6+4 film Valentin-napra, nem csak szerelmeseknek

0
650
filmek Valentin napra

Papírzsebkendő alaptartozék… olykor sírós, olykor nevetős filmek, csakis pároknak:

  1. Angyalok városa (City of Angels – 1998)

Ez a film valójában egy remake (Win Wenders: Berlin felett az ég), mégis azt hiszem, ha angyali szerelemről beszélünk, az utóbb készült film jut mindenki eszébe. Hiszen ki ne emlékezne Nicholas Cage és az ártatlan Meg Ryan felejthetetlen alakítására, és kinek ne csengene a fülében Sarah McLachan (In the arms of the angel) angyali nótája? A film az igazi földöntúli szerelem megtestesítője. Az angyal, aki a haldoklókat kíséri utolsó útjára, belenéz egy földi halandó szemeibe, és azonnal érzelmi kötelék alakul ki. Viszont ez a szerelem csupán akkor válhat valósággá, ha az angyal lemond az öröklétről, és alázuhan a mélységbe.

Papírzsebkendő-mutató: 100-as csomag

  1. Édes november (Sweet November – 2001)

Szintén feldolgozás, méghozzá a filmesek szerint a legrosszabb. Még szerencse, hogy sosem szoktam hallgatni a kritikusokra, nekem ez az egyik kedvenc feldolgozásom. A történet egy gépjárművezetői vizsgával kezdődik, amin Sara (Charlize Theron) megbukik Nelson (Keanu Reeves), a munkamániás üzletember jóvoltából. Ezután a nyomába szegődik, és eléri, hogy Nelson elfuvarozza olyan helyekre, ahová a jogosítvány hiánya miatt nem juthat el. Sara különleges, nem mindennapi lány. Csipkelődő humorával, életművész felfogásával egyszerre vonzza és taszítja a férfit. Nelson meglepődik, amikor kiderül, hogy Sara minden partnere csupán egy hónapnyi időt kap az életéből, és elképed, hogy ő a kiszemelt Mr. November. Csodálatos hónapot töltenek együtt, viszont amikor a férfi megkéri a lány kezét, visszautasítást kap. Kiderül, hogy a lány halálos beteg, és ezért nem akarja lekötni magát, emiatt jár mindenkinek csupán egy hónap.

Papírzsebkendő-mutató: Majdnem egy teljes 100-as csomag

  1. Szerelmünk lapjai (The Notebook 2004)

A film Nicholas Spark: Notebook című regénye alapján készült. Először a könyvet olvastam el, és már akkor a történet rabjává váltam. Szerencsére a rendező nagyon sikeresen ültette át a szerelmi történetet a filmvászonra, melyben a remek színészek, Rachel McAdams (Allie) és Ryan Gosling (Noah) is segítségére voltak. A történet egy öregek otthonában kezdődik, és ugyanitt is ér véget. Egy idős férfi egy könyvből olvas fel egyik lakótársának, aki meghatottan hallgatja a történetet, miközben rájön, hogy az elbeszélés valójában róluk szól. Ő írta a könyvet még betegségének kezdetén, hogy amikor már semmire sem emlékszik, legyen, ami életben tartja a szerelmüket, amiért éveken át küzdöttek. Allie és Noah kapcsolatát nem nézték jó szemmel a lány szülei és megpróbálták szétszakítani őket, de ez csak időlegesen sikerült, hiszen az igaz szerelem minden mást elsöpör… Meghatóan keserédes ez a romantikus történet, ami az igaz szerelem megállíthatatlanságát hivatott bemutatni, és még egy súlyos betegség, egy elfeledett élet sem állhat az útjába.

