Úticél: Kanada

Van úgy az életben, hogy az ember szíve máshol, más országban talál otthonra, lehet az közel és távol. Némelyikünknek gyermekkori titkos álma válik ezzel valóra, másokban pedig egy idő eltelte után tudatosul, hogy az anyaországán kívül találta meg azt a helyet, ahol sátrat verne, megöregedne. Az okok egyénenként változnak, hiszen mások vagyunk, különböző körülményekkel, vágyakkal, tervekkel. Bevándorlási tanácsadóként Torontoban dolgozó Lizával beszélgettünk arról, hogy is történik ez, amikor az úticél Kanada. Martha Kent interjúja.

0
8833
Úticél: Kanada

M.K: – Kezdjük talán ott, hogy mióta dolgozol a szakmában?
L.B.: – 6 éve, tavaly óta pedig hivatásos RCIC (Regulated Canadian Immigration Consultant – Szabályozott kanadai bevándorlási tanácsadó) vagyok. Ez alatt a 6 év alatt dolgoztam részmunkaidőben, hátrányos helyzetű gyerekekkel is. Ez az időszak amolyan átmenet volt számomra, hogy végre eldöntsem melyik pálya felé lépjek, melyiknél maradjak. Szerettem gyerekekkel dolgozni, de a bevándorlás mellett döntöttem.

M.K: – Saját vállalkozásodban dolgozol?
L.B.: – Igen. Tavaly alapítottam meg a cégem. Hiszek az összefogás erejében, egymás segítésében. A csapatomban olyan emberekkel dolgozom, akiknek szintén érdekes, személyes tapasztalataik vannak a kanadai bevándorlás gyakorlati és jogi területein.

M:K.: – Mik a tapasztalataid? Mennyire felkészülten vágnak neki az emberek az új (kanadai) életnek?
L.B.: – Nagyon vegyes a kép. Sokan előre végiggondolják, megtervezik, de sokan csak jöttek és próbálnak itt maradni. 2012 óta már nem lehet olyan egyszerűen kijönni, és menekült státuszt kérni a magyaroknak, mint addig. Jelentősen szigorították az elbírálást. Az ismereteik is vegyesek Kanadáról, van, aki tényleg felkészült, utána járt dolgoknak, van, aki kevésbé. Talán a legjobban úgy tudnám körvonalazni, mint egy 30 fős osztályt. Van, aki szorgalmasabb, van, akiből ki kell húzni a tudást.

Úticél: Kanada

M.K.: – Hol érdemes nekiállni az elhatározásnak, hogy kiköltözzünk Kanadába? Minek kell először utánanézni?
L.B.: – Az információ kincs!!! Hatalmas döntés ez – Kanada! Pénzben, időben, energiában és érzelmileg egyaránt. A CIC – Canadian Immigration Citizenship weboldalan (bevándorlási hivatal) minden megtalálható, persze csak annak, aki jól tud angolul. Érdemes érdeklődni kint élő barátoktól, rokonoktól, újságokból, böngészni az interneten. Szerintem nagyon fontos az alapos utánajárás, és persze beszélni egy szakemberrel. Egy átfogó, testre szabott konzultáció megéri a befektetést a tisztán látáshoz.

M.K.: – Én hamar elvéreztem ezen a listán! Vakmerően jöttem ki 9 éve…☺
L.B.: – Haha, hát igen… Könnyűnek, egyszerűnek látszik az elején, hiszen úgy is akarjuk látni. Aztán jönnek a csavarok. Olyankor egy szakember tanácsa, útmutatása, munkája aranyat ér a cél eléréséhez. Ez személyes tapasztalatom, velem is így történet, amikor Kanadába készültem bevándorolni, és jelenleg, mint bevándorlási szaktanácsadó rendszeresen tapasztalom.

M.K.: – Csavar volt bőven, megkérdőjelezhetetlenül. Milyen lehetőségek vannak, ha valaki úgy dönt, hogy igenis jönni szeretne? Mi alapján adhatja be a papírokat?
L.B.: – Több út is van. Családi kategória, gazdasági (Express Entry) munka engedély (ami legtöbbször LMIA- Labour Market Impact Assessment köteles), tanulás, és ideiglenes vagy szezonális munka, de ezen két utóbbiból nem lesz letelepedési engedély. Ezeken a kategóriákon belül is vannak kategóriák, illetve a tartományok saját programjai. A cél majdnem minden esetben a letelepedési engedély megszerzése. A gazdasági kategóriában továbbá nem csak az Express Entry van, hanem pl.: magánvállalkozói vagy kultúrális. Kanada válogat, de szüksége van jól képzett, viszonylag fiatal szakemberekre, üzletemberekre, farmerekre…stb. (Az utóbbiak lehetnek idősebbek is.)

M.K: – Ha már itt tartunk, pontosan mennyi is most a korhatár?
L.B.: – Nincs korhatár, csak a pontok mennek lefelé a korral. Viszont az összpontszámba sok minden egyéb miatt lehet pontot kapni.

Úticél: Kanada

M.K.: – Nekem két diplomám is van otthonról, de nem fogadják itt el egyiket sem extra képzés nélkül. Mennyire gyakori az, hogy valaki egyből tudja hasznosítani a papírjait?
L.B.: – Hát igen. A legtöbb esetben pl.: tanároknál, orvosoknál…stb. további itteni képzés szükséges. Vannak azonban olyan szakmák, pl.: banki, ahol nincs követelmény további tanulásra. Szakmunkásoknál talán jobb az arány, hogy azonnal elfogadják, és dolgozhat. De azért van sok szakma, ami „engedélyköteles”, ez viszont tartományonként változik. Ehhez azonban nem kell visszamenni az iskolába, csak szakvizsgát kell tenni.

M.K.: – Családos emberek esetén, gyermekekkel, mennyire könnyű letelepedni? Az oktatási rendszer sokkal másabb, mint otthon?
L.B.: – Előnye is van, és hátránya is, mint mindig. Több pénzzel kell jönni, ez a követelmény, kivéve, ha van munkaajánlat. Viszont a család együtt van, a gyerekek szeretnek iskolába járni, más az életvitel, mint otthon. Az okatási rendszer is másabb. Nincs könyvcsomag, amiből tanulnának, viszont az osztályok, családok laptoppal felszereltek. A tanulás inkább kutatás-utánajárás központú. A soknemzetiség miatt a tolerancia elég jól működik, oda kell figyelni egymásra, segíteni. Erre nagy hangsúlyt fektetnek. Ezen belül a középiskolai rendszer teljesen más, mint otthon. Nincs érettségi, szinte mindenki tovább tanul, valamint az osztályfőnök is évente más. A stressz itt lényegesen kevesebb az iskolákban, mint otthon.

Úticél: KanadaM.K.: – Visszatérve a pontrendszerre, ami alapján ugye meg lehet kapni a letelepedésit. Milyen főbb csoportok vannak, amik alapján az ember hiheti, hogy itt otthonra talál, letelepedhet?
L.B.: – Az Express Entry az első fő csoport, aminek három alcsoportja van: 1) Federal Skilled Worker, Federal Skilled Trade, Canadian Experience Class + Provincial Nominee Programs. Ezek közül egyedül a Federal Skilled Worker pontrendszer alapú. A következő nagy csoport a Family Class szponzorálások. Van egy új, Pilot program az Atlantic tartományoknak, Business kategória (ez szintén pontrendszer alapú), és a Menekültjogi/ Humanitáriánus kérelmek. Továbbá egy itteni felsőfokú intézményben való tanulás is lehetőség, vagy itt dolgozni és ezek alapján továbblépni a letelepedés felé.

M.K.: – Hogy látod, aki jön marad is?
L.B.: Igen a többség marad, 95%. Kivéve, akiket kiutasítanak…

M.K.: – Így a választások után (függetlenül attól, hogy ki nyert) érezni lehet hullámokat a kivándorlásban? Már úgy értem 4 évente van kivándorlási fellendülés?
L.B.: – Most nagyon lehet érezni, elég nagy a hullám, legalábbis érdeklődés terén.

M.K.: – Még egy gyors kérdés így a végére. Szereted a munkád?
L.B.: – Igen, nagyon szeretem, mert szeretek segíteni embereknek és boldog vagyok, ha elérik a céljukat! Ez a munka változatos, kihívásokkal teli, érdekes, rugalmas, szóval igen! ☺

M.K.: – Köszönöm szépen az interjút!
L.B.: – Én is köszönöm a lehetőséget!

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

   

Köszönjük, ha megosztod:

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..