minimálbérből is megengedhető néha egy kis étterem, kávézó egy napsütéses teraszon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..