10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

0
2624
10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

Listámmal abban fogok segíteni, hogy minden alkalomhoz megtaláld az ideális művészeti terméket, legyen az színházi, vagy mozgóképes darab. Amire szükséged lesz: papír, toll és persze kalandvágy!

 1. Határold be a pillanatnyi érzelmeidet és a célodat!

  Rengeteg mindentől függ ez, beleértve a lelkiállapotodat is. Példának okáért: ha épp most gyászolsz valakit, nem a legokosabb döntés egy thriller vagy egy hentes horror megnézése. Változtatni szeretnél a lelkiállapotodon? Vagy épp megerősíteni azt? Netalántán elakadtál az életben és azt reméled, valaki egy forgatókönyvben választ adott rá, hogy miért? Ezeket mindenképp vedd figyelembe.

  10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

 2. Kivel néznéd meg és mi célból?

  Más az, ha a pároddal akarsz romantikázni, esetleg filozofálni, vagy csak némán bámulni előre. Ahogyan az sem mindegy, hogy egyedül szeretnél az élet nagy dolgairól gondolkozni, a családoddal tapsikolni, vagy egy baráti társasággal röhögcsélni. Fontos, hogy akivel egy művészeti terméket fogyasztasz, az ugyanolyan céllal üljön be, mint Te. Ha egyedül tervezed a megtekintést, annál inkább harmonizálnod kell a saját céljaiddal (lásd az első pontban).

 3. Akarj meglepődni és kockáztass is!

  Azt gondoltad, hogy a horrorban nem lehetnek érzelmek, tanulságok és mély, metanarratív jelentéstársítások? Láttad már a Démonok között bármelyik részét, vagy Stephen King könyvadaptációit? Életeleji válságban szenvedsz, de szerinted a Disney által gyártott animációs mesék csupán a gyerekeknek szolgálhatnak tanulságokkal? Sürgősen dobd be a Moanat, mert garantáltan erőt merítesz belőle! Hidd el, nem gyöngeség megnézni olyat, amiről elsőre nem gondolnád, hogy adni fog valamit.

  10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

 4. Keresd az általad tisztelt szakemberek munkáit!

  Ha tetszik, ha nem: a művészet ugyanolyan szakma, mint bármelyik és ennél fogva vannak olyan művelői, akiknek egyszerűen csak megbízol a munkájában.

  Ha van egy kedvenced, akinek a keze nyomát tisztelni tudod, és az általa képviselt értékek fontosak Neked, keresd őt, hisz biztos lehetsz benne, hogy nem adja a nevét olyanhoz, ami azoknak ellentmond.

  Mindannyian imádtuk a folyton bohóckodó Jim Carrey-t, igaz? Így, mikor kijött a 23-as szám, óvatosan és nagyon kevesen mertünk rápillantani, pedig – ha bátrabbak lettünk volna -, ez a remek alakítás nem bukik meg így a kasszáknál. Mennyi általad szeretett művész munkájáról maradtál már le egy ilyen döntés miatt?

  10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

 5. “A Google a barátod”, a művészeti kritikák pedig a vakvezetőid

  Számos olyan oldal létezik már, ahol film- és színházi kritikák alapján segítenek Neked eldönteni, mit nézz meg és miért. Na, de abból egyre kevesebb van, ahol szakavatott kritikusok és szakemberek értékelik ki a látottakat-hallottakat. A színházi kritikáknak már egész kis krémje fejlődött ki, így egy darab megtekintése előtt érdemes minél megbecsültebb szakértők véleményét is elolvasni. Majd ezután minél több szempontot összevetni, hiszen ők értik, mit akart elmondani a művész és lefordítják Neked “civilre”.

