Róma az örök város – avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

Kedvenc városom bőven ellátott kedvenc helyekkel. Mindig azt nyújtja, amire éppen szükségem van. Szépen lassan az lett a hobbim, hogy gyalogosan közlekedve felfedezzem az olyan részeit is, amiket még nem láttam korábban. Ehhez, mindig megkaptam a segítséget valamilyen formában. Szerzőnk, Seci szavait idéztem. Az „Ízek, imák, szerelmek, a napsütötte olasz földön” című folytatásos sorozatban már megtudhattuk, hogy lehetetlen nincs, ha valaki nagyon vágyik valamire. Az elkövetkezendő részekben a mi „római” lányunk az idegenvezetőnk lesz, és helyi szemmel mutatja be nekünk az örök várost.

0
581
Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész
A nyelviskola, ami az ugródeszkám volt, többet nyújtott, mint vártam. Intenzív olasz tanulást jelentett számomra, a reggel 9-től délután 1-ig tartó órák minden percét élveztem. A csoporttársaim kivétel nélkül kedvesek voltak velem az első perctől fogva, a világ minden tájáról érkeztek ide nyelvet tanulni, nagyon érdekes embereket ismertem meg.

Az órák után, vagy szervezett programon vettem részt, ami a városnak olyan pontjain volt, amelyet bár, ha láttam is korábban, nem tudtam, hogy miért jelentős, vagy pedig egyedül fedeztem fel Róma zegét-zugát.  Ilyen például a Tevere folyón található Isola Tiberina, magyar nevén Tiberis sziget, melyet két híd köt össze a belvárossal, és a területe is meglehetősen kicsi, körülbelül 270 méter hosszúságú. Az akkori nyelvtudásommal, amit megértettem, iskolánk egyik oktatójának olasz előadásában, leginkább ami megmaradt a szigetről emlékezetemben, az „ospedale”, ami némi utánajárással kiderült, hogy a középkorban épült, és ez volt Róma első kórháza.Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

A sziget érdekességéhez tartozik, hogy területén található egy híd is, a Ponte Rotto, vagyis a törött híd, aminek csak a romjai maradtak meg, nem is használják már. Építése óta többször leomlott különböző okokból, többször árvíz miatt, így végül egy pillér kivételével lerombolták a 19. században.

A szigetet elhagyva folytattuk utunkat a belváros azon részére, amit szintén láttam már turistaként, de nem tudtam róla, hogy miket találok ott, és mik mellett megyek el történelmi szempontból. Érintettük a zsidónegyedet, majd elsétáltunk egészen a Piazza Mattei -ig, magyarul Mattei térig, ahol is felhívták a figyelmünket a tér közepén álló szökőkútra, ami nem más, mint a Fontana delle Tartarughe, a teknősbékás szökőkút. Olasz nyelvi kitérőként jegyezném meg, hogy a „fontana” szökőkutat jelent, a „tartaruga” pedig teknősbékát. A nevét a szökőkúton található bronzteknősökről kapta, viszont ezek már csak másolatok, mert az eredeti négyből egyet elloptak 1979-ben. A három eredeti a Capitolium Múzeumban található.

Ez a nap, egy igazán kellemes emlékként maradt meg bennem.

Új lakhelyem, mint korábbi írásomban már említettem, Róma egyik legszebb részén volt, a dimbes-dombos város egy magasabb fekvésű pontján. Ennek köszönhetően onnan mindössze egy kilométeres távolságra található a nyugati városrész legmagasabb pontja, a Gianicolo domb, mely csodás panorámát nyújt. Számomra szépsége abban rejlett, hogy innen milyen látvány tárul elénk a városra, igazán nyugodt hely, sokszor sétáltam el ide elmélkedni, megpihenni, vagy csak gyönyörködni Róma látványában. A lakástól gyalogosan tettem meg ezt a távot, de ha valaki turistaként érdeklődik iránta, tudok adni egy megbízható útvonalat tömegközlekedéssel. Róma városának, a folyónak a keleti oldalán, a Ponte Vittorio Emanule II, vagyis a hídon túl a Corso Vittorio Emanule II. -n haladva a második útkereszteződés, a Via Paola-ról, – vagy csak simán Paola-ról – indul több helyi járatos busz, többek között az, amivel el lehet jutni a Gianicolora. Ezt pedig a 115-ös vagy a 870-es buszokkal tehetjük meg. Érdekességképpen megemlíteném a Gianicolo dombon kialakított olasz szabadságharcos, Giuseppe Garibaldi emlékére felállított lovas szobrot, pár méterrel arrébb pedig azt a szoborparkot, melyben megtekinthetjük többek között, az Itália egyesítéséért és szabadságáért szintén harcoló bajai születésű, Türr István mellszobrát.

Aki esetleg elfárad és megszomjazik, tud vásárolni a dombon „állomásozó” italárusoktól vizet, üdítőt, sört, bármit, ami éppen jól esik. Első körben a nappali fényben javaslom ennek a helynek a megtekintését, bár szó se róla, mind a lemenő nap sugaraiban, mind sötétedés után, és a hajnali órákban is, amikor kel fel a nap, csodálatos látványt nyújt.

Ajánlom mindenkinek szeretettel, hogy a több római panoráma közül, valamelyiket mindenképp tekintse meg az, aki a városba látogat. Későbbiekben egy másik személyes kedvencemet is bemutatom.

Innen, a Gianicolo-ról busszal lejuthatunk a Vatikán szomszédságába, vagy a Trastevere negyedbe.

Róma az örök város - avagy, minden út Rómába vezet 4. rész

Érdemes meglátogatni minden olyan helyet Rómában, ami esetlegesen nem a népszerű, vagy mindenki által ismert látványosságok egyike. Természetesem kihagyhatatlan a Colosseum, a Trevi-kút, a Pantheon és persze a Vatikán is. De ha valaki kíváncsi kevésbé ismert, akár történelmi, építészeti, vagy akár természeti látnivalókra, az tartson velem következő alkalommal is egy virtuális városismertetőre.

Az előző részek:

3.: >>>

2.: >>>

1.: >>>

Csatlakozz Facebook csoportunkhoz:

Mond el nekünk a véleményed a cikkről! Kövess bennünket csoportoldalunkon is, ahol találkozhatsz szerzőinkkel. Itt bátran vállalhatod, ha egyetértesz velünk, vagy azt is, ha épp nem.

1000 Words Magazine - Facebook Group
https://www.facebook.com/groups/1000wordsmagazine/
 

 

A szerző:

 

 

Kedves Olvasó,

Hollósi Edit vagyok, becenevem Seci. 30 évesen tele álmokkal, tervekkel és lehetőségekkel, bizakodva vágok bele gyakran minden olyan dologba, ami segít fejlődni, tanulni és jobban megismerni önmagam.
Bemutatkozni pár mondatban nem könnyű, jellemezni saját magunkat röviden annál is nehezebb. Ahhoz ez a pár mondat nem elég, ezért remélem, hogy időről időre nyomon követed majd írásaimat, és általuk megismerhetsz jobban engem, tapasztalataim és élményeim pedig a segítségedre lesznek.

 

Köszönjük, ha megosztod:

 

Érdemes meglátogatni minden olyan helyet Rómában, ami esetlegesen nem a népszerű, vagy mindenki által ismert látványosságok egyike. Természetesem kihagyhatatlan a Colosseum, a Trevi-kút, a Pantheon és persze a Vatikán is. De ha valaki kíváncsi kevésbé ismert, akár történelmi, építészeti, vagy akár természeti látnivalókra

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.