Félelmeink a Volán Mögött

Bizonyára legtöbbünk tapasztalta már milyen érzés valamilyen fóbiával együtt élni. Csak a nagyon szerencsések mondhatják el magukról, hogy nincs semmi, amitől pánikrohamot kapnak, sikítva rohannak vagy éppen falfehéren mozdulatlanra dermednek félelmükben. Legtöbbünknek, még ha sokszor nem is klinikai méreteket öltő tünetekkel is jár együtt, de van valamilyen félelme, ami gátolja bizonyos mindennapi teendők elvégzésében, vagy új élmények megélésében. Bizonyosan vannak közöttünk, akik félnek a repüléstől, ezért bár a lehetőség meglenne rá, mégis kihagyják az ausztrál utat, ami életük nagy kalandja is lehetne akár. Vagy éppen olyanok, akik rettegnek, akárhányszor mély vízben találják magukat. Így ők mindig a parton állnak és csak nézik a szörfösöket, ahogy élvezik a hullámok nyújtotta adrenalint. Esetleg olyanok, akik csak csodálják a filmekben sebesen lovagló színészek széles mosolyát, de ők sosem mernének önfeledten vágtázni, vagy a sebességtől, vagy a lovaktól való félelmükből kifolyólag. Szerzőnk, Kocsondi Andrea írása.

0
189
Félelmeink a Volán Mögött
Az egyetemen töltött évek alatt találkoztam egy fiatal lánnyal, aki akkoriban a Phd-jét csinálta éppen. Hihetetlenül okos és szorgalmas személynek ismertem meg, aki nagyon fontos és érdekes kutatásokat végzett az élelmiszer tudomány területén. Ezt a professzorok is gyorsan észrevették, és nem telt el sok idő, mielőtt felkérték, hogy mutassa be a kutatását egy éves tudományos konferencián Birminghamben. Számtalan vívódással töltött nap után végül visszautasította a felkérést, hiszen ez azt jelentette volna, hogy közel 100 ember előtt színpadra kell állnia, és egy hosszas prezentációban bemutatnia kísérletei eredményét a többi szakembernek ezen a területen. Ennek azonban még a puszta gondolata is felzaklatta.

Hevesen vert a szíve, elakadt a szava és gyöngyözni kezdett a homloka az izzadtságtól.

 Nekem egyik alkalommal azt is elmesélte, hogy rémálmai voltak egy hétig miután visszautasította az ajánlatot. Sorozatosan azt álmodta, hogy ott áll annyi ember előtt, elvakítva a reflektor erős fényétől, és egy árva szó sem jön ki a torkán… Félelmeink a Volán Mögött

Így, vagy úgy, de mindannyian ismerjük ezt az érzést. Az égető kérdés azonban nem az, hogy van-e bármi, ami hasonló reakciót vált ki belőlünk, hanem az, hogy hagyjuk-e, hogy ez irányítson minket és a döntéseinket. Előző cikkeim egyikében már bemutattam egy viselkedés módosító terápiát, ami kifejezetten hasznos lehet az autizmussal és Down-szindrómával élő gyermekek és felnőttek fejlesztésére. Most egy másik hasonló terápiáról szeretnék írni, aminek bárki hasznát veheti, aki megunta a félelmeivel való állandó hadakozást. Habár a megnevezésétől – rendszeres deszenzibilizáció – még nekem is kihullik a hajam, alapjába véve nem egy bonyolult terápiás módszer. Mégis emberek millióinak segített már kiszabadulni fóbiájuk börtönéből és valamennyivel teljesebb életet élni. Fontos itt megjegyezni, hogy bár ez a módszer hatásosabbnak bizonyult a korábbiakban, ha szakember vezette a terápiát, ennek ellenére akár önállóan is kipróbálhatjuk mindenféle külső segítség nélkül. Ebben az esetben azonban érdemes részletesebben is utána olvasni a terápia minden lépésének, nehogy véletlenül növeljük a félelmeinket, ahelyett, hogy csökkentenénk azokat.

Nézzük, hogyan is épül fel egy terápiás terv:

  1. A terápia első elengedhetetlen lépése egy relaxációs gyakorlat elsajátítása. Ilyenkor még semmiféle pánikot kiváltó ingert nem alkalmaz a terapeuta, egyszerűen csak segít a betegnek különböző testi és lelki ellazulást elősegítő gyakorlatokat végezni. Ez a későbbiekben felettébb fontos lesz, így nem érdemes átrohanni a kezelések ezen szakaszán. Főleg relaxációt elősegítő légzés technikákra és mély izomlazító gyakorlatokra összpontosítanak.
  2. A terápia második fázisában a pácienst arra kérik, hogy építsen fel egy félelem piramist. Ez egy fajta hierarchia. Általában legalább öt pont szerepel a listán, kezdve azzal az ingerrel, ami a legkevésbé vált ki pánik reakciót az emberben, például, ha az illetőnek súlyos araknofóbiája (pókoktól való félelem) van, akkor a piramis legalsó fokát valószínűleg egy pókról készült fénykép fogja elfoglalni, vagy akár csak a pók gondolata. Félelmeink a Volán Mögött

    A listán felfelé haladva pedig a kliens számára egyre ijesztőbb ingerek és szituációk találhatóak, például megfogni egy zárt dobozt, amiben van egy pók és így tovább. A piramis csúcsán legtöbbször a fizikai kontaktussal járó szituációk vannak, pl. hagyni, hogy egy pók közvetlenül bőrünkön másszon.

  3. A piramis adja a terápia struktúráját. Elengedhetetlen, hogy alaposan átgondolva építsük fel, hiszen a kezelések sikere a lassú, lepésről-lépésre haladásban rejlik. Miután ez megvan, a lista aljáról felfelé haladva szembesítik a pácienst az általa rangsorolt, pánikot kiváltó ingerekkel. A szakember minden alkalommal segít, hogy az előzőleg megtanult relaxációs gyakorlatokat használva, a beteg pánikreakciója csökkenjen, végül teljesen elmúljon. Csak akkor lehet a piramis következő fokára lépni, ha az előző szint többé már nem vált ki félelmet a betegben.

Ez a terápiás módszer általában 6-12 kezelést igényel, a fóbia súlyosságától függően. Ugyan sok fóbia esetén nem ilyen egyszerű a szembesítés menete (pl. cápáktól való félelem), de a legtöbb mindennapi félelmünk jelentősen csökkenhet, vagy akár el is tűnhet a kezelések után. Önkontrollt és magabiztosságot is nyerhetünk a terápia során, amellett, hogy sokaknak könnyíthet az életén, akiket mindaddig valamilyen mértékben gátolt és akadályozott a félelme.

Habár ez a módszer nem varázslat, és nem 100%-ban hatékony, mindenképpen ajánlott kipróbálni.

Hiszen megannyi csodálatos élményben lehet részünk, ha nem a félelmeink ülnek a volán mögött, és nem hagyjuk, hogy azok diktálják a döntéseinket. Ki tudja milyen élményekről maradunk le, ha nem ülünk fel arra a repülőre. Vagy éppen milyen lehetőségeket szalasztunk el, ha nem állunk ki a közönség elé a reflektorfénybe…

van valamilyen félelme, ami gátolja bizonyos mindennapi teendők elvégzésében, vagy új élmények megélésében. Bizonyosan vannak közöttünk, akik félnek a repüléstől, ezért bár a lehetőség meglenne rá, mégis kihagyják az ausztrál utat, ami életük nagy kalandja is lehetne akár. Vagy éppen olyanok, akik rettegnek,
Advertisement

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..