Spóroljunk – környezetvédelemmel!

Habár napjainkban nagyon felkapott téma a környezetvédelem, mégis elkeserítőek az adatok, milyen kevés háztartásban van életvitelszerűen jelen. Mintha az odafigyelés valami megközelíthetetlen luxus lenne, vagy hippi életfelfogás. Pedig nagyon egyszerűen hozzá lehet szokni apránként is, és mindamellett, hogy segítünk a környezetünket tisztán tartani, a pénztárcánk sem fogja bánni. Martha Kent tanácsai, hogyan válhatunk mi is egyszerűen környezettudatossá? Óvjuk meg ezt a csodálatos bolygót együtt!

0
241
 1. Nagyon sokszor kifogás a rohanó életmód, az “egy fecske nem csinál nyarat” alapon nyugvó mentalitás, hogy ha én igyekszem, más úgyse, akkor minek, de ez pont az a dolog, amiben minden kicsi számít. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttem pár lehetőséget, amik segítenek a környezettudatossá válásban. Nem feltétlenül kell az összeset betartani,bár nagyon jó lenne, ha be tudnánk, viszont lassan bővíteni a saját listánkat sosem árt.

Szelektív hulladékgyűjtés: Talán ez az egyik legegyszerűbb és legfontosabb. Habár a fő cél csökkenteni a hulladékmennyiséget, legyen az akár újrahasznosítható, ha már egyszer termeltünk, legalább válogassuk szét! Tévhit: ugyanaz a kukásautó vitte el, a szemem előtt ömlesztették az egészet össze, nem érdemes. De érdemes! Némelyik kukásautóban különböző fakkok vannak, ha pedig mégsem, akkor majd a szeméttelepen a munkások fogják szétválogatni. Mi a munkájukat azzal könnyítjük jelentősen, hogy már csak az újrahasznosítható hulladékokat kell anyaguk alapján szétválogatni.

Spóroljunk - környezetvédelemmel! Vízfogyasztás: Itt több lehetőséget is meg kell említeni.

 • Csepegő csapok – nagy mennyiségben lehet csökkenteni a vízfogyasztást a csepegő csapok megjavításával. Meglepő mennyi víz (pénz) folyik le a lefolyón, csak így. Érdemes egy tállal ellenőrizni, hogy egyetlen éjszaka alatt mennyi folyik el.
 • Zuhanyzás – áztató, telekádas fürdők helyett célszerűbb bevezetni a gyors zuhanyzásokat.
 • Wc tartályok – nem árt csökkentett vízhasználatú, vagy kisebb térfogatú tartályra cserélni.
 • Vízszűrő – csapokra szerelhető okos kis eszköz, ami lassítja a vízfolyást, miközben tisztítja azt, vagy vízszűrős-tisztítós kancsó. Ezek segítségével csökkenthetjük mind a felesleges vízfogyasztást, mind a palackos vizek vásárlásából fakadó felesleges szeméttermelést, hiszen a tisztított csapvizet egyszerűen és nagyszerűen kulacsokba, újrahasználható vizesüvegekbe tölthetjük.
 • Mosogatás – állóvizes mosogatással, esetleg egy jó minőségű mosogatógéppel jelentősen lehet csökkenteni a vízszámlát.

 Műanyagok: Hol is kezdjem? Hiszen ma már mindennek ez az alapja. Természetesen gyűjtsük szelektíven, amit csak lehet, de elsősorban redukáljuk a mennyiséget!

 • Palackos vizek, üdítők: (lásd fentebb) Mindamellett, hogy rengeteg hulladékot képez, az egészségre a műanyagokból kioldódó anyagok rettenetesen károsak.
 • Bevásárlószatyrok: Helyettesítsük vászontáskákkal! Hogy ne felejtsük el, párat tartsunk az autóban vagy a táskában, kabátzsebben, kicsire összehajtogatva.
 • Tojástartók: Tálcás tojásoknál műanyag helyett válasszuk a papírtartósat.
 • Tálcás húsok: Igyekezzünk sok kis csomagolás helyett egy nagyot venni, otthon esetlegesen lefagyasztani! Nagyobb kiszerelésben ráadásul olcsóbb, de legjobb, ha meg tudjuk oldani, hogy hentesnél vegyünk papírba csomagoltat.
 • Tárolóedények: Ételhordók, tárolódobozok esetében érdemes beruházni jó minőségű üveg vagy fém alternatívákba. Hosszútávon visszatérítik az árukat, mivel gyakorlatilag életreszólóan használhatjuk őket. Üveg esetén kerüljük a LED tartalmúakat, mert hasonlóan a műanyag alkotóelemeihez, kioldódnak, és egészségügyi károkat okoznak.
 • Borotvák: Eldobhatóak helyett használjunk elektromos, vagy legjobb esetben fém borotvát.
 • Eldobható evőeszközök, poharak, szívószálak,stb.: Egyértelműen lecserélendők többször használatosakra.

