Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!

Tűzijáték és petárda? Méghozzá márciusban? Igen. Valenciában mindezt megtapasztalhatjátok egy igazi őrült fieszta keretein belül, több napon keresztül. Ha szeretnétek élvezni az igazi mediterrán életérzést és hangulatot, akkor érdemes ellátogatni erre a spanyol eseményre a Las Fallasra, amiről szerzőnk, NagyonBella mesél.

0
5598
Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!
Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!

Valencia (spanyolországi város) leglátványosabb ünnepe a Las Fallas, mely télűző és tavaszcsalogató ünnep egész Valencia tartományban.

A XVIII. században a valenciai asztalosok, ácsok védőszentje, Szent József (március 19.) előtt tisztelegtek azzal, hogy műhelyeik előtt máglyát raktak a hulladék faanyagból, hogy megtisztuljanak a régi rossztól, és köszöntsék az új jót a tavasz érkeztével.  A helyiek erős hagyományszeretetéből hatalmas ünneppé nőtte ki magát a Las Fallas ünnepe.

Egyre jobban elterjedt az európai országokban is, és hagyománnyá vált a télbúcsúztató ünnep, melyet a spanyolok is egyre több helyen ünnepeltek meg.

Akkoriban még erősen hittek a tűz tisztító erejében, és elkezdtek bábukat faragni maguknak, melyeket elégettek, hogy búcsúztassák a telet és egyben köszöntsék a tavaszt.

Idővel egyre több mester kezdett bábukat faragni, amelyek már nem a csúnya és elnagyolt faragás eredményei voltak. Inkább a hétköznapi életből merítettek ötletet. Gúnyolódó figurák születtek, melyeket már szépen munkáltak meg, igazi remekműveket alkotva. A hétköznapi életből véve a témát, a karikatúrák a politikát sem kímélik. 

  Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!Később több városnegyed (spanyolul barriok) mestere fogott össze és egy nagyobb szobrot faragtak ki, amely a városban történtek kifigurázását ábrázolta, valamint az aktuális politikát gúnyolta ki. Nagyon érdekes, hogy nem maradt fenn sok írásos anyag a Fallas ünnepéről. Az első írásos emlék 1784-ből származik, de abban is csak a máglyák biztosítása volt fontos, vagyis az elhelyezési tervük tűzvédelmi szempontból. Az ünnep eleinte csak kétnapos volt, első nap az alkotások bemutatása, majd másnap a szobrok elégetése. Egyre többen lettek kíváncsiak az ünnepre, más tartományokból is érkeztek vendégek a fiesztára, így évről évre több programmal bővült az ünneplés. A XX. század közepétől már ötnaposra bővült a rendezvény, egyre több vonat érkezett más tartományokból az esemény iránt érdeklődő látogatókkal színültig telve.

Mára már hatalmas népszerűségnek örvendő esemény és turisztikai látványosság. Évente közel 800 Fallast vonultatnak fel, melyek a belváros utcáin, terein kapnak helyet március 15. és 19. között. (A Falla eredetileg fából készült szobor. Manapság már fa, papírmasé és hungarocell keveréke, amit szépen kifestenek és díszítenek).

Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!Ezeket nevezhetjük bátran műalkotásoknak, mert előfordul, hogy a talapzaton több kisebb szobor kap helyet. Minden városrész, lakóközösség támogat egy kis csapatot, akik egész évben dolgoznak a megtervezett alkotáson.  A belváros utcái többnyire le vannak zárva, sátrakat állítanak ahová a csapatok, illetve a lakók levonulnak mulatni.  A szobrok hatalmasak, és nagyon komoly tervezés előzi meg a munkálatokat.

Az ünneplés már március 1-én kezdetét veszi, mely egy petárda típusról kapta a nevét, Mascletá. A petárda hangja nyitja az ünnepséget a városháza előtt, majd végigkíséri az egész programsorozatot. Ezután minden egyes nap 2 órakor a városháza térről indítják a petárdákat, melyeket színes porokkal tesznek láthatóvá nappal is a profi pirotechnikusok. A petárdák hangereje, a durranások és a sok füst a belvárosban szinte háborús övezetre emlékeztet. Az sem ritka, hogy ablakok törnek be a nagy légnyomástól, de mindez ma már egy biztonságos kordon mögül nézhető.

Szavazás útján kiválasztják azt az alkotást amelyik megmenekül, és nem válik a lángok martalékává. A nyertes szobor a Museo de Fallasba kerül kiállításra minden évben. A legjobb szobrokat 1901-től gyűjtik össze az utókor számára.

Az utolsó napon este 10 órakkor a kisebb alkotásokat égetik el, majd éjfélkor a nagyokat (akár 27 méter magas szobrok is születnek) adják át a tisztító tűznek.

A tűz láttán a spanyolok egyik szeme sír, a másik nevet. A gyönyörű szobor kompozíciók a szemük láttára semmisülnek meg a lángokban, és velük együtt az elmúlt év munkái is. Az építő csapatok másnap újból nekifognak a következő grandiózus fieszta megtervezéséhez, és kezdődik minden előről.

Paella főzőversenyt is tartanak ilyenkor a városban, közben szól a zene, a tánc és a petárdázás is folytatódik szüntelen.

A hagyományos valenciai zenészek díszes népviseleti ruhákban járják a várost. Dolcain-án (fúvós hangszer) és Tabal-on (spanyol dob) játszanak. A ruhák elképesztően szépek, díszesek és színesek. Ilyenkor a résztvevők a legszebb ünnepi ruhájukat öltik magukra. Olyan érzése van a látogatónak, mintha a XVIII – XIX. századba csöppent volna.  A valenciai tradicionális viselet sokféle színben pompázó, drága kelmékből készül, sok ékszer és csipke kiegészítővel. A hölgyek hajviselete jellegzetes és teljesen egyforma, sok szép arany, ezüst színű díszcsattal tűzdelve.

Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!A sátrakban a helyi kézművesek munkái teszik még érdekesebbé a Las Fallas ünnepét. A legyezőkészítők, ékszerkészítők, vésnökök, takácsok és szabók is képviseltetik magukat.

Las Fallas programja:

  1. Ninot-kiállítás

A Fallasra készült szobrokat már február elejétől meg lehet tekinteni, mely március 15-ig tart. A szobrokra szavazni lehet és a legtöbb szavazatott kapott remekmű, a Museo de Fallasba kerül kiállításra. Ezután viszik az alkotásokat a város utcáira, tereire, ahol 19-én este a nyertes szobor kihirdetése után lángra lobbantják őket.

  1. Maskletá

A Maskletá korábban már március 1-én elkezdődik, és a fiesta végéig minden nap 14 órakor durrognak a petárdák. A nagy hangzavart az okozza, hogy kb. 6 perc alatt 120 kilónyi lőport használnak el a pirotechnikusok, hatalmas füstfelhőket képezve durranások kíséretében.

  1. Virágáldozat

A spanyol nép nagyon vallásos, ezért nem hiányozhat a város védőszentje előtti áldozás sem. A Gyámoltalanok Édesanyja (Virgen de los Desamaparodos) a virágok védőszentje is. A díszes népviseleti ruhába öltözött résztvevők március 17-én és 18-án a Bazilika előtt felállított 15 méter magas, fából készült védőszent szoborvázba tűzik a fehér és piros virágokat. A menet két sorba rendeződik, külön a fehér, és a piros virágokat vivők hosszú, kígyózó sorára. Közel 100 000 csokrot visznek a két nap alatt, melyek a szűz szobrát díszítik, és egy virágszőnyeget is kiraknak virágokból mely a Bazilika homlokzatát ékesíti. Az utolsó virág betűzését követően még egy fél órás tűzijátékra kerül sor, melynek neve Nit de Fok.

  1. La Cremá

Március 20-án hajnalban veszi kezdetét a legnépszerűbb Las Fallas esemény a La Cremá, amikor felgyújtják és elégetik a sok kiállított bábut. Egyedülálló, valamint rendkívüli esemény, és a leglátványosabb is mind közül, amikor a sok szép alkotást a lángok tánca veszi körül, míg hamuvá nem válnak. Ezzel az eseménnyel zárul a híres Las Fallas ünnepe Valencia városában, és Valencia tartományban.

Szerencsésnek mondhatom magamat, mert az előkészületeket, és jónéhány kicsomagolt alkotást láthattunk a családommal. Erre a nem szokványos rendezvényre véletlenül keveredtünk március 13-án, két nappal a megnyitó ünnepség előtt. Rengeteg élményben és látványban volt részünk még így is. Las Fallas ünnepe Valencia tartományában, amit legalább egyszer látni kell!

Remélem egyszer végig tudjuk majd követni ezt az ötnapos fergeteges fiesztát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..