A hétfejű rendező legendája

0
1943
A hétfejű rendező legendája

Ha növendékként még nem is, gyakorló színészként már biztosan belefutottál azokba a rendezőkbe, akikkel egyszerűen nem tudsz mit kezdeni, de ha csak rajongó kívülálló vagy, akkor is biztosan hallottad már az őrült alak meséjét, aki direktorként bármit megtehet.

Nos, ma szeretném lerántani a leplet erről az egysíkúnak tűnő „mitológiai lényről”, ugyanis a rendezőnek is – mint a legtöbb szörnyetegnek – rengeteg emléke, érzése, belső vívódása van.

Nem szabad letudni azzal, hogy ördögi vagy angyali. Bár én csak növendékként élhettem át a tanáraim által a rengeteg érzést, amit egy direktor képes kelteni a színészében, mások munkáját előszeretettel figyeltem és rájöttem, hogy semmiféle legenda nem bújik meg a szörnyeteg mögött. Még csak nem is szörnyeteg: egy egyszerű ember, aki alkotni akar.

Üljön akár azon a fura kempingszéken a kamera mögött vagy a brokáttal bevont, lángvörös széksorok közt egy színházban, a rendezőről, mint teremtményről elterjedt, hogy csak egy feje van, ami mindig ugyanazt csinálja, de tapasztalatból tudom, hogy ez bizony nem igaz. Legalább hét feje van neki, hét különböző aggyal, gondolkodásmóddal, múlttal és jelennel, de mindhez egyetlen szív tartozik csupán.

Ezeket a fejeket gyűjtöttem ma össze Nektek, hátha segítséget nyújthat a munkátok során, illetve egy kis szórakozást azoknak, akik csak nézőként ülnek be egy-egy darabra.


A hétfejű rendező legendája

  1. A lángoló fej: Ő folyton elégedetlenkedik és a kedvétől függően néma vagy őrjöngő. Mindent támadásnak vesz és ezért vétek hozzá szólni. Rengeteget szenved, mert nem értik meg a rossz kommunikációja miatt, így akármit is próbálsz kihozni abból, amit elképzeltél a szerepedről, neki sosem lesz elég. Alapvetően a láng a szenvedély jele, és itt is erről van szó, így nem tehetsz mást, mint hagyod égni és messziről kerülöd, ha teheted.

 

  1. A néma fej: Ő már elmondta az instrukcióit, ő már nem akar erőlködni, ő már kiüvöltötte magát veled vagy otthon vagy a pszichológusánál, ő már csak azt szeretné, hogy ne kelljen beszélnie. Fáradt, de határozott, általában az asszisztense beszél helyette vagy már ő sem mer. Munka közben széles gesztusok helyett csak aprókat int és ha ezek nem elegek ahhoz, hogy tedd a dolgod, a lángoló fej előbb-utóbb átveszi a helyét.

 

  1. Az alkotó fej: Ő nőtt ki legelőször a testből, így az ő gondolatai a leginkább mérvadóak. Minden percben mást mond, más gesztusokkal dolgozik, folyton új érveket hoz fel, folyton cserélgeti a feladataidat, mert mindenben a lehetőséget látja az üzenete lekommunikálásához rajtad keresztül. Te az eszköz vagy tehát ahhoz, hogy a gondolatait érvényre juttassa és ez egy óriási felelősség. Ha őt megérted, egy csodálatos munkakapcsolatnak nézel elébe.

 

A hétfejű rendező legendája

 

  1. A lábak közti fej: Ő bizony a szörnyeteg azon részéből nőtt ki, ahol a nemi szervek lennének és eképp is viselkedik. Akármilyen tiszteletreméltó is, óhatatlanul azon emberekkel fog kivételezni (pozitívan vagy negatívan), akiket attraktívnak talál. Talán észre sem veszi, annyira ösztönösen csinálja és ha számon kéred, felháborodik. Nagyon vigyázz vele, mert ez a fej tud nagyon negédes és nagyon tiszteletlen is lenni attól függően, hogy tőled vagy mástól akar valamit. Kerüld és ne tápláld!

 

  1. A könnyivó fej: Ő nem művész, ő nem akar adni vagy üzenetet közvetíteni, őt csak az érdekli, hogy a hatalmát fitogtassa. Ki is pécézett magának, folyton változtatja a feladataidat, de nem magyarázza meg miért. Reggelire az elevenen dobogó szívedet ette meg és a könnyeidet itta hozzá, abból merített erőt. Szakmaiatlan és esendő. Szánd, ne adj neki a könnyeidből!

 

  1. Az emberfej: Ő a leghátsó fej, aki elbújt a többiek mögé, de ő a legkedvesebb mind közül. Meglátja, ha megbántott és teljesen magától odajön, elmondja, hogy mennyire tiszteli a munkádat, majd homlokon csókol vagy megölel. Arcon soha, mert nem vagytok barátok. Ha ő előbújik előtted, az azt jelenti, hogy a tehetséged meg a szorgalmad előhívták a rejtekhelyéről és onnantól lehetsz alabárdos is meg főhős is, már tudni fogod, hogy figyel rád, óv téged, szeret is egy kicsit. Vigyázz, mert könnyen összetéveszthető az utolsó fejjel!

A hétfejű rendező legendája

 

  1. Az alakváltó fej: Ő a legaljasabb rohadék a bagázsból. Pontosan látja, mivel bánthat meg a leginkább és azt az alakot ölti. Rettegsz a nemi szereped megcsúfolásától? Előadja a lábak közti fejet! Nem tudsz koncentrálni egy magánéleti ügy miatt? Jön a lángoló fej és a véredet is kiüvölti az ereidből! Sebezhető vagy és bizonytalan? Jön az emberfej, de a negédes homlokcsók lejjebb kúszik és megalázottan kell lerángatnod magadról! Az alakváltó fej szinte mindig valamilyen befolyásoltság alatt áll, legyen az alkohol, drog vagy a hatalom mámora. Légy résen és ne hagyd előbújni!

 

+1. A szörnyeteg szíve: Minden egyes fej egy testből nőtt ki, annak a testnek pedig csak egyetlen, közös szíve van ehhez a sok-sok különböző személyiséghez. Akárkivel is találkozol a fejek közül, ez a szív mindben ott dobog és nem hiába van elrejtve a világ elől. Keserűség, rossz emlékek, rengeteg ötlet és terv dobban benne a szívverésekkel, így amikor dolgoztok, mindig gondolj arra, hogy viselkedjen bárhogy, belül mind ugyanolyanok vagyunk. Egy szív dobog bennünk, egyféleképp működünk mindannyian, és az alkotni akarásunk is csak egyféle lehet.

A hétfejű rendező legendája

Minden más csak mítosz és körítés.


 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..