Így adózunk Angliában-hasznos tanácsok, fontos és naprakész információk

0
3960
Így adózunk Angliában-hasznos tanácsok, fontos és naprakész információk

Unalmas, olykor száraz, csak és kizárólag tényekre és törvényekre alapuló adózási információkat igyekszem eljuttatni hozzád, remélhetőleg emészthető és könnyen értelmezhető formában. A szárazságra való tekintettel, javaslom egy jófajta Tokaji felbontását.

Elsősorban szeretnék a mindenkit érintő, minket leginkább foglalkoztató adózási kérdésekről beszélni nektek. Így az első, amiről olvashattok, az a jövedelmünk után fizetendő adók és járulékok, hiszen az érdekel bennünket a legjobban, mennyi marad a pénztárcánkban.

Angliában az adórendszer merőben eltér, az otthon megszokott adózási formától.

A szerzett jövedelem nem visel akkora terhet, mint Magyarországon. Adózásunk Angliában egyszerűbb és sokkal érthetőbb is. 

Itt általánosságban két járulékot vonnak le a bérből:

Az egyik, a National Insurance Class 1, ami összefoglalja a nyugdíjjárulékot, az egészségbiztosítási járulékot, özvegyi juttatást, szülési támogatást stb. Ennek százalékos aránya 2017/2018-s adóévre heti £157.01 feletti összeg 12%. Ha a heti kereset meghaladja a £866-ot, akkor az a feletti részre extra 2% fizetendő.

A másik járulék pedig az úgynevezett Income Tax, magyar nevén jövedelemadó. Ahhoz, hogy meg tudjuk érteni a számolási elvét, először is meg kell nézzük, mi az a Personal allowance. Miért annyi amennyi és miért nem annyi, mint másnak?

Így adózunk Angliában-hasznos tanácsok, fontos és naprakész információk

Personal allowance a legegyszerűbben talán úgy lehetne elmagyarázni, hogy az az összeg, amit adómentesen megkereshetsz. Több dologtól függ. A keresetedtől, az életkorodtól, az éves jövedelmedtől, van e lehetőséged valamilyen adó csökkentő úgy nevezett tax-relief igénylésére. A többségnek az adó kódja 2017/2018-s adóévre 1150L. Ez a kód azt jelenti, hogy az adómentesen megkereshető jövedelem £11 500.

Most, hogy már tudjuk mi is az a Personal allowance és mi köze van a bérünkhöz, így már meg tudjuk határozni, mennyi Income taxot kell fizessünk. Ennek számolási elve sokkal egyszerűbb, mint a National Insurance-é.

Az éves keresetünket a következőképpen terheli adó: £11 500-tól £45 000-ig ( adóalapul szolgaló maximum kereset: £33 500 mit a 45 000-11500 ad ) 20%, míg a £45 001-tól £150 000-ig ( adóalapul szolgaló maximum kereset: £33 501 mit a 45 001-11500 ad ) 40% adót kell fizessünk.

Hogyan tudjuk meghatározni, mennyi az éves keresetünk?

Nézzünk egy egyszerű példát. Vegyünk alapul egy £7.50/órás 40 óra/hetes munkaviszonyt. Ebben az esetben az éves jövedelem a következőképpen fog kinézni (£7.50×40) x52 hét = £15 600. Tehát ekkora éves keresettel kell számolnunk. Ennek az összegnek az income tax vonzata £15 600-£11 500=£4 100 x 20%=£820-t adót fognak egy év alatt levonni a fizetésünkből.

Fontos azt is figyelembe venni, hogy Angliában az adóév április 6-án kezdődik és következő év április 5-ig tart. Így éves bevételünk kiszámolásánál, mindig áprilistól áprilisig számolunk. A munkáltatónk éves jövedelmünket, mindig a P60-as nyomtatványon igazolja abban az esetben, ha április 5-én még a cég alkalmazásában álltunk. Amennyiben egy adóéven belül több munkáltatónk is volt, minden munkáltatónak adnia kell egy P45-ös nyomtatványt a kilépésünket követően.

Ha év közben több adót vonnak tőlünk, mint kellett volna, akkor adóév végén van lehetőségünk a visszaigénylésre.

Az adóhivatal igyekszik az adott adóévi bevallások beérkezése utáni októberig elszámolni az adó tartozásokat, illetve túlfizetéseket. Hivatalos álláspontjuk szerint mindenkit, aki több vagy kevesebb adót fizetett, értesítik az adóév zárását követő októberig, egy P800-as nyomtatványon. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, mivel jelenleg Angliában több mint 30 millió adófizető polgár van, hogy nem tudják tartani a fent említett határidőt. Ezért, ha az adóév végén úgy gondoljuk, tőlünk bizony több adót vontak, mint kellett volna, érdemes felkeresni őket telefonon. Néhány azonosító kérdés után, az ügyintézők segítségével, vissza tudjuk kérni adó túlfizetésünket. Amennyiben nem szeretnénk ügyeinket telefonon intézni, van lehetőség webchatre vagy ügyfélkapu használatra.

Így adózunk Angliában-hasznos tanácsok, fontos és naprakész információk

HMRC által üzemeltetett ügyfélkapu rendszer, nagyon jól működik Angliában. Egy egyszerű regisztráció és azonosítás után, lehetőségünk nyílik az adóhivatal által jövedelmünkről nyilvántartott, előző munkahelyeken szerzett jövedelmeket, eddigi National Insurance befizetéseket megnéznünk. A rendszer mutatja mennyi ledolgozott évünk számít bele a nyugdíjba, illetve, ha nem dolgoztunk teljes évet, lehetőségünk van önkéntes alapon, a hiányzó nyugdíjalapba tartozó összeg önkéntes befizetésére. Így, mikor a nyugdíjunk elszámolásra kerül, az eddig hiányos évek is teljesnek fognak számítani.

Így adózunk Angliában-hasznos tanácsok, fontos és naprakész információk

Következő cikkünkben a self-employed-okat fogjuk gorcső alá venni és a rájuk vonatkozó adózási kötelezettségeket.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..