 Személyes higiénia, takarítás: Elsőre kényelmetlennek hangozhat, de kipróbálás után hamar kiderül, hogy mégsem az.

 • Tisztálkodószerek: Tusfürdők helyett szappan! Jobban tisztítja a bőrt, kevesebb káros vegyianyagot tartalmaz, ha natúr, akkor még annál is kevesebbet. Nem utolsó sorban pedig olcsóbb.
 • Izzadásgátlók: A spray-k minden formája tiltólistás a hajtógázok miatt. Szennyezik a levegőt és a tüdőnket. Próbáljunk természetes alapanyagú, alumíniummentes vagy sókristályos változatot beszerezni! Jóval tovább tartanak, tehát hamar megtérül az áruk, és káros mellekhatásoktól sem kell tartani. (Adjunk időt a szervezetnek hozzászokni. Eleinte úgy tűnhet, hogy nem használ.)
 • Hajlakkok, hajhabok: Igyekezzünk pumpás változatot választani!
 • Intim higiénia: Eldobható tampon- és betéthegyek helyett próbáljuk ki az intim kelyhet, esetleg a mosható betéteket. A jó minőségűek hosszú élettartamúak, és a fertőzésveszély is jóval kisebb.
 • Pelenka: A mosható pelenkák használata főleg érzékeny bőrű kicsiknél nagyon ajánlott.
 • Mosás, mosogatás, takarítás: Mosódió, biológiailag lebomló öko-mosószerek, mosogatószerek, ecet, szódabikarbóna,stb.

Ruházkodás: Lehet haladni a divattal, de csak okosan! Elsősorban szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy aki csak teheti, és új ruhát vásárol (mert árban sajnos van különbség), válasszon olyan országból származóakat, ahol hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre, és megfizetik a dolgozóikat a gyárak. Kevesebb jó minőségű, mint több silány. (Ez maga egy külön cikket igényel.)

 • Új ruhák – helyettük olykor -ha nem is mindig- megfontolandó használtan, turkálókból válogatni. Amellett, hogy olykor kincsekre lehet bukkanni, olcsóbb, és megnöveli a ruhák élettartamát.
 • Farmer: A nagy mumus, és tiltólistás!!! Ugyanakkor szinte mindenki szekrenyében lapul legalább egy. A farmer kék színét előállító festékanyag teljes mértékben ártalmas! Mind készítéskor, mind viseléskor. Ha elkerülhetetlenül ragaszkodunk hozzá, akkor válasszunk olyat, ami ugyancsak olyan országokban készült, ahol hangsúlyt fektetnek a környezetbarát gyártási technológiákra, mint pl. az EU.

Spóroljunk - környezetvédelemmel! Pár jó tanács:

 • Igyekezzünk hazait választani, legyen az bárhol a világban, ezzel segítve az adott ország gazdaságát, és csökkentve a szállítás által okozott szennyezést.
 • Minél kevesebb csomagolóanyagot tartalmazó termékeket vásároljunk!
 • Írjunk listát! Sok kis vásárlás helyett törekedjünk a ritkább nagybevásárlásokra, így a feleslegsen beszerzett dolgok mennyisége csökkenthető.
 • Amikor lehet, használjunk tömegközlekedést, biciklit! Sétáljunk, vagy munkatársakkal, barátokkal osszuk meg/el a kocsihasználatot.
 • Figyeljünk a feleslegesen generált hulladékokra, próbáljunk többször használatos alternatívákban gondolkodni! (Lásd: sima kávéfőzők kapszulás helyett, szilikon sütőlap sütőpapír helyett, termoszok eldobható poharak helyett, újratölthető elemek eldobhatók helyett, stb.)
 • Kapcsoljuk le a villanyokat magunk után, vegyünk takarékos izzókat, napelemes lámpákat, gondolkodjunk természetes energiaforrásba történő befektetésen!

 A felsorolást hosszasan lehetne bővíteni, ezt, ha valaki úgy érzi, hozzászólásban megteheti, köszönettel veszem.

Segítsük egymást, figyeljünk magunkra, egymásra, a környezetünkre!

Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.