Az ABA terápia autista és Down-szindrómás gyermekeknek

1
2023
Az ABA terápia autista és Down-szindrómás gyermekeknek

Az ABA (Applied Behaviour Analysis, avagy alkalmazott viselkedéselemzés) terápia az Egyesült Államokban és Nyugat- Európában széles körben használt és elismert módszer az autizmussal, és más hasonló fejlődési visszamaradottsággal élők fejlesztésére.

Tudományos kutatások sorra alátámasztották hatékonyságát minden korosztályra kiterjedően, azonban mint minden terápiás kezelést, az ABA terápiát is érdemes minél hamarabb megkezdeni, akár 2 éves kortól, ha van rá lehetőség.

Autizmussal diagnosztizált gyermeket nevelő szülőknek nem ismeretlenek a mindennapi kihívások, amiket egy látszólag egyszerű szociális környezet jelent gyermekük számára. A kommunikáció, barátkozás és más gyermekekkel vagy önállóan folytatott játék mind akadályos területet jelenthetnek. Minél hamarabb megkezdődnek a foglalkozások, annál nagyobb eséllyel sikerül majd jelentős fejlődéseket elérni. Ezek a későbbiekben, például amikor a gyermek közösségben találja magát az óvodában/iskolában, kifejezetten segítségére lesznek a kortársak közé való beilleszkedést illetően.

Az időben megkezdett, és képzett szakember által végzett ABA terápia az otthoni légkörre és a családdal töltött mindennapokra is jótékony hatással lehet. A szülők számos alkalommal ütközhetnek gátakba, ha a személyes higiéniára szoktatásra, dühkitörések, hisztik kezelésér,  vagy talán a legfontosabb, a szeretet fizikai kinyilvánítására kerül a sor. Az ABA terápia autista és Down-szindrómás gyermekeknekSokan tehetetlennek érzik magukat, mivel egy különleges igényű gyermek viselkedése olykor kiszámíthatatlan és nehezen értelmezhető. Egy apró változás a megszokott környezetben, pár perc késés a napi rutinban, vagy egy ismeretlen inger megjelenése is felboríthatja a gyermek lelkiállapotát, és ezzel akár a család egész napját. Ismét fontos megjegyezni, hogy minden gyermek más, így a legtöbb szülőnek is más-más terület jelent kihívást. Azonban még így is megnyugtató kibeszélni a folyamatosan felmerülő problémákat, és megosztani a megélt sikereket, elért mérföldköveket olyan terapeutákkal és tanárokkal, akik sokévnyi tapasztalattal rendelkeznek ezen a területen. Esetlegesen más szülőkkel, akik hasonló cipőben járnak.

 

Nézzük, hogyan is épül fel egy ABA terápiás program:

Minden terápiás tervet célzottan az adott gyermekre állítanak össze. Az első pár alkalom legtöbbször csak megfigyelésből áll. Kulcsfontosságú a jó eredmény eléréséhez pozitív kapcsolatot és bizalmat kialakítani a gyermek és terapeuta között. A terápia fő eleme a pozitív megerősítés, amihez először is szükséges azonosítani, mi motiválja leginkább a gyerkőcöt. Ezen múlik a program sikere, hiszen ha olyan tárgyakkal vagy ingerekkel próbálunk valakit ösztönözni, ami iránt kevés vagy semmi érdeklődést sem mutat, akkor nem tudjuk a helyes viselkedés megtanulása, illetve a nem elfogadott viselkedések leépítése felé hatékonyan terelgetni őket. Az ABA akkor a leghatékonyabb, ha a gyermek észre sem veszi, hogy tanul. Ideális esetben minél fiatalabb a gyermek, annál inkább tűnik minden terápiás foglalkozás csupa játéknak és mókának.

Ezek után a terapeuta a szülőkkel karöltve meghatározza a foglalkozások célját. Fontos kis lépésekben haladni, kisebb célokkal kezdeni. Amikor ABA terápiás asszisztensként önkénteskedtem egy autista kisgyermekeknek létrehozott szombati iskolában, volt egy kétéves kislány (nevezzük Millynek), akinek kifejezetten problémát okozott a vízzel való érintkezés.

Ez persze nem csak azt jelentette, hogy a család nem mehetett uszodába, víziparkba vagy strandolni, hanem azt is, hogy minden este kisebb-nagyobb könnyes csatát kellett vívni, amikor elérkezett a fürdetés ideje.

Egy egyszerű kézmosás is legyűrhetetlen feladatnak látszott. Tehát a gát ebben az esetben a vízzel létrejövő kontaktus. Motivációként azt használtam, amit rövid megfigyelés után is könnyű volt beazonosítani. Milly ugyanis látványosan odáig volt azért, ha fel-le dobálják, meglengetik a magasban vagy magasra ugrálhat a trambulinon.

Első lépésként buborékot tanultunk meg fújni, és lassan hozzászokott milyen érzés, ha egy-egy buborék a kezén, lábán, vagy esetleg az arcán pukkan ki. Később vettem gyerekeknek gyártott palackos habot, amit szétfújtam a trambulinon és azon ugráltunk. Fogócskáztunk vele, igazából össze-vissza dobáltuk.

Minden alkalommal, amikor Milly viselkedése az általunk elvárt irányba haladt, azaz nőtt a toleranciája a vízzel és más hasonló anyagokkal szemben, megpörgettem a magasban vagy a hátamra kapva körbeszaladtunk a szobában.

Ezután megismerkedtünk pár vizes játékkal (pl. a buborékfújó kis pisztolyt lecseréltem vízi pisztolyra), az ujjainkat használva festettünk, majd később kis felfújható medencét állítottam a szoba közepére. Pár hónap elteltével Milly önként, hatalmas mosollyal az arcán tapicskolt a kis medencében, a kedvenc játékai társaságában. Megható érzés volt látni mind nekünk az iskolában, de leginkább a szülőknek, mennyire önfeledten játszik vizesen a félelem vagy pánik legapróbb jele nélkül. Mivel a kád látványa már negatív érzéseket alakított ki Millyben, azt tanácsoltam szerezzenek be egyelőre ők is egy kis medencét otthonra. Először állítsák fel valamelyik más helységben, majd később lassan tegyék át a fürdőszobába a kád mellé. Ezzel pozitívvá formálni a berögzött negatív asszociációkat.Az ABA terápia autista és Down-szindrómás gyermekeknek

A fenti csak egy kiemelt példa. Minden gyermeknek és családjuknak más feladatokkal, viselkedéssel gyűlik meg a bajuk. Azonban az elérhetetlen mérföldkövek is karnyújtásnyira lehetnek a megfelelő technikával és útmutatással. Következő cikkemben szeretném részletesebben bemutatni az ABA alapelveit, és a viselkedésmódosításhoz szükséges tudnivalókról is beszélek majd, hogy a szülők jobban megérthessék a foglalkozások elméleti hátterét is. Angliában az ABA terápia már némely iskolákban is igényelhető, hiszen a képzett terapeuták száma egyre csak nőtt az elmúlt években. Magyarországon ezzel szemben jelentősen kevesebb helyen találhatóak szakemberek, főleg a fővárosban, ez pedig hatalmas kihívást jelenthet a távolabb eső területeken élőknek.

Bármilyen felmerülő kérdésre az ABA terápiát illetően nagyon szívesen válaszolok a hozzászólásoknál vagy akár email-ben is!

 

1

2

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..