„Az álmok nem hazudnak.” – Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

Szeretném bemutatni a nagyközönségnek Mile Máriát a gyönyörű, egyedi selyemkendők készítőjét, aki egyik napról a másikra lett selyemfestő. Most mélyebb betekintést nyerhetünk ebbe a művészetbe Mária segítségével, akivel szerzőnk Magyar Dorottya beszélgetett.

1
639
„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel
„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

Egy februári napon egy évvel ezelőtt virtuálisan futottunk össze, és rövid eszmecsere után rögtön megfogott Mária személyisége. Selyemkendői szinte azonnal mágnesként vonzottak és magukkal repítettek egy új világba, vissza a természetbe, a múltba, a régi hagyományok nyomába.

Amint elkezdtünk beszélgetni rögtön tudtam, hogy ezt a csodálatos mesterséget jobban megismerhetem általa. Engem, mint pályáját elhagyó textilipari mérnököt, hobbiként mindig is foglalkoztatott a fonalak, anyagok, textíliák titokzatos világa.

„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

M.D.: Mária, engem nagyon érdekel, hogy mi adta az indíttatást ahhoz, hogy selyemfestő legyél?

M.M.: Tényleg úgy történt, ahogy mondod, egyik napról a másikra lettem selyemfestő. Semmiféle előzménye nem volt. Egy éjjel azt álmodtam, hogy selyemfestő vagyok. Olyan földöntúli boldogságot éreztem álmomban, mint még soha azelőtt, úgyhogy másnap elhatároztam, hogy ezt az álmot valóra váltom. Legalábbis kipróbálom, hogy mi az a selyemfestés. Egy tehetséges magyar selyemfestőnél, Csörnök Enikőnél tanultam meg az alapokat. Ő mindent tud, amit erről a mesterségről tudni lehet, és nagyon kedves, segítőkész. Azóta egyfolytában festek. És tudod mi a legjobb? Hogy ez tényleg olyan földöntúli boldogság, mint amilyen az álmomban volt.

M.D.: Mi a legnehezebb egy kendő elkészítésében?

M.M: Sok módszerrel lehet selyemre festeni, és a módszerek közül a legtöbb egyáltalán nem nehéz, mégis nagyon szép alkotások születhetnek. Én pont az egyik legkörülményesebb technikát alkalmazom, de ki tudja miért, nekem ez tetszik a legjobban. Az egyik legnehezebb része, amikor a szinte teljesen átlátszó selyemre – ami ki van feszítve – egy színtelen kontúrozó anyaggal (guttával) rajzolom a mintát, úgy, hogy közben a kezem a levegőben van.

Legalábbis nekem ez a része a legnehezebb, mivel nem tudok jól rajzolni.

M.D.: A kendők mintáin és a sálak láttán ezt egyáltalán nem lehet észrevenni! Mennyi idő amíg elkészül a remekműved? Hogyan készül el egy kendő?

M.M.: Ez egy elég hosszú és összetett folyamat. Úgy kezdődik, hogy valaki ültet egy fehéreper fát.

* lásd lábjegyzetben

Na de nézzük csak attól a fejezettől, amikor már nálam van a selyem. Méretre vágom, kimosom, kivasalom, kifeszítem a keretre. A mintát először papírra rajzolom, mert elég drága mulatság lenne a selymen elrontani, hiszen ott nem lehet radírozni. Utána guttával (kontúrozóval), vagy viasszal rárajzolom a mintát a selyemre. Ez azért fontos, mert különben a festék oda folyik, ahová ő akar. Kikeverem a színeket. Speciális francia selyemfestéket használok. Megfestem a mintát, utána a hátteret. Hagyom pár napig száradni. Azután gondosan becsomagolom több réteg papírba, és 3-5 órán át gőzölöm. Így rögzítjük a festéket, és a kész selyem mosható lesz utána, megőrzi a színeit.

Közben nagyon szoktam izgulni, mert időnként történnek „gőzölési balesetek”, és odalesz az egész addigi igyekezet. Gőzölés után pár napig hagyom pihenni a selymet, majd kézzel beszegem. Van, aki géppel szegi be, de én mindig kézzel csinálom, így lesz igazán szép. Hónapokig gyakoroltam, mire kezdett szépen sikerülni.  Eljártam luxus selyemkendő boltokba és megfigyeltem, hogy milyennek kell lennie a szegésnek. Ha ezzel is végeztem, akkor kimosom a kendőt, kivasalom és már készen is van!

„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

M.D.: Nagyon érdekes és számomra lenyűgöző a munkafolyamat, rabul ejtettél! Anno a főiskolai tanulmányaim alatt nem volt rá lehetőségem, hogy selyemfestővel találkozzak. Mi volt az első darabod? Mi adta, adja az ihletet egy újabb remekmű elkészítéséhez?

 M.M.: Az első darabok csúnyák voltak és nagyon sok hiba volt rajtuk. Sok gyakorlás után mikor az első szép kendő elkészült, akkor sírtam a boldogságtól. Rengeteg témám van, aminek még neki sem fogtam. A világ kultúráiból merítek inspirációt, az egész világ egy nagy ihlet. 

Az írás mellett én is minden évben készítek kézműves dekorációkat, az év során bővítve a kreatív repertoáromat. Jártamban – keltemben a különböző piacokon – főleg a londoni Greenwich Market-en – mindig elbűvölnek a kreatív kézműves termékek, többek között a kézzel festett selyemkendők. Elvarázsolnak mind a színvilágukkal, mind egyszerű, légies, multifunkcionális felhasználhatóságukkal.

M.D.: Milyen témájú kollekciókat készítettél eddig?

