Csokit vagy csínyt – avagy mi is az a Halloween?

Október utolsó napján félelmetes köntöst ölt az egész város, mindenhol koponyák és csontvázak lógnak az ablakokban, sikolyok hallatszanak az utcákon és a rettegés átjárja a vidéket, a gyerekek mégis mosollyal és izgatottsággal várják... De hogyan is lehetséges ez? Erre a kérdésre keresi a válaszokat Nagy-Varga Eszter szerzőnk, aki megpróbálja bemutatni nekünk ezt a manapság az egész világon egyre jobban elterjedt hagyományt, a Halloweent.

1
2904
Csokit vagy csínyt - avagy mi is az a Halloween?

Halloween története körülbelül 2000 évre nyúlik vissza. „Samhain” néven ismert ókori kelta fesztiválról eredeztethető,  a hagyomány szerint az északi féltekén október 31. naplementétől november 1. naplementéig tartott az ünnep.  Samhain szó szerinti fordításban a „nyár végét” jelenti, a betakarítás végét, és a tél kezdetét. Rengeteg hagyomány társult ehhez a jeles naphoz, viszont területenként változó módón ünnepelték. 

Az eredete viszont mindenhol azonos volt: a kelták úgy vélték, hogy ezen a napon a legvékonyabb a határ ezen világ és a természetfeletti világ között, ekkor tudnak a holtak, a tündérek és a szellemek kommunikálni velünk.

Fogalmazhatunk úgy is, hogy ez az év legmágikusabb napja, amikor bármi megtörténhet. Ez a jóslások és a mágiák éjszakája, ezen  az éjjelen fény derülhet a jövőnkre, ilyenkor kavarhatjuk ki a leghatásosabb bájitalokat is.

Csokit vagy csínyt - avagy mi is az a Halloween?

A tűz központi szerepet játszott a kelták életében, így ezen az estén is óriási tüzeket raktak, amit a családok körbeültek, és félelmetes történetekkel szórakoztatták a többieket.

A kelta hagyomány szerint pedig a vallási vezetők egész ejszaka ébren tartották a tüzet, majd hajnalban elvitték az ebből származó parazsat minden családnak, hogy ezzel távol tartsák az ártó szellemeket a háztól.

 Ír családoknál pedig az elvesztett családtagoknak is hagytak az asztalon egy üres terítéket. Ezen a napon a jövendőbelink nevét is megtudhatjuk a legendák szerint, hogyha egy tökeletes piros almát meghámozunk oly módon, hogy az alma héja egyben marad. Ezt a hátunk mögé kell dobnunk, és a girbegörbe héjból kirajzolódik a jövendőbelink neve.

És hogy maga a Halloween név honnan is ered?

A mai angol őséből származik, All-Hallows-Eve kifejezésből, ami tulajdonképpen a Mindenszentek előestéjét jelenti. Végül a skót rövidített változata – Hallowe’en – maradt fönn.

A Halloweent manapság leginkább Észak-Amerikában és Nagy-Britanniában ünneplik. Óriási nappá nőtte ki magát, az emberek rengeteg pénzt hagynak ott minden évben a kasszáknál különböző dekorációkra és jelmezekre költve. Hiszen ahogy életünk minden területén egyre inkább jellemző, itt is az a tendencia mutatkozik meg, hogy az emberek meg akarják mutatni,  az övéké a legszebb, legötletesebb, legjobban feldíszített ház, a legdrágább, legijesztőbb smink, a legötletesebb maskara. A statisztikák szerint Karácsony és Húsvét után erre az egy napra költik el a legtöbb pénzt. Egy egész iparág épül e köré a nap köré, hogy minél nagyobb haszonra tehessenek szert. Amerikában még a kerteket is feldíszítik, hogy maradandó benyomást tehessen a külső szemlélő számára.

Csokit vagy csínyt - avagy mi is az a Halloween?

Viszont napjainkban a Halloween a rettegés és félelem helyett egyre inkább a nevetés és móka ünnepévé vált.

Ilyenkor jelmezbe öltözött gyerekek (és sokszor az őket kísérő felnőttek is) mennek házról házra, kopogtatnak be az ajtón, és kiáltják: Csokit vagy csínyt! (Trick or Treat).

Vagyis a házban lakóknak döntési lehetőséget kínálnak fel azért cserébe, hogy elűzzék a szellemeket. Legtöbbször az édességet választják, de előfordul az is, hogy a csínytevést. Ilyenkor vicces, beugratós kérdéseket szoktak feltenni a gyerekek a felnőtteknek, vagy úgy meg kell ijeszteni az illetőt, hogy napokig meneküljön hátra sem nézve! És hogy a gyerekek honnan tudják, hogy hová lehet bekopogtatni az édességekért? Kimondatlan szabály, hogy az a ház van felkészülve a gyerekek fogadására, ahol töklámpás ég, vagy fel van díszítve… Oda nyugodtan lehet menni, és bővíteni az édességes kosár tartalmát. Meglepő módon mi találkoztunk olyannal is fárasztó és rémisztő utunk során, hogy az úriember nem volt felkészülve a gyerekekre, de mivel ötletesnek találta a jelmezüket, így az összes gyereket 1-1 fonttal jutalmazta, amivel a későbbiekben ők rendelkezhettek. Viszont a házról házra járás és kopogtatás sem újkeletű szokás, szintén a keltáktól eredeztethető, akik tökélyre fejlesztették a maszkok és álruhák viselését. Végül az egyház is elfogadta ezt a rituálét, az emberek angyaloknak, szenteknek vagy démonoknak öltözködtek. Ezáltal tartották távol a gonosz és ártó szellemeket a családi fészektől. A hiedelem szerint azért öltöztek félelmetesebbnél félelmetesebb jelmezekbe, mert ha a szellem saját magánál „rondább” alakkal találkozott, akkor elmenekült.

Jack-o’-lantern  avagy a Töklámpás

Halloween szinte elképzelhetetlen lenne már a tradicionális tökből kivájt lámpás nélkül, ami ír  eredettel rendelkezik. A történet szerint Jack a részeges kovács még az ördög eszén is sikeresen túljárt. Az alvilág ura rendszeresen zaklatta őt az ittasra sikerült éjszakák után, és Jack úgy döntött, hogy felcsalja őt egy fa tetejére. Majd egy keresztet vájt a fa törzsébe, ezzel elérve, hogy az ördög többé ne tudjon lejönni a fáról. Végül Jack elengedte az ördögöt azzal a feltétellel, hogy soha többé nem fogja őt kísérteni. Amikor a kovács meghalt, züllött életvitele miatt nem juthatott be a mennybe, mert az Isten haragudott rá a korábbi cselekedetei miatt.

Hogy ne kelljen a korom sötétben kóborolnia, egy kis fényt kért az ördögtől, aki végül megszánta a részeges teremtést. Adott neki egy örökké izzó fadarabot, amit Jack egy kivájt óriási takarmányrépa belsejében helyezett el, és ennek fényénél keresi nyughatatlan lelke a megnyugvást.

Csokit vagy csínyt - avagy mi is az a Halloween?

Azóta a répát a nagyobb méretű, narancssárga sütőtök váltotta fel, hiszen Amerikában sokkal hozzáférhetőbb volt ez a növény, és inkább ezzel helyettesítették a takarmányrépát.

És egy érdekes információ a képregény rajongóknak: A Marvel képregények fura bűnöző lényei, Zöld Manó és Vészmanó töklámpás bombákat használt az ellenség megsemmisítésére.

Forrás:

www.history.com

www.csaladivilag.hu

Október utolsó napján félelmetes köntöst ölt az egész város, mindenhol koponyák és csontvázak lógnak az ablakokban, sikolyok hallatszanak az utcákon és a rettegés átjárja a vidéket, a gyerekek mégis mosollyal és izgatottsággal várják...
Előző cikkFantasztikus eredmények születtek Buenos Airesben az ifjúsági olimpián
Következő cikkDe akkor honnan szerzed a fehérjét?
Avatar
34 éves lettem én, de nem meglepetés e költemény. Egy egyszerű családanya vagyok, aki Walesben él férjével és 5 éves kisfiával...és...imádom a nyarat, a napsütést, a tengerpartot, belegázolni a tengerbe, kavicsokat gyűjteni, a hűs tengeri szellőt, ahogy simogatja a bőrömet, a napfelkelte fényeit, a naplemente hangjait. Imádok utazni. Nyugdíjas koromban lakókocsival körbe utazom a világot és Harley Davidsonon fogok repeszteni a 66-os úton. Szeretem az őszi faleveleket, ahogy vibrálóan színessé változtatják a tájat, beleugrálni a hatalmas kupacokba és a csengő kacagást, ahogy nyakig porosan dobáljuk a magasba a leveleket. Kedvenc színeim a piros, királykék és türkiz. Imádok olvasni és írni. Anno újságírónak készültem, csak a szerelem más irányba vitt. Imádok nevetni és élni. Nagyon sokat beszélek. Szeretek segíteni az embereknek, egyszerűen boldoggá tesz ha másokért tehetek valamit. Nagyon pozitív vagyok, állandóan az élet napos oldalát látom és ezt próbálom átadni másoknak is. Kedvenc ünnepem a karácsony. Imádom a készülődést, a díszítést, a meglepetést, a karácsony színeit és illatát. Mindennek örülök ami szívből jön. A legeslegjobb az öröm a másik arcán, amikor csillogó szemekkel kibontja az ajándékodat. Imádok mindenféle új dolgot kipróbálni, akkor is ha extrém. Imádom a kávét, teát mert anélkül nem élet az élet. Esténként a finom száraz vörösbort. A nyelvemmel elkapni a hópelyheket, buborékokat kergetni az utcán. A barátokkal teli estéket és a kirándulásokat. Megélni és átélni az élet minden egyes pillanatát...

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..