Papírzsebkendő-mutató: Egy 100-as csomag nem elég…

6+4 film Valentin-napra, nem csak szerelmeseknek

  1. Igazából szerelem (Love Actually – 2003)

Számomra ez nem egy karácsonyi film, hanem maga a Szerelem Himnusza… Bárhol, bármikor képes vagyok megnézni, ugyanúgy meghatódni és óriásikat nevetni rajta, mint a legelső alkalommal. A történet Londonban játszódik és arról szól, hogy teljesen váratlanul meglelhetjük a szerelmet, amikor és ahol nem is számítunk rá. Legyen szó a jóképű miniszterelnökről, az „élelmezési managerről”, egy tinédzser kisfiúról, a megtört regényíróról, a felnőtt filmekben szereplő testdublőrőkről, vagy éppen az angolságát Amerikában cukinak álcázó srácról, a szerelem bármikor megtalálhat. Ebben a filmben van az az ikonikus jelenet is, amiben Hugh Grantet, mint a frissen választott új miniszterelnököt táncra perdülve láthatjuk. Azt hiszem, ezek a képsorok mindenkinek az emlékezetébe beleégtek, ahogyan a filmzenék is. Egy szó, mint száz, ez az a film, amihez nem kell feltétlenül Valentin-nap, hanem bármikor felfedezhetjük a legfontosabbat, hogy ami körülvesz minket, az igazából szerelem….

Papírzsebkendő-mutató: Nincs rá szükség

  1. Csillagpor (Stardust – 2007)

A fantasztikus filmek kedvelői sem maradnak film nélkül Valentin napon, nekik is szól a Csillagpor című kalandfilm. A történet két teljesen külön világba kalauzol el minket. Egy faluba, ahol semmi sem történik, és a fal másik oldalán található mágikus királyságba, ahol minden megtörténhet… Tristán (Charile Cox) a Wall (Fal) nevű faluban születik (akinek már születésének körülményei is igen érdekesek) és mélységes szerelembe esik Viktóriával. Megígéri a lánynak, hogy a csillagokat is lehozza neki az égről (jajj, mennyien hallottuk már ezt!), ha őt választja. Hamarosan ez nem csak ígéret lesz, ugyanis látnak egy hullócsillagot, és Tristánnak el kell hagynia szeretett szülőföldjét, hogy bizonyíthassa szerelmét. Így a csillag keresésére indul, miközben megszegi a szabályokat, és átlépi a Falat. A Csillag (Claire Danes) megtalálásával elkezdődik élete legnagyobb kalandja, amelyben találkozhatunk vénséges boszorkányokkal, elvarázsolt emberekkel, állatokkal és égi kalózokkal is. A történet végén főszereplőnknek döntenie kell az igaz szerelem és a régi élete között, de bizton ígérhetem, hogy nem csak a nagyszerű színészek (Robert De Niro, Peter O’Tool, Michelle Pfeiffer) miatt érdemes megnézni a film végét.

Papírzsebkend-mutató: Egyetlen darab, letörölni a rajtunk lévő csillagport

  1. Mielőtt megismertelek (Me Before You – 2016)

Ez a romantikus filmdráma ismét egy könyvadaptáció, amit először könyvben fedeztem fel, és csak azután néztem meg a moziban. Féltem tőle, nehogy az óriási élményt lerombolják a filmben (ahogy az olykor lenni szokott), de szerencsére egy csodálatos mozit hoztak össze a szerelemről. Louisa (Emilia Clark), a cserfes, életvidám és mondhatni csodabogár lány elveszíti állását, és azonnal új munka után kell néznie, hiszen a családját támogatja. Munkát kap a környék leggazdagabb családjánál, ahol az elkényeztetett Will (Sam Claflin) társalkodónője lesz, aki egy motorbaleset következtében nyaktól lefelé megbénult, és élete hátralévő részét tolókocsiban kell töltenie. A megkeseredett és gúnyos férfi fagyos szívét lassan felolvasztja a kölönc lány életszeretete, és az akarat, amellyel mindenáron életben szeretné tartani Willt. Hiába az egzotikus tájon töltött csodálatos napok emléke, hiába a szerelem, a férfi nem tartja teljes értékűnek magát, nem bírja tovább, és elutazik egy svájci intézetbe, ahol véget vetnek az életének. Egyetlen kérése van csupán a lány felé, hogy éljen olyan teljes életet, mint amilyet ő élt, és kövesse az álmait!