 6. Akard a minőséget, ne érd be a mainstream-el!

  Ha alapvetően nem érdekel más, csak egy jó kis csihipuhi, ahol sem a karakterek, sem azok történetei nem érvényesülnek, találsz rá bőven példát, de ha az akció mellett szeretnél egy kalandos történetnek is a része lenni, akkor ideje fejest ugranod az igényesebb, de kevésbé ismert filmekbe. Egyúttal, ha hidegrázást kapsz a trikolor pántlikában fel-alá ugrándozó szubrettektől, akkor sürgősen kerítsd elő Mohácsi János rendezését a Csárdáskirálynőből (Kaposvári Csíky Gergely Színház). Csak annyit mondok: Szilvia az egyetlen értékelhető énekhang, hiszen ő az egyetlen énekesnő a történetben. Az Orfeum egy füstös bordély, ahol Cilike a legősibb mesterséget is űzte. Mohácsi csak szó szerint vette a leírtakat. A szereplők élnek, vannak sorsaik, véleményeik, személyiségük!

 7. Légy nyitott az újrafogalmazásra!

  A művészeti termék és benne minden (a színész, a történet, a díszlet, a maszk, a képarány, a színek, a hangok stb.) eszköz csupán, amely azt a célt szolgálja, hogy a történeten keresztül, sokszor kimondatlanul eszméket közvetítsen és joggal hihetnéd, hogy ez céltalan művészkedés, de nem az. Gondoljunk csak vissza a nemrégiben bemutatott, Alföldi által átértelmezett István, a király adaptációra, amelyet sokan finoman szólva is zavartan fogadtak, míg nekünk a színi akadémián nemes egyszerűséggel a “dramaturg munka és indirekt üzenetközvetítés iskolapéldájaként” vetítették le, de hogy miért, azt csak akkor értheti meg bárki, ha már érti, mi az a dramaturgia és mi a szerepe a színházi alkotófolyamat során.

 8. Olvasd el és képzeld el!

  Számos film története alapjául szolgálnak könyvek, ahogyan a színdarabokat is meg lehet találni nyers script formájában, ez pedig óriási előnyt jelent, ha érdekel az alapmű, mielőtt beülnél egy színdarabra, vagy egy filmre. Nekem külön perverzióm, hogy megtekintésük előtt csak néhány mondatot, kulcsjelenetet átolvasgatok (ha a teljes írott anyagra nincs időm) és elképzelem, milyen lehetne, értelmezem, töprengek rajta, majd hagyom, hogy a később megnézett átértelmezés hozzáadjon vagy elvegyen belőle annyit, amennyit szükséges. Legjobb példa erre: Bibliai és egyéb vallási történetek adaptációi!

 9. “Csak nézni akarok ki a fejemből és nem gondolkodni”

  Erre az a szomorú reakcióm van, hogy akkor iratkozz fel frontális lobotómiára. Itt van ez a csodálatos eszköz a létezés megismerésére (legyen az film, színház, zene, tánc, stb) és Te komolyan csak bámulni/hallgatni akarod anélkül, hogy tanulnál valamit önmagadról, a világról, a társadalomról, az érzéseidről? Bármiről?! Tény, hogy sok, magát művésznek nevező ember is ebből indul ki és már eleve így gyártja le az alkotásait, de akkor Ti zárkózzatok be együtt egy szobába és nézzetek is a semmibe céltalanul, együtt. Tudod, miért káros ez a hozzáállás? Mert egy idő után elveszíted az igényt arra, hogy Te is minőségi véleményt alkoss bármiről. Márpedig az sem a magánéletben, sem a munkában nem túl eredményes.

  10 tipp, hogy megtaláld a Neked való darabot

 10. Ne hagyd magad befolyásolni!

  Van egy szabályom: semmit nem nézek meg, amit reklámoznak, mert “most lett kész”. Minimum 2 hónap eltéréssel nézem a filmeket, darabokat és nem azért, mert nem érdekelnek, csak szeretem megvárni, míg lecseng a hype, hogy tudjam: megérdemelte-e. Egyfelől így rengeteg véleményt tudok összevetni, másfelől nem történik meg az, amit a marketingesek kölyökkutya-effektusnak hívnak. E szerint bármit is sóznak rád azzal, hogy nyugodtan visszaküldheted elégedetlenség esetén, Te nem fogod, mert – mint a kölyökkutyát – egyszerűen nem lesz szíved kidobni. Márpedig egy mások által ajánlott filmet juszt is megnézni, ugyanilyen csapda.

  Jó szórakozást!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..