Róma az örök város – avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

0
3112
Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész
A nyelviskola, ami az ugródeszkám volt, többet nyújtott, mint vártam. Intenzív olasz tanulást jelentett számomra, a reggel 9-től délután 1-ig tartó órák minden percét élveztem. A csoporttársaim kivétel nélkül kedvesek voltak velem az első perctől fogva, a világ minden tájáról érkeztek ide nyelvet tanulni, nagyon érdekes embereket ismertem meg.

Az órák után, vagy szervezett programon vettem részt, ami a városnak olyan pontjain volt, amelyet bár, ha láttam is korábban, nem tudtam, hogy miért jelentős, vagy pedig egyedül fedeztem fel Róma zegét-zugát.  Ilyen például a Tevere folyón található Isola Tiberina, magyar nevén Tiberis sziget, melyet két híd köt össze a belvárossal, és a területe is meglehetősen kicsi, körülbelül 270 méter hosszúságú. Az akkori nyelvtudásommal, amit megértettem, iskolánk egyik oktatójának olasz előadásában, leginkább ami megmaradt a szigetről emlékezetemben, az „ospedale”, ami némi utánajárással kiderült, hogy a középkorban épült, és ez volt Róma első kórháza.Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

A sziget érdekességéhez tartozik, hogy területén található egy híd is, a Ponte Rotto, vagyis a törött híd, aminek csak a romjai maradtak meg, nem is használják már. Építése óta többször leomlott különböző okokból, többször árvíz miatt, így végül egy pillér kivételével lerombolták a 19. században.

A szigetet elhagyva folytattuk utunkat a belváros azon részére, amit szintén láttam már turistaként, de nem tudtam róla, hogy miket találok ott, és mik mellett megyek el történelmi szempontból. Érintettük a zsidónegyedet, majd elsétáltunk egészen a Piazza Mattei -ig, magyarul Mattei térig, ahol is felhívták a figyelmünket a tér közepén álló szökőkútra, ami nem más, mint a Fontana delle Tartarughe, a teknősbékás szökőkút. Olasz nyelvi kitérőként jegyezném meg, hogy a „fontana” szökőkutat jelent, a „tartaruga” pedig teknősbékát. A nevét a szökőkúton található bronzteknősökről kapta, viszont ezek már csak másolatok, mert az eredeti négyből egyet elloptak 1979-ben. A három eredeti a Capitolium Múzeumban található.

Ez a nap, egy igazán kellemes emlékként maradt meg bennem.

Új lakhelyem, mint korábbi írásomban már említettem, Róma egyik legszebb részén volt, a dimbes-dombos város egy magasabb fekvésű pontján. Ennek köszönhetően onnan mindössze egy kilométeres távolságra található a nyugati városrész legmagasabb pontja, a Gianicolo domb, mely csodás panorámát nyújt. Számomra szépsége abban rejlett, hogy innen milyen látvány tárul elénk a városra, igazán nyugodt hely, sokszor sétáltam el ide elmélkedni, megpihenni, vagy csak gyönyörködni Róma látványában. A lakástól gyalogosan tettem meg ezt a távot, de ha valaki turistaként érdeklődik iránta, tudok adni egy megbízható útvonalat tömegközlekedéssel. Róma városának, a folyónak a keleti oldalán, a Ponte Vittorio Emanule II, vagyis a hídon túl a Corso Vittorio Emanule II. -n haladva a második útkereszteződés, a Via Paola-ról, – vagy csak simán Paola-ról – indul több helyi járatos busz, többek között az, amivel el lehet jutni a Gianicolora. Ezt pedig a 115-ös vagy a 870-es buszokkal tehetjük meg. Érdekességképpen megemlíteném a Gianicolo dombon kialakított olasz szabadságharcos, Giuseppe Garibaldi emlékére felállított lovas szobrot, pár méterrel arrébb pedig azt a szoborparkot, melyben megtekinthetjük többek között, az Itália egyesítéséért és szabadságáért szintén harcoló bajai születésű, Türr István mellszobrát.

Aki esetleg elfárad és megszomjazik, tud vásárolni a dombon „állomásozó” italárusoktól vizet, üdítőt, sört, bármit, ami éppen jól esik. Első körben a nappali fényben javaslom ennek a helynek a megtekintését, bár szó se róla, mind a lemenő nap sugaraiban, mind sötétedés után, és a hajnali órákban is, amikor kel fel a nap, csodálatos látványt nyújt.

Ajánlom mindenkinek szeretettel, hogy a több római panoráma közül, valamelyiket mindenképp tekintse meg az, aki a városba látogat. Későbbiekben egy másik személyes kedvencemet is bemutatom.

Innen, a Gianicolo-ról busszal lejuthatunk a Vatikán szomszédságába, vagy a Trastevere negyedbe.

Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

Érdemes meglátogatni minden olyan helyet Rómában, ami esetlegesen nem a népszerű, vagy mindenki által ismert látványosságok egyike. Természetesem kihagyhatatlan a Colosseum, a Trevi-kút, a Pantheon és persze a Vatikán is. De ha valaki kíváncsi kevésbé ismert, akár történelmi, építészeti, vagy akár természeti látnivalókra, az tartson velem következő alkalommal is egy virtuális városismertetőre.

Az előző részek:

3.: >>>

2.: >>>

1.: >>>

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

   

Köszönjük, ha megosztod:

 

Advertisement

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..