M.M.: A legnagyobb kollekcióm a Magyar Rapszódia nevet viseli. Több sorozatból áll úgy mint: Matyó Ballada, Erdélyi Mandala és Tulipántos. Az Erdélyi Mandala mintájához egy múlt századi, faragott szék adta az inspirációt.

Az Egyszer volt, hol nem volt… kollekció mintáiban Tündérváros, Tündérfalva jelenik meg. Ezek nem csak kendőként viselhetőek, hanem társasjátékozni is lehet rajtuk. Igazán vidám, hangulatos időtöltésre is alkalmas selyemkendők.

A Rózsakert kollekció csupa rózsa, mint ahogy a neve is mutatja.

A Gzsel kollekció orosz, népi motívumok feldolgozása.

A La mer kollekció sálai, stólái nyáresti, tengerparti sétákhoz lettek tervezve.

A Be happy kollekció kendői, vidám gyerekrajzokkal segítenek azokra a dolgokra fókuszálni, amiktől boldogok lehetünk.

„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

Mária karakterei, formái, gyermeki könnyedséggel játszanak a kendőn, tökéletesen harmonizálnak mind forma, mind színvilágunkban. Mindenki talál magának olyan sálat, kendőt, ami rögtön rabul ejti.

M.D.: Hogyan sikerült nemzetközi vizekre evezned?

M.M.: Egyértelműen az internetnek és az online világnak köszönhetem, hogy a MileSilk termékek már 16 országba eljutottak, többek között Amerikába, Angliába is, amire nagyon büszke vagyok. 

M.D.: Mit tartasz az eddigi legnagyobb elismerésnek?

M.M.: Úgy gondolom, hogy minden egyes pillanat, amikor sikerül boldoggá tennem valakit az alkotásiammal, az önmagában is egy elismerés. Nagyon jó érzés, amikor a vásárlóim visszajelzését olvasom. Sőt, van akivel személyesen is megismerkedtünk, például egy washingtoni hölggyel, akiről már mondhatjuk, hogy gyűjtője a sálaimnak.

M.D.: Jelenleg min dolgozol?

M.M.: Említettem a Tulipántos sorozatot, miután jobban elmélyedtem a régi magyar minták tanulmányozásában, egyre inkább elvarázsolt. Tudtad, hogy tulipánokkal az egész női életutat el lehet mesélni? Elődeink tényleg ősi titkok birtokában voltak. Nemrég megismerkedtem egy erdélyi származású fiatalasszonnyal, aki népi bútorfestést és restaurálást tanult. Rengeteg érdekes dolgot mesélt, például azt, hogy az osztályukban majdnem mindenki áldott állapotba került a képzés végére.

Szerinte ez egészen biztosan azért történhetett, mert az ősi mintáknak, amiket rajzoltak, mágikus hatása van a termékenységre. Egy néprajzkutató ismerősömtől hallottam, hogy azt vizsgálják, hogyan lehet a népi motívumokat zenévé alakítani.

Az biztos, hogy szeretnék minél többet megtudni erről a rendkívül különös témáról, és a tőlem telhető módon hozzájárulni, hogy ezek a csodálatos népi motívumok a mindennapjaink részévé válhassanak.

„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

M.D.: Most megint új információval gazdagodtam. A közeljövőben milyen terveid vannak?

M.M.: Szerencsére van öt olyan selyemfestő szerte a világban, akiktől szeretnék tanulni. Vágyam eljutni Oroszországba, Kanadába, Amerikába, Indiába és Törökországba. A következő néhány évre ez elég komoly terv, nem igaz?

Egész évben nagyon szívesen teszek eleget meghívásoknak, akár kiállításról, akár „- Hogy viseljünk stílusosan selyemkendőt?” workshopról legyen szó.

M.D.: Mit tanácsolsz azoknak, akik csak elméleti szinten űzik a hobbijukat és félnek belevágni egy vállalkozásba?

M.M.: Konkrét tanácsot nem igazán tudok adni. Én magam döntéshelyzetben azt szoktam mérlegelni, hogy majd egyszer, évek múlva, mit bánnék jobban.  Azt, hogy megtettem, vagy azt, hogy nem léptem meg az első lépést a megvalósítás felé.

M.D.: Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad velem, hogyan vált az álmod valósággá. Kívánom, hogy a gyönyörű kendőid járják körbe a földet. Nagyon nagy öröm számomra, hogy a kislányom is tulajdonosa lehet a szép és mesés remekműveidnek.

Máriával Budapesten találkozhat a nagyközönség szinte egész évben. Majd egy kis időre Moszkvába készül, ahol, ha minden igaz, egy tanfolyamon is részt vesz. Áprilisban Londonban volt elérhető egy kiállítás erejéig, a Nemzetek a kifutón című rendezvény keretén belül.

Kíváncsian várjuk a következő kollekciójának a megjelenését, és addig is álmodjunk hisz: „Egy álom csak egy álom, egészen addig, amíg úgy nem döntesz, hogy igazzá teszed.” (Harry Styles)

„Az álmok nem hazudnak.” - Beszélgetés Mile Mária selyemfestővel

*(szerző: fehér eperfa/selyem eperfa. „A legfontosabb eperfa faj, a fehér eper Kínából származik. Mára szinte az egész világon elterjedt. Genetikai anyagának védelmére komoly kutatási programokat indítottak az Egyesült Államokban és Kanadában. A fehér eperfa lombján élő selyemlepke hernyói, kiváló minőségű fonalat készítenek a gubó szövésekor. Úgy vélik a selyem kultúrtörténetéből, hogy ennek az állattenyésztési és növénytermesztési ágazatnak 4-5 ezeréves múltja van.”)

1 hozzászólás

  1. Fantasztikus szépek a kendők, láthattam őket a londoni bemutatón. Sok szép kendő és sál nem is tudtam volna csak egyet választani annyira szépek! Gratulálok!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..