A Hatha jóga, mint életforma – Interjú F. Elvira jóga oktatóval

Ahogy az ember halad előre élete útján, keres valamit, az önmagához vezető ösvényt, a saját belső egyensúlyát. „Számomra a fitnesz gyakorlása ehhez kevésnek bizonyult.” F. Elvira szavait idéztem. Szerzőnk, Lola interjúja.

0
6386
A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval

Lola: – Nem titok, korábban spinninget oktattál nekem. Hogyan lettél emellett jógaoktató is?
F. Elvira: – Az életem része volt mindig is a mozgás. Az, hogy oktató vált belőlem az annak köszönhető, hogy életcélommá vált az embereknek való segítés. A mozgás örömét adom úgy, hogy megtanítom őket a helyes mozgásra, legyen az fitnesz, vagy éppen jóga. A jógaoktatóvá válásom egyfajta igényesség a testem, és a lelkem harmóniáját tekintve. Egy olyan mozgásformát kerestem, ahol a gyakorlatok mögött tartalom is lakozik, amely elvezet a saját belső harmóniámba.

A jóga hozta az életembe az igazi áttörést, az elcsendesedés és a befelé figyelés lehetőségét. Azonban hamar ráébredtem, hogy ezen mozgásrendszerek (fitnesz és jóga) nemcsak kiegészítik, hanem felerősítik egymás élettani hatásait. Az életem ezen mozgásformák nap mint nap gyakorlásával és oktatásával vált egésszé.

Lola: – Többféle irányzata van a jógának. Te melyiket képviseled?
F. Elvira: – Sokféle jógaút létezik. Dzsnyána, Bhakti, Karma, Rádzsa, Mantra, Laja, Kundalini és a Hatha jóga. Valójában mindegyik útnak azonos a végcélja. Az elme békességének legfőbb állapota. Különbségek nélküli tiszta tudatosság, a KAIVALJA, vagyis egyedülvalóság: a szellem elkülönülése az anyagtól.
Én a Hatha jógát gyakorlom. A testi gyakorlás nagyobb hangsúlyt kap ebben az irányzatban, ugyanis a fizikai gyakorlatok segítségével igyekszik befolyásolni a tudati történéseket. Mivel én elég gyakorlatias embernek tartom magam, számomra ezen irányzat hozta meg az elmém elcsendesedésének élményét, továbbá az utat önmagamhoz.
A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval
Elsősorban az ászanák (testhelyzetek), pránajáma technikák (légzőgyakorlatok) és kriják (tisztító gyakorlatok) alkalmazásával segít a finomenergetikai test fejlesztésében, amivel a tudatműködés kiegyensúlyozását éri el.
A Hatha jóga tapasztalati út, komplex mozgás- és filozófiai rendszer. A „ha”, azaz nap, és a „tha”, azaz hold szavak összetétele, az ellentéteken való felülemelkedés, az egység elérését jelenti.
Azt gondolom mindegy is, hogy melyik jógaúton indulsz el, csak indulj el. A nyugati kultúrákban élő emberek számára testidegen a jóga gyakorlása, ezért is érdemes egy gyakorlatiasabb irányból indulni. Azonban nem vagyunk egyformák mindenkinek más-más a testhezálló. Tapasztalni szükséges ahhoz, hogy tudd, neked melyik a megfelelő irányzat.
Életem során többször próbálkoztam a jóga gyakorlásával. Több stúdiót és jógaoktatót kipróbáltam mire megtaláltam a MESTERT, akinek minden tanítását magaménak tudom. Azt hiszem, ha Ő nincs akkor nem is válok jógagyakorlóvá, pláne nem oktatóvá.
Lola: – Testi, vagy lelki sport-e a jóga?
F. Elvira: – Nem nevezném sportnak inkább életformának. Igen, ez a helyes megfogalmazás.

Ez egy olyan életforma, aminek gyakorlásával egyensúlyba kerül a test és a lélek. Átformálja a tested és az elméd. Más szemüvegen keresztül kezded szemlélni a világ történéseit, ha a jóga gyakorlójává válsz.

Sokan összetévesztik a jógát az indiai aszkéták által gyakorolt önsanyargató, extrém, nyakatekert gyakorlatokkal, azonban a jóga nem a szenvedés útja. Rengeteg gyakorlás eredménye ugyan, azonban, amikor a helyesen kivitelezett testtartás közben forróság árad szét a testben, jelezve, hogy az energiacsatornák (nádik) megnyílnak, és az energia (prána) szabadon áramlik a testben, az egy igazi áttörő élmény. Ezen áramlás képes megnyitni energia blokkokat, amiknek hatására elmúlhatnak a betegségek, oldódhatnak eddig a személyiség részeként megélt negatív tulajdonságok, és megoldódhatnak kellemetlen élethelyzetek. Ahhoz tudnám hasonlítani, amikor töltőre teszed a telefonodat. Az energiával való töltöttség érzet órákig, vagy akár napokig fennállhat.
A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval
A jóga gyakorlatait sokan csupán egészségmegőrző tornaként gyakorolják ez azonban olyan, mintha egy drága autót csak arra használnánk, hogy néha beindítsuk egy kis időre a motort, de nem indulnánk el vele sehova. Azonban a jóga testedzésként való gyakorlása sem haszontalan, meglehet a rendszeresség meghozza a hatását, és idővel talán megnyitja a tudatot a szellemi történések felismerésére. Fontos, hogy csak azt lehet tanítani, aki kész befogadni a tanítást.A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval Lola: – Kinek ajánlod? Hány éves kortól lehet elkezdeni?
F. Elvira: – A jóga nem életkor és nem függő. Lényegtelen, hogy sovány vagy, némi felesleggel küzdő ember vagy, fiatal vagy éppen öreg, magas vagy alacsony termetű, nő vagy férfi. A jóga mindenkié.
Hogy mikor érdemes elkezdeni? Amikor kinyitottad a szíved az új befogadására.
Honnan tudod mikor nyitottad ki? Kezd el! A többi jön magától.
Több iskolában gyerekjógát is oktatok. Egészen kicsiktől a nagyokig. Az élmény, amit kapok a gyerekektől megfogalmazhatatlan. Ha egy mondatba szeretném az érzéseimet foglalni annyit mondanék:

Megérkeztem a saját utamra. Szenzációs élmény.

Egészen kicsi korom óta szerettem volna gyerekeket tanítani óvónőként, vagy akár tanítóként, aztán az élet úgy hozta, hogy cipőtervező mérnök vált belőlem. Azonban ezen szakmámban annak ellenére, hogy imádom ezt is, nem sokat dolgoztam. Az élet lassan, de biztosan terelgetett a gyerekkori célkitűzésem irányába.

A gyerekek nagyon befogadóak, és azt gondolom ezen generációnak van a legnagyobb szüksége az ilyesfajta tanításra, ebben a felgyorsult világban.

A gyerekjóga nem a gyakorlatok tökéletes kivitelezéséről, vagy azok gépies végrehajtásáról szól, hanem az emberi szervezetre gyakorolt hatásai nagyon fontosak. Néhányat kiemelnék: javítja a testtartást, test feletti uralmat, magabiztosságot és önbizalmat ad, szimmetrikusan erősíti és nyújtja a test izomzatát, fejleszti az egyensúlyérzéket, megnöveli a kitartást és az akaraterőt. Amikor a gyermek jógázik, a testi, a lelki és a szellemi élete egységben van önmagával, ezáltal építi saját jellemét, azt a valóját, amiből egész élete során táplálkozhat.

Minden gyermek különleges a maga nemében, és tökéleteset alkot valamiben. Ez a gyermekjóga üzenete.

A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval
Lola: – Miben változtatta meg az életedet végérvényesen a jóga?
F. Elvira: – Teljesen átformálta a napi ritmusomat. Nincs nap, hogy ne gyakorolnék. Számomra a jóga olyan, mint az evés. A lételemem. Továbbá átformálta a gondolkodásomat, a hozzáállásomat emberekhez, dolgokhoz, elfogadóbb lettem önmagammal kapcsolatban, és embertársaimmal szemben is. Más szemüvegen keresztül szemlélem a világ történéseit, egyre többször képes vagyok a jelenben lenni, képes vagyok megélni, ami éppen történik velem. Sokszor van az az érzésem, hogy állj meg egy percre és élvezd a pillanatot! Mintha képet készítenék az adott pillanatról, amit elraktározok az elmémbe, és az élmény által felszabadított energiákból élek, töltekezek.
Tudatosságra is nevel a jóga, akár a gyereknevelésre, akár a saját, vagy családom táplálkozásra gondolok…

A Hatha jóga, mint életforma - Interjú F. Elvira jóga oktatóval
Ja… és a test, majdnem elfelejtettem. Nagyon jól átmozgatja a testemet kiegészítése képpen a fittnesznek. Kiegyenesítem vele a görbére formálódott hátam, megnyitom vele a mellkasom, a légzőgyakorlatokkal megtanulom újra átlélegezni a tüdőmet, továbbá lecsendesítem általa a folyton folyvást pörgő elmémet.

Ez egy olyan életforma, aminek gyakorlásával egyensúlyba kerül a test és a lélek. Átformálja a tested és az elméd. Más szemüvegen keresztül kezded szemlélni a világ történéseit, ha a jóga gyakorlójává válsz.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..