Szabadon élő papagájok Angliában

1
2551
Szabadon élő papagájok Angliában

Gyerekkoromtól kezdve szeretem az állatokat, és a kirándulások alkalmával mindig reménykedtem, hogy egy új erdőlakót ismerhetek meg. Barangolásaim során az erdőben és a mezőn sok állatot vehettem szemügyre: az üregi nyulat, ürgét, széncinkét, szarkát, varjút, gerlét és vetési varjút, sőt egyszer egy közeli erdőcsapáson egy teljes vaddisznó családot is megpillanthattam.

Amikor kiköltöztem Londonba, ebbe a gigantikus és pulzáló fővárosba, mindenre gondoltam, csak arra nem, hogy a város forgatagához hozzátartozik a mókus, a vörösbegy, a róka és a sándorpapagáj látványa is.

Egyszer munkába menet különös lármára figyeltem fel. Nem a szokványos rikácsoló hang volt, és nem is az ébredező város zaja. Minden reggel egy park mellett sétáltam el, ahonnan olykor hatalmas madárraj érkezett a buszmegálló mellett magasodó gigantikus fára. Eleinte seregélyeknek gondoltam őket, de ami a hangon kívül feltűnt a reggeli ködös szürkeségben, az az, hogy nagyobb testűek, és hosszú farktolluk volt. Amikor a parkon sétáltam keresztül, hogy ne kerüljek akkorát, az egyik fáról a másikra nagyobb madárcsapat repült át. Megdöbbentem, mert gyönyörű élénk zöld színű madarakat láttam a fán, fényes, narancssárga csőrrel és lábbal, fekete gallérral. Hűha! … Papagájok!!!

Ezt megelőzően nem láttam ilyen fajtájú madarat, csakis az állatkertben. Amint hazaértem, azonnal kutatni kezdtem, hogyan is lehetséges az, hogy itt ezen a hűvös szigeten ilyen egzotikus papagájfaj él szabadon.Szabadon élő papagájok Angliában

A szemem nem csalt, jól láttam én, hogy nem kistestű madár, amit reggelente láttam. Az örvös sándorpapagájok 38-42 cm testhosszal rendelkeznek a 25 cm hosszú faroktollal együtt, szárnyfesztávolságuk 42-48 cm. A hímet és a tojót csak a torka körüli fekete gallértoll különbözteti meg. Harmadik életévében pedig egy rózsaszínű gyűrű alakú nyaktoll is ékesíti a hímet. A tollazata gyönyörű élénk zöld, a hegyes faroktollak kékeszöldek, csőre fénylő piros, erős és görbe. Ez a faj meglehetősen zajos főleg többedmagával, a rikácsolása fülsértően hangos tud lenni.

Táplálékuk bogyókból, gyümölcsökből és diófélékből, magokból áll, melyet szükség esetén a lábaikkal a csőrükhöz tudnak emelni.

 

A sándorpapagáj társas lény, kétéves korában éri el az ivarérettséget, a fészekbe 3-4 fehér tojást tojik. Saját fészket készít, többnyire fák törzsébe vájt üreget választ fészekhelynek.  A tojásokon mindkét szülő kotlik 22-24 napot, a fiókák 40-50 nap múlva repülnek ki a fészekből.

Az Egyesült Királyság parkjainak legegzotikusabb lakói az örvös sándorpapagájok. Az már biztosan örök rejtély marad, hogy hogyan is került ide ez a trópusi faj. Nyugat-Afrikában és Indiában őshonosak, de itt Angliában is jól érzik magukat, és gyorsan alkalmazkodtak az itteni klímához.

Többféle magyarázatot is találtam arra, hogy hogyan is kerültek ide ezek a különleges papagájok. Az egyik szerint London külvárosában 1969-ben elszabadult egy pár örvös sándorpapagáj, majd szépen elszaporodtak. Egy másik történet alapján a trópusokról visszatérő tengerészek szabadon engedték a papagájokat. De számomra a legérdekesebb mítosz a Tarzan film forgatásához köthető, amit a Shepperton Stúdióban készítettek. A mellékszereplő madarak ketrece összetört, és így jutottak szabad élethez.

Az biztos, hogy itt jó dolguk van, ugyanis az angolok nagy figyelmet fordítanak a madaraik etetésére. A téli időszakban sem szenvednek hiányt élelemben. Sok helyen látni madáretetőt parkban, magánházak udvarán, és a boltokban is többször árulnak madáreledelt, madáretetőt a tél közeledtével. Nagyon úgy tűnik, hogy az angolok szeretik a madaraikat, és gondjukat viselik ősztől tavaszig.

Többször láttam már több parkban is sándorpapagájt, tehát igencsak elszaporodtak az évek során. A hideget pedig könnyen átvészelik a lakosság madáretetési szokásainak köszönhetően.Szabadon élő papagájok Angliában

Ezzel szemben a brit kormány valóságos csapásnak tekinti ezeket a kolóniákat, hivatalosan is „közellenségnek” nyilvánították a papagájokat. A londoni térségben közel 30 000 példány él, és bármilyen következmény nélkül ki lehet lőni őket. Akár több száz madár is élhet egyetlen kolóniában, éppen ezért az áramellátásban komoly gondokat okoznak, mert közel fészkelnek a villanyvezetékekhez. Természetes ellenségeik egyáltalán nincsenek, néha egy-egy eltévedt sólyom vagy ölyv tizedeli őket. Ettől eltekintve én nagy rajongójuk vagyok, és mindig örömmel tölt el, ha meglátok egyet.

Előző cikkNégyszemközt egy táncoslánnyal – Őszinte beszélgetések munkáról, kapcsolatokról, férfiakról B. Lindsay Belannal 5. rész
Következő cikkCsillagokban írt szerelem
Avatar
Az élet a miénk, de a sors a legjobb forgatókönyvíró! Az én életem könyvébe is elég sűrűn és merészen belefirkált a sors a tollával. Születtem magyarként, de mégsem Magyarországon, majd éltem Magyarországon, most viszont Anglia fõvárosában élem életem. Igyekszem a tanulságos és bátorító jellegű történeteket megosztani veled kedves Olvasó, nem biztos, hogy csak veled szúrt ki, vagy tett jót a sors. A hullámvasút lehet rémálom és lehet izgalmas élményekkel teli utazás is, kérdés te mit akarsz kihozni belõle. Megtanultam, hogy mindennek oka van és mindenbõl tanulni kell, és ki kell hozni a legjobbat. Az élet túl rövid ahhoz, hogy végig keseregjük néha tudni kell azon is nevetni, ami éppen siralmas, csak azért, hogy túléljük a gondokat. Szeretnék veletek néhány igen nehéz és fájdalmas történetet megosztani, melyet átéltem. Biztosan lesznek olyan olvasók, akik kicsit erõre kapnak és biztatást arra, hogy minden nehéz dolog után jó jön...csak ki kell bírni. Azután szeretnék sikertörténetet is megosztani melyeket nem is reméltem, legfeljebb csak kislányként álmodoztam róla. Valamint kényesen vicces történetet, amelyet már családként éltünk át. Az élet NagyonBella!

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..