Róma az örök város, – avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

„Kedvenc városom bőven ellátott kedvenc helyekkel. Mindig azt nyújtja, amire éppen szükségem van. Szépen lassan az lett a hobbim, hogy gyalogosan közlekedve felfedezzem az olyan részeit is, amiket még nem láttam korábban. Ehhez mindig megkaptam a segítséget valamilyen formában.” Szerzőnk, Seci szavait idéztem. Az „Ízek, imák, szerelmek, a napsütötte olasz földön” című folytatásos sorozatban már megtudhattuk, hogy lehetetlen nincs, ha valaki nagyon vágyik valamire. A mi „római” lányunk az idegenvezetőnk lesz ebben a részben is, és helyi szemmel mutatja be nekünk az örök várost.

0
2416
Róma az örök város, - avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

Szeretettel ajánlom mindenkinek írásaimat, hogy könnyebb legyen felfedezni az olasz fővárost, Rómát.

 „A világ egy könyv, és aki nem utazik, az csak egyetlen lapját olvassa el.”

(Szent Ágoston)

Az előző rész tartalmából: A nyelviskola, ami az ugródeszkám volt, többet nyújtott, mint vártam. Intenzív olasz tanulást jelentett számomra, a reggel 9-től délután 1-ig tartó órák minden percét élveztem. A csoporttársaim kivétel nélkül kedvesek voltak velem az első perctől fogva, a világ minden tájáról érkeztek ide nyelvet tanulni, nagyon érdekes embereket ismertem meg… A folytatás itt olvasható >>>

Látnivalók a Colosseum után

A turisták által közkedvelt, mind nappali, mind éjszakai életéről híres Trastevere negyed könnyen megközelíthető, ha már meguntuk a Gianicolo-ról (előző írásomban beszéltem róla) való gyönyörködést a panorámában. Csak szálljunk fel a 115-ös buszra.  Ez a városrész Róma egyik közkedvelt kerülete, a Tevere folyó nyugati partján, a Vatikántól délre található. Személyes kedvencem, mert a mai napig őrzi az igazi olasz hangulatú szűk, macskaköves utcák, ősi házak képét. Már önmagában a házakat beborító növényvilág is arra sarkallja a turistákat, hogy kattogtassák a fényképezőgépeiket, mindehhez társul még az olaszok nyújtotta hangulat is. Persze ez Rómára általánosan jellemző, de itt, hiába a sok turista, nekem mindig a nyugalom érzését adja, köszönhetően a helyiek kedvességének. Éttermek, kávézók és bárok szép számmal megtalálhatóak. Az árak átlagosak, de úgy gondolom, hogy a belvárosban a híres látnivalók közelében jobban a zsebbe kell nyúlni, viszont van ennél olcsóbb városrész.  Akár éjszaka is szeretettel várnak mindenkit ezek a helyek, szerencsére a megközelítésük nagyon egyszerű. A belvárosból gyalogosan, vagy a 8-as villamossal a Piazza Veneziától könnyedén eljuthatunk, ha a sétát választjuk, útközben megtekinthetjük a korábban már említett Isola Tiberina-t a Ponte Garibaldi-n, azaz a Garibaldi hídon átsétálva. Igaz a villamos is itt közlekedik, de azért több mindent lehet látni gyaloglás közben.

Róma az örök város, - avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

Ennek a városrésznek a központja a Piazza Santa Maria in Trastevere, ahol Róma egyik legrégebbi temploma áll, a Santa Maria in Trastevere.

A templom megtekintése után csak üljünk le egy padra, nézzük a macskák és kutyák játékát, a helyi gyerekek labdázását, hallgassuk az olaszok „kiabálását”, nézzük a turisták bámészkodását, és máris átérezhetjük azt a bizonyos nyugalmat, amit említettem.

Róma az örök város, - avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

Programunkat, ha napi szinten lebontjuk és vasárnapra esik a Trastevere negyed feltérképezése – akár ebéd kíséretében – semmiképpen se hagyjuk ki Róma híres piacát, a Porta Portese-t. Ez Róma legnagyobb vására – és Kedves Olvasó – biztosíthatlak afelől, hogy itt mindent meg lehet találni, venni. Ruhák, cipők, ékszerek, kiegészítők, könyvek, háztartási eszközök, régiségek, szerszámok alkatrészei, játékok, esernyők, és még sorolhatnám mi minden lehet beszerezni. A legjobb hír, hogy sokkal olcsóbb, mint a boltokban. Példának okáért, a boltban találtam 12 euróért hajfestéket, itt 3 euróért tudtam venni egy dobozzal. Fontos elmondani, hogy reggel korán nyit, és délután kettőkor bezár a piac. Ha szánunk rá elég időt végig lehet járni, viszont nagyon nagy területre nyúlik, érdemes korán odamenni. Természetesen, ha az valakin látszik, hogy nem olasz, akkor előszeretettel hangzik el: „- Lady, only five euro!”, szóval nem probléma az angol nyelv sem az árusok számára, de ha olaszul válaszolunk, annál boldogabbak. Nemcsak a Trastevere központjából juthatunk el ide, hanem érkezhetünk a belvárosból, a Piazza Veneziától a már említett 8-as villamossal is meg tudjuk közelíteni a piacot, vagy a Piramide metrómegállótól a 23-as vagy a 280-as buszokkal.

Ez a bolhapiac merőben eltér a sokkal híresebb, és talán sokaknak népszerűbb Campo de’ Fiori-tól, magyar nevén a Virágmező tértől, ami nevét is onnan kapta, hogy egykor valóban virágmező terült el itt. Ma már erre csak egy-két virágárus stand emlékezteti az odaérkezőket.

Területe jóval kisebb, mint a korábban említett bolhapiacnak, választéka azonban bőven akad, gyümölcsök, zöldségek, tészta, méz, olaj is a piaci portéka része.

Itt egy-két ruhás standot is találunk, illetve szuveníresek is árulják kínálatukat, bár valamivel magasabb áron, mint a Porta Portese-n. Akik turistaként „piacoznának”, azoknak mindenképpen érdemes ellátogatni ide, ha pedig elfáradnak, akkor itt is rengeteg étterem és bár várja a szomjas és éhes vendégeket. Vasárnap kivételével mindennap nyitva tartanak. A belváros szívében található – közel a Piazza Navona-hoz – könnyen meg lehet közelíteni, több busz útvonala is visz arra, 62, 64, 70, 81, 87, 115 stb.

Róma az örök város, - avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

És végezetül azoknak a turistáknak, akik kifejezetten a divatnak hódolva újítanák fel ruhatárukat, Róma nekik is biztosít vásárlási lehetőségeket.

Elsősorban a város történelmi központját teljesen egyenesen átszelő Via del Corso-t ajánlanám gyalogosan, hogy elérhető legyen az összes bolt a Piazza Veneziától, a Piazza del Popolo-ig futó utcán találhat mindenki különböző árkategóriában divatcikkeket, vagy akár souvenireket. Aki esetleg vásárlás közben megpihenne kicsit, az megnézheti a Corso-n található San Marcello templomot, az egykori Bonaparte palotát, a Galleria Doria Pamphili-t vagy a Banca di Roma palotáját is.

Nem utolsó sorban pedig megemlíteném a város azon utcáit, ahol kimondottan a nagy márkák üzleteit lehet megtalálni. Ezek Róma „fashion streetjei”, különösképpen a legnagyobb presztízsű a Via dei Condotti, ami egy kimondottan gazdag utca. Ezek az utcák, Via dei Condotti, a Via Borgognona, Via Frattina a Spanyol lépcső aljánál indulnak és az előbb említett Corsonál végződnek. Megközelítése tömegközlekedéssel a metró A – vonalán, a Spagna megállóig a legegyszerűbb.

Itt is kikapcsolódhatunk és összeköthetjük a vásárlást a Spanyol lépcső egyidejű megtekintésével.

Róma az örök város, - avagy, minden út Rómába vezet 5. rész

Rómában, ha a vásárlás a cél sem tudjuk ezt úgy megtenni, hogy közben ne találjuk szembe magunkat templomokkal, terekkel, csodálatos épületekkel. Mindenképpen tartsuk nyitva a szemünket egy-egy bevásárlás alkalmával is. Sosem lehet tudni, mit rejt az Örök város számunkra.

Ennek a városrésznek a központja a Piazza Santa Maria in Trastevere, ahol Róma egyik legrégebbi temploma áll, a Santa Maria in Trastevere.
Területe jóval kisebb, mint a korábban említett bolhapiacnak, választéka azonban bőven akad, gyümölcsök, zöldségek, tészta, méz, olaj is a piaci portéka része.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..