Papírzsebkendő-mutató: korlátlan mennyiségben szükséges

6+4 film Valentin-napra, nem csak szerelmeseknek

Azoknak is szeretnék filmeket ajánlani, akik nem szeretik az érzelgős, romantikus filmeket, vagy éppen teljesen más stílusú filmeket szeretnének nézni:

  1. Csak egy kis pánik (Analyze This – 1999)

Robert De Nirot zseniális színésznek tartom, főleg a drámai alkotásokban, ezért is lepett meg, hogy egy vígjátékban vállalt főszerepet. Amennyire féltem a filmtől, épp akkora meglepetéssel szolgált. Bátran ajánlhatom azoknak a Csak egy kis pánik című filmet, akik másfél órányi könnyed szórakozásra vágynak.

A keresztapa-választás hamarosan időszerű lesz a városban, ami igencsak komoly indulatokat gerjeszt. Mit is tehetne ilyenkor egy pánikbetegségben szenvedő maffiózó (Robert De Niro)? Hát pszichiáterhez fordul, hogy visszanyerhesse régi önmagát, hiszen egy maffiafőnök nem mutathat gyengeséget, nem igaz? Találkozik a nagy dumás és mindent elemző pszichiáterrel, Bennel (Billy Crystal), és kettőjük különös kapcsolata igencsak bővelkedik poénokban, ami végigfut a teljes történeten.

  1. Kapj el ha tudsz! (Catch me if you can – 2002)

Nem gondoltam volna, hogy egy igaz történeten alapuló életrajzi film ennyire fantasztikus és lebilincselő lehet, mint amennyire sikerült ezt Steven Spielbergnek megvalósítania. A történet Frank W. Abagnale (Leonadro DiCaprio) életéről szól, hogy hogyan lett egy szökött tinédzser fiúból 19 éves korára milliomos. A film a hatvanas évekbe repít minket vissza, végigköveti Frank életét, hogyan vált Amerika egyik legfiatalabb, legzseniálisabb és legüldözöttebb bűnözőjévé. Hihetetlen meggyőző erejével profi szélhámossá vált, és különböző felelősségteljes állásokat látott el, mint tanár, orvos, ügyvéd és másodpilóta (holott hivatalosan sohasem tanult és sohasem dolgozott ilyen munkakörökben). Az első lépés a helyettesítő tanár pozíciója volt, amit improvizációs készségeinek köszönhetett. Innentől kezdve egyenes út vezetett a csekkhamisításhoz, amit olyan profi módon űzött, hogy a legnevesebb csekkszakértők sem akadtak a nyomára. Mindig a rendőrök előtt járt egy lépéssel, és ez a macska-egér játék teszi olyan élvezetessé ezt a filmet. A történet ellenpólusa Carl (Tom Hanks), a megfontolt FBI ügynök, aki kitartásának és elszántságának köszönhetően végül elkapja Franket.

  1. Párizsból szeretettel (From Paris with Love – 2010)

A címével ellentétben ebben a filmben egy fikarcnyi romantika sincs (na jó, leszámítva egy kis 18-as karikás jelenetet, de ezt nem nevezném éppen romantikusnak, főleg, hogy a végén kiderül, az imádott nő valójában egy terrorista). Van benne viszont akció (Luc Besson a producere és forgatókönyvírója, mi más is lenne benne?), ügynökök, rendőrök, lövöldözéses és üldözéses jelenetek, csitt-csatt és dirr-durr, na meg egy kopasz és szakállas John Travolta…  Lényegében a film arról szól, hogy az unalmas és szürke ügynök és a menő sztárügynök harcba szállnak a terroristákkal, és kő kövön nem marad. Könnyed esti kikapcsolódás, ami nem fogja az agyadat leterhelni.

6+4 film Valentin-napra, nem csak szerelmeseknek

  1. Véres Valentin (My Bloody Valentine 3D – 2009)

És hogy a horrorfilmek kedvelői se érezzék magukat mellőzve, hoztam egyet nekik is. Nincs is benne másról szó, csakis öldöklésről és a menekülésről. A film története egy bányaomlással kezdődik, aminek következtében 6 bányász bent ragad a beomlott aknában. A mentőcsapatok később egyetlen túlélőt találnak, de ő is kómában van, a többi bányásznak csak a holttestét fedezik fel. Egy évvel később, éppen Valentin napon felébred a kómából a bányász, és kezdetét veszi a zabolázatlan vérfürdő…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..