Kanadai álom

0
733

Marosvásárhelytől Calgaryig utaztam, követtem a szívem hangját

Huszonnyolc évesen döntöttem: Kanadába utazom! Megismerni azt a férfit, aki érdekel, akit megszerettem. Nem volt egyszerű elhagyni imádott apámat, szülővárosomat, a barátokat, de tudtam, éreztem, hogy ezt meg kell tennem. Öt éve élek itt, két gyönyörű gyerekünk született, és soha nem bántam meg, hogy annak idején megtettem a sorsdöntő lépést.

Mindenkinek mondhatnám, hogy sokk volt, hogy elhagyom Marosvásárhelyt. Voltak barátok, akik azt mondták, bolond vagyok, és túlságosan elhamarkodom ezt a döntést. Úgy indultam neki, hogy megpróbálom, és ha nem jön össze, akkor mindig vár az otthon, hat hónap múlva újra találkozom mindenkivel. Reggel öt órakor álltam a marosvásárhelyi reptéren, vártam a gép indulására, amikor a legkedvesebb barátaim megleptek!

Eljöttek, hogy elbúcsúzzanak tőlem. Nagyon megható volt a szeretetük, a ragaszkodásuk. Nem volt könnyű lélekben az elválás mindenkitől, főleg édesapámtól, de eljött az idő, hogy felüljek a repülőre. Addig még soha nem repültem, ezért is volt nehéz az út.

Kétszeri átszállás után végre sikerült feljutnom a Kanadába, Calgaryba tartó gépre Amsterdamban. Vegyes érzelmek kavarogtak bennem, egyrészt örültem és már nagyon vártam, hogy találkozhassak Vele, akivel annyi időn keresztül beszélgettem a világhálón, másrészt szomorúságot éreztem, mert messze voltam az otthontól. De nem volt visszaút, muszáj volt végigcsinálnom. Kételyeim voltak, hiszen elég veszélyes a mai világban az interneten való ismerkedés, de nekünk siker volt. A páromban megtaláltam a barátot, a társat,és a nagy Őt!

Egy új, másfajta világ

Calgary otthont, biztonságot, családot adott. Egy teljesen új világ nyílt meg előttem. Ez egy merőben  új világ. Teljesen át kellett állnom, nem csak az időeltolódás, hanem az életstílus miatt is. Meg kellett tanulni egy új nyelvet, egy új életet felépíteni. Megszokni, hogy itt mindenféle kultúrával találkozik az ember. Mindenki nagyon kedves, előzékeny. Először túl kedvesnek tűntek az itt élők. Nem voltam hozzászokva ehhez. Az üzletben mosolyogva fogadnak, esetleg megkérdezik, hogy segíthetnek-e valamiben, vagy udvariasan megszólítanak, hogy hogy vagy. Emlékszem, volt egy alkalom, amikor meg is kérdeztem a férjemtől, hogy miért érdeklődik az eladó a hogylétéről? Talán ismeri?

Mikor eldöntöttük a férjemmel, hogy együttmaradunk, gyorsan kellett cselekedni. Kanadában ugyanis csak 6 hónapig lehet a letelepedésre feljogosító iratok nélkül maradni, így hát felkerestünk egy olyan személyt, aki segíteni tudott nekünk elindítani a papírok megszerzését. Attól fogva minden nagyon gyorsan történt, ugyanis értésemre adták, hogy nem hagyhatom el Kanadát, mert megszakad az ügyintézési eljárás, és kezdhetjük elölről a folyamatot, ugyanakkor az sem biztos, hogy visszaengednek Kanadába, ha elhagyom az országot.

Össze kellett házasodnunk, hogy hamarabb megkaphassam a letelepedést. Ha ilyen helyzetben van valaki, dolgoznia nem szabad, iskolába nem járhat, egy szóval csak mint turista tartózkodhat itt. Rengeteg pénzbe került az ügyintézés, de egy év alatt megkaptam a letelepedést, addigra már családanya voltam. Ezután megnyíltak a lehetőségek előttem, végre építeni tudtuk a jövőnket. Kanadában ugyanis kredited kell legyen ahhoz, hogy albérleti szerződést köthess, autót, házat vehess, egy szóval bármit is lépj. Hogy mit jelent a kredit? Tulajdonképpen úgy nevezik, hogy credit history. Bankszámlát kell nyitni, hitelkártyát kell igényelni, amit használni kell majd az adósságok visszafizetéséhez, így építed a kredited. Az én helyzetem annyival volt könnyebb, hogy a férjem kanadai állampolgár volt már, és lehetett haladni addig is, míg én felépítem a kreditem. A szülővárosom ötször, vagy hatszor belefér Calgaryba, a városrészeket négysávos autópálya köti össze. Mint írtam, más világ, de jobb világ.

Tudom, hogy itt a gyermekeinknek jobb jövőjük lesz, és bármit elérhetnek, amit célul tűznek ki.

Nehéz a honvággyal megbirkózni

Nagyon nehéz volt megszokni a hosszú – gyakran októbertől májusig tartó – teleket. És nemcsak a téli évszak hosszúságáról van szó, hanem a nagy hidegről is: a hőmérséklet nem ritkán -30/-40°C fokra is leesik. Szerencsére használhatom az anyanyelvem, mivel Calgaryban összetartó magyar közösség él, egy magyar klub is működik. Talán ez valamivel könnyebbé teszi az idegent. Természetesen mégsem az igazi, soha nem is lesz, bármennyi idő teljen is el. Sokan teljesen  át vannak állva a kanadai életformára, vannak távolságtartó emberek is köztük, akik nem vállalnak aktív szerepet a magyar közösség életének szervezésében, és hát … igazi barátokat sem könnyű találni. Kezdetben nagy öröm volt számomra, amikor megtudtam, hogy nagy számban élnek magyarok Calgaryban, de idővel, az ismerkedés után ugyanolyan nagy volt a csalódás is.

Öt év után ma már két gyönyörű gyermeknek a szülei vagyunk, és soha nem bántam meg, hogy annak idején eljöttem Marosvásárhelyről, megtettem ezt a komoly lépést. Nehéz a honvággyal megbirkózni, de ha a családomra tekintek, minden bánatom elillan. Sok a tervünk, és nem mindig könnyű, de az akadályok megerősítenek, és nem tántorítanak